Tuesday, February 23, 2010

Kuih Yang Paling Berat

Petang tadi semasa aku balik dari meeting di KLCC aku dapati Hazwan membawa pulang dua org rakannya dari UIAM. Mereka nak buat kerja sikit (yg menggunakan komputer) kat rumah aku. Mcm cafe siber pulak.

Pagi tadi Atikah yg sedang bercuti minggu ini didatangi oleh dua org rakan perempuannya yg sama2 belajar di UiTM - juga utk buat kerja kursus menggunakan internet. Berbaloi jugalah aku langgan streamyx kat rumah ni.

Tghari tadi Atikah dan dua org rakannya makan tengahari di rumah kami. Emak Adam yg masak.

Petang tadi emak Adam menyediakan kuih pula utk minum petang Hazwan dan rakan2nya itu. Ada 3 jenis kuih selain 2 jenis keropok yg kami beli di Kuantan awal bulan ni. Kan aku kata mcm cafe siber.

Ini dia kuihnya. Yang kiri popia satar, koci (tengah) dan kuih paling berat (kanan)

Semasa aku makan kuih yg di sebelah kanan gambar tu, emak Adam tanya aku apa rasanya.

"Berat nak cakap" kata aku dgn muka serius.
"Kenapa?" tanya emak Adam separuh terkejut.
"Sebab kuih ni lah yg paling berat antara semua kuih tu," jawab aku selamba.
"Hah? Kenapa abg cakap mcm tu?" balas emak Adam terkezut.
"Yalah. Berat kuih tu kan satu tan sbb ianya dipanggil kuih wantan (one tonne)," terangku sambil tersengih.
"Laaaa lampi* sikit petang ni," kata emak Adam sambil tersenyum.

*lampi = lambat pickup

Sekian kisah hari ni opps malam ini. Aku nak rehat. Letih hari ni sbb banyak kerja.

34 comments:

  1. 1st time dengor nama kuih wantan. mee wantan pernah lah dengar. tapi apa² hal, aku tumpang simpati kat yb sebab yb buat lawak kat mak adam tak menjadi.hehe..

    ReplyDelete
  2. ingatkan kuih jala mas... berat juga tu...

    ReplyDelete
  3. Penyuk,
    aku ingat dah nak tutup pc ni tadi tapi tengok ko dah komen aku nak balas dulu sebelum tidur ni.

    Aku pun first time makan kuih wantan tu sbb emak Adam pun first time beli hehehe
    Emak Adam dah senyum tu kira oklah. Dia gembira sbb aku makan semua kuih yg dia buat petang tadi. Esok pagi mesti lagi banyak jenis dia buat utk sarapan.

    Oklah aku nak rehat ni. Ko kerja shift malam ke ni?

    ReplyDelete
  4. cikgu_math,
    jala mas bukan saja berat tapi kuih yg sangat mahal tu hehehe

    ReplyDelete
  5. Eh.. ada ke kuih gitu ? Popiah satar pun baru tahu. Macam-macam orang zaman sekarang ni. Dah pandai reka kuih lak !

    ReplyDelete
  6. yb
    saya pun macam penyubiru .. kali pertama dengar kuih wantan ini. apa resepinya ?

    ReplyDelete
  7. salam YB
    baru tau lampi....
    sayapun lampi gak...
    ha ha ha....

    ReplyDelete
  8. ooo bertambah kosa kata Cp arini

    lampi.. ngeh ngeh ngeh..

    ReplyDelete
  9. err... kuih wantan? camana plak tu?? popia satar?? arghhh~~ tiba-tiba rasa nak pi umah YB mintak kat mak adam suma kuih tu... Hahahahah :P :P :P

    ReplyDelete
  10. Tie,
    pasal ada kuih mcm gitulah saya buat n3 ni. Mmg agak baru di pasaran. Ini semua kuih sejuk beku.

    Popia satar tu macam popia otak2 cuma tukar intinya aje.

    Org nak meniaga ni kena kreatif Tie. Kalau asyik barang yg sama aje org jemu hehehe

    ReplyDelete
  11. hahaha..

    kalo makan dua, maknanya 2tan la makan...heheheh

    ReplyDelete
  12. al-lavendari,
    kami pun first time jugak. Itulah sbbnya emak Adam tanya tentang kuih tu kpd saya.

    Resepinya wantan tu lah. Cuma goreng aje hehehe

    ReplyDelete
  13. AZANI,
    istilah tu dah lama digunakan oleh budak2 skrg. Dulu pun saya tak tahu tapi anak saya kata ayah ni lampi betul sbb 'lampi' pun tak tahu huhuhu

    ReplyDelete
  14. haiyaaa melepas...
    semalam masa ronda2 kat monorel chow kit dah terasa nak pergi umah YB tapi tak kesampaian hehehee....

    ReplyDelete
  15. Baru tahu yang kuih tu paling berat.
    Popia satar tu lum pernah makan pulak.
    Memang tiba-tiba terasa lapar membaca entri YB.

    ReplyDelete
  16. huwaa.. akupun lambat pickup..

    ReplyDelete
  17. ~O~,
    bukan niat nak mengenakan sesiapa.

    Che'Pit,
    oklah tu bro

    syah,
    kuih wantan mcm yg dalam gambar tu lah. Wantan digoreng.
    Popia satar mmg rasa satar. Teringat satar di Kuala Kemaman.

    Bila awak nak datang sini. Ada lagi dlm peti sejuk kuih tu hehehe

    ReplyDelete
  18. Ah Fatt,
    bersenda gurau di ptg hari boleh bawa senda gurau ke malam. Ada maknanya tu ngeh3x

    JMR,
    walaupun kuih ni berat tapi kehebatannya makanlah berapa banyak tetap one ton hehehe

    Jard,
    hahaha pertama kali ko ngaku ko lampi. Ko kan genius muahaha

    ReplyDelete
  19. mlm nanti aku singgah makan kuih paling berat tu ya yb

    .
    .



    .
    .

    oopppssss... ko plak takde... takpe la... mkn ngan mak adam pun ok gak :D

    ReplyDelete
  20. saya suka popia satar tu, sedap.

    tumpang lalu,
    kts, jgn lupa ajak aku sekali, buleh kita main ngan adam,ehehehe.

    ReplyDelete
  21. tumpang lalu,
    juliet,
    bolehla ko bljr masak ngan ayah adam.. eh silap...mak adam....

    hihihi

    ReplyDelete
  22. NL,
    dah dekat tu. Nape tak roger aku. Aku pun naik keretapi jugak smlm tapi aku naik LRT.

    Kak Long,
    saya rasa kuih tu yg paling berat setakat ini.
    Sedap juga satar dibalut kulit popia. Tak payah susah2 nak bakar hehehe

    Kak Long belum makan ke tghari tadi masa baca n3 ni? Patutlah lapar ngeh3x

    ReplyDelete
  23. tunbegia,
    kena tukar minyak pelincir hehehe

    LiNda,
    saja berkongsi cerita. Takde apa yg menarik kan?

    ReplyDelete
  24. masa saya kat situ cuaca tersangat panas....... langit nampak mendung...

    macam nak hujan........ kerana takut ditimpa hujan maka saya cepat2 menuju ker terminal bas Klang huhuhu

    ReplyDelete
  25. kakpah,
    kena hujan petang semalam kot. Itu yg lambat pickup.

    kts,
    ko jgn tak dtg pulak sbb aku dah suruh emak adam keluarkan dari peti sejuk

    ReplyDelete
  26. juliet,
    ko dah pernah makan popia satar tu ke? Boleh beli kat Iwani.

    Jadi ke korang nak pergi Plaza GM petang ni? Kalau korang nak datang, aku kansel meeting aku malam ni. Lepas kelas Feqah kat surau aku balik rumah hehehe

    ReplyDelete
  27. kts,
    kak juliet ko kan dah mula pandai masak. Setakat terung bakar tu no problem hehehe

    NL,
    Mendung tak bererti hujan.....
    Mmg belum rezeki. Lain kali eh

    ReplyDelete
  28. pertama kali dengar kuih wantan nie..sedap ke rasanyer..

    p/s: salam kenal dr JB..

    ReplyDelete
  29. NADRI,
    salam kenal.

    Boleh tahan sedap jugak kuih tu. Boleh try kalau jumpa kuih tu lain kali. hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails