Tuesday, May 11, 2010

Apa Yang Dilakukan Dalam Mesyuarat?

Kita sering menghadiri mesyuarat kerana ianya sebahagian tuntutan tugas kita. Tapi ada ketikanya kita hilang fokus kpd apa yg dibincangkan jika agenda meleret2 atau takde kena mengena sangat dgn kita.

Ini yg terjadi baru2 ini kpd rakan aku. Sementara menunggu giliran membincangkan perkara yg ada sangkut paut dgn dia, sempat dia melukis. Nasiblah boleh tahan lakaran dia. Aku yg duduk sebelah dia ambil gambar ini utk dikongsi bersama.

Nah tengoklah ini

Apa pula yg anda lakukan dalam mesyuarat anda?

62 comments:

  1. Salam YB....

    Sungguh kreatif ye....
    Sy ni kerastangan utk lukis-melukis cenggitu....

    :)

    ReplyDelete
  2. Catwoman,
    wsalam.

    Dia ni mmg berbakat melukis aku rasa. Conteng2 aje dah jadi. Lain kali aku nak suruh dia lukis sesuatu utk aku hehehe

    ReplyDelete
  3. hahahaha..biasalah tu YB...
    hani punya diary..bkn penuh ngan minit..tp penuh ngan conteng2...
    apa punye pesen p.a la nih.. :P

    ReplyDelete
  4. salam,

    benar mesyuarat seharusnya beragenda kalau dah meleret tu fikiran saya biasanya mengawang entah ke mana..

    ReplyDelete
  5. kalau tidur mase meeting? hehehe

    ReplyDelete
  6. salam,hahaha
    apabila tahap keboringan menjadi melampau di dalam mesyuarat
    kita akan jadi tak rasional
    kalau saya,akan menjadi kelab borak pula di mesyuarat itu

    saudara yunus,
    kommentla new entri saya
    masih baru dalam berbloging
    harap saudara sudi memberikan feedback

    ReplyDelete
  7. pendekar yg kawan YB lukis tu sangat gagah dan ganas macam Yb,ehehehehe.

    ReplyDelete
  8. Salam En. YB,

    Auntie ni tidaklah kerap mana bermeeting-meetingan nih...maklumlah orang bawahan saja.Pergi meeting bila ada keperluan. Memang betullah, bila lama sangat meeting yang meleret-leret dan tak de berkaitan, mulalah tangan tu nak menconteng sana, conteng sini. Kawan En. YB ni nampak gayanya berbakat melukis. Apa kata suruh dia jadi pelukis sambilan... :-)

    ReplyDelete
  9. hanie,
    sikit punya niaya bos dpt PA mcm awak ni kah kah kah.

    psst - apa yg awak conteng tu? Kongsilah dgn kami.

    ReplyDelete
  10. penjejak maya,
    wsalam.

    Agenda mmg perlu tapi meeting baru ni hal yg dibincangkan terlalu detail dan mengikut segmen. Bagi yg segmen mereka sedang dibincangkan, mmg khusyuk berbincang dan mengambil kata putus. Tapi bagi yg lain, mulalah merapu dan buat aktiviti lain.

    Perhatikan gula2 mint di atas kertas tu. Kawan saya yg seorg lagi yg beli benda tu tapi dekat nak habis kami makan hehehe

    ReplyDelete
  11. Jard,
    alaaa macam ko tak biasa buat ngeee

    Bos aku dulu kata kalau nak tidur boleh tapi jgn tutup mata huhuhu

    ReplyDelete
  12. kita pun suka makan eclipse...
    (tak menjawab soklan kannn...)
    selamat pagi YB!!!!
    sudah sarapan??!!
    :)

    ReplyDelete
  13. he he he he..

    kalau jd pencatat minit mmg tekunlah dlm mesyuarat

    ReplyDelete
  14. tu laa...
    peranan utama datangnya dari kewibawaan chairman nya...kalau dah dapt tuan pengersui kaki merapu...yg boleh cerita dari kl p london, tokyo , paris bagai...cerita fasal anak pinak cucu cicit...tempat melepas sindiran, marah dan emosi..ada pulak yg 'one man show' ...ntah apa-apa ...tak da skill langusng gitu la jadinya.

    ...satu lagi peranan urusetia tu snd...brief dulu pengerusi tu apa tujuan n matlamat meeting..bagi awal-awal agenda dan talking point kat bos tuu, bagi dia tak tergelincir dr landasan..

    ...ahli mesyuarat pun kena la ada etika juga..kekadang tanya dan respon yang tak relevan dan takder kaitan

    ...tahniah la kat rakan YB tuu...cantik lakaran dia !

    ReplyDelete
  15. sungguh pandai melukis, tp xnak tunjuk yb update blog pakai BB masa dalam mesyuarat kahh,

    salamm,

    ReplyDelete
  16. saya juga suka menyonteng di kala mesyuaraty berejam-rejam bersama pengarah...huhuhuu

    ReplyDelete
  17. Mesyuarat Tingkap termasuk tak ?

    ReplyDelete
  18. TENGKU ARIFF,
    wsalam.

    Perjalanan meeting banyak bergantung kpd pengerusi. Kalau dia rilek, maka rileklah org lain. Kalau dia berdisiplin dan tegas, semua serius.

    Selamat datang ke dunia blog. Terima kasih kerana menjadi follower blog saya. Saya dah follow balik hehehe

    Saya bukanlah pakar tapi dari pengalaman dua tahun di alam blog bolehlah saya kongsi dgn awak nanti.

    ReplyDelete
  19. juliet,
    Pendekar? haa haa pendekar. Dan dia mmg sgt gagah mcm saya tapi saya taklah ganaz. Org kata saya ni romantik ahaks

    ReplyDelete
  20. Auntie Yan,
    wsalam. Terima kasih kerana sudi komen n3 ni.

    Ada org tak suka meeting tapi banyak buat kerja.
    Ada org banyak meeting dan lepas tu buat kerja
    Ada org meeting aje lebih, kerja tak buat wakaka.

    Kawan saya tu seorg pereka ID. Dia ada kompeni sendiri. Banyak dah projek dia. Berjuta2 setiap tahun. Mungkin takde masa nak jadi pelukis sambilan.

    ReplyDelete
  21. DrSinga,
    samalah kita. Dekat nak habis Eclipse tu saya dan kawan saya ni kerjakan hari tu. Yg beli tak sempat nak makan sebab sibuk meeting hehehe

    Dah sarapan tadi. Kejap lagi nak pergi meeting di opis klien. Mula pukul 11:30 habis nanti dlm 3:30. Banyak projek nak bincang huhuhu

    ReplyDelete
  22. sI tEDI,
    awak biasa jadi pencatat minit lah ya? Hilanglah rasa mengantuk kalau mcm tu hehehe

    ReplyDelete
  23. ikan emas,
    wah hebatlah IE ni. Betul apa yg awak tulis tu. Bukan org tak tahu semua tu terutama yg kerjanya asyik meeting, meeting meeting.

    Meeting kami tu kat hotel outstation. Itu yg santai. Pada mulanya saya nak tunjuk gambar kami sedang meeting tp takut ada yg terasa.

    Nak kena sambung meeting tu di KL minggu ni huhuhu

    Kawan saya tu mmg ada bakat nampaknya. Dia buat ID pun cantik.

    ReplyDelete
  24. tunbegia,
    saya dah buat 2 n3 guna BB sebelum mula meeting tu. Satu masa makan malam dan satu dari bilik hotel saya.

    Masa meeeting tu saya tukang ambil gambar guna kamera cap ayam saya aje.

    ReplyDelete
  25. Alimaz- Kembara Terasing,
    lepas ni bolehlah tunjukkan kat blog awak. Mesti dah banyak hasil karya tu hehehe

    ReplyDelete
  26. LiNda,
    Semua mesyuarat masuk. Mesyuarat kedai kopi pun kira hehehe

    ReplyDelete
  27. elergik tul aku bab mesyuarat ni. sebab nak kena gi kuantan kalau ada mesyuarat. jauh woo!!!

    ReplyDelete
  28. pandai dia melukis... saya dah kerastangan... dulu bolehlaa...

    sekarang dalam meeting cuma catit minit... bila ditanya pendapat, cadangan atau hal berbangkit, maka terus memaki suma orang... kui kui kui kui :P :P :P ok, tipu... catat minit saje, dan bersuara sikit-sikit... malas cakap banyak, nanti meeting lambat abis, lambat buleh balik... hahahahah :P :P :P

    ReplyDelete
  29. ONE ZABA,
    jauh berjalan banyak boleh claim mileage hehehe

    syah,
    kalau semua org mcm awak, cepat habis meeting ngeee

    Dulu awak pandai melukis ya? Saya mmg takde bakat melukis dari dulu lagi huhuhu.

    OK lah saya nak pergi meeting ni. Patut mula pukul 10:30 tadi tapi mereka biasanya bincang projek lain dulu. Projek saya mereka bincang bila dah nak lunch nanti. Lepas tu sambung projek saya yg lain sampai pukul 3:30 ptg huhuhu

    ReplyDelete
  30. YB,

    kalau Sally, first 30 minutes, akan mendengar dan menyalin important points..after that..akan mula menconteng..biasanya lakaran daun2..melilit2 kat dalam note book ..hehe..lagi bosan, lagi lebatlah jawabnya dedaunan itu.. :P

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. ye betul...cara utk menghindari kebosanan
    tak sedar je
    opss dah nak habis
    sungguh terleka

    ReplyDelete
  33. apa yg anda lakukan dalam mesyuarat???....

    BB MESSENGER!!!... (betui dakkk????!!!)...

    bluweaaakkk!!... kahkahkahkah...

    ReplyDelete
  34. berapa jam meeting ni??


    .
    .


    kalau 5 jam, mau meja tu pun kawan ko conteng

    .
    .


    kim slm ngan kawan tu eh... lawa tangan dia.. eh silap.. lawa cincin dia :D

    ReplyDelete
  35. aku sll gak scribble..ikut research..scribbling ni lagi wat kita fokus..heehehe

    ReplyDelete
  36. Salam YB...cantik lukisannya...tertarik...!!

    ReplyDelete
  37. Jaja,
    tahap konsentrasi 30 minit aje? Haiiiaahhh.

    Lukislah daun banyak2. Lepas tu boleh buat corak batik hehehe

    ReplyDelete
  38. Eja,
    kalau yg pandai melukis takpelah guna kaedah ni. Kalau yg tangan keras macam saya ni, buat sakit mata org memandang huhuhu.

    Kalau pengerusi yg bertimbang rasa, dia akan benarkan mereka yg telah habis urusan dlm sesuatu meeting utk keluar dulu.

    ReplyDelete
  39. TINY,
    aku berBBM dgn mereka yg ada BB aje spt ko ni.

    TQ sudi layan aku masa aku kebosanan menunggu giliran projek aku dibincangkan tadi.

    psst - lain kali kalau ko dapat BBM lagi, maknanya aku dlm meeting lah tu hehehe

    ReplyDelete
  40. kts,
    meeting tu dari pagi sampai pukul 7:00 malam. Gambar tu aku ambil sekitar jam 5:30 ptg ngeee

    Dia tak berani nak conteng meja sbb hotel punya. Tak pasal2 kena bayar.

    Kalau aku jumpa dia lagi nanti aku sampaikan salam ko. Ko pernah jumpa dia masa raya hari tu ahaks.

    Tentu ko ingat lagi rupa dia. Ensem kan mamat ni. Bukan setakat tangan dia aje yg lawa. Rupa ada, hartapun menimbun hehehe

    ReplyDelete
  41. sungguh kreatif bukan?

    sungguh tidak membuang masa!

    ReplyDelete
  42. sudah kuagak

    .
    .


    ya.. memang ensem :D

    ReplyDelete
  43. samalah.. akupon ske menconteng..

    tapi




    xla cantik gituuu.. hahahahha..



    janji aku xboring!

    ReplyDelete
  44. HEMY,
    aku syak org yg buat research tu pun mesti selalu boring dlm meeting hehehe

    aNIe,
    saya pun tertarik. Sebab itu saya ambil gambar lukisan tu. Silap tak ambil kertas tu. Rasanya dia buang aje dlm tong sampah huhuhu

    ReplyDelete
  45. Rozita,
    Org ada bakat, conteng2 pun nampak cantik dan kreatif.

    Lain kali ingat nak minta dia buat lukisan potret saya hehehe

    ReplyDelete
  46. kts,
    pandai ko mengagak!

    Bila ko nak jumpa dia lagi? Kalau tak minggu ni, minggu depan dia datang KL. Jom aku bawa ko jumpa dia. Status dia bukan lagi MBA skrg. Up for grab!!!

    ReplyDelete
  47. Tidor saja..nak pula bila dengar Pengerusi mesyuarat banyak meraban..

    ReplyDelete
  48. PnConfused,
    ko ni buat buang kertas aje. Kesian pokok yg kena tebang utk buat kertas hehehe

    Aku pun mcm tu. Tapi bila fikir balik pembaziran kertas, aku insaf huhuhu

    ReplyDelete
  49. relevan,
    Betul tu. Tapi kalau nak sedap lagi tidur, balik bilik.

    Malangnya hari tu kami dah check out, jadi tak boleh gunakan bilik huhuhu

    ReplyDelete
  50. aku selalu layan sms je YB, pastu cari alasan gi kuar isap rokok..huhu

    ReplyDelete
  51. MENTIBANG LAUT,
    tiba2 ko lupa letakkan on silent mode, habis semua org dengar hehehe

    Merokok membahayakan kesihatan. Lebih baiklah duduk dlm meeting tu aje hahaha

    ReplyDelete
  52. hehehehehhe..... setuju ngan kts. mmg tgn dia nmpak cantik. plus kerja tangan dia sgt cantik....



    errr.. up for grab??? nak nyebuk blh????



    hai kts!

    ReplyDelete
  53. zonaku,
    tak sangka aku org pompuan ni tangan kawan tu yg dipandang.

    haah. up for grab sbb dia dah bercerai dgn isterinya yg cantik jelita menyalahkan Lisa Surihani tu.
    Kalau ko nak nyebuk silakan lah. Mana tahu jodoh ko dgn dia ahaks.

    kts pernah jumpa dia ni.

    ReplyDelete
  54. Owhh...saya nak siapkan bahan untuk mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah Koperasi sekolah esok...Harap-harap semua ahli beri tumpuan...
    :)

    ReplyDelete
  55. salam YB...


    jadi betullah mengikut kajian orang yang suka menconteng, memori mereka adalah baik dan lebih baik dari orang selalu menggelamun....



    jgn mencoteng arang kemuka sudah hehehehee


    *dengan ini saya mencadangkan... cadangan ditutup!

    ReplyDelete
  56. ckLah,
    dah siap ke bahan utk mesyuarat esok? Kalau bincang pasal duit selalunya semua beri tumpuan hehehe

    ReplyDelete
  57. NL,
    wsalam.

    Tak tahu betul ke tidak hasil kajian tu.

    Skrg susah nak dapat arang. Budak2 selalu conteng muka dgn pensel kaler hehehe

    Ada penyokong ke utk menutup cadangan? Bagi can lah beberapa org lagi hehehe

    ReplyDelete
  58. saya klu meeting, biasanya nota psl meeting tu dah rupe mcm mind mapping-yes, dr dulu lg dah camtu. tak tau ngape. tp, tgn kwn YB tu nmpk macho-kem slm tgn kwn YB tu ek ;p

    ReplyDelete
  59. Othman Juliana,
    Mind mapping? Powerful tool tu. Org HR mmg mcm tu kot hehehe

    Tangan aje nampak macho. Org nya belum tentu lagi kata saya dengkissss

    Dengarnya hari ni dia nak datang KL lagi. Nanti saya sampaikan salam awak.

    ReplyDelete
  60. huk, huk,... sy suh kem slm kt tgn je ek~ nguah3x.

    mind mapping bkn dikire power-tu dikire malas nk nulis byk2!!! haha~ sy ingt satu training kt intel dulu-ktorg kena buat presentation. group lain semua dok tulis2 je-skali part group kaim: sy buat mind mapping. glamer group kami sat. haha.

    gmbr training tu: http://nonahanim.blogspot.com/2009/09/hr-training.html
    so, mind mapping kan?haha~

    ReplyDelete
  61. Juliana,
    kirim salam kat tangan nak buat apa? Kat org nyalah baru rock. Nak kirim ke taknak ni? Esok dia dtg hehehe

    Org yg pandai selalunya cari jalan mudah (kerja malas) kerana tak mahu buang masa. Contohnya cipta kalkulator utk mengira.

    Begitu juga mind mapping. Kalau nak tulis semua susah nak baca apalagi nak ingat. Nanti bolehlah saya belajar mind mapping dari awaks sebelum awak ke Aussie ni h ehehe

    ReplyDelete
  62. kem slm je lah-bukan dia kenal sy pun~ ngueh3x.

    nak ngajor? sy garang-lg o
    pun, bkn terror pun.

    *eh, sori-email terbalas dgn panjong lebar YB! haha~ dah jadi ala cerpen pun ada!! kah, kah,...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails