Tuesday, July 6, 2010

Org Lelaki Memang Tak Peka

Khamis lepas semasa aku dalam perjalanan ke Shah Alam aku pasang radio Sinar FM. Alaaa radio yg kalau malam banyak muaahhh muaahhh tu. Selalu aku tak dengar pun radio ni.

Ada seorg pendengar menghantar sms kpd Abby Fana yg menjadi DJ pagi tu. Dia mengucapkan selamat ulang tahun ke 40 kpd suaminya. Pendengar tu siap beritahu suaminya tak pernah pun ingat harijadi dia (si isteri) dan anak2 mereka apalagi nak ucapkan happy birthday.

Aku rasa bukan suami dia seorg aje yg mcm tu. Ramai lelaki yg tak kisah tarikh2 penting ni. Bagi mereka semua hari tu sama aje. Mereka lebih sibuk dgn urusan mencari rezeki dan menambah pendapatan utk keluarga. Atau kalau sekarang ni sibuk dgn World Cup.

Sebaliknya, org perempuan selalunya akan ingat tarikh2 ini.

Contohnya, emak Adam boleh ingat tarikh harilahir bukan setakat utk aku dan anak2 kami tetapi adik beradik, ibubapa, dan anak2 saudara yg berpuluh2 org tu.

Aku tabiklah!

49 comments:

  1. suke dgr sinar fm pepagi jek...
    layan budak sengal 3 org tu. baru la tak ngantuk drv g keje..

    ReplyDelete
  2. TAPI kenapa ada yang prihatin

    kalau semua tak prihatin , ok lah jugak

    baru tak leh kata apa apa.

    ReplyDelete
  3. psttt...bos ai dok jeling2 tu,babai.

    ReplyDelete
  4. memang lelaki tak sensitif bab gini,tak bagi hadiah pun takpe,bagi duit sudahlah, buleh shopping pra raya,ekekekekeke.

    ReplyDelete
  5. persaingan semakin sengit? Errr..macam world cup pulek,hahahahaha.

    ReplyDelete
  6. yeehaa...iolah...yabadebedu..... ;)

    ReplyDelete
  7. haaa..hambik berderet deret muko enariq... ;o

    ReplyDelete
  8. baru nak komen

    kadang ada jugak orang pempuan tak peka, bukan orang lelaki saja, tp kebanyakan memang orang lelaki.

    orang lelaki ni memang tak peka benda yang remeh temeh ni.

    tak nak komen panjang sbb dah komen tang en3 yang dulu
    rasanya en3 tu ada bau bau bacang jugak dengan en3 yg nih..

    tp apa yang Allah aturkan tu dah cantik pun..
    tak ada cacat celanya, kalau terlalu sempurna tu, bukanlah manusia biaso namo eh.

    opppp..terpanjang pulak... ;p

    ReplyDelete
  9. baru nak komen

    kadang ada jugak orang pempuan tak peka, bukan orang lelaki saja, tp kebanyakan memang orang lelaki.

    orang lelaki ni memang tak peka benda yang remeh temeh ni.

    tak nak komen panjang sbb dah komen tang en3 yang dulu
    rasanya en3 tu ada bau bau bacang jugak dengan en3 yg nih..

    tp apa yang Allah aturkan tu dah cantik pun..
    tak ada cacat celanya, kalau terlalu sempurna tu, bukanlah manusia biaso namo eh.

    opppp..terpanjang pulak... ;p

    ReplyDelete
  10. salam yb...

    yeay..yeay...

    dpt 1st balik?..

    ReplyDelete
  11. sambung komen...hehehe..

    org laki2 mmg gitu...

    asyik2 pempuan je yg ingat kene ingat bende remeh ni..

    sbb tulah agaknye pempuan mendominasi tmpt di ipt..

    tabik gak utk mak adam..tabik spring lagi!!!toing!!! toing!!! toing!!!

    ReplyDelete
  12. taip MAK ADAM 100 dan hantar ke 123456789

    ReplyDelete
  13. kak ct,
    Tahniah! tahniah!

    Hari ni dengar citer ada problem dgn en blogger. Ramai org tak boleh nak komen.

    Tahniah sekali lagi sebab berjaya meninggalkan komen di kala org lain teraba2 nak bagi komen hehehe

    ReplyDelete
  14. itu kenyataan..wanita hebat dr segi emosi....

    ReplyDelete
  15. kak ct lagi,
    benda tu mungkin dipandang remeh oleh sebahagian lelaki tetapi penting bagi kebanyakan wanita.

    Kalau nak ambil hati pasangan ingatlah tarikh2 penting ni. Kalau buat surprise lagi bagus. Boleh cair org perempuan hehehe

    Nanti saya beritahu emak Adam kak ct tabik spring kat dia. Dia tengah sibuk masak tu. Singgahlah kalau nak rasa masakan dia hari ni ngeee

    ReplyDelete
  16. Salam
    lelaki memang....majoritinya memang macam tu....=)
    jadi nak tak nak sabo jela

    ReplyDelete
  17. tarikh2 tu beri makna berbeza pada lelaki dan wanita



    contohnya tarikh lahir anak2.. tentulah seorang mak akan ingat sebab saat tu lah dia berjuang nyawa melahirkan bayinya....


    lelaki????? kalau dulu la kan.. tgu kat kuar bilik sambil mundar mandir..

    skrg pun y mabuk darah akan mundar mandir kat luar....

    ReplyDelete
  18. I think men dah kena berubah. Dia bukan jek mencarik rezeki utk keluarga. Nowadays women pon mostly kerja jugak mencarik rezeki utk keluarga, elok jek boleh ingat segala-mala tarikh, hahaha.

    ReplyDelete
  19. salam akhi YB....

    betul betul betul

    ummi setuju 100% , memang hakikatnya begitu...

    ReplyDelete
  20. entahlah.... nak buat cemana... paling senang, dun remember each other's besday, hehehe, just ingat bab makan tidoq jer...snang cerita, hihihi

    ReplyDelete
  21. incik YB,

    perempuan pn ada gak yg bekerja mencari rezeki, tp masih mampu nk igt tarikh2 penting dlm hidup.

    tb2 rasa nak salute kat diri sendiri.cewahhh.. haha.

    kem salam kt mak adam. ;p

    ReplyDelete
  22. Salam YB,

    Auntie tak setujulah kalau orang lelaki tak ingat semua tu pasal sibuk 'mencari rezeki'..he!...he!....macam le orang pompuan tak cari rejeki...Kami pun cari rezeki jugak...tak lupa pun??

    Yang benonya, memang dah sikap lelaki begitu...macam YB kata le, tak peka.

    Suami Auntie pulak ingat semua tarikh lahir anak-anak, apa lagi tarikh lahir isteri dia...takat ingat le...takat belanja makan je...tak de le nak hadiah intan berlian atau pun sekuntum mawar merah....ingat pun dah kira ok lah...:-)

    ReplyDelete
  23. YB, seblom ko buat entri nih, me dah tampal birthdate mQ kat plet kete.. no 410 hampir sumer kete.. ihihi.. vollee kannns

    ReplyDelete
  24. incik Firdaus tu, tarikh besdei dia sendiri pon dia tak hengat, apelagi umur dia... gila teruk kannn??? Har har har har :P :P

    ReplyDelete
  25. alhamdulillah ..da sepuluh tahun kawin suami saya tak lupa ucap ulang tahun kami dan tarikh lahir kami anak-beranak..

    ReplyDelete
  26. hehe..

    uncle cuma ingat satu hari je..........

    haribulan nye lupa...

    ReplyDelete
  27. ciklah kata tak leh hantar komen kat blog... ni nak test2

    ReplyDelete
  28. ehh boleh je hatar komen... maknanya blog dia la ada masalah tu... huhuhu

    ReplyDelete
  29. ehhh... berapa hari bulan aku kawen eiii.... alamak

    ReplyDelete
  30. tarikh birthday mem besar bila tah... sebab tak ingat la no ic dia... hahaha

    ReplyDelete
  31. hmmmmmm.....men are from mars..women are from venus..

    ReplyDelete
  32. 'Mereka lebih sibuk dgn urusan mencari rezeki dan menambah pendapatan utk keluarga. Atau kalau sekarang ni sibuk dgn World C
    up.'
    .
    ALASAN!!!!!!

    ReplyDelete
  33. kakngah,
    pagi saya layan Hot fm kejap masa hantar anak ke sekolah agama. Lepas tu balik rumah dah tak dengar radio huhuhu.

    Budak 3 tu lawak maut jugak terutama SY.

    ReplyDelete
  34. juliet,
    dia jeleslah tu. Esok ai bagi tau jgn kacau kalau you nak blogging dgn ai hahaha

    ReplyDelete
  35. org lelaki tetap macho... huhuhuhhu :D

    ReplyDelete
  36. juliet,
    jgn takut utk bersaing. Sedangkan Brazil pun boleh dikalahkan, inikan pulak kts hahaha

    May the best lady win!

    ReplyDelete
  37. Eja,
    apa yg excited sgt tu? Kongsilah dgn saya.

    ReplyDelete
  38. kak ct,
    wsalam.

    ada masalah teknikal dgn en blogger hari ni. Ramai org ingat first tapi ada lagi yg lebih dulu tapi tak keluar komen mereka.

    Saya dah balas komen kak ct tp hilang pulak huhuhu

    ReplyDelete
  39. kak ct lagi,
    sebahagian lelaki mmg mcm tu. Takde usaha langsung nak mengingati tarikh2 penting ni. Kalau memori tak kuat ingatan skrg kan boleh guna ICT. PDA ada. Blackberry ada.

    Org perempuan sgt berlainan dlm hal ni.

    Nanti saya bagi tahu emak adam kak ct tabik spring kat dia.

    ReplyDelete
  40. Saya ingat gak besdei adik beradik ni.. anak sdara tu cuma ingat 3/4 org je laa.. Tapi sy tak wish pun kt dorang... Just doa dlm hati je semoga dorang selamat kat sini dan di sana...

    ReplyDelete
  41. yu ingat besday ai ke tak bang??

    .
    .


    .
    .

    tak la tu!!
    dasar lelaki :P

    ReplyDelete
  42. tak ingat tarikhnya takpe, yg penting HADIAH tu ingat

    .
    .

    err.. bila nak bagi??

    terima kasih :D

    ReplyDelete
  43. kita karate je eloknya org laki nih.... he he.

    :p



    .

    ReplyDelete
  44. salam,

    wanita tu sekretari untuk lelaki..

    ReplyDelete
  45. alhamdulillah...

    suka sangat sebab abg seorang yg peka pada tarikh2 ni..

    hehe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails