Hari Ahad baru ini kami balik kampung emak Adam. Semasa nak balik tu, nenek Adam suruh anak perempuannya (isteri akulah tu) bawa balik pokok kunyit. Dia ada tanam beberapa pokok di dalam bekas plastik hitam seperti dalam gambar. Emak Adam pilih yang paling gemuk. Ambik ko - dah alang2 suruh bawa balik, biar yang sihat walafiat dgn daun yang lebar-lebar hampir nak sama dgn daun pisang.
Gambar di atas tu menunjukkan saiz pokok kunyit ni. Bekas air yang di belakang tu besar tau. Boleh muat 8 baldi air. Aku cuma nak buat perbandingan dengan pokok kunyit ini.
Adam boleh masuk dalam bekas air ni
Bila dah ada pokok kunyit ni aku tinggal belikan daging untuk buat rendang. Rasanya sehelai cukup kot untuk 2 kg daging.
Kalau ada cadangan lain untuk daun kunyit tu silalah beritahu
wuuuhuuu !
ReplyDeletedah ada perenggan dan boleh uplod gambar dah!!
apa masalahnya hari tu?
Dah boleh dah. Itu yg gatal tempek gambar …. hehehe
DeleteHari tu masalah teknikal. Abang kpd Adam juga yang tolong selesaikan masalah tu …… ngeee
Tahniah YB. Baru best rasanya nak baca.
DeleteSebelah rumah itu hari ada tanam pokok kunyit. Bila owner dia pi tarah semua pokok, cepat-cepat abg ipar pi selamat kan pokok tu pindah kan tempat lain. Alhamdulillah masih hidup.
Nanti kalau sempat saya snap gambar.
Terima kasih kerana tetap setia membaca blog ini w/pun sejak seminggu lepas entri takde perenggan. Dah best baca ni bolehlah lebih kerap ke sini agar saya pun lebih rajin membalas komen…. hehe
DeleteApasal jiran tu pi tarah pokok2 kunyit dia? Dia pi jual daun kunyit tu ke?
Silalah snap dan tayangkan gambar pokok kunyit tu. Nak tengok samada sebesar daun kunyit emak adam ni ….. ngeeeee
Itu pokok kunyit kami. Tumbuh di tanah jiran. Asal tu ladang kelapa sawit. Di tarah nak tanam lain.
DeleteTumpang tanam di tanah jiranlah ya. Biasalah org kampung buat mcm tu. Dulu arwah bapa mertua saya pun tumpang tanam ubi dan pisang di tanah jiran milik anak sedaranya sementara pokok sawit di situ kecil lagi.
DeleteLadang sawit jiran t.a.t.a tu nak tanam apa pula lepas ni?
Daun kunyit yg lebar besar tu, cuba buat bungkus nasi lemak..gantikan daun pisang..hahahaha
ReplyDeleteSayang doc nak guna daun kunyit ni buat bungkus nasi lemak. Kat rumah saya ni ada pokok pisang. Banyak daun yg boleh digunakan utk bungkus nasi lemak atau buat kuih habuk2, lepat, koci dan yg sewaktu dgnnya ….. hehehe
Deletebakar ikan...sedap baunya..rasanya..? try dlu la
ReplyDeleteTerfikir juga yg digunakan buat bakar ikan. Tapi kalau beli ikan kembung sekilo mahu habis daun tu ….. huhu
Deletebakar ikan dgn daun kunyit....sebab sy duduk rumah yg bertinkek-tingkek jadi tak boleh nak tanam pokok pisang... daun kunyit pun jadilah..hehee
ReplyDeletedekat rumah kami ni pula daun pisang tak jadi masalah. Arwah emak ada tanam pokok pisang. Bila2 nak daun tinggal kait dan guna. Jiran2 pun ada yg ikut gunakan daun pisang tu
DeleteKena jaga daun kunyit jika tidak nanti belalang kunyit datang makan
ReplyDeleteSebelum ni belalang selalu datang utk makan daun limau purut. Lepas kami jaga betul2 dah tak datang lagi.
DeleteKali ni kalau datang nak makan daun kunyit ni saya, bawa masuk rumah pokok kunyit tu ….. hahaha
Ahad lepas? Masa tu hujan lebat tak?
ReplyDeleteKami sampai kampung waktu Zohor. Masa tu tak hujan. Tapi semasa kami nak ke Sg Besar selepas tu, hujan mula turun.
Deletet.a.t.a ada di sana jugak ke masa tu?
Masa Asar tu memang lebat betul. Saya ke sana, tengok anak buah di asrama SMKDH.
DeleteMasa Asar tu kami dah sampai Sg Besar rumah Kak Long.
DeleteOh anak buah t.a.t.a duduk di asrama SMKDH ke? Sekolah emak Adam dulu tu tapi dia tak tinggal di asrama
Bagi org Perlis kami jarang guna daun kunyit dalam menu masak memasak ni.
ReplyDeleteKami tanam kunyit hanya untuk kunyit. Jawab dulu sebelum kena tanya...ahahhaa...
DeleteOh orang Perlis tak letak daun kunyit dalam rendang ke Aina? Atau org sana jarang masak rendang
Deleteuiii lebar2 daunnya ..segar plak tu ... berbaloi2 .. kat kedai seikat 3 helai (daun kecil je besar tapak tangan je kut) 50sen yer
ReplyDeleteMemang lebar2 betul. Saya tengok pun geram. Rasanya kalau nak buat rendang guna sehelai pun dah rasa dan bau.
DeleteKat kedai tu seikat 3 helai. Dah lah tu, yang sebelah dalam tu biasanya yg paling kecik …. huhu
Terima kasih kalau suka.
ReplyDeleteSaya sempat singgah di blog awak. Teruskan menulis untuk meningkatkan mutu blog awak tu.