Wednesday, April 20, 2011

Untung Kalau Isteri Surirumah Sepenuh Masa

Sarapan yg disediakan oleh emak Adam pagi ini

"Abang nak sarapan apa pagi ni?" tanya emak Adam pagi tadi.

"Apa2 ajelah. Yang simple2 pun boleh," jawab aku sambil lewa.

Aku tahu jawapan mcm itu yg menyakitkan hati sebab tak direct to the point.

Akupun tak tahu nak makan apa sebenarnya. Kalau kat restoran tu dah tentu ada menu.

Maka berkuntowlah emak Adam di dapur sambil aku buat kerja sikit (dan tengok fb dan blog sikit . . . ermmm . . .bnyk sebenarnya) di meja kerja aku.

Bila aku turun utk bersarapan, inilah dia sarapan yg simple2 tu: karipap, cucur bilis dgn sos dari Alor Gajah dan bihun goreng.

Inilah untungnya kalau isteri surirumah sepenuh masa. Kalau korang nak jeles kat aku pun, aku faham. Dah nasib aku begini hehehe

Oh ya. Kalau yg tak simple haruslah emak Adam sediakan mee kari, mee bandung atau laksa Penang.
Sent via BlackBerry from Maxis

41 comments:

  1. untung YB.

    sbb tu kena hargai mak Adam dengan lebih lagi.


    Ai sempat buat kalau hari minggu or tak bekerja je.
    kalau hari kerja jawabnya nasi goreng je le


    :D

    ReplyDelete
  2. meski pun kaklong surirumah sepenuh masa,abang kaklong sarapan nya hanyalah secawan milo & sekeping kuih atau roti sblm ke tempat kerja
    pagi2 dia tak boleh2 push perut nya dengan yg berat2...
    pkl10..bru ambik yg berat...

    ReplyDelete
  3. salam YB,

    ada juga yg x bestnyer jadi surirumah nih.. epsc dlm mengaudit kain baju dr ampaian, diluar bakul yg besar mulutnya tapi masih juga sipi2 masuknya..dan juga dlm almari...

    ReplyDelete
  4. sib baik dpt yang rajin.

    kalau dpt yang malas , cam ner tu ???

    ReplyDelete
  5. tabik la kat mak adam
    boleh drift ke alor gajah import sos...
    hiks!

    ReplyDelete
  6. sempat tu buat karipap....



    er.... ingatkan aku sekeluarga ja y makan laksa as breakfast

    ReplyDelete
  7. Saya teringin nak jadi house husband...ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  8. kalau boleh hari minggu tu YB la plak bersilat di dapur. hehe

    ReplyDelete
  9. kalau awak tak rasa dan makan semua tu..
    mau kena debik dengan mak Adam kang!!

    ReplyDelete
  10. mak saya pun cenggitu. ayah main order2 je. isk!

    saya pun nak jadi mcm mak saya. tapi kene la kawin dgn lelaki yg boleh tanggung segala hutang piutang kad kredit ptptn shopping saya. hahahaha!!!!

    ReplyDelete
  11. lau org kat umah ramai xpe YB msk mcm mak Adam tu..berbaloi sbb ada tukang mkn..lau stakat berdua..bak berperang bagai kat dapur baik boli kodai..hehehehhe..leh dpt dpt 2,3 jenis sarapan

    ReplyDelete
  12. AiTotYati,

    Opocot! Jom sarapan. Ooppss jom lunch!

    ReplyDelete
  13. AiTotYati lagi,

    Alhamdulillah. Dah jodoh. Dapat yg tak kerja dan rajin masak.

    Saya sentiasa menghargai emak Adam. Tengok ni saya buat satu n3 tentang kerajinan dia buat sarapan ngeeee

    Org kalau suami isteri kerja biasalah tu. Yati rajin juga buat nasi goreng. Ramai tu sarapan kat tempat kerja masing2.

    ReplyDelete
  14. kak long,

    Ramai juga yg macam tu kalau pagi2. Awal sangat kalau nak sarapan yg berat2. Kat rumah ni emak Adam pun buat sarapan pukul 9 atau 10 lebih. Kalau saya tak keluar kerja awal, saya pulun sarapan tu. Kalau saya ada meeting awal, dia akan buat yg lebih simple - sejenis aje.

    ReplyDelete
  15. selalau berangan dapat jadi suri rumah

    tapi bila terfikir banyak lagi komitmen kene selesaikan terus terbantut.. huhu

    ReplyDelete
  16. Anonymous,

    Wsalam Ano.

    Kat sini emak Adam pun hari2 membasuh. Kadang belum sempat kering dah hujan. Kelam kabut mengangkat pakaian tu.

    Malam dia lipat kain baju tu sebelum dia naik ke bilik. Kesian tengok dia buat kerja tu. Saya nak tolong tapi hasil lipatan saya tak sampai piawaian dia huhuhu

    ReplyDelete
  17. pB,

    Itulah kira nasib baik. Kalau yg malas tu, bukan setakat jadi surirumah suami jadi tensen, tapi kalau kerja pun rakan sekerja dan bos jadi tensen juga.

    ReplyDelete
  18. kakngah,

    Apa sangatlah drift ke Alor Gajah nak beli sos tu, kadang2 mak Adam drift ke Pekan Rabu Alor Setar nak beli serbuk kari O atau ke Kuantan nak beli ikan tenggiri masin yg dijeruk utk masak dgn kailan hahaha

    ReplyDelete
  19. zonaku,

    Karipap tu dia dah buat banyak2 dan masukkan peti sejuk. Pagi tinggal goreng aje. Bila stok nak habis dia buat lagi.

    Emak Adam paling tidak sebulan sekali mesti buat laksa utk sarapan. Ahad baru ni kan dia buat?

    ReplyDelete
  20. Daddy Ziyyad,

    Larat ke nak jaga Ziyyad dan adiknya yg akan lahir tak lama lagi tu?


    Saya sehari aje kalau suruh jadi house husband boleh pengsan huhuhu

    ReplyDelete
  21. Tie,

    Hujung minggu kalau saya tengok dia tak semangat nak buat sarapan, kami beli aje di luar atau bawa famili sarapan di luar.

    Kadang2 hari biasa pun saya belikan sarapan bila saya keluar awal pagi.

    Saya nak masak dah hilang skill. Tambahan masakan saya tak boleh lawan masakan emak Adam. Takut anak2 tak lalu makan hehehe

    ReplyDelete
  22. DrSinga,

    Bukan setakat rasa aje. Saya makan betul2. Bihun tu sampai dua pinggan saya makan pagi tadi.

    Itu sebab badan saya jadi macam ni huhuhu

    ReplyDelete
  23. gadisBunga,

    Hebat ayah awak. Boleh main order2 aje ek. Emak awak lagi hebat sebab boleh ambil order. Anak2 tak ikut order sama ke? hehehe

    Awak terer masak ke nak jadi suri sepenuh masa ni? Jgn nanti dapat suami yg kaya, tapi bab masak ni serahkan kat bibik. Buat rugi2 suami tolong bayar hutang kredit kad dan PTPTN serta support awak pergi shopping hahaha

    ReplyDelete
  24. KWSWK,

    Masa kami baru kahwin dulu pun kami berdua aje. Tapi emak Adam tetap rajin sediakan sarapan utk saya. Kalau dia buat banyak saya bawa ke opis dah jual! Betul saya cakap ni.

    Mungkin wa nak tiru cara tu kalau tak nak membazir masak susah2.

    ReplyDelete
  25. ~mrs azmi~

    Suatu hari nanti tercapai juga hasrat awak tu. Ada rakan saya berhenti kerja dan tumpukan kpd rumahtangga. Tapi dia masih boleh generate income dari rumah.

    Mula2 dia buat kerja menterjemah utk sykt koparat. Masyuk juga tu. Lepas tu dia tulis buku. Lagi masyuk.

    ReplyDelete
  26. ibu_suri pun kini suri rumah sepenuh masa. tapi makan kat kedai gak, hari-hari...

    ReplyDelete
  27. Insan Marhaen,

    Kalian dicuba oleh Allah dan dari apa yg saya baca di blog IM, kalian insan2 yg tabah. Semoga terus diberikan kekuatan utk mengharungi hidup ini.

    ReplyDelete
  28. kts,

    Saya sanggup jadi abang ROI demi cintaku kpd emak Adam hikhikhik.

    Lama tak dengar berita? Ingat dah lupa huhuhu

    ReplyDelete
  29. kalau macam emak Adam tu memang lah untung YB, kok dapek yang ngoder je di kedai mamak... dari makan pagi bawak ke makan malam semua ngoder... untung tak??

    ReplyDelete
  30. yb,
    dah bape kali i cakap, kalau masak sedap2, sila bgtau kat i.

    ReplyDelete
  31. ibuintan,

    kalau dapat yg ngoder aje tu, siapkan ajelah duitnya. Mungkin masa dia tu habis buat direct selling atau berpesatuan. Itu sebab main ngoder aje. hehehe

    ReplyDelete
  32. Syida,

    Sarapan kat rumah kami ini lepas pukul 10 pagi. Kalau awak ada kat kawasan ni masa tu, singgah ajelah. Kalau pagi sangat tu biasanya belum siap lagi hehehe

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. salam YB
    bahagialah sekeluarga berpanjangan..

    ReplyDelete
  35. AZANI,

    Wsalam.

    Amin. Ini adalah antara kurniaan dari Allah.

    ReplyDelete
  36. YB dulu masa muda saya kerja juga tolong suami dari segi kewangan dapatlah beli barang rumah sikit2, sekarang dah jadi surirumah sepenuh masa saya suka sebab saya suka kerja masak memasak ni dari sarapan ke lunch ke minum petang sampailah kedinner memang saya masak dah memang keturunan saya suka memasak cuma hari suami tak kerja je kita orang keluar bawak anak2 makan sbb suami suka cuba tempat2 makan yang baru. Saya no hal ikut je.

    ReplyDelete
  37. sharifah rosidah,

    awak lulusan luar negeri tentu nak juga rasa bekerja selepas tamat belajar. Di samping itu dapat menolong dari segi kewangan.

    Alhamdulillah bila keadaan ekonomi dah stabil, adalah satu langkah yg bijak jika awak memilih menjadi suri sepenuh masa.

    Oh awak suka masak juga ek. Mcm emak adamlah. Satu hari nanti kami berharap dpt jumpa awak sekeluarga.

    ReplyDelete
  38. Eh YB kecik tapak tangan nyiru saya tadahkan, kalau sudi nak kerumah saya datanglah dan kalau nak datang message je saya kat fb nanti saya bagi tahu no talipon saya, bawak mak adam dan anak2 yang lain makan2.

    YB pembetulan sedikit, saya lulusan dlm negara, suami saya yang belajar diluar negara tu saya ikut je tak belajar pun.

    ReplyDelete
  39. Karipap tu cantik laa Paman.. leh jual.. ihiks..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails