Friday, October 22, 2010

Pam Air Yang Bengong

Masa aku beli rumah aku skrg tuan rumah memberitahu dia ada pasang pam air di atas siling rumah supaya tekanan air di semua bilik air kuat. Ada 5 bilik air di rumah ini. Eloklah pasang pam. Kalau tak bila semua bilik air digunakan air yg keluar jadi macam kencing kucing.

Sejak itu kami pun hidup bahagia bila mandi atau menggunakan bilik air dgn tekanan air yg mengalahkan pili bomba.

Ku sangka panas hingga ke petang rupanya jerebu di tengah hari.

Semenjak dua menjak ni pam air tu dah mula bengong. Sekejap hidup sekejap mati. Dan selalunya ia mati ketika kami sedang mandi.

Kadang anak2 sedang shampoo rambut, pam tu mati. Menjerit2 budak2 tu.

Kadang ada yg nak cebuk, pam pula mati. Slow aje air yg keluar. Nak buat mcmana, sabar ajelah. Takkan nak guna kertas tisu pula hehehe

Kalau pam air tak hidup tak boleh pakai water heater kerana air jadi terlalu panas. Tak pasal2 jadi mcm Pak Pandir pula nanti.

Yang paling tak best, kalau aku nak mandi pagi2 terutama pagi Jumaat! Takkan nak mandi pakai air sejuk? (ayat mengada). Satu cara mengatasi masalah ini: aku kena ajak emak Adam mandi bersama hahaha.

Selamat Hari Jumaat semua!

59 comments:

  1. salam yb..

    1st ke...?

    ReplyDelete
  2. alah!!!!
    .
    .

    ..
    .


    nak merajuk aar camni!!

    ReplyDelete
  3. kak ct,

    wsalam.

    Baru malam tadi tertanya2 kenapa kak ct lama dah tak singgah ke blog ni. Mungkin blog pun kena blok kat opis agaknya hehehe

    Tiba2 muncul pagi ni dan dapat no 1 pulak.

    ReplyDelete
  4. opppssss....

    sori kts...

    kaki kak ct sampai dulu ke garisan penamat w/p masa kita sama..

    ReplyDelete
  5. kts,

    ko mmg ditakdirkan menjadi yg kedua hahaha

    Jgnlah merajuk. Nanti abg pujuk.

    psst - thanks for last night ngeeee

    ReplyDelete
  6. kak ct,

    Dapat first pagi ni. 2nd tak dapat sebab kts dah tempah hahaha

    ReplyDelete
  7. kts,

    jgnlah moody pagi2 Jumaat ni. Org yg dah berumah tangga semua happy pagi ni hehehe

    Pagi ni tak larat nak mengepam. Dah letih malam tadi wakaka

    ReplyDelete
  8. yb..

    hari-hari jenguk sbb blog blum kene blok..

    rasa cm nk guna berokben...

    any opinion..?

    ReplyDelete
  9. ade cite menarik psl last nite ye..

    patut la pam bengong..

    ReplyDelete
  10. Uishh... Make sure kalau Sally singgah rumahYB, pam tu okay tau...

    ReplyDelete
  11. adoyai ... aku baca n3 dan komen2
    minggu ni minggu berani mati YB ...

    tersengih2 .. pipi merah memalu ...
    ke aku yang yellow sticker kat kepala nih ???... ops!

    hahhahhahah

    adoyai!! hentak2 pale kasi normal balik .. huh!

    ReplyDelete
  12. pam tu hari2 bengong ke..
    atau
    setiap malam jemahat jek??

    ReplyDelete
  13. Semput pulak eh..

    *Angah kata
    " Ibu, toilet kawan ibu tu cantik, macam kat HOTEL". Tulah pasal 3 kali dia masuk hari tu... hehehe..

    ReplyDelete
  14. YB,

    mana sempat nak mandi sama..
    pagi2 masing2 terkocoh2 nak pergi kerja..

    ReplyDelete
  15. kak ct,

    Oh jadi silent readerlah ek. Ramai org yg mcm tu. Bila jumpa boleh pula citer apa yg saya tulis ngeee

    Kami ada guna Maxis broadband tapi hampeh. Tak lawan streamyx juga sbb lebih stabil. Tapi kalau on the move kenalah cari selain streamyx.

    ReplyDelete
  16. kak ct,

    Citer menarik hampir setiap hari dan bukan malam tadi saja hahaha.

    Mungkin sbb tu pam selalu bengong wakaka

    ReplyDelete
  17. sally,

    Nak singgah mandi jugak ke? hehehe

    Sally punya pasal no problem. Boleh guna yg di bilik bawah sbb water heater yg itu ada built in pump.

    ReplyDelete
  18. T@sh Sch@,

    Ada juga citer yg tak berani mati mcm citer air mineral tu ngeee

    Betul ke sampai merah pipi? Mesti awak kelihatan comel hehehe

    Jgnlah hentak kepala. Sakit nanti siapa pula nak ubatkan.

    ReplyDelete
  19. salam YB,
    nak mandi sama tak yah tunggu pam air bengong.. kenyit jer mata sambil muncung tunjuk bilik air.. itu pun kalau emak Adam tak buat2 tak faham lah.. hihi, sajer gurau.. jangan marah ehh emak Adam..

    p/s: banyak nyer bilik air, berpeluh ketiak maid nyental...

    ReplyDelete
  20. kakngah,

    pam tu tak tentu masa bengongnya. Kadang2 tu ok aje. Kadang2 buat perangai.

    Masalahnya kami mandi setiap hari dan bukan pagi Jumaat aje hahaha

    ReplyDelete
  21. a.z.r.i.n.a,

    Nasib baik pam aje yg semput dan bukan orgnya.

    Takdelah mcm hotel. Kalau hotel pun mcm rumah tumpangan aje kot.

    Pandailah Angah ni. Nasib baik Reen tak masuk tengok sekali.

    ReplyDelete
  22. beli baru saja.

    pstttt...sian kts kan,hahahaha.

    saya rela jadi no berapa pun, asalakn dapat kemri,ehehehe.

    ReplyDelete
  23. a.z.r.i.n.a lagi,

    Kesian awak dan hubby terpaksa terkejar2 kalau pagi. Tapi malam kan ada masa bersama kalau awak tak main komputer sampai pukul 2 pagi hehehe (jgn marah gurau aje sbb malam semalam awak sampai dekat pukul 2 baru off pc)

    ReplyDelete
  24. al-lavendari,

    Nak carilah kalau mcm tu. hahaha

    Kat LH tu ada rumah yg nak jual kan? Dekat sikit kalau nak ke Serting hehehe

    ReplyDelete
  25. pB,

    Tukar rumah lain takpe jgn tukar surirumah yg lain hahaha

    ReplyDelete
  26. Aanas,

    Kalau pam tak bengong tak boleh duduk dlm bilik air tu lama2. Kalau sekejap emak Adam tak sempat nak masuk sama sbb dia menyusukan Adam. (sila baca kisah semalam kalau belum baca)

    Kalau pam bengong ada alasan nak duduk lama sikit dlm bilik air tu. Bolehlah panggil emak Adam hehehe

    Maid kami rajin. Takde masalah nak basuh bilik air sbb bukanlah kotor sangat.

    ReplyDelete
  27. juliet,

    Yang ini pun korang belum masuk ke dalam. Nyampah tau.

    Ha'ah kesian kts. Tapi dah takdirnya begitu. No 2 pun rela ajelah.

    Kemri baru aje repair. Teruk juga aku kopak. Nasib baik ada peminat mcm ko ni. Terubat sikit parah tu ngeee

    ReplyDelete
  28. Apesal YB ni semenajk duemenjak ni asyik mengada-ngada aja ni ???


    Adam nak dapat adik baru ke ???

    ReplyDelete
  29. ala YB,

    mandi je guna air mineral

    ngeee

    ReplyDelete
  30. ikan emas,

    Mana ada mengada2 IE? Ianya bergantung mcmana org terjemahkan maksud di sebalik setiap n3 tu. Saya ni kan lelaki pemalu ngeeee

    Adam nak jadi yg bongsu.

    ReplyDelete
  31. AiTotYati,

    Guna susu lagi elok utk kulit kot? hehehe

    ReplyDelete
  32. naya kat mak adam... dah kena jadi heaterr la pulakkk

    ReplyDelete
  33. mmg ayat mengada-ngada hahaaha

    kena repair le YB

    ReplyDelete
  34. mandi air sejuk laa best.. saya sangat suka... dari kecik lagi... :D :D

    ReplyDelete
  35. hahahhaha

    cara Tuan YB bagi mengatasi masalah itu ada munasabahnya.

    i agreed! ;)

    ReplyDelete
  36. abes la penih mata time nak cuci shampoo air tarak...hahahhaha

    ReplyDelete
  37. Shifu,

    Mana awak tahu emak Adam yg jadi heater? Entah2 saya ni yg jadi heaternya hahaha

    ReplyDelete
  38. Rozita,

    Alaa sekali sekala bagilah can. Kalau serius aje nanti tensen.

    Nak naik atas siling nak tengok apa masalah tu yg masalah. Takut saya dpt naik tapi tak dapat turun balik huhuhu

    ReplyDelete
  39. syah,

    dulu masa belum ada water heater mmg biasa mandi air sejuk. Skrg ni dah terbiasa mandi air panas, tak tahan pulak kalau air tu sejuk hahaha

    ReplyDelete
  40. MasZuber,

    Thank you for your understanding and support. Cayalah.

    ReplyDelete
  41. KSWSK,

    Itu yg budak2 terjerit2 kalau water pump tiba2 tak berfungsi masa nak basuh shampoo. Bukan takde air langsung tapi tekanannya rendah.

    Kena guna shampoo bayi yg tak pedihkan matalah kalau terus2an mcm ni hehehe

    ReplyDelete
  42. kejap2. motif utama cerita ni is part ajak mak adam mandi sekali tu kan kan kan? :p

    ReplyDelete
  43. gadisBunga,

    ish ish tak baik speku mcm tu.

    Motif nak citer masalah dgn pam air di rumah saya. Percayalah

    ReplyDelete
  44. kan sunat mandi bersama..ahaks...!

    ReplyDelete
  45. buat kolam renang tepi rumah YB....

    orang lain pun boleh tumpang

    ReplyDelete
  46. Yb.
    stuju ngan kak long...bawa sunat malam ke pagi sekali...hehehe..

    ReplyDelete
  47. kak long,

    satu idea yg bernas tapi takut tak sempat solat Subuh sampai naik matahari kalau mandi berdua hehehe

    ReplyDelete
  48. a kl citizen,

    Kalau buat kolam renang tepi rumah takut ramai yg skodeng kalau anak2 dara saya yg berenang kat situ.

    Kalau utk Adam kami ada beli kolam yg plastik tu. Pernah buat n3 mengenainya dulu. Baby2 sekitar taman kita bolehlah tumpang kalau tak segan hehehe

    ReplyDelete
  49. ibuintan,

    Cukuplah sebelah malam aje kot hehehe

    ReplyDelete
  50. apa kaitan pam air tak hidup dengan air sejuk dengan mandi bersama mak adam. kaitan yg aku nampak, tindakan itu akan menyebabkan korang berdua kena mandi lagi sekali.haha..

    ReplyDelete
  51. tentu romantis bila 'mandi berdua'.

    ReplyDelete
  52. Penyuk,

    Tak semestinya perkara2 itu ada kaitan baru boleh aku tulis hehehe

    Dah alang2 kena mandi biarlah sekali lagi pun takpe hahaha

    ReplyDelete
  53. Insan Marhaen,

    Terasa mcm pengantin baru. Tak percaya cubalah hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails