Hari ini aku ada 4 jemputan ke majlis perkahwinan.
Sekejap lagi aku dan emak Adam nak ke majlis jiran kami yang diadakan di Bora Ombak, Ampang.
Lepas tu balik rumah bawa anak2 yang nak ikut ke majlis kahwin di Jenjarom sebelum ke majlis di Sementa, Kapar.
Hari ini juga berlangsung satu lagi majlis di Sg Tengi, Hulu Selangor. Kami kirim sumbangan melalui adik emak Adam saja sebab tak sempat nak berkejar ke sana.
Esok ada 2 lagi majlis kahwin di kampung. Malam ni kami tidur kampung.
Hampir di setiap majlis kahwin hidangan untuk pengantin mesti ada udang galah. Biasanya dipanjatkan kat buah nenas.
Kalau hari biasa nak makan udang galah tu susahlah sikit sebab harganya mahal dan isinya bukanlah banyak sangat. Harapkan kepalanya aje yg besar.
Ini udang galah di pasar tani tempat kami pagi tadi. Emak Adam tak beli pun sebab mahal.
Mesejnya: Kalau nak makan udang galah silalah jadi pengantin .... hehehe
Ok aku nak gerak dulu. Untung2 dapat makan udang galah di meja pengantin
masa majlis saya, tiada udang galah panjat ni..sebab wife saya allergic dgn udang galah...:)
ReplyDeleteKena buat sekali lagi tu ..... hahaha
Deletebestnye dapat makan udang galah...
ReplyDeletenak mintak jugak la...
Kalau dapat memang best. Tapi kat tempat pengantin pertama tadi takde nampak udang galahpun ...... huhu.
DeleteOk nak cuba tengok kalau ada kat tempat pengantin yg kedua kejap lagi. Tapi kalau dah petang2 mcm ni tentu pengantin dah makan beradap. Apa2 makanan yg best yg pengantin tak habis makan tentu dah disebat org yg rewang ....
seekor udang galah yang sederhana besarnya yang saya makan di Kucing harganya RM7 . Kira ok lah sebab masakannya pun sedap..
ReplyDeleteKat Kuching udang galah dan udang2 lain murah jika dibandingkan dgn harga di Semenanjung. RM7 seekor dan jika masaknya sedap adalah berbaloi....
DeleteMakan kat gerai atau restoran mana tu? Mana tahu kalau saya sampai ke Kuching lagi bolehlah singgah di situ.
hehehe alasan nak jadi pengantin skali lagi
ReplyDeletepengantin mesti tak rasa pun udang galah tu sebab malu nak makan kononnya
Apa lagi alasan yg nak digunakan? Udang galah pun udang galahlah ..... ngeeee
DeleteKebanyakan pengantin malu atau nak control macho dan control ayu. Tapi ada juga yg sebat makan tak toleh kiri kanan .... huhu
Sebenaqnya udang galah, ayam golek etc yg best2 tu makchaq rasa orang rewang/tukang masak yg reka.. Depa tau pengantin mesti malu nak makan... kira rezeki org dapuq la....
ReplyDeleteOrang rewang atau tukang masak masa tu lah nak tunjuk bakat menghias. Tapi pusing2 dok hiasan mcm tulah jugak. Dan udang galah panjat nenas tu antara hidangan yg jarang miss. Yang ayam golek tu kira nak kerja senang. Panggang ayam tu sekor lepas tu hiaslah dgn carrot, cili dan apa2 yg patut.
DeletePengantin la ni ramai yg dah tak malu nak makan. Depa makan kasi licin. Kalau tinggal pun sikit2 aje.... huhu
tak makan udang galah pun tak apalah, sebab malaslah nak jadi pengantin sekali lagi.
ReplyDeleteKalau abang malas saya pun ikut malaslah.
DeleteApa kata abang cuba pancing udang pulak? Nanti bila dapat jangan lupa ajak saya makan sekali. Nanti saya tolong terangkan rahsia di sebaliknya kpd emak ngah .... ngeeeee
Amboiiii udang galah punya pasal, nak soh jadi pengantin lagi sekali. Dengan orang yang sama atau tambah yang baru? Ahaks! Kang ada yang kena kejar dengan galah.
ReplyDeleteTak kisah org yg sama atau yg baru janji dapat makan udang!!! hahaha
Deleteudang galah masa makan beradap tu lebih kepada hiasan je. sebabnya pengantin macam susah je nak kopek udang bagai. jadi makan nasi ngan kuah sajor. hehe
ReplyDeleteBetul tu. Udang tu buat perhiasan aje. Bangun aje pengantin dari meja makan tu, org rewang pun mulalah cekup sorang sekor. Kadang belum sempat org rewang rebut, tetamu dari pihak pengantin sebelah sana dan sapu dulu ..... huhu
DeletePengantin makan nasi ngan kuah sajor pun tak kisah sebab dia dah dapat bini atau laki. Tengok muka pasangan dah rasa kenyang .... hehehe
memang udang panjat nenas selalu ada kat meja pengantin...tapi makcik kurang setuju....memang kita nak kasi cantik meja tu;
ReplyDelete1. pengantin dah mmg sah jadi tarikan kat meja tu.
2. bagilah depa makan dgn selesa...
makcik suka kalau hidangan pengantin di 'senangkan'...kopeklah kulit udang, takyah kasi panjat nenas bagai....kasi je baring ala ala duyong...senang kan?
betul jugak kata makcik tu. Biarlah tumpuan org ramai lebih kepada pengantin daripada kpd hidangan di meja pengantin.
DeleteBaring macam duyong tu mcm lobster yg Iqram Dinzly makan dalam bot mewah di KB dalam rancangan JJCM semalam tu ek?
cantik betul alasan nak makan udang galah kan!
ReplyDeleteBoleh terima tak alasan tu? .... hehehe
Delete