Tuesday, October 26, 2010

Kerana Ada Yang Nak Tahu

Pada 23hb Okt aku ada membuat n3 tentang kuih habuk2. Ramai yg bertanya kuih tu macamana. Demi utk menunjukkan (bukan nak menunjuk2 tau) rupa kuih habuk2 tu, emak Adam dengan gigihnya telah membuat kuih itu lagi pagi ini. Siap pergi kait daun pisang kat pokok di belakang rumah lama kami.

Inilah dia rupa kuih habuk2 tu

Jangan risau. Makan ia tak terbatuk2 w/p namanya habuk2. Ia dibuat dari sagu biji dan dicampur gula Melaka. Yang nampak perang tu gula Melaka.

Yang enter frame sebelah belakang tu ubi kayu berempah. Specialty emak Adam. Selalu setengah pinggan aku seorang boleh habis tapi pagi ni banyak pula urusan. Tak sempat nak makan telefon dok berbunyi. Ada lagilah ubi tu. Petang nanti buat minum petanglah nampaknya.

Pagi2 lagi (pukul 7:04 am) klien aku dah telefon. Dia ini (bukan Melayu) mmg mula kerja awal. Kalau dia ini org Islam aku rasa pukul 6 (lepas Subuh) dia dah mula kerja. Dia beritahu aku cek bayaran dah siap. Tak banyak pun tapi rezeki juga. Siang sikit tadi aku hantar satu invois lagi kpd sykt dia. Kali ni besar sikit.

Oklah dah azan Zohor tu. Aku nak ke surau dulu.

61 comments:

  1. sukanya aku!
    bila kau jarang2 bukak blog, tapi aku dapat jadi 1st jugak!

    mmg aku ade jodoh la..


    dgn no 1..


    bukan ngan ko.. hakhak

    ReplyDelete
  2. ubi rebus
    kopi o panas
    pergghhh... lama tak merasa dah

    ReplyDelete
  3. salam, abuk2 tu rasanya pernah belajar masa di kelas home science di form 1/2 tapi itu kali pertama dan terakhir buat dan makan ..

    I nak ubi tu sikit boleh ???

    ReplyDelete
  4. tak pernah makan abuk abuk nih, mesti sedapkan?

    ReplyDelete
  5. hehehehe..... kuih ni rupanya.. aku penah tgk, x penah makan or tau namanya...



    dah tu kuih abuk2 y satu lagi ko panggil apa yer

    ReplyDelete
  6. moment,

    Esok pun boleh aku belanja. Nak jumpa kat sungai tempat ko piknik baru ni. Kita melencong ke sana hahaha

    ReplyDelete
  7. moment lagi,

    memang rezeki dan jodoh ko lah hari ni. Yang lain pergi solat atau pergi makan tadi kot.

    Selalu org yg kita tak nak tu lah yg jadi ahaks.

    ReplyDelete
  8. Eja,

    Ramai yg ingat nak jadi no 1 tapi hanya ada satu tempat aje di setiap n3.

    Cuba lagi.

    ReplyDelete
  9. Eja lagi,

    Ubi pun dah RM2 sekilo skrg. Kalau dapat yg empuk berbaloi juga. Kalau kena yg terjegil aje tu, mmg frust.

    Jemputlah ke sini kalau nak rasa ubi tu. Kopi o pun ada.

    ReplyDelete
  10. silversarina,

    wsalam.

    Mak oi lama tu. Ingat ke lagi nak buat abuk2?

    Jemputlah ke rumah kalau nak rasa ubi tu. Abuk2 tu pun ada lagi sikit.

    ReplyDelete
  11. Eja lagi dan lagi,

    Kalau tak sedap emak adam tak buatlah abuk2 tu. Jom lah ke rumah. Ada lagi sikit abuk2 tu.

    ReplyDelete
  12. zonaku,

    Inilah kuih habuk2 yg aku tahu. Ko panggil kuih ni apa ek?

    Yang satu lagi tu aku pun tak tahu apa namanya. Ko tanyalah org yg buat tu.

    ReplyDelete
  13. mmg nk kena buat kakak angkat gak tau mak adam nih..



    .

    ReplyDelete
  14. Kuih habuk2 bukan kuih jawa ke..? pastu masukkan dalam daun pisang (sebenarnya tak dapat view gambar sebab line slow bebenor)

    ReplyDelete
  15. doa semoga rezeki melimpah ruah..

    bukan setakat habuk sahaja

    ReplyDelete
  16. tasek,

    Aku suka dgn ko ni - semua ko nak angkat. Suami angkat, kakak angkat. Jgn ko yg terangkat udah le hehehe

    Secara seriusnya, bila ko nak singgah rumah aku ni? Boleh berguru dgn emak Adam.

    ReplyDelete
  17. Lieya,

    Rasanya kuih ni kuih Jawa sbb emak Adam org Jawa. Masa aku kanak2 dulu emak saya selalu juga buat kuih ni. Dia pun Jawa juga hehehe

    ReplyDelete
  18. ikan emas,

    Semoga doa awak dimakbulkan. Khuatir kalau tak dapat handle bila rezeki dah melimpah ruah huhuhu

    ReplyDelete
  19. salam tuan YB,
    arwah ibu saya pun panggey kuih ni kuih abuk2.. mintak resepi dari mak adam leh? resepi ubi kayu berempah pun nak gak..

    ReplyDelete
  20. tak clear aar kuih habuk2 ni


    .
    .


    .
    .


    .
    .
    dtg anta kat umah petang ni eh...

    :D

    ReplyDelete
  21. kalau pB teringin nak makan , mak adam boleh tolong buatkan ker ??

    tapi nak kena mintak tolong YB hantarkan ke Shah Alam ler

    ReplyDelete
  22. lorr..
    macam mana boleh terlepas pandang entri ni hari ni ???


    saya mesti nak buat kuih ni nanti..
    tapi pokok pisang dah habis ditebang... huhuhu...

    ReplyDelete
  23. YB,

    ya ini mmg kueh org jawa.

    Vanggaaaaa

    *maklum deepavali dah dekat, lidah pun pelat*

    ReplyDelete
  24. bro tulis sikit macam mana nak buat kueh tersebut saya budak tak tau masak..tapi liur sudah kecur ma

    ReplyDelete
  25. yb,
    ni ewel-ewel (sila pronounce dlm jowo) kan?
    lagi sedap kalau panggil ewel-ewel.

    ReplyDelete
  26. hm...sungguh tak sama seperti yg dibayangkan. mana abuknya?

    ReplyDelete
  27. bila YB tayang gambo baru hengat... sebelum ni bayangan kuih habuk-habuk tu nampak samar-samar je dalam ingatan... kikikikik :P :P

    ReplyDelete
  28. Aanas,

    wsalam.

    Betullah tu kuih ni dipanggil habuk2 @ abuk2. Emak awak org Jawa ke kerana biasanya org Jawa yg tahu buat kuih ni?

    Resipi dia senang aje. Nantilah insyaAllah akan saya sertakan satu hari kelak hehehe

    ReplyDelete
  29. kts,

    ko kena buat speklah kalau tak clear gambar tu.

    Ok petang aku hantar. Pukul 6 tunggu aku kat Giant Taman Samudera hehehe

    ReplyDelete
  30. pB,

    Wah ini kalau pizza. Dah order minta pula delivery ke Shah Alam hehehe

    ReplyDelete
  31. a.z.r.i.n.a,

    Sibuk sangatlah tu sampai terlepas n3 ni tadi ngeh3x

    Buat jgn tak buat. Bukan susah sgt pun saya tengok emak Adam buat kuih ni. Cuma bab nak racik gula Melaka tu yg leceh sikit (leceh sbb saya yg kena buat huhuhu).

    Daun pisang kat pasar kan ada jual. Satu dua pelepah dah cukup.

    ReplyDelete
  32. salam yb..

    dh lama tak makan kuih tu...

    dulu masa mak kak ct sihat dia selalu buat..



    minggu ni tak boleh rebut 1st la..
    nk bg peluang pd kts..

    ReplyDelete
  33. Yati,

    Kreatif juga org Jawa ni ya. Hidup Jawa!

    Dah fikir nak cuti Deepavali ke? Cuti 3 hari tak balik Sabak ke?

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. YB, apa bahan yg Kak Lina guna untuk ubi berempah tu..

    Macam menarik dan tertarik aje..
    *suka kuih tradisional ler..

    ReplyDelete
  36. sedapnyaaaa... walopun tgk dalam gambar pn dh tau kata sedappppp

    ReplyDelete
  37. Yb.
    pastikan buat entri pasal kuih habuk2 ni, orang bukan Jawa nak rasa juga.... takut kempunan nanti

    ReplyDelete
  38. YB,

    saya bukan cuti 3hari tapi 6hari!!! diulang 6 hari ye.

    takde maknanya cuti tu sbb enJekjek saya tak cuti.

    profesyen kami mungkin sama tapi cuti kami berbeza-beza -_-"

    ReplyDelete
  39. wohhhh begitu rupa parasnya....belum pernah makan lagik ni...mcm kena belanja makan je ni ahak2

    ReplyDelete
  40. abuk-abuk ni memang sedap tapi jarang dijual di pasar malam. ke, salah kuih! hmmmm

    ReplyDelete
  41. thnx Tuan YB. macam nie rupanya. ok. rasenye penah makan kot..

    ReplyDelete
  42. IM tak pasti,pernah makan ke tak kuih ni...

    ReplyDelete
  43. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o,

    Cukuplah tulis sikit aje. Bukan susah sgt nak buat kuih ni. Lagipun blog ni bukan blog masak memasak hehehe

    ReplyDelete
  44. Syida,

    Mungkin ada org tempat lain panggil ewel2. Org tempat saya panggil habuk2 sejak dari dulu lagi.

    Ewel2 nampak sangat keJawaannya hehehe

    ReplyDelete
  45. gadisBunga,

    Awak bayangkan mcmana?

    Sagubiji tu kalau yg hancur adalah abuk. Mungkin dari situlah asal nama kuih ni.

    ReplyDelete
  46. syah,

    tak rugilah saya ambil dan tayangkan gambarnya kali ni. Skrg dah jelas kuih tu mcmana.

    ReplyDelete
  47. ckLah,

    Samalah dgn org kampung Syida.

    Org Keramat panggil habuk2.

    ReplyDelete
  48. kak ct,

    wsalam.

    Kalau nak makan kuih ni datanglah sini. Org dulu mmg rajin masak kuih ni. Emak pun masa boleh memasak buat kuih ni juga.

    Kenapa pulak tak boleh rebut 1st minggu ni? Tak bestlah takde saingan hebat utk yg lain tu.

    KTS dah ditakdirkan menjadi yg kedua.Dia pun redha dgn perkara ini.

    ReplyDelete
  49. a.z.r.i.n.a,

    Ubi tu direbus dgn tumisan bawang putih, bawang kecil dan ikan bilis yg ditumbuk separuh hancur. Rebus sehingga air rebusan hampir kerang. Dah siap taraaaa.

    ReplyDelete
  50. GaDis CoMeL,

    kuih habuk2 atau ubi tu yg sedap? Tapi bagi saya dua2 sedap. Tak percaya, cubalah.

    ReplyDelete
  51. ibuintan,

    Dah 2 n3 pasal kuih habuk2 ni. Cukuplah rasanya tu. Nanti org kata saya takde modal lain pulak huhuhu

    ReplyDelete
  52. en_me,

    Bukan setakat nampak mcm enak tapi rasa pun mmg enak.

    ReplyDelete
  53. Yati,

    Walawei cuti sampai 6 hari. Nasib baik saya kerja sendiri. Nak cuti sampai 16 hari pun boleh. Kalau tak tentu jeles dengar awak cuti sampai 6 hari.

    En Jekjek kerja kuat sgt. Dah hujung tahun pun masih pulun ke?

    psst - tak balik Sabaklah ek?

    ReplyDelete
  54. Ms. Lilies,

    Begitulah paras rupanya si habuk2 tu. Nama tak cantik tapi rupa boleh tahan cun. Rasa mmg cun habis.

    Bolehlah ke sini lain kali kalau nak merasa. Nanti saya minta emak adam buat lebih sikit hehehe

    ReplyDelete
  55. nottingham,

    Kuih ni sedap tapi tak ramai yg nak komersialkan. Balik2 karipap, seri muka dan cucur badak hehehe.

    ReplyDelete
  56. MasZuber,

    Janganlah panggil saya Tuan. Rasa mcm jadi pegawai tentera atau polis pulak hehehe.

    Terima kasih kembali. Harap org2 yg nak tahu mcmana kuih habuk2 ni puas hati.

    ReplyDelete
  57. Insan Marhaen,

    Mungkin dah lama sangat awak tak makan kuih ni. Itu yg tak pasti.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails