Saturday, December 4, 2010

Kebanyakan Perkara Yang Kita Dapat Dah Bukan 'Dara'

Kalau boleh semua orang nak yg dara tapi perasankah kita bahawa banyak benda yg kita dapat bukan lagi bertaraf 'dara'? Contohnya:
  1. kebanyakan pelajar yg mendapat buku teks percuma menggunakan buku murid tahun sebelumnya. Ada yg dah digunakan utk 2-3 tahun
  2. bagi mereka yg bukan anak sulung, ibubapa (ibu terutamanya) akan memberi mereka pakai pakaian abang atau kakak mereka yg masih elok. Walaupun masih elok tapi bukan pakaian baru kerana sudah dipakai.
  3. semasa kita mula2 kerja, kita akan membeli kenderaan terpakai kerana itu saja yg kita mampu
  4. bila kita menyewa rumah, selalunya kita bukan penyewa pertama yakni semasa rumah itu masih baru. Sudah ramai org lain menyewa di situ. Rumah itu dah bukan 'dara' lagi.
  5. bila kita beli rumah pertama mungkin hanya mampu beli rumah second hand kerana rumah baru mahal. Tak cukup loan nak cover.
Nasib baiklah kebanyakan kita kahwin anak dara atau bujang teruna.

Disebabkan perkara ini iaitu tak dapat yg 'dara' di awal kehidupan, ada orang akan mencari yg 'dara' bila keadaan ekonomi mereka lebih stabil. Dari pakai kereta second hand tukar kereta yang baru keluar dari bilik pameran. Tidaklah lagi beli kereta yg dijual di tepi jalan dgn gelen minyak pelincir di bumbung kereta yg menandakan kereta itu hendak dijual oleh pemiliknya.

Bagi yg lebih berada lagi mungkin nak beli rumah baru. Kalau dapat yg lebih besar dan di kawasan yg elit. Takdelah duduk di rumah yang dah lama dibina dan dah mula bocor sana bocor sini atau diserang anai2.

Tapi awas! Jangan pula bercita2 nak tukar atau tambah isteri cari yg anak dara trang tang tang kerana dah banyak duit. Ingat isteri awak dulu pun anak dara masa mula2 kahwin.

48 comments:

  1. yb,
    bila dah banyak duit, mata mereka akan kelabu.tak nampak mana yng dara atau mak dara.camne tu?

    ReplyDelete
  2. lalalalalalallaaaaa...
    i nak conquer 3 tempat teratas!
    nanti petang i dtg umah u amik hadiah goreng pisang.ok?

    ReplyDelete
  3. kalau takmo goreng pisang, bole request lain tak?heheheheh

    ReplyDelete
  4. Syida no 1,
    kalau duit dah banyak lalu mata jadi kelabu tu biasalah. Tapi yg duit tak banyak pun ikut2 kelabu mata ni huhuhu

    ReplyDelete
  5. Syida no 2,

    Ha'ahlah. Jarang sangat awak first. Eh awak pernah first ke kat sini? ngeee

    ReplyDelete
  6. Syida no 3,

    Biasalah siapa yg first akan giler koser kejap.

    Datanglah. Tadi pagi dah beli pisang awak kat pasar tani.

    ReplyDelete
  7. Syida no 4,

    Awak nak request apa? Putu mayam boleh? Kat pasar malam depan JJ tu ada jual petang ni hehehe

    ReplyDelete
  8. wahhh entriii..
    nak kembali 'dara', makan lah jamu mak dara..eh? silap! YB ni laki
    ;p

    ReplyDelete
  9. akaklong ada mak saudara ynag bernama 'dara'...walaupun 14 anak nya,cucu pun bebelas gak...tapi tetap dipanggil 'dara'...i like...!

    ReplyDelete
  10. saya beli basikal dan motosikal semuanya yang dara.

    peringatan awak di para terakhir tu patut ditujukan juga kepada anak2 dara yang cuba-cuba nak menggoda abang. hahaha

    ReplyDelete
  11. wahhh..! kaklong dah lama tidak merebut takhta 1st....!


    gorjes..! ai jeles tau..!

    ReplyDelete
  12. bOnda,

    Sebenarnya saya nak tulis n3 lain tapi entah mcmana jadi yg ini pula ngeee

    Jamu mak dara saya tak pernah cuba tapi pagi tadi emak Adam beli ayam dara goreng. Boleh kembali dara tak emak Adam makan ayam tu? Kalau boleh Khamis depan nak beli lagi ekeke

    ReplyDelete
  13. Insan Marhaen,

    Betul awak cakap tu. 20 tahun dulu gaji graduan yg mula kerja dalam seribu lebih. 20 tahun kemudian gaji permulaan graduan tak banyak beza sedangkan harga barang dah jauh lebih mahal dari dulu.

    Bila dah tak mampu, terpaksalah cari yg dah bukan 'dara' huhuhu

    ReplyDelete
  14. kak long,

    Hebat emak saudara kak long tu. Hendak pulak dia kahwin dgn org bernama Bujang. Walaupun anak dan cucu dah ramai masih tetap bujang hehehe

    ReplyDelete
  15. mula2 ingat nak beli rumah bukan dara...tengok2 harga nak sama dengan rumah dara...banding punya banding - baiklah beli rumah dara !

    ReplyDelete
  16. al-lavendari,

    Untunglah abg dapat semua yg dara.

    Kereta saya yg pertama, kedua dan ketiga semua dah tak dara.

    Eh ramai ke anak2 dara yg nak menggoda abg? Abg kan ensem dan kaya pula tu. Mestilah ada yg nak masuk line hehehe

    ReplyDelete
  17. kak long,

    lepas ni bolehlah berebut lagi dgn saingan biasa tu. Gorjes pun lepas ni rasanya akan lebih kerap memberi saingan.

    Lawan jgn tak lawan.

    ReplyDelete
  18. sonata,

    Rumah yg bukan dara di kawasan yg banyak permintaan mmg lebih mahal dari rumah dara di kawasan lain.

    Rumah saya skrg pun bukan dara (4th hand) huhuhu

    ReplyDelete
  19. Salam,
    huhuhu...tak dapat komen yg pertama tak pa, tapi dapat takhta teratas dalam senarai TOP 7!

    ReplyDelete
  20. Saya mula-mula kerja lagi best, tak mampu nak beli kereta yg dara mahu pun yang tak dara, setahun ulang-alik naik bas ganti-ganti dari Ampang ke Shah Alam, berebut-rebut dgn students kat bus stand Klang! ...

    ReplyDelete
  21. duduk rumah sewa mak sedara yang dah tak dara lagi kat Ampang...

    ReplyDelete
  22. tapi saya berjimat-jimat kumpul duit sikit-sikit .... bila beli kereta pertama, terus beli yang dara!

    ReplyDelete
  23. nurazzah8,

    Wsalam.

    Sebarang komen saya hargai. Tak kisahlah yg pertama atau pun tidak. Dan bagi yg banyak memberi komen lagilah saya suka. Ternyata buat minggu ni Azzah banyak memberi komen. Tahniah berjaya menjuarai takhta Top 7 utk 2 minggu berturut2.

    ReplyDelete
  24. nurazzah8 no 2,

    Kalau awak berani naik motor bolehlah juga beli kapcai dara ke tak dara sementara nak kumpul duit beli kereta. Taklah berebut dgn student kat bus stand Klang tu hehehe

    ReplyDelete
  25. nurazzah8 no 3,

    Dah alang2 sewa rumah yg dah janda kenapa tak cari kat Shah Alam aje?
    Mak saudara bagi diskaun ek? hehehe

    ReplyDelete
  26. nurazzah8 no 4,

    wah untunglah awak sbb mula2 beli kereta dah dapat yg dara. Saya kereta sendiri yg ke4 baru mampu beli yg dara. Itu tak termasuk 3 buah kereta sykt yg kesemuanya janda huhuhu

    ReplyDelete
  27. wahh!!! i suke entri ni! mmg kite bagi link entri ni je lah kat sesapa yang berkenaan tuh! mueheheh...

    ReplyDelete
  28. sebab diorg memang macam sesuke ati je kan? amvoi..mentang2 dah kaya dia igt boleh sesuka hati pasang lagi satu? eh...terila kuasa kat sini

    ReplyDelete
  29. tapi GB mmg respek sama YB lah! hanya yang seangkatan boleh menasihati yang seangkatan. heheh

    dah cukup cukup..

    ReplyDelete
  30. gadisBunga no 1,

    Ada ke yg seangkatan dgn saya cuba nak ngorat GB? Mereka nak test power atau cari cabaran hehehe

    ReplyDelete
  31. gadisBunga no 2,

    kalau dah kaya tak hairanlah kalau nak menggatal. Yg tak kaya pun tak kurang juga yg merenyam. Ada yg isteri tengah dlm pantang melahirkan anak sulung pun dah mula nak cari anak dara.

    Nampak pula yg macam GB yg ada kereta ni. Mesti mereka sangka boleh self maintain ni kalau dapat hahaha

    ReplyDelete
  32. YB... biasalahkan... bila dah ada duit... kalau tak dpt lagi sorang anak dara (mesti kes tak dpt lesen)... berangan pun jadilah...hahahah..

    Kalau barang keperluan lain...bila dah ada duit... hmmm... isteri pun nak yang teruna jugak...

    ReplyDelete
  33. gadisBunga no 3,

    awak buat saya seganlah.

    Mana tahu entah2 sayapun boleh masuk kelompok mereka ahaks.

    ReplyDelete
  34. Anie,

    Selalu yg dok bising tu biasanya cakap aje lebih. Yg senyap2 tu yg tup2 ada yg baru hehehe

    Kaum isteri biasalah kalau ada duit. TV nak yg teruna, set sofa nak yg teruna, peti ais, mesin basuh, kereta. Cuma yg tak boleh laki dia aje ngeeee

    ReplyDelete
  35. Yb,

    rasanya para akhir tu di tujukan khas kepada yang empunya diri tu..

    ReplyDelete
  36. I 'dara' lagu tau.. Ngeeeee!!!

    ReplyDelete
  37. ibuintan,

    Taklah ditujukan khas kpd dia tapi mereka yg bak kata GB seangkatan dgnnya hehehe

    ReplyDelete
  38. ashrafi,

    Macamana nak tahu you ni 'dara' lagi ke tidak? hehehe

    ReplyDelete
  39. oooooooooooooooooooooo

    .
    .

    tak jadi laaa nak ngorat awak

    .
    .

    nak ngorat abg al pun tak jadi gak.

    haaaaaiiihhh

    ReplyDelete
  40. dara...........
    hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    sedara............

    ...

    ...

    buah bidara..................


    haih baru nombor 73057
    bilalah nak naik 77777 tu huuuuu

    ReplyDelete
  41. Dara bes..macam ayam dara..bila goreng rangup..!

    ReplyDelete
  42. kts,

    Nape pulak tak jadi? Sebelum ni kan ko dah ngorat aku. Teruskanlah. Mana tahu ada jodoh hahaha

    ReplyDelete
  43. Lieya,

    Iyolah tu. Malam tadi kami makan ayam dara hehehe

    ReplyDelete
  44. NL,

    Apa2 yg ada dara ajelah.

    Hujung tahun ni sampailah 77777 tu kot. Rajin2lah ke sini.

    ReplyDelete
  45. relevan,

    Semalam masa balik kampung bapa mertua saya sembelihkan ayam dara. Memang rangup bila dah digoreng.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails