Monday, February 15, 2010

Jumpa tchersally lagi

Sempena cuti CNY ni aku malas nak update blog ni. Cuti ni nak rehat juga. Tapi bila tengok kawan2 blogger yg lain yg masih gigih mengemaskinikan n3 mereka, rasa terpanggil utk update blog ini.

Sabtu lepas aku terima sms dari tchersally kata dia nak ke pasartani Setiawangsa nak cari popiah basah. Dari Kota Baru dtg ke KL sanggup ke Setiawangsa utk makan popiah basah di situ. Aku yg selalu juga ke pasartani tu tak pernah beli pun popiah basah tu. Benda2 lain tu emak Adam dan aku belilah hehehe

Pagi tu aku tak berapa bersemangat nak ke pasar tani tu sbb emak Adam tiada apa yg khusus nak dibeli. tchersally dan aku bertukar2 sms. Last sekali aku ajak dia dan suami serta kakaknya suami isteri dan anak saudara mereka merasa nasi ambeng di Lorong 20, Kg Datuk Keramat. Dah lama tchersally kata nak rasa nasi ambeng. Di warung tu nasi ambeng cuma ada dijual pada hari Jumaat - Ahad saja. Hidangan istimewa di situ selain nasi ambeng ialah lontong jawa.
Aku pun tunggu di stesen minyak di depan masjid Setiawangsa. Sementara menunggu mereka tiba sempatlah aku berjumpa dgn kawanku. Kawan yg sentiasa ku cari bila duit dah kering. Bila aku geletek2 dia, maka dia akan memberi aku duit. Aku cinta kepadamu duhai kawanku.
Bila mereka sampai (dan dompet aku pun dah loaded) kami ke kampung aku.

Kawanku yg paling rapat terutama apabila aku kering

tchersally (kiri) dan kakaknya memerhatikan lontong

mereka makan nasi ambeng yg dibungkus kertas dan daun pisang

Inilah perjumpaan kami yg ketiga sejak berkenalan melalui blog. tchersally kata dah 3 kali dia datang ke KL. Dia tanya bila pula aku nak ke KB. InsyaAllah satu hari nanti sampailah aku ke sana.

38 comments:

  1. blogger tegar dan otai seperti yunus badawi, tak lekang dek panas,

    salamm,

    ReplyDelete
  2. nak pergi Lorong 20 tu jauhlah pulak ! macam2 happening kat datuk keramat ..

    ReplyDelete
  3. Wah shedapnye nasi ambeng...
    masa memula duk di TPG ni,stya tak pandai makan nasi tu, macam pelik saje
    tp bila dah rasa
    wah nak lagik...... ;p

    bila YB nak belanja sya makan ayam penyet ..heheheheee....

    ReplyDelete
  4. masjid setiawangsa?

    ohh di situkah pertemuan 4 + 4 mata di antara CP dan YB?

    ReplyDelete
  5. oh...sedapnya nasik ambeng berdaun pisang...
    hmmm...kawan yang digeletek2 dan bagi duit??!!!
    abang 4 segi berbutang2 itu kah...

    ReplyDelete
  6. bila YB nak jmpe chekgu naman?haha

    ReplyDelete
  7. zaren,
    makan mmg best. Nasi ambeng dan lontong tu pergh. Tak caya cubalah sekali. Mesti nak lagi... hehehe

    tunbegia,
    saya hanya seorg blogger kerdil. Bila2 masa boleh hilang dibawa arus. Ramai blogger yg lebih hebat pun dah 'bersara' atau 'berehat'

    Hanya masa akan menentukan.

    Wsalam

    ReplyDelete
  8. al-lavendari,
    kalau dari rumah abg tu baru 45 minit ikut highway PLUS. Kalau nak lekas lagi ikutlah LEKAS

    Bila2 senang jemputlah ke Datuk Keramat tu. Roger saya dulu. Boleh saya bawa keliling kampung saya hehehe

    ReplyDelete
  9. sayangsayangibu,
    awak makan nasi ambeng yg dijual di kedai atau tempat org kenduri? Kalau dpt yg dari rumah org kenduri lagi best. Itu yg org Jawa panggil berkat hehehe

    Datanglah sini. Nanti insyaAllah saya boleh belanja.

    Che'Pit,
    haah masjid tu lah. Tapi saya tunggu tchersally di stesen minyak di seberang jalan dari masjid tu.

    Apa kisah pergi Kuantan? ngeh3x

    ReplyDelete
  10. ibusinga,
    utk mengekalkan keasliannya nasi ambeng tu dibungkus dgn daun walaupun utk dimakan di warung tersebut.

    Kawanku kawan mu jugakan? Kawanku tu ada di mana2 skrg. Di stesen minyak pun dah banyak.

    ReplyDelete
  11. n@m@n,
    kalau saya pergi Putrajaya bolehlah kita jumpa. Kalau cikgu naman dtg KL rogerlah saya. Boleh kita pekena teh tarik se round hehehe

    ReplyDelete
  12. Kawan YB tu rimau ke?
    mesti kawan tu boleh buat kita makin loaded sebab tahun ni dia yang punya !

    ReplyDelete
  13. ada cuti ke untuk blogger...

    setiap hari adalah cuti...........


    kalau update tu hanyalah kerna terpangil!...


    hmmmmm... i think....

    no... im still thinking...

    ReplyDelete
  14. apasal lontong tu diperhatikan je. tak dimakan ke..

    ReplyDelete
  15. Salam YB.....

    Asal makan yg best2, ko lupa aku.
    Asal ko lupa aku, ko makan best2 ye.

    Hihihihi.....

    :)

    ReplyDelete
  16. salam YB..

    naper hari ni br ckp warung nasi ambeng tu buka hari Jumaat-Ahad je , hari ni kira dah terlepas ler , kena tunggu minggu mendatang le plak .

    semalam ummi pergi tmn Melati ,sebelum tu dah ckp kt hubby , blk nanti leh kita gi Setiawangsa umah YB ,tp bila sampai di sana , satu family sakit perut kecuali hubby je , apalagi semua plan tpaksa dbatalkn , balik terus .

    ReplyDelete
  17. YB,

    salam..tenkiu x terhingga for d luvly breakfast. Haaa..score kita dah 3 - 0 nih...

    at last dpt jugak merasa nasi ambeng itu..sedapp..lontong pun En Suami kata perghhh..

    KB menanti kedatangan UB sefamily..

    ReplyDelete
  18. ikan emas,
    haah kawanku tu rimau. Dia bagi pun yg mmg kita punya. Kalau ada banyak, bnyklah dia boleh bagi. Kalau sikit, sikitlah. Tahun rimau ni harap ada bnyk lah duit kita kat situ ngeee

    NL,
    Blogger juga manusia biasa yg tahu penat dan nak berehat. Takkan setiap hari nak buat n3 baru? Org lain yg baca pun jemu juga.

    Tak payahlah ko fikir lagi. Aku dah ambil cuti dua hari sempena CNY ni. Malam ni aku sambung. Esok mungkin aku cuti lagi sbb raya belum habis muahaha

    ReplyDelete
  19. kakpah,
    lontong tu abg ipar Sally punya. Dia dan kakaknya order nasi ambeng. Kami berenam pagi tu. Ketiga2 lelaki order lontong dan perempuan yg tiga org pula order nasi ambeng hehehe

    Zyma,
    wsalam.

    Betul cakap ko. Mungkin kerana ko jauh di utara. Jauh di mata jauh di hati wakaka.

    Malam ni pun kami sekeluarga makan best. Ingat ko lepas kami kenyang hehehe

    Bila nak dtg KL? Nanti aku belanja ko something special ngeee

    ReplyDelete
  20. al-lavendari,
    rain cheque ni utk golfers aje bang. Abg kata tak main golf. Ini yg buat susah saya nak percaya. Entah2 single handicap muahaha

    ummi,
    wsalam.

    Dulu pernah saya buat satu n3 khas mengenai warung lontong tu. Masa tu mungkin ummi belum kenal saya dan tak masuk blog ni lagi huhuhu

    Warung tu kalau hari Isnin tutup. Hari lain buka. Weekend aje ada nasi ambeng. Kalau ada rezeki weekend depan bolehlah ke sana. Beritahu mereka dpt tahu melalui saya. Untung2 dpt diskaun ngeh3x

    Kesiannya ummi sekeluarga kena sakit perut. Ada tersalah makan ke masa kat Taman Melati tu. Kalau tak kita dah dekat nak sampai tempat saya. Tapi semalam saya balik kampung sebab sepupu emak Adam kahwin. Lain kali rogerlah dulu sebelum dtg.

    ReplyDelete
  21. tchersally,
    wsalam.

    It was my pleasure. Saya nak awak sekeluarga rasa sesuatu yg takde atau sukar didapati di KB. Takkan nak bawa awak pergi makan ayam percik Yati kat Kajang tu? Kat KB lagi ori ngeeee.

    3-0. yes I admit it. Tapi org kata hero kalah dulu hehehe

    nanti bila saya dah ada kapalterbang sendiri, setiap minggu pun saya boleh pergi KB. (angan2 ajelah tu huhuhu)

    ReplyDelete
  22. lorong 20 keramat...nak kena pi cari ni. nasi ambeng & lontong jawa...pergkh!!

    ReplyDelete
  23. kawan yang nak digeletek pun kering jugak....

    ReplyDelete
  24. aku selalu gi KL...bila masa nak jumpa ko ye! anak2 kat satu tempat pun - kita tak sempat nak bersembang2 ....hu3x sibuk - sibuk....masa kita tak ngam la...ko tahu aku...aku pun tahu ko !sama2 tahu....belum bertemu buku & ruasnya...ngeh3x

    ReplyDelete
  25. Akan ku sampai juga nanti....
    Tungguuuuuuuuuuuuuu.....

    :)

    ReplyDelete
  26. bila pulak nak ajak zino makan kat situ haha

    ReplyDelete
  27. kg. datuk keramat itu kampungkah?? izinkan saya gelak guling-guling sekejap... hahahahahah :P :P :P

    Saya tak ada kawanku... iskk...

    ReplyDelete
  28. Aderk ! Teringin nak makan lontong lak.

    ReplyDelete
  29. mmg blogger tegar aa bro yb ni.haha

    ReplyDelete
  30. nahmy,
    cari jgn tak cari. Tak susah sangat nak cari tempat tu. Kalau tak jumpa jugak, roger saya hehehe

    ONE ZABA,
    itu yg sedih. Langsung sama2 tak gelak kalau jadi mcm tu huhuhu

    ReplyDelete
  31. sonata,
    selain sibuk urusan kita sendiri, kita juga sibuk dgn urusan anak2. Maklumlah anak belajar merata tempat. Nak hantar, nak ambik mereka. Nanti saya hari jumpalah jugak kita ni kalau ada jodoh hehehe

    Zyma,
    dah berkulat aku tunggu ko ni huhuhu

    ReplyDelete
  32. zino,
    anytime bro. Kalau zino pergi area keramat tu roger aje saya.

    syah,
    KDK tu kampunglah. Namanya pun kampung. Tapi kampung moden. Ada LRT, ada highway atas sungai dan akan ada Mall tak lama lagi.

    psst - Jalan Kebun tu mana kebunnya? hehehe

    Awak takde kawanku tapi awak ada 365 kan? Lagi dasysat. Tiap hari boleh keluar duit ngeh3x

    ReplyDelete
  33. Tie,
    eloklah sekali sekala tukar selera makan lontong pula. Asyik makan nasi kerabu dan nasi dagang aje boring jugak kan? hehehe

    Penyuk,
    Biar jadi blogger tegar jgn jadi penagih tegar hehehe

    ReplyDelete
  34. tetiba kompius, err... 365 tu apakah??

    Jalan Kebun masih banyak kebun... Kebun sawit, kebun getah, kebun nenas, kebun pisang dan kebun ubi kayu... YB lalu jalan utama saja, memanglah tak nampak semua kebun-kebun tu... hihihihihihi :P :P

    ReplyDelete
  35. syah,
    365 tu ATM utk CIMB. Awak tak pakai yg itu jugak ke?

    Saya ada jugak masuk ke dalam tapi kebun2 tu semakin pupus. Dah jadi kawasan perumahan. Satu hari nanti Jalan Kebun tu tinggal nama ajelah mcm Kampung Datuk Keramat tu hehehe

    ReplyDelete
  36. patutla saya tatau... sebab saya bukan pengguna CIMB... heheheheheh :P :P

    beselaa tu... lama-lama jadi makin panas berbahang kawasan tu... dulu sejuk gila... :D :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails