Sunday, September 27, 2009

Rumah Terbuka - Versi Baru

Pagi Sabtu kira2 pukul 7:00 telefon rumah aku berdering.

"Siapa pulak roger aku pagi2 dah nak datang ni?", bisik hatiku.

Anak aku Atikah yg menjawab panggilan tu.

"Ayah, untie Julia jemput kita sekeluarga sarapan pagi kat rumah dia pukul 8:30 pagi ni," kata Atikah memberitahu aku.
"Dia buat rumah terbuka dgn menjamu jiran2 bersarapan pagi," terang Atikah lagi.

"OK bangunkan adik2 kau tu," arahku kpd Atikah.

Malam sebelumnya kami tidur agak lewat kerana ada tetamu sehingga pukul 12:15 malam baru balik. Berkemas apa bagainya kami tidur dekat pukul 2 pagi.

Kami pergi ke rumah Kak Julia yg menjemput kami bersarapan pukul 9 lebih. Sesampai di sana jiran2 setaman sedang kyusuk menjamu selera. Kenalan tuan rumah yg kami tak kenal (bukan jiran setaman) juga ada. Sementara nak tunggu meja makan clear, kami makan kuih raya dulu. Kan jamuan raya. Selepas kumpulan yg menguasai meja makan beredar, kami pula mengambil tempat. Ada nasi lemak dan kueh teow goreng. Roti pun ada. Minuman teh dan kopi O.

Semasa kami makan, ada jiran lain yg datang. Selepas kenyang kami pun balik. Bagus juga buat rumah terbuka dgn menjamu tetamu sarapan pagi.

Malam tadi kami ke rumah jiran selorong dgn kami. Apabila kami sampai anak dara mereka yg cun tu sedang memasak sambal tumis.

"Nak buat apa sambal tumis tu?" tanyaku.

"Esok nak jemput tetamu dari Mersing dan Kuantan sarapan pagi," terang bapanya.

Nampak trend ni dah mula berkembang.

Ada tak korang dapat jemputan rumah terbuka yg menghidangkan sarapan pagi?

Aku nak buat perubahan sikit. Aku nak jemput org datang bersahurlah pulak utk rumah terbuka. Yalah bagi yg nak puasa 6 bolehlah datang bersahur kat rumah aku. Korang pun aku jemput. Untuk memudahkan korang mencari rumah aku, aku akan hidupkan lampu lip lap lip lap aku.

45 comments:

  1. boleh jugak tu..alang2 tido sana terus

    ReplyDelete
  2. nape tk kejut aku skali... aku pun nk join... huhu, ko lupe aku erk YB? nnt ko

    ReplyDelete
  3. bersahur?? errr.. ko sahur kol baper?? alarm clock aku ni problema skit... selalu tak berbunyi... tu yg sll terlepas sahur masa bulan posa... alasan yg asalan... hikhikhik...


    errr... klu nak bersahur gak kat umah ko, bermalam kat sana...

    errr... boleh ke??

    hikksssss

    ReplyDelete
  4. bila nak ajak Sally bersarapan plak ni YB?

    ReplyDelete
  5. trend baru yek...
    camni lg senang...
    bgn pg2 bleh terus makan sedap ekekekeke...
    lg pun tuan umah tak penat sgt..

    ReplyDelete
  6. ada!!! sha buat. sebab budak2 kena jalan jauh. so, rumah terbuka makan nasi lemak, makan makaroni goreng, minum teh o:)

    * senang nak tentukan menu kalau macam nieh dan senang nak plan jalan2 raya:)

    ReplyDelete
  7. nak pi jamuan raya masa syawal ke 12 la...aku dh balik sana..

    sila masak nasik tgh hari....jamuan raya aku..tau..

    ha ha ha...

    selamat hari raya bang.....raya aku lajak sampai raya haji...

    ReplyDelete
  8. err... sahur? err... lepas bulan puasa ni, alarm clock saya memang bermasalah sket... cuma sesekali je dia boleh bunyi sebelum subuh untuk sahur ni... har har har har :P :P

    Err... untuk berbuka tak mau ke?? hihihihihih :P :P

    ReplyDelete
  9. zaren,
    ok ko boleh tidur bilik bawah. Senang nak kejut bangun sahur nanti hehehe

    Teja,
    Kalau jadi malam nilah. Esok kan Isnin elok puasa sunat.
    Ko nak aku singgah ambik ko ke? Aku nak ke Serting kejap lagi. Nak detour ke Ayer Keroh tak lah jauh sgt hehehe

    kts,
    Ko tido lambat sbb menjahit manik mana nak terjaga bersahur. Jgn salahkan alarm clock tu.

    Petang ni ko dtg bawa baju tido dan baju kurung utk kerja sekali. Ko boleh tido sebilik dgn emak Adam - boleh berkenalan lebih rapat lagi ahaks.

    ReplyDelete
  10. tchersally,
    Tak nak ajak Sally lah sbb Sally tak jadi nak beraya kat KL huhuhu.

    Takde lah. Acah aje. Bila Sally nak turun nanti kita boleh pegi sarapan nasi ambeng ngeee

    Ms. Lilies,
    Sabtu depan ingat nak buat mcm ni lah. Sesiapa datang lepas pukul 10:30 dpt makan biskut aje hehehe

    cHeRyNa PiRes,
    Ko kira advancelah Sha. Tempat aku baru tahun ni org nak mulakan.
    Lain kali ajaklah aku. Aku pun penyokong MU hehehe

    ReplyDelete
  11. Chikgooden,
    Wah ko raya sakan ni. Aku yg kerja sendiri ni pun esok dah mula kerja huhuhu.

    12 Syawal aku plan nak puasa 6. Lambat2 takut tak sempat habis. Tapi nanti ko rogerlah aku kalau ko nak dtg. Aku rasa ada lagi kawan2 blogger kita yg nak terjah rumah aku ni. hehehe

    syah,
    Kalau alarm clock ko bermasalah ko pakailah alarm hp. Kalau masalah jugak nak bangun rasanya ko yg bermasalah ngeh3x (jgn marah syah).

    Nanti aku tanya kalau emak Adam boleh sediakan makanan utk majlis berbuka. Bila ko nak dtg ni? Jgn lupa bawak Imran tu.

    ReplyDelete
  12. Cun..sok saya pon nk sambung puasa 6..
    pukul brape kena dtg??
    bleh dapat duit raya lgx???

    ReplyDelete
  13. jamu sahur? boleh. boleh. puasa 6 punya, boleh tak? :D

    ReplyDelete
  14. salam YB..

    wahh.. beshnya . Memang trend baru panggil orang dtg makan waktu pagi . Sangat praktikal . Sebab waktu pagi orang tak makan banyak .. lagi bagus bagi sorang sekeping roti canai and segeles teh tarikh . fuhh ! sedap wehh.

    YB nak buat utk sahur ? wokeh . saya dtg . Senang jek nak cari lampu liplapliplap... hahahaaa

    ReplyDelete
  15. hehehe...'sahur puasa 6' terbuka. perghh...mmg genpak tu pak YB. tak sabar saya tunggu citer megenainya nanti

    ReplyDelete
  16. konyer sahur tu menu apa bang??

    ReplyDelete
  17. mne aku tunggu kat restoran jejantas ko tk muncul2 pun... wat letih je aku tunggu... huh!!!

    ReplyDelete
  18. amboiii... sampai kedapurr... tengok menu ke... tengok yg memasak

    minggu ni tak leh puasa 6 lagi... open house lum habis.... hehehe

    ReplyDelete
  19. siddiq,
    Malam ni kena tunda sbb uncle baru balik dari Serting. Ini nak ziarah adik kat Kota Damansara pulak. Mesti balik lambat dan dgn perut yg dah berisi ngeh3x

    Akmal,
    Sahur ni utk puasa 6 lah. Ko cuti lagi ke? Nape tak dtg ke rumah hari tu?

    psst - uncle baru lalu kat Batu Kikir 4 jam lepas.

    LiNda,
    Wsalam. Sahur sgt mencabar. Aku buat sarapan ajelah kalau mcm ni. Boleh jemput awak sekali.

    ReplyDelete
  20. saya ingat tadi petang nak datang... tapi tak ada nombor kontek YB plak... tengoklah minggu depan pulak kalau dapat kidnap imran lagi... hehehehehe :P :P

    ReplyDelete
  21. Sahur amendanya kul 6.....
    Itu sahur gajah (Mak aku kata...bukan aku kata tau. Huhuhu).

    ReplyDelete
  22. nahmy,
    Malam tadi tak jadi buat sahur puasa 6 terbuka sbb aku balik dari rumah adik aku pun dah pukul 12:30. Lagi pun kami dah makan sampai kenyang kat rumah dia ngeh3x

    tijah,
    Menu belum ditentukan lagi tapi kalau ada ayam rosmeri ko sedap jugak ahaks.

    Teja,
    Sapa suruh ko tunggu kat restoran jejantas tu? Kan aku kata kat ulu bendul huhuhu

    ReplyDelete
  23. Shifu,
    Itu gambar dan n3 tahun lepaslah. Kebetulan org dan rumah yg sama. Budak pompuan tu anak tuan rumah. Cun jugak budak tu hehehe

    Kalau ko nak tunggu open house habis, silap2 tak jadi puasa 6 lah sbb open house ni sampai hujung Syawal kuang3x

    syah,
    Nasib ko tak dtg semalam sbb aku takde kat rumah.
    Kejap lagi aku emel no hp aku kat ko. Jgn bagi kat org lain pulak.

    Zyma,
    eh bukan sahur pukul 6 tapi sahur utk puasa 6. Kita buat dlm pukul 5 sblm waktu imsak.

    en_me,
    Jgn lah cakap mcm tu....

    Kalau ramai yg cuma boleh dtg waktu siang saya buat masa minum ptg lah kot. en_me dtg tau.

    ReplyDelete
  24. ooooo like that aaaaa???

    Aku baca sambil tido la gamaknya semlm. That`s y kasik komen mcm org mabok ketupat & lemang.

    **Erkkkkk, CkLah kasik chance aku berada di tangga ke-2 ke nihhh?? Mcm tak cayo je!!! **

    ReplyDelete
  25. jauh tuh aku nak pi bersahur smpi kl wehhhhhh....

    timekasih ar utk wish ko.... ;)

    ReplyDelete
  26. zyma,
    Aku pun rasa ko baca sambil tido sbb masa tu dah dekat pukul 12 mlm.

    Sekarang ko dah no 1!!! Tapi ckLah dan teja tak jauh di belakang. Kalau depa spam n3 aku lepas ni, lompat balik ke atas. Jadi ko kena rajin2lah tambah komen hehehe

    cik konfius,
    Penang - KL tak jauh mana bagi org yg dah biasa berulang alik mcm ko. Tapi takkan ko nak dtg malam2 sorang2. Aku takut EnCayang ko jeles pulak nanti ngeh3x

    Dari n3-n3 ko ttg hubungan ko dgn dia ternyata ko sorang yg loving and caring. Yg aku paling suka cara ko pujuk dia berhenti merokok. Dah berjaya ke?

    ReplyDelete
  27. ckLah tk pernah berlumba pun...

    Sila...sila..sila ke depan...



    Saya akan berundur diri.

    ReplyDelete
  28. tak lama lagi auntie juliet pulak jemput,hehehehehe.

    ReplyDelete
  29. ckLah,
    Tak payah berlumba pun dah mendahului. Kalau berlumba, langsung yg lain ketinggalan ngeh3x

    pB,
    Ingat nak buat malam tadi tapi tak jadi huhuhu

    tasik,
    eloklah ko dtg. Hari tu nape tak singgah? Kami dah siapkan laksa utk ko huhuhu

    juliet,
    Raya ni kenyanglah ko tanpa perlu memasak. Eh ko tau masak ke? hehehe

    ReplyDelete
  30. dah agak dah mesti YB takde kat umah semalam sebab hantar anak-anak balik asrama... Heheheheheh

    Takpa, nanti saya tengok camna sabtu ni ok tak... kalau jadi, saya roger YB... :D :D

    ReplyDelete
  31. syah,
    Kalau ko dtg semalam adam dan emaknya ada kat rumah.

    Ok nanti ko roger aku. Ajaklah kawan2 kita yg lain tu sekali.

    ReplyDelete
  32. itu tandanya nak suruh bangun awal pagi...

    ReplyDelete
  33. kalau ada semua makan untuk bekfas, lunch dan dinner kan lengkap package raya tuh hehehehehe

    ReplyDelete
  34. kuina,
    Awak takde masalah kan kalau kena bangun pagi utk sahur.

    NL,
    Boleh botak kepala kalau buat pakej mcm tu huhuhu

    ReplyDelete
  35. isk3, susah betul nk detin ngan ko... ade je aral.

    ReplyDelete
  36. Teja,
    Cabaran mendewasakan kita hehehe

    ReplyDelete
  37. aku tk kose dh ngan cabaran2 duniawi, maleh aku nk layan...

    tp klu layan YB, brbaloi kot... hahaha

    ReplyDelete
  38. tk pernah plak terima jemputan rumah terbuka sarapan pagi..

    tahun depan ble try..
    lepas raya terus jemput org makan2..

    ReplyDelete
  39. pasang signboard skali la yb jalan ke umah....hehehhehe

    ReplyDelete
  40. Teja,
    Kalau ko nak tahu berbaloi ke tidak, tanyalah emak adam hehehe

    Rozita,
    Aku pun baru tahun ni terima jemputan mcm tu.
    Tahun depan ko jgn lupa jemput aku bila ko buat makan2 tu ngeh3x

    ~O~
    Takut ramai sgt pulak yg dtg kalau pasang signboard. Cukuplah dgn lampu lip lap lip lap tu.

    psst - dah macam gerai tomyam pulak rumah aku bila malam hehehe

    ReplyDelete
  41. botak kepala boleh beli rambut palsu errrrrrrrrrrr



    * hmmm nampaknya teja dah mula pasang jerat hehehehehee

    ReplyDelete
  42. maksu mmg suka idea idea baru, tak suka idea lama dan tradisional

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails