Tuesday, November 2, 2010

Bila ex Mahu Kembali Walaupun Di Alam Maya Cuma

Pagi tadi aku bertanyakan satu soalan di fb aku:

Apa yg patut dilakukan jika sekiranya tiba2 bekas girl friend atau boy friend minta jadi friend di fb?
4 hours ago via Facebook for BlackBerry · ·



Tanpa ku sangka, soalan ini paling banyak mengundang komen dan reaksi dari rakan2 fb aku. Mungkin anda salah seorg daripadanya. Terima kasih kepada yg sudi memberi pandangan.

Bagi mereka yg tak masuk fb aku, apa pula pandangan anda?

pssst - ini bukan kes di persimpangan dilema. Aku tolong tanya utk 'seseorang'

45 comments:

  1. sesaorang ???


    IE ke ?

    jawapanya...


    boleh, boleh, boleh...
    no hal...

    ReplyDelete
  2. ikan emas,

    Adalah. Tak boleh nak beritahu kat sini hehehe

    IE pun dalam situasi yg sama ke? Well, interesting.

    Nanti add saya kat fb IE ya.

    ReplyDelete
  3. nasihat saya...jgn cari penyakit. hahaha

    ReplyDelete
  4. bole aja..

    jgn lebih lebih suda..

    ReplyDelete
  5. Jawapan aku..

    Kalau ko BUJANG and ex-ko tu pon bujang.. TAK DAK HAL.. SILAKAN (mana tau bertemu jodoh semula).

    Kalau dua-dua dh kawen, atau ko dh kawen atau ex ko tu dah kawen (dh berkeluarga, TAK KISAH LA BAHAGIA ATAU TIDAK KELAURGA TU!!).. jawapannya :- TAK PAYAH CARI BALA!!... (selama ni pon ko buleh nk idop tanpa add ex ko, pe hal plaks skrg tetiba nk add bagai.. tak pepasal mengundang bala)..

    "walaa taqrabul ziina".. "jangan kamu MENGHAMPIRI zina"(surah Al-Israa' 17 : Ayat 32)..

    - kalau perkara tu buleh mendatangkan musibah di masa depan.. bukan setakat jangan BUAT.. tapi.. JANGAN MENGHAMPIRI / MENDEKATINYA..

    (YA!.. aku mengaku aku kuno, kolot dan tak terbuka fasal menda ni semua.. tp, syaitan lagik banyak perancangannya terhadap manusia.. jgn bagi ruang dan peluang utk syaitan menghasut dan memusnahkan iman!..)

    Ini pandangan luhur aku kpd mereka yg bertanya.. sekurang-kurangnya AKU BAGI PANDANGAN.. nak ikut atau tidak, TERPULANG.. (jadi apa2 kalu, jgn menyesal dan jgn kata tak dak org bg peringatan!..)

    I REST MY CASE!..

    (aku tau, aku OVER kan!! hihihi).

    ReplyDelete
  6. agagaga yb ni, buat sy terasa plaks. sbb macam masalah saya jer...har har har

    tp finally sy bersangka baik dan dah accept dah pun, apa nk buat. tak mahu org kata sy sombong or ego

    TAPI, saya deleted many of my pictures dah, har har har, precaution

    ReplyDelete
  7. mula2 accept dulu.pestu pantau 2-3 hari.kalau gedik dia menjadi2, delete terus.xpun hack terus akaun dia.kakakaka! kejam tak??

    ReplyDelete
  8. Tijah,

    Kalau add tu boleh bawa penyakit ek? Kalau mcm tu ramailah yg nak kena delete ni huhuhu

    ReplyDelete
  9. boleh jer kot. kawan jer la. tapi, klu dia dh start bukak citer2 'kenangan bersamamu', x yah la layan lagi.

    ReplyDelete
  10. MasZuber,

    Ini satu pandangan agak liberal. Ai like tapi takut tahu nak sudah ngeee

    ReplyDelete
  11. citahrudin,

    Patut ke tidak nak accept ni? Apa makna pehhh tu?

    ReplyDelete
  12. OOOOoo untuk seseorang, kat FB tak bagi tau pun... suspen jer kan mengundang spekulasi hahahaa

    hmmm kalau selama ni akaun fb tu mmg di setting kan untuk everyone so no pointlah kalau tak nak add ex tu tapi kalau dari dulu lagi akaun fb tu mmg untuk yg tertentu saja so x payah add lah... so cuba fikir kenapa akaun tu di set untuk FRIEND ONLY..

    ataupun kalau ada akaun lain atau juga buka saja akun lain dan add dia kat situ jgn campur dgn akaun fb untuk kawan2 biasa tu huhuhu

    sekadar pendapat jer...

    ReplyDelete
  13. TINY,

    Jawapan kau cukup lengkap siap dgn dalilnya sekali.

    Aku sangat hargai pandangan kau ni. Benar apa yg kau utarakan itu. Mungkin sebab itu ada ulama yg haramkan FB ni.

    Tapi kalau alasannya cuma nak berkawan (itupun di alam maya) patutkah kita tolak mentah2?

    ReplyDelete
  14. Mak Su,

    Sungguh tak ku sangka maksu masuk kategori 'seseorang' itu. Maaflah kalau mengganggu emosi maksu tengahari ni. Jgn hilang selera makan tau hehehe.

    Satu pandangan dari pengalaman sendiri. Terima kasih utk dijadikan panduan.

    ReplyDelete
  15. saya dah block ex saya dan suku sakatnya....haha! kejam tak???

    ReplyDelete
  16. YB..


    ai..
    kempen add fb ??


    eh..

    IE malu laaa..

    ReplyDelete
  17. kalo dh ex tu ex je la..

    apsal nk add add plak..

    mengada-ngada la si ex ni..

    haaa..yg accept tu pun mengada-ngada gak..

    ReplyDelete
  18. hmm.... kehkehkeh banyak jenis respon YB perolehi...

    apapun..tepuk dada tanya iman... kalau memasing dah berumahtangga .. sekadar berkawan ..mungkin masih boleh di pertimbangkan..
    tetapi let say dari sejarah silam.. memberi petunjuk lebih mengarah kepada kemudaratan..sendiri mau ingat la kan... jangan jadi hal kemudian hari...

    ReplyDelete
  19. kalau saya, memang kemungkinan besarnya saya tolak aje mentah-mentah... I would not want to have any connection whatsoever lagi dengan dia... Kita mungkin tak rasa apa-apa... Tapi pasangan kita?

    ReplyDelete
  20. Tapi kalau alasannya cuma nak berkawan (itupun di alam maya) patutkah kita tolak mentah2?

    wah.. tetiba ada soklan plak lepas komen ko..

    okeh.. hari ni mood aku rajin nk komen (tp malas nk update blog.. hahaha).. meh aku jawabkan okeh..
    (aku mintak izin nk pakai ruang yg banyak.. hihihi)

    alasannya nk berkawan di alam maya eh?.. TERPULANG.. kalau pandai jaga batas AKAL, IMAN DAN NAFSU.. maybe can say as "FINE"..

    tapi.. selalunya rancangan syaitan ni halus dan terperinci..

    1) mula2 niat mmg 'nk sambung silaturahim' yg terputus.. sekadar tanya berita hi hi bye bye..

    2) pastu sesaja plak mengimbau mengingatkan SEJARAH SILAM - "U ingat tak dulu you bla bla bla"...(sangat la mengarutnya!).

    3) pastu tetiba plak nk 'cerita' masalah - dan yg sorang lagi tu plaks, willing to be a shoulder to cry on (ala mcm zaman dolu-dolu la kunuuunn... eeewwww..)

    4) pastu start chat inbox.. (atas dasar prihatin la lagaknya..)

    5) Then sms, then calling-calling, then jumpa2.. then berdua.. then kena tangkap khalwat.. pastu rumahtangga yg sedia ada BERGOYANG DAN MUSNAH!.

    -kalau itulah perjalanannya dan kesudahannya, AKU STRICT TO MY FIRST ANSWER --> DO NOT START!!..

    (apapon, bg aku, yg meng'add' tu lebih tahu 'keperluan' perhubungan itu 'harus' diteruskan atau tidak dan bagaimana 'TO HANDLE WITH CARE').


    - my 2 cents opinion je k.. jgn plak ada yg terasa hati.. (tu baru 2 cents.. kalau aku bg 2 dollar. maunya jadi entri kt kotak komen ko nih.. kahkahkah).

    note: sorry terlebih sudah membebel kt sini.. aku mmg kaki bebel kan?!. (sian laki aku.. hihihi).

    ReplyDelete
  21. betul cakap tijah ngan kaktiny...
    jgn dimulakan something yg boleh lead to other things...

    hati manusia ni suka berbolak balik...jd sblm jd apa2 baik xyahla hehe

    ReplyDelete
  22. ye ke pertanyaan utk org? bukan utk diri sendiri ke?

    ReplyDelete
  23. YB,
    saya pun di add oleh bekas bf di fb, tapi saya tolak.... no way nak kawan semula, takut timbul hal laen, hati manusia kita tak tahu..

    ReplyDelete
  24. berani buat kena berani tanggung rsikonya.

    ReplyDelete
  25. Bagi kawan..jangan cari penyakit..`

    ReplyDelete
  26. aNiS,

    Saranan yg munasabah. Tapi tak sampai hati pula kalau sampai nak hack akaun dia sbb kalau dia baca nanti akaun kita pula dia hack dulu hehehe

    ReplyDelete
  27. sepet,

    Mula2 mesti tak keluar citer 'kenangan bersamamu' tu tapi lama2 kalau tak dia pihak kita pula yg terkeluar kisah2 silam.

    Macamana kalau ni berlaku? huhuhu

    ReplyDelete
  28. NL,

    Mestilah utk seseorang. Yang ko dan Za dok pulun buat speku tu apasal? Siap nak jadi pengapit lagi bluekkk

    Akaun fb tu disetting utk semua org. Kalau utk FRIENDS ONLY senang citer.

    Dari buka akaun lain, guna emel dan YM lagi senang. Kalau nak pilih jalan itulah rasa aku.

    Terima kasih kerana memberi pendapat.

    ReplyDelete
  29. makdara TERdiva,

    ko kijam! ko kijam!

    Kalau block ex awak tu aje saya faham. Suku sakatnya pun awak block?

    ReplyDelete
  30. ikan emas,

    taklah kempen suruh add any Tom, Dick and Harry. Tapi YB ok kot hehehe

    ReplyDelete
  31. PnConfused,

    Ya utk seseorang.

    Nape harus ko ragui? Nyampesss

    ReplyDelete
  32. kak ct,

    Mungkin mereka berpisah kerana sesuatu sebab yg tak boleh nak dielakkan. Mangsa keadaanlah konon hehehe.

    Adakah mereka mengada2 kalau nak sambung sbg rakan maya?

    Takde peluang kedua?

    ReplyDelete
  33. jgn dikenang benda2 mcm tue...

    tak baek...

    kecian org rumah

    ReplyDelete
  34. antar mesej je jgn add..add..
    mesej yg berbunyi eh..eh bukan kah awak dah lama MATI....

    ReplyDelete
  35. klik je kat <> tu....


    alamak... saya belum add awak la.. lupa la..
    fesbuk saya dilog in sebulan sekali je rasa2nya.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails