Thursday, February 11, 2010

Meeting Dgn Org Gomen Best - Ada Banyak Makanan

Pagi tadi aku ada mesyuarat dgn pegawai dari sebuah PBT di Selangor. Meeting mula pukul 9 pagi. Ada dan staff aku manakala pegawai tu dgn seorg rakan beliau. Selepas berbincang dlm setengah jam perkara pokok pun selesai. Dia menjemput kami minum. Ada kuih 2 jenis. Aku rasa cukup utk 10 org. Kalau tahu macam tu, tak payah susah2 emak Adam sediakan sarapan aku pagi tadi. Secara jujur, aku tak jangka ada disediakan makanan kerana perbincangan santai aje tadi. Rezeki jangan tolak walaupun aku masih kenyang.

Pada pukul 3:00 ptg tadi ada satu lagi mesyuarat di PBT yg sama tapi dgn pegawai2 yg berbeza. Mesyuarat pelarasan oleh One Stop Centre (OSC) utk membincangkan permohonan Kebenaran Merancang bagi projek yg kami kendalikan. Ada 12 org dlm mesyuarat tersebut termasuk dari pihak jurutera perunding, perancang bandar dan wakil pemilik tanah. Dari PBT, wakil2 semua jabatan teknikal hadir.

Habis meeting, kami dipersilakan makan. Minum petanglah kiranya. Air dan kuih 2 jenis.

Tengahari tadi sementara menunggu mesyuarat sebelah petang, aku balik ke rumah utk makan tengahari. Kalaulah aku bujang lagi, rasanya mahu aku sebat makan banyak sebelah pagi tu dan skip lunch. Jimat sikit bajet hehehe. Meeting petang tu mmg dah syak ada makan sebab meeting agak besar.

Aku terfikir, siapalah yg menghabiskan kuih2 dan minuman yg tak habis tu.

53 comments:

  1. keje gomen ada provide makan 6 kali sehari... itu utk my organization lah..

    ReplyDelete
  2. aku da gumuk sbb asyik makan je keje

    ReplyDelete
  3. zino bermeeting tak ada pulak mewah makan hehe patut la tak gemuk2 hehe

    ReplyDelete
  4. masa baru join gomen, bos kata (hmm ex boss sebenarnya)

    "Sy bagi awak masa 2 tahun jer"

    CP jawab.." x pelah boss, baru 2 bulan sy dah naik 2 kilo"

    hmm turun gunung ni lapor le pulak

    ReplyDelete
  5. Luper nak kabor..

    jumpa sedara BOB kat ipoh, tapi x sempat nak snap gambar..

    err BOB masih di kuantan ker?

    ReplyDelete
  6. sudah lama tak pergi meeting, makan pun stail orang bujang,

    salamm,

    ReplyDelete
  7. Salam pagi YB.....

    Aku ni b`untung gak....even tak keje dgn gomen, tapi omak aku org gomen.....asal ada meeting, mesti omak aku tapau bawa balik utk aku.
    tapi itu dula la.....

    Skrg tak m`rasa la aku nak makan pjbt gomen masak....sbb omak aku dah pencen last 2 years. Huhuhuhu....

    :)

    ReplyDelete
  8. Mentibang,
    masa aku pergi meeting kat Kementerian ko tu, makan kat sana lagi ganaz. Kadang2 nasi lemak, rojak dan lontong. Itu menu minum pagi aje.

    Tak hairanlah kalau korang makan sampai 6 kali sehari. Aku pernah masuk mes pegawai. Makan tak ingat dunia hehehe

    ReplyDelete
  9. ada staf yg bawak balik ler YB
    barang yg tak habis jgn bimbang..
    barang yg tak cukup yg kita risau...

    ReplyDelete
  10. tu sebab askar jepun tak boleh lama duduk di malaysia. tak tahan tanggung makan rakyat malaysia. sehari 6 kali makan.

    ReplyDelete
  11. tu yang aku makin Roy tue YB...hahahahha

    ReplyDelete
  12. Jard,
    ko kena slow down sikit makan tu. Kalau tak aku takut ko kena pergi ke Slim World pulak nanti hehehe

    zino,
    DBKL kedekut sikit. Itulah sbbnya saya tak suka meeting kat sana wakaka

    ReplyDelete
  13. Che' Pit,
    welcome back to civilization! One Z jgnlah marah pulak hehehe

    2 bulan dah naik 2kg? Saya istilahkan occupational hazard kalau mcm tu muahaha

    Che' Pit lagi,
    wah dah sampai Ipoh en Bob kita tu! Spek hitam dia ada lagi tak masa awak jumpa dia tu?

    Bob dah takde kat Kuantan. Cuti ni ingat nak cari dia lah. Rindu kat dia hehehe

    ReplyDelete
  14. spek itam en BOB maintain..

    cuma nama kat baju tu x de dah..
    mungkin x nak org tahu dia dah larikan diri ke Ipoh..

    ReplyDelete
  15. tunbegia,
    cubalah cari meeting bulanan. Kalau dapat buat mingguan lagi best. Taklah kena makan mcm org bujang hehehe

    wsalam

    zyma,
    wsalam.

    patutlah cepat aje emak ko suruh org lain balik. Dia nak tapau utk ko rupanya muahaha (saja nak sakat ko pagi2 Jumaat ni).

    Kalau emak ko dah pencen, kenalah ko cari supplier baru kalau nak makan kuih gomen hehehe

    ReplyDelete
  16. Rozita,
    patutlah order makanan utk 10 org sedangkan yg meeting cuma 4 org. Mcm ni aku nak jadi supplier makanan ke pejabat kerajaanlah. Ko ada kabel ke? ngeh3x

    ONE ZABA,
    6 kali makan masa tu tapi makan ubi kayu. Boleh bengkak2 badan ngeh3x

    ReplyDelete
  17. ~O~,
    assudaaala ko. bukanke ko dah roy sebelum ko jaga projek hospital tu lg ke? hehehe

    Che'Pit,
    saya rasa raya cina ni hilanglah spek hitam tu.

    Apasal pulak tak letak nama dia lagi kat baju tu? Lepas ni nak tukar nama jadi nama Bangla kot? hehehe

    ReplyDelete
  18. makan? Owh, orang gomen memang... kalau tak supply makan pun, baru brekpes jam tujuh, kul sepuluh turun lagi... kul doblas makan tengahari... kang kul tiga turun lagi... lepas keja kang turun lagi... saya penat nak cater... hahahahah :P :P

    ReplyDelete
  19. aku tk nak meeting ngan ko YB, ko bkn org gomen, kebulur aku nnt.. haha

    ReplyDelete
  20. syah,
    marah nanti org gomen. Ramai yg baca blog aku ni org gomen tau ngeh3x

    psst - Tapi apa yg awak kata tu ada betulnya ngeee

    ReplyDelete
  21. Teja,
    kalau mcm tu biar aku aje ke tempat ko kalau nak meeting. Ko kan kerja gomen. Ko orderlah yg sedap2 bila aku nak dtg nanti. Biar sikit asalkan sedap.

    ReplyDelete
  22. makanan2 tu mesti akan habis punye! keluar je dari bilik meting semua serbu!

    ReplyDelete
  23. ~mrs azmi~,
    ni cakap dari pengalaman ke? hehehe

    Saya rasa pun mcm tu. Itulah sbb nya semalam ramai yg berlegar2 di luar bilik mesyuarat tu bila meeting nak habis muahaha

    ReplyDelete
  24. PUTUBAMBU,
    betul tu. Kena kuatkan iman tahan nafsu nak makan.

    Petang ni pun ada meeting dgn Pengarah kat sebuah PBT lain di Selangor ni ngeh3x

    ReplyDelete
  25. boley... no hal punye, jap lg aku sendkn budget utk meeting kita tu... hantar cek ye, isi lebih2 sikit... ekeke

    ReplyDelete
  26. Teja,
    oh macam tu ke? Nanti aku bagi ko cek kosong. Ko isilah apa yg patut.

    Tapi ini cek kosong. Maknanya takde duit dlm akaun bank hehehe

    ReplyDelete
  27. YB
    REZEKI MESTI DI TOLAK, MUSUH JANGAN DI CARI .. ! baci can lah ofis boy, despatch dan drebar makan sama.

    ReplyDelete
  28. ko org gomen ke bukan??

    .
    .

    bukan??

    .
    .

    taknak dating... silap! tak nak meeting la camtu..

    .
    .

    ai kuat makan :D

    ReplyDelete
  29. hari nie meeting di jamu buah limau... ada lagi nie.. berkotak2 nak dibawak balik...

    nak ker... nak hantar?

    ReplyDelete
  30. mana gambar kuihnya....

    takkan kena tapi jugek adesss....

    ReplyDelete
  31. Mak Su,
    saya percaya....

    al-lavendari,
    kenapa rezeki mesti ditolak? Tolong jelaskan boleh bang?

    saya bagi can lah tu semalam. Saya cuma makan akok 1, dan karipap 1. Minum air 2 cawan. Haus berbincang hehehe

    yg lebih tu utk office boy, despatch dan drebar ngeee

    ReplyDelete
  32. tak dapat makan tgk gbr pun oklah heheheheee

    ReplyDelete
  33. kts,
    ai bukan org gomen mcm you jugak. Cakap pasal dating, nanti lepas raya cina kita jumpa ya. Esok aku nak balik kampung emak Adam. Ko nak ikut ke?

    Kalau ko kuat makan, nanti aku bawak ko ke tempat rahsia. Nak tahu kat mana?


    Secret Recipe hehehe

    psst - aku tahu ko suka kek cokelat dia.

    ReplyDelete
  34. kuina,
    manis tak limau tu? Kalau manis bak lah mai. Awak nak dtg KL ke cuti ni. Call saya dulu sbb takut saya ada kat kampung masa awak dtg nanti.

    NL,
    tak kan kuih mcm tu pun nak ambil gambar?

    Ini bukan pasal kena tapis sbb tak kena mengena dgn emak adam hehehe

    ReplyDelete
  35. NL lagi,
    ko belum minum petang ke ni?

    kalau mcm tu jemputlah ke rumah skrg. Emak Adam ada buat apam gula hangus. Panas2 lagi tu.

    ReplyDelete
  36. oOOOoOo...



    kalau buleh nak ajer saya melompat pergi umah YB huhuhu

    saya makan roti dan segelas air bermadu ajer hehehee


    isk isk... nak pi secret resepi berdua aje ke...

    ReplyDelete
  37. NL,
    jom lah cepat. ada sikit lagi tu.

    Teja,
    ko nak apam tu ke apam lain? Setahu aku ko suka sosej ahaks

    ReplyDelete
  38. Bertuah badan YB. Kami guru2 Bahasa Inggeris seluruh Kelantan pi kursus di KB tapi setitik air pun x diberi. Pas tu claim perjalanan pun x dpt. Dah la kami travel setiap hari ke KB. Kalau mereka di sekitar KB x apalah. Mcmana dgn mrka di GM?Cuma dpt sekeping sijil dan 2 buah buku Literature dari sebuah syarikat penerbitan KL. So, siapa nak jawab ni? Untuk sarapan kul 10.30 am kami beli di gerai depan...Mujurlah kursus tu tamat kul 12.30pm. Kalau ke ptg memang lepas lunch kami x masuk balik.

    ReplyDelete
  39. salam..sini pun gitu asal meeting ja makan mewah...

    ReplyDelete
  40. Bukan semua 'orang gomen' begitu....
    Terutama cikgu-cikgu kecil dan kiri macam kami.....
    Duit sendiri juga banyak keluar...

    ReplyDelete
  41. Daddy Zuki,
    Mungkin dah rezeki saya Khamis tu.

    Sedih pulak saya dengar kisah cikgu ni. Takkan setitik air pun tak diberi. Paling tidak bagilah sebotol air mineral utk basahkan tekak. Inilah pengorbanan guru2 utk bangsa dan negara. InsyaAllah ada pahala menunggu di sana.

    Macamana pun saya rasa penganjur mmg tak patutlah buat mcm tu.

    ReplyDelete
  42. Ah Fatt,
    aku rasa ko mesti kamceng dgn makcik2 teh ni. Ko bolehlah merasa koleksi makcik2 setiap hari wakaka

    psst - kong xi fatt cai utk ko Zali muahaha

    Alimaz - Kembara Terasing,
    wsalam. Terima kasih kerana sudi singgah dan memberi komen.

    Bolehlah saya cari peluang meeting kat tempat awak. Boleh makan hehehe

    ReplyDelete
  43. ckLah,
    Betul awak cakap tu. Mungkin kebetulan kebanyakan meeting dgn org gomen yg saya hadiri disediakan makanan dan minuman.

    Mesyuarat di sekolah yg saya hadiri selalunya AGM PIBG. Masa tu mmg ada disediakan jamuan ngeh3x

    ReplyDelete
  44. kalau tak tolak .. tak masuk ke mulut! (yang saya maksudkan hanyalah makanan sahaja, tak ada maksud lain)

    ReplyDelete
  45. al-lavendari,
    abg ni ada2 ajelah trick dgn perkataan tu.

    ReplyDelete
  46. Salam..aha..kena watch ur diet....uhuhu

    ReplyDelete
  47. arsaili,
    wsalam.

    kamik ada nanggah diet dikit2.
    Hari ya kamek makan dua igek aje nok meeting pagi ya. Nok meeting petang ya kamek makan sigek ajak kuih ya hehehe

    ReplyDelete
  48. Kerja gomen selalu gitu..meting makan minum dan meting mesti ada minum makan2..

    ReplyDelete
  49. relevan,
    itulah sebab saya seronok pergi meeting gomen ni hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails