Wednesday, October 27, 2010

Kod Warna - Apa Yang Anda Tahu? (kalau nak tahu sila baca)

Dua hari lepas ada rakan(?) aku tanya warna pada topi keselamatan ada apa2 makna ke.

Aku jawab, "Mestilah ada. Ingat main belasah aje ke?"

Dia tanya lagi, "Kalau topi yg warna kuning tu apa maknanya?"

Aku, "oh itu utk kuli kang."

Dia, "kuli kang? apa tu?"

Sah dia bukan org construction line.

Aku, "kuli kang tu pekerja biasa atau general worker. Mereka pakai topi yg kuning."

Dia, "Awak (dia tak panggil saya awak sebenarnya hehehe) pakai warna apa?"

Aku, "Putih. Itu utk jurutera atau pihak pengurusan."

Dia, "Ooooo" panjang O nya.

Aku, "Kalau yg merah tu utk Safety Officer dan yg biru utk site supervisor."

Dia, "Manalah saya (dia tak membahasakan dirinya saya sebenarnya hehehe) tau."

Aku, "Mesti awak dah terbeli yg kuning kan?"

Dia, "Ha'ah sebab paling murah. Satu baru tujuh ringgit."

Aku, "Yang itu kalau nak sikat rambut tanpa buka topi tu pun boleh sebab nipis sangat. Bukan topi keselamatan. Cuma buat wayang aje."



Bercakap tentang wayang, kadang2 aku tengok di tv pelakon pakai punya smart dgn baju kemeja lengan panjang dan tali leher dan siap pegang pelan saiz A1 tapi pakai topi kuning. Ek alah. Kalau tak tahu kod warna ni tanyalah dulu. Tak pun bacalah blog aku ni hehehe


psst - nak baca blog ni tak perlu pakai topi keselamatan.

66 comments:

  1. saya tau yg putih dgn yg kuning jer..

    kaler pink takde ke???? lalalalala

    ReplyDelete
  2. pB,

    Gitulah lebih kurangnya.

    You are certainly welcome.

    ReplyDelete
  3. makdara TERdiva,

    Kebanyakan org tahu tentang yg putih dan kuning sbb itu yg paling kerap nampak kat tapak pembinaan.

    Ada juga mamat yg kalerkan topi mereka jadi pink. Saya takut ini jenis auwwww hehehe

    ReplyDelete
  4. nurazzah8,

    Kira boslah yg other half tu. Dia kerja di pihak klien atau kontraktor? Atau pegawai gomen? ngeee

    ReplyDelete
  5. Suka topi yang kaler putih tu..

    ReplyDelete
  6. relevan,

    Kadang org yg pakai topi putih tu jalan pun tak pijak tanah.




    Kalau lecah ada org topi kuning letakkan plywood hehehe

    ReplyDelete
  7. ohh.... perbualan nih aku pernah wat dgn pakcik dulu...

    tp pastilah perbualan itu tak guna "saya" dan "awak"... gila nak awak2 dgn pakcik ku... hehehhehehehe

    alaaa... mcm tgk citer kt hospital, tah kat memana dorg wat granula...

    ReplyDelete
  8. kita tahu! kita tahu !


    kita ada kuning aje...

    ReplyDelete
  9. tapi kannn..YB,

    kat ofis kita putih utk outsider @ consultant aje tau..


    staff sumer pakai kuning dari gw ke big boss.

    ReplyDelete
  10. setuju tue...heheheh...

    tapi ade je jenis main belasah je....

    ReplyDelete
  11. incik firdaus punya helmet kaler biru... :D

    ReplyDelete
  12. PnConfused,

    Betullah tu tapi utk siaran ni kenalah tukar pengganti nama tu. Tapi kalau tengok colour code ko boleh agak jantina org tu hehehe.

    Bila kita tengok org main belasah kadang tu geram jugak. Tapi ada masa nak gelak. Ko mesti bengang bila tngk org belakon jadi doktor tapi entah apa yg dibuatnya.

    ReplyDelete
  13. Daun Bidara,

    Awak mcm rakan saya tu pulak hehehe

    ReplyDelete
  14. a.z.r.i.n.a,

    Saya tahu awak tahu sbb awak line construction juga.

    Awak banyak masa kat opis. Tak kisahlah warna apa kalau kena pakai topi tu. Kalau yg kat site, ada yg marah kalau silap bagi topi huhuhu

    ReplyDelete
  15. a.z.r.i.n.a lagi,

    Utk outsider biasanya mmg disediakan yg putih. Bagi mereka rasa up sikit hehehe.

    Tapi big boss pakai yg kuning tu melampaulah. Kalau pergi kursus Green Card CIDB big boss mesti dpt yg putih.

    ReplyDelete
  16. kuli kang? tak pernah dengar pulak masa keje kat constructin dulu.

    ReplyDelete
  17. jedi,

    Ada tujuan dibuat berbeza warna ni. Tapi ada yg tak berapa faham. Itu yg main belasah aje.

    Buat projek kat mana skrg atau dah masuk gomen?

    ReplyDelete
  18. syah,

    Incik Firdaus kan supervisor? Itulah sbb dia pakai yg biru.

    ReplyDelete
  19. aNIe,

    Pengetahuan kita kongsi bersama.

    ReplyDelete
  20. juliet,

    Ya ke? Patutlah 'DIA' pun tak tahu masa aku sebut perkataan itu hehehe

    ReplyDelete
  21. nape xd color purple?? mesti sweet kn klu ader.


    hehehee...

    baru tahu psl color topi nih.

    ReplyDelete
  22. helmet aku warna hijau tua....termasuk golongan mana pulak bang?..

    ReplyDelete
  23. sepet,

    Lepas ni bolehlah cadangkan kat pihak yg berkenaan utk adakan kaler ungu.

    Mcm2 kaler dah mcm khemah pengantin pulak hehehe

    ReplyDelete
  24. Cikgooden,

    Hijau tu topi askar. Tak boleh masuk tapak pembinaan hehehe

    ReplyDelete
  25. ntahnyer. asal akitek n engineer je mesti pegang dwg gulung2 saiz A1, pastu pi site, drawing tak berkedut langsung, siap pakai smart2 lengkap dgn tie. tak berkeladak ke dalam tu? penipu tul org kite buat drama. huh!
    (eheheh ter emo pulak kat sini. ngeee)

    ReplyDelete
  26. haah la....kat dlm drama manjang pakai kaler kuning...tp bos hihi

    ReplyDelete
  27. tengok dlm drama 'Si Capik' tu, anak ngan menantu dato' dua-dua pakai warna kuning..

    kuli kang rupanya diorang..
    hahahahaha..

    * bkn ketawa pada kuli kang, pada si pengarah drama yg ngong..

    ReplyDelete
  28. alamak, I baca blog ni pakai topi keledar pink naik basikal anak I lah ..pink kaler code untuk apa ye ...hihi .

    ReplyDelete
  29. haha. pengarah drama kena baca blog YB ni. tak la org yg baca entri YB ni kata diorang bodoh. buat drama tak buat research.

    ReplyDelete
  30. ~pakai punya smart dgn baju kemeja lengan panjang dan tali leher dan siap pegang pelan saiz A1 tapi pakai topi kuning.
    ~kadang2 siap berkot lagi...


    dok bincang2 kat tengah2 panas....

    ReplyDelete
  31. gadisBunga,

    Mmg emo tengok org buat benda yg tak betul ni. Saya yg mantan engineer ni lagilah bengang. Mana ada jurutera buat mcm tu?

    ReplyDelete
  32. Ms.Lilies,

    Topi kuning tu yg senang dapat sebab kebanyakan yg di tapak pakai topi kuning. Hentam ajelah labu.

    ReplyDelete
  33. fae,

    hahaha. Nasib baik tak pakai topi merah.

    ReplyDelete
  34. silversarina,

    Awak pakai topi tu takut kena ketuk kepala ke?

    Pink tu safety officer pompuan kot? hehehe

    ReplyDelete
  35. GaDis CoMeL,

    Siapalah saya ni? Blog pun blog picisan aje.

    Pengarah sekali mengarah dapat ribu riban. Kalau menang award dapat lagi selepuk.

    ReplyDelete
  36. DrSinga,

    Kalau tak bincang kat tengah panas nanti pekerja tak nampak bos pergi site.

    Samalah kalau jadi doktor mesti letak alat dengar (stratoskop ke apa benda tu) kat leher. Saya jumpa awak takde pun benda tu. hehehe

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. YB..kalau dibotol racun pun ada warna kan..ada makna jugak kod warna tu..mesti dah tau kan..

    ReplyDelete
  39. yang saya tahu, kalau merah kena berenti atau no entry

    eh YB ade terang warna merah ke?


    ihihihhih

    ReplyDelete
  40. ehhh...

    tapi aku dah tepakai topi keselamatan masa baca blog ni.. takpe kaaaan

    .
    .


    .
    .

    .
    .

    errr.. topi kaler kelabu :P

    ReplyDelete
  41. bagus rakan (?) ko yg bertanya tu....
    .
    .

    .
    .

    dpt gak ko jdkan n3 :P

    ReplyDelete
  42. pegang pelan sambil tunjuk sana tunjuk sini...muka serius semacam...tu belum lakonan tengah mesyuarat Board of Directors! Nanti Chairman tu marah2 pastu terus pegang dada, heart attack... :D

    ReplyDelete
  43. ritu kat site wa topi kuning tu ada yg wat tpt msk megi jer...isi air panas..tggu megi kembang..

    ReplyDelete
  44. kak Erna,

    Sejujurnya saya tak berapa tahu makna kod warna di botol racun kerana saya tak biasa dgn botol racun. Boleh tak Kak Erna terangkan?

    ReplyDelete
  45. Yati,

    Itu kalau kat jalanraya.

    Kat site topi merah itu dipakai oleh Safety Officer.

    ReplyDelete
  46. kts,

    Nape ko pakai topi masa baca n3 ni? Musykil aku ni ngeeee

    Tapi takpe. Ikut suka ko lah.


    Mana ko dapat topi kelabu tu?

    ReplyDelete
  47. ye ke YB
    patutlah pekerja2 kilang di bekal kan dgn kaler kuning
    sy ingatkan harga semuanya sama..
    kenapa engineer mesti pakai yg mahal? sbb gaji mereka mahal? bukan ke keselamatan tu penting utk semua tnpa mengira darjat..
    esh,....ter emo plak

    ReplyDelete
  48. kts lagi,

    Mmg rakan(?) aku tu bagus. Aku suka dia w/p ada masanya dia ni gila2 bahasa sikit. Kadang aku call dia saja tak nak angkat. Nyampah. Tapi lepas tu dia boleh buat miss call pulak kat aku. Tektik nak jimat kreditlah tu. Tapi bila bercerita dgn dia ada macam2 kisah.

    Itu yg aku tiba2 terasa nak buat n3 pasal perbualan kami dulu semalam.



    Ko tak nak berkenalan dgn dia ke? Dia pemalu (kononnyalah) tapi mesra. Bolehlah ko jadikan teman tapi mesra hahaha

    ReplyDelete
  49. fa'atip,

    Jalan citer dan plot drama Melayu sama aje. Betul apa yg awak cakap tu.

    Kalau masak sayur mesti sawi. Eh tak lalu saya makan sawi. Nasib saya bukan pelakon hehehe

    ReplyDelete
  50. KSWSK,

    Itu biasa juga terjadi. Ada yg buat topi jadi gayung dan mandi kat site pakai spender aje.

    Nasihat saya org perempuan elok jangan masuk site terutama dekat kawasan kongsi setelah habis waktu kerja.

    ReplyDelete
  51. Rozita,

    Topi keselamatan ni ada piawaiannya. Semua topi kenalah mengikut piawaian minima sebelum boleh digunakan utk melindungi kepala.

    Masalahnya ada majikan yg membeli topi yg tak menepati piawaian terutama topi utk general worker. Sebabnya mudah saja: mereka nak jimat belanja lebih2 lagi ada GW yg kerja tak sampai seminggu dah lari (bersama topi tu sekali).

    Engineer kenalah bela sikit dgn bagi mereka topi yg elok sikit. Kalau tak nanti dia tak luluskan VO hahaha

    Maaf jawapan panjang mcm n3 baru ngeeee

    ReplyDelete
  52. lepas nie mau carik topi kaler kuning jugak. sebab 10 batu dah bole nampak ;)

    ReplyDelete
  53. MasZuber,

    Mesti ada muslihat lain ni? Kalau nak biar org nampak dari jauh pakailah vest yg reflective tu hehehe

    ReplyDelete
  54. kalau topi kuning but pun pakai yang warna kuning macam puah cu kang tu ke?

    ReplyDelete
  55. Insan Marhaen,

    Tak semestinya mcm tu. Kalau tak org yg pakai topi putih kenalah pakai but putih. Mana nak cari. Kalau adapun mesti cepat kotor huhuhu

    ReplyDelete
  56. baru tau la..
    dulu sume belasah kaler putih..

    ReplyDelete
  57. sy yg student nie nak pakai kaler ape??? hehehehe....

    ReplyDelete
  58. sy yg student nie nak pakai kaler ape??? hehehehe....

    ReplyDelete
  59. kakngah,

    Belasah kaler putih takpe. Nampak mcm engineer atau arkitek hehehe

    ReplyDelete
  60. Silent Walker,

    Kalau awak jurusan kejuruteraan atau akitek cuba pakai yg putih kalau dapat. Baru ada rasa mcm jurutera atau arkitek.

    Kalau pakai yg kuning nanti org ingat tukang ikat bata hehehe

    ReplyDelete
  61. tadi ada orang kat cafe opis aku ceduk makanan pakai topi keselamatan kaler merah. aku tak sempat ambik gambar,dia dah belah.

    ReplyDelete
  62. Penyuk,

    Rugilah ko tak sempat ambil gambarnya. Kalau tak boleh ko dapat RM50 kalau hantar pergi suratkhabar.

    Kalau masuk blog tak dapat apa2 pun hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails