Wednesday, May 12, 2010

Untung Jadi Pegawai Bank

Org kata "Bankers attract interest."

Bukan saja bank mengenakan interest yg membebankan tetapi ada banyak kisah menarik mengenai mereka. Pagi ini aku interested nak berkongsi cerita aku tentang banker. Begini kisahnya:

Semalam pagi semasa aku sedang bekerja di rumah seperti biasa aku menerima satu panggilan telefon. Nombor yg aku tak kenal tapi dari KL (no talian tetap).

"Can I speak to En Yunus Badawi?" kata suara di hujung talian.

"Yes speaking," balasku.

"This is ABC, your primary schoolmate," dia mengenalkan dirinya.

"Oh, ABC DEF, yes I remember you," kataku memberi nama penuh dia utk menunjukkan aku masih ingat padanya.

"You still can remember me eh," katanya separuh teruja.

"Of course I do. You stayed at Flat GHI last time," sambungku penuh yakin. Nasib baiklah memory aku ni lebih dari 4 gig.

Kami pun bercerita kisah zaman di sekolah rendah. Juga tentang masa sekarang termasuk keluarga.

"Ya, I am working at JKL Bank now," terangnya.

"You must be at least a branch manager now?" aku mengagak kerana usianya sekarang dah 40an.

"I am a relief manager. I was going through our customer's list and saw your name and your hp no. That's how I got your number," dia memberi penjelasan panjang lebar.

"You are staying at MNO now, aren't you?" dia menyambung.

"Yes, that's right," aku mengiyakan.

Kami sambung bercerita untuk lebih kurang 5 minit sebelum dia berjanji mahu sms no hp dia.

End of story.

Selepas aku meletakkan telefon aku terfikir kalau pengurus bank mungkin juga kakitangan bank yg lain boleh mendapat maklumat begini tentang pelanggan mereka, tentu macam2 lain data kita mereka boleh capai.

Pasti dia tahu simpanan aku di bank dia tinggal RM101.94! Kalau dihantar ke CITOS mahu aku tak boleh buat pinjaman huhuhu.

Nota kaki: Perbualan kami dalam bahasa Inggeris kerana dia Serani. Kami sekolah di sekolah Jenis Kebangsaan masa sekolah rendah dulu.

44 comments:

  1. yg bagusnya...senang la ko nak buat pinjaman nanti.

    ReplyDelete
  2. ONE ZABA,
    aku takut bila dia tengok baki aku tinggal seratus lebih sikit tu aje terus tak lulus huhuhu

    ReplyDelete
  3. ahahaha.. RM101.94? ehehe.. lebih bnyk dari aku yb...

    nways.. aku tag yb untuk entri terbaru aku.. dgn besar hati.. ku harap yb buat tag tu.. =)

    ReplyDelete
  4. Jard,
    Ko punya kurang dari tu tapi hujung bulan tambah lagi bila gaji ko masuk. Aku punya dah tinggal banyak tu, banyak tu ajelah. Nak keluarkan pun segan hehehe

    Nanti aku tengok tag tu. Kalau aku rajin aku buat tapi aku ni spesis yg kurang rajin selalunya ngeh3x

    ReplyDelete
  5. alaaa..tu kat akaun situ..akaun tmpt lain...lain pulak jumlahnye..hahahaha

    data psl kita expose mcm tu jek kan..wlpun kononnye p&c.. =_="

    ReplyDelete
  6. ya betul betul.. mmg diorang leh acsess akaun kita..

    pasai tu aku tension ngan kakak aku.... asal hujung bulan tepon dok tanya :

    " - eh, installment rumah hang tak bayar lagik eh..
    - weih.. banyak nya hang guna kad kredit hang bulan nih..
    - pasai pa akaun saving hang tinggai sikit nih?.."

    - pastu mak aku plak tepon.. "hang ni boros sgt tau.. kakak habaq hutang kredit kad menimbun.. istallment rumah tak bayar on time, saving tinggai sikit.. hang buat apa dgn duit gaji hang"..

    huis... terbeban oo kalau KAKAK SENDIRI KERJA BANK DAN MENGAWAL SELIA SEGALA HUTANG PIUTANG KITA DI BANK TERSEBUT!!.. tensi tensi!!..

    ReplyDelete
  7. sehatus hinggit je, okelah tuh,

    salamm,

    ReplyDelete
  8. hanie,
    akaun kat bank tu aku buka semasa aku kerja dgn sebuah sykt Bumiputra yg 'memaksa' semua kakitangan buka akaun di bank tersebut kalau mahu gaji kami dikreditkan ke akaun bank kami. Bank lain tak boleh. Sebab itulah aku ada akaun kat bank itu.

    Bila aku dah berhenti kerja setahun lebih ni, aku gunakan sikit2 sehinggalah dah nak habis ni.

    Kat bank aku yg satu lagi tu adalah berkepuk-kepuk wakaka. Opps adalah cukup utk makan sekeluarga.

    Pasal data tu ko baca komen kaktiny. Sungguh sadis huhuhu

    ReplyDelete
  9. ABC DEF kwn lama YB yg kerja di JKL dan menetap di flat GHI tak jauh dari MNO. KBS melaporkan dari PQR.

    ReplyDelete
  10. salam..sehatus hinggit banyak la tu....bank lain tak kira lagi...tapi betul la org bank la ni mana boleh percaya depa dok juai kita punya profail...saya boleh kata hari dapat call dari org tawar kad credit...sungguh hampes...

    ReplyDelete
  11. TINY,
    komen ko ni kira horror story.

    eh ko pun kerja bank jugak kan? Ko dapat akses maklumat org lain jugak ke? Tak nak lah aku simpan kat bank tempat ko kerja tu hehehe

    ReplyDelete
  12. tunbegia,
    seratus hinggit tu cukup nak beli tiket piala thomas tapi tengok mereka main macam **** malam tadi tak jadilah nak pergi.

    Nanti boleh gunakan seratus tu utk lain pulak hehehe

    ReplyDelete
  13. MENTIBANG LAUT,
    Roger and out! hehehe

    Alimaz-Kembara Terasing,
    wsalam.

    Duit kat bank mmg berjuta2 tapi duit org huhuhu. Kerja sendiri ni tak mcm kerja makan gaji. Setiap bulan masyuk. Kadang sampai 3-4 tak dapat satu sen pun. Kadang dapat sekali makan tak habis 5-6 bulan hehehe

    Patut kerajaan kenalah mengawal perbuatan mcm ni. Akta Bank dah ada tapi penguatkuasaan kureng. Itu yg org bank atau siapa2 entah dok call nak tawar kad kredit, insuran dan mcm2 lagi. Nyampes

    ReplyDelete
  14. Emm..terkenang org2 kampung yg duduk jauh di pendalaman..
    Macam maner buat simpanan?? Bawah tilam atau dalam buyong..

    Org yang ada 'kuasa' sekarang simpan duit juta2 kat rumah, ada peti besi, ha ha ha duit sumber apa?

    Ada pula yang simpan duit kat oversea

    Semua org2 mcm nih, takut data di bungkar..

    Pastikan semua simpanan adalah duit halal..

    ReplyDelete
  15. adess banyak nyer duit....
    dah duit banyak mana dia nak kasi pinjam lagi heheheee

    ReplyDelete
  16. kalau macam ni oklaa... cuba kalau kawan lama dah lama tak berhubung, sekali call, cakap sikit-sikit, pastu tetiba nak ajak join mlm la, apelah... Hangennnnnnnnnnnnn jaaa...

    ReplyDelete
  17. Marina Monroe,
    Org2 kampung yg duduk jauh di pendalaman kalau nak simpan duit mungkin mereka tunggu van TH atau BSN datang. Kalau tak, simpanlah bawah bantal.

    Ada cerita2 org yg ada 'kuasa' simpan duit berjuta2 kat rumah. Ada yg simpan dlm beg pakaian kat loteng. Datang anak dia ambil duit tu sikit2 supaya bapanya tak perasan.

    Duit tak halal mmg tak berkat.

    ReplyDelete
  18. NL,
    alhamdulillah. Seratus banyak juga. Cukuplah buat makan kami anak beranak seminggu kalau emak adam masak sendiri.

    Saya belum minta pinjaman lagi kat kawan lama saya tu. Nantilah kalau perlu, mungkin boleh bincang dgn dia hehehe

    ReplyDelete
  19. syah,
    Kalau semalam tiba2 dia ajak join mlm mmg saya tegur dia. Dahlah mengakses data peribadi saya, utk kepentingan peribadi dia pulak.

    Tapi semalam saya rasa niat dia nak cari kawan2 lama. Tak susah nak cari nama saya sbb tak ramai org yg nama bapa mereka Badawi hehehe

    ReplyDelete
  20. Nasib baik sy simpan di akaun bank di Swiss. Mesti dia tak tau punya. Hahaha!

    ReplyDelete
  21. jowopinter,
    awak mmg jowo yg pinter simpan duit kat bank di Swiss. Kalau pergi sana kirim cokelat hehehe

    ReplyDelete
  22. aikss..
    mana hilang komen pB .....

    ReplyDelete
  23. pB,
    org bank intercept kot hehehe

    ReplyDelete
  24. baguslah kawan Yb tu nak mencari kawan lama lagi, atau adakah Yb ada berhutang dengan dia? :P

    ReplyDelete
  25. oooooo' patut la ari tu time keje-ada mamat bank tu asyik anto bunga kat opis. pelik gk, mana ntah dia tau nama&opis. ciss!!

    ReplyDelete
  26. bukan pegawai bank...CSR buat call pn leh dapat informasi kita..huhu

    ReplyDelete
  27. juliet,
    aku puji dia semalam sbb berusaha mencari dan menghubungi aku.

    Saya manalah ada berhutang dgn dia. Kami dah berpisah lebih tigapuluh tahun. (ko belum lahir lagi masa kami berpisah tu hehehe).

    ReplyDelete
  28. Othman Juliana,
    secret admirerlah tu. Hensem tak mamat tu? hehehe

    HEMY,
    itu yg bahaya tu. Kalau cun dan single CSR tu takpe jugak ahaks

    ReplyDelete
  29. Uwaa... memory lebih 4 gig tu dah bagus.

    Memory kita tak sampai 1 gig ! Banyak virus, ekekeke.........

    ReplyDelete
  30. kayteeze,
    otak manusia ni kalau dikira jauh lebih besar dari 4 gig tapi kebanyakan kita cuma pakai tak sampai 1 kb hehehe

    Macamana boleh kena virus Tie?

    ReplyDelete
  31. salam,

    saya pernah dapat panggilan daripada entah sesiapa pun yang nak promosi macam2 lepas tu tau pulak kita pemegang kredit kad agaknya orang bank lah yang bocorkan rahsia..wallahualam

    ReplyDelete
  32. penjejak maya,
    wsalam.

    Ramai yg agak mcm tu jugak. Bukan boleh percaya bila dah ada data di hujung jari. Nyampesss

    sI tEDI,
    itu yg sulit. Susah kita kalau maklumat dibocorkan sesuka hati huhuhu

    ReplyDelete
  33. haha...

    bahye tu YB...
    aishhh...
    kalau info2 terlepas ke org2 yg tak patut...
    masak ler jawabnye..

    ReplyDelete
  34. Yb, nak pinjam duit boleh? sha ada lebih kurang tuh jugak. tp tolak RM100 la:P

    ReplyDelete
  35. Salam YB.....

    Zaman canggih, segalanya dah tak selamat.....

    Pandai2 la kita m`jaga hak kita...

    :)

    ReplyDelete
  36. messyremo,
    sebelum ni saya dengar dari org aje org bank boleh gunakan maklumat kita. Tapi selepas kawan saya tu beritahu, mmg sah mereka ni boleh akses data peribadi kita dgn mudah. Kalah disalahgunakan mmg masak huhuhu

    ReplyDelete
  37. sha,
    takkan baru tengah bulan dah kering kot? Ini mesti sha ada simpanan kat tempat lain - dlm ASB dan seumpananya.

    Kalau nak pinjam, nanti roger saya. Setakat 50 tu bolehlah hehehe

    ReplyDelete
  38. Catwoman,
    wsalam.

    Kemajuan ICT membuat maklumat mudah didapati.

    Walaupun kita cuba menjaga hak kita tapi penjenayah kolar putih selalunya lebih cekap. Kita kena bergantung kpd perlindungan undang2 siber jugak.

    ReplyDelete
  39. Catwoman,
    betul betul betul kata Upin dan Ipin

    ReplyDelete
  40. heheh sebagai ex banker,CP bgtau ni.. mmg senang nak check.. nak2 kalau tahu ic number n customer bank tu.. masuk sistem, keluar alamat, jumlah duit pun tahu hehe.. tapi CP tak lah buat mcm tu.. plg kuat pun dulu check akaun ayah jer.. tgk baper duit dia haha

    ReplyDelete
  41. baki di dalam bank lain..lebih dr itu..aku agak lah!

    ReplyDelete
  42. zaman sekarang yb, dapat ic no je semua boleh tengok, ada lesen ke tak, ada saman ke tak, ada duit ke tak... he he

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails