Tuesday, December 11, 2012

Telur Ikan Mayong

Bila aku bercerita pasal telur ikan mayong yang emak Adam beli di Pasar Sg Besar hari Ahad baru ni ada yang cakap mereka tak pernah tengok telur ikan mayong tu. Kalau tak pernah tengok, makan apatah lagi.

Berikut beberapa gambar telur ikan tersebut yang telah menjadi lauk kami sekeluarga hari ini



Ini telur mayong tu. Ianya bulat-bulat lembut di dalam kantong. Petua Emak Adam: keluarkan telur itu daripada kantongnya untuk mengelakkan bau hanyir ketika dimasak



Telur ini sedap dimasak dgn pelbagai cara tapi kami suka masak lemak kuning. Jangan lupa utk letakkan serai dan daun kunyit untuk rasa yang lebih sedap. Nasib baik ada sikit lagi daun kunyit yg emak Adam tanam. Kalau tidak, kenalah saya ke pasar membeli daun kunyit ..... huhuhu



Ini dia telur ikan mayong yg telah dimasak dan sedia untuk dimakan

Jangankan emak mertua, isteri lalu di belakang pun gerenti tak nampak. Yang mereka pergi lalu kat belakang tu buat apa? ... hehehe

39 comments:

  1. baru kali pertama tengok x pernah kenal
    tak pernah makan
    tak pernah rasa
    tapi pernah dengar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kenal maka tak cinta.

      Sekarang Eja dah tengok dan dah kenal, bolehlah cuba merasanya pula. Pasti jatuh cinta! .... hehehe

      Delete
  2. nampak macam best ada lg tak?hulur sesudu boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada lagi sikit kat dapur tu. Kalau tak segan jemputlah singgah sementara stok masih ada .... ngeeee

      Delete
  3. itu pun kalau ada lg lah..kalau tak ada kena masak lain ye?hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik ada lagi. 8 bungkus tu.

      Kalau habis yg ini, memang dah takde lagi sebab emak Adam dah masak semuanya siang tadi .... huhu

      Delete
  4. memanglah lalu belakang..orang melayu ni kan bersopan dak gitu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Melayu ni bersopan dan suka bertolak ansur. Akhirnya mereka yg ditolak oleh bangsa lain secara beransur-ansur .... huhu

      Delete
  5. uiksss..cepatnya balas tak kan ngulang makan lg kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan saya masuk balik ke blog saya ni sambil-sambil baca online news.

      Dah makan berlaukkan telur ikan tu lagi selepas balik dari surau solat Isyak tadi.

      Terima kasih sudi memberi 5 komen.

      Delete
  6. Saya suka makan telur ikan.. Kadang2 bukannya tau telur ikan apa, main tibai je makan.. hehehe...

    Mak sayapun rajin gulai telur ikan ni.. Tapi saya mmg tak kenal la telur ikan mayong ni sbb mak jarang beli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali sekala makan telur ikan memang sedap. Kalau tak sedap takkan kita mampu makan sampai berjuta-juta biji .... hehehe

      Selain gulai, telur ikan juga sedap digoreng. Kena telur ikan tenggiri ... perghhh.

      Cik Azz kenalah belajar mengenali telur ikan. Lain kali bila emak suruh ke pasar beli telur, taklah tersalah beli .... ngeeee

      Delete
  7. tak pernah kenal dan makan ikan ni, telur ikan parang biasalah gulai cam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan mayong ni sedap dimasak asam pedas. Penjual ikan biasanya keluarkan telurnya dan jual dgn harga lebih tinggi. Kalau dia tak keluarkan, telur itu akan dimasak asam pedas juga.

      kalau beli telur ini berasingan dgn harga yg agak mahal kami lebih suka di masak spt dalam gambar tu.

      Delete
  8. Sungguh tempting lauk tu.. Terasa2 telur mayong tu dlm mulut ni.. Huhu..
    Kijam la tau tuan punya blog ni..! Sobss..

    Kalau sy duduk area sentul pun sanggup dtg bw tupperware tau foo fa ke rumah ayah Haikal nak beli telur mayong masak lemak oleh Emak Adam tu.. Huhu.. :(

    - m3 perindu telur mayong !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak dapat digambarkan bila telur tu 'meletup' di dalam mulut bila dimakan. Maaflah kalau saya terpaksa jadi kijam sebab ada rakan2 lain yg nak tengok. Bagi yg belum merasa nikmat telur mayong ni mungkin tak merasakan kekejaman tersebut ..... hehehe


      Mak ai sampai nak bawa tupperware tau foo fa. Besar tu. Silalah datang tanpa bawa tupperware. Kami bungkus dalam plastik aje. (tak perlu bagi banyak2) hehehe

      Delete
  9. Replies
    1. Nampak sedap. Rasa lagilah sedap. Satu periuk tu dah nak habis ..... huhu

      Delete
  10. double dose of cholestrol.santan dan telur ikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap punya pasal hantam ajelah. Sekali sekala .... hehehe

      Delete
  11. Tak pernah makan lagi telur mayong ni.Wajib mencuba ni.Nampak sedap je maska lemak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba jangan tak cuba. Tapi di KL ni mahal telur tu. Kalau nasib baik beli ikan mayong ada telur, bolehlah dimasak lemak.

      Delete
  12. Minggu lepas ada lalu pekan Sg Besar ni, tapi entry ni belum keluar lagi, kalau tak boleh juga mencari...

    Sedikit petua yg saya pernah dengar jika tak mahu masakan berbau hanyir terutama ikan. Selepas dimasukkan ikan dsb ke dalam kuah yang dipanaskan, jangan dikacau2 lagi. Biarkan sampai masak...

    Logik ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe lain kali boleh ke sana lagi utk cari telur ikan ini. Boleh dikatakan setiap hari ada telur ikan ni dijual di pasar tu.

      Tak tahu pulak saya tentang petua tu. Bila ikan dah dimasukkan tak dikacau2 sebab takut ikan tu hancur. Tapi kalau dibiarkan lama sangat tanpa dikacau takut pecah santan pulak.

      Nanti saya tanya emak adam tentang petua ni

      Delete
  13. Tak baik sungguh YB ni...
    kira menyeksa jiwa dan raga orang tengah mengidam ni... meleleh ayaq lioq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makchaq tengah berbadan dua ke? Elok benarlah tu sebab Nafisah pun dah besaq.

      mailah sini kalau nak rasa teluq ikan tu. Kesian kalau ayaq lioq baby meleleh nanti ..... ngeeeee

      Delete
  14. isteri lalu blakang pegi dapur sebab nak amek semangkuk lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patutlah dia siap2 masukkan dlm mangkuk kedua lauk2 tu semalam. Takut kami perabis sebelah tengahari lagi .... hehehe

      Delete
  15. Orang Perlis telur ikan ni selalunya buat gulai aka kari. Marbeleslah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum pernah cuba buat kari. Lain kali nak try lah mcm org Perlis ..... ngeee

      Delete
  16. Replies
    1. Tak pernah goreng telur ni takut meletup pulak. Kalau telur ikan tenggiri tu adalah emak Adam goreng. Sedaaaap.

      Delete
  17. Replies
    1. Ikan mayong masak asam pedas pun dah perghhh. Inikan pula telur ikan tu? .... world

      Delete
  18. Saya memang tak suka makan telur ikan, selalu nya kalau saya beli saya masak untuk suami sebab dia suka makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak semua org suka telur ikan. Awak seorang isteri yg baik sebab masih hendak beli dan masak telur ikan w/pun awak tak suka telur ikan. Dapatlah asben awak merasa air tangan isterinya. Kalau tak, kenalah beli yg dah dimasak di luar.

      Delete
  19. Wah.. sedapnya.. Kegemaran saya ni.. Terliur melihat menu ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh Nur pun suka makan telur ikan ni ya? Bolehlah ke pasar Sg Besar lain kali.

      Delete
  20. pun tak pernah makan
    sian saya kan?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails