Thursday, July 9, 2009

Misi Lain Dari Yang Lain

Pagi semalam aku outstation lagi. Kali ini aku ke Gemas, NS. Aku telah dijemput oleh rakan2 dari ATM utk melawat projek di Kem Syed Sirajuddin iaitu kem tentera yg terbesar di Malaysia. Setibanya di sana, kami telah diberi taklimat oleh Pengarah Projek yg berpangkat Kolonel yg turut dihadiri oleh pegawai2 beliau. Rasa mcm VIP lah sekejap. Kalau kata rasa mcm YB aku dah mmg YB ngeh3x.

Petang semalam kami check in di Gemas Golf Resort yg terletak lebih kurang 2 km dari pekan Gemas. Utk sampai ke resort ini kena lalu rumah2 org. Resort ini tak berapa laku tapi kerana kebanyakan hotel di Gemas penuh kerana ada acara besar di kem tentera dan juga rakan2 aku mahu bermain golf makanya kami memilih tinggal di situ. Aku tak bawa laptop aku kali ini sbb aku tahu mesti resort ini takde internet. Bila aku masuk ke bilik bukan setakat internet yg takde tapi telefon bilik pun takde. Sudahlah tu, tuala mandi pun tak diletak di bilik aku. Kenalah aku turun ke bawah menggunakan tangga kerana takde lif (aku duduk tingkat paling atas iaitu tingkat 2 hehehe).

Menurut rakan2 aku yg bermain golf di sana semalam, padang golf terutama green (tempat putting) tak berjaga. Patutlah tak ramai org main. Kalau aku terer main golf mesti aku tak nak main kat sini!

Di resort tu ada 2 buah kolam renang tapi aku tak nampak sesiapa pun berenang semalam. Ada juga aku ambil gambar resort ini tapi eloklah kalau aku tak payah siarkan takut kalian hilang selera nak pergi situ.

Malam tadi selepas makan malam di sebuah restoran tomyam di Gemas yg didahuli oleh satay kami kenduri durian pulak ehsan kontraktor projek di Kem Gemas tu. Dia telah memberikan kami dua plastik besar tapi kami hanya bawa sebuah plastik (7 biji). Oleh kerana hari dah malam dan restoran di resort itu telah ditutup dan tiada yg menjaganya kami memilih utk makan durian di situ! Restoran tu tutup pukul 7 jadi malam. Tapi kerana dah kenyang kami cuma mampu menghabiskan 5 biji sahaja. Itupun tolak menolak hehehe

Pagi tadi ada misi yg lain dari yg lain bagi kami. Pengalaman pertama dan besar kemungkinan pengalaman sekali seumur hidup. Atas sebab2 keselamatan aku tak boleh menceritakan apatah lagi menyiarkan gambar2 dari misi itu. Cuma yg dapat aku katakan: WOW! Hebat sekali.

Petang ini mantan jiran aku hendak datang bermalam di rumah aku bersama dua org anak daranya. Mereka akan tiba selepas anak2 dara tu habis kerja. Mungkin kejap lagi sampailah mereka. Lepas Maghrib pula ada jemputan kenduri jiran setaman aku yg diadakan di surau. Mesti pukul 10 lebih baru aku balik rumah.

Kalau aku belum sempat balas komen2 kalian atau melawat blog kalian aku minta maaf. Aku amat menghargai kesudian kalian melawat blog aku dan memberi komen (yg tak komen pun aku hargai jugak). Aku akan cuba mungkin lewat malam ini (tapi taklah sampai pukul 2 pagi macam malam yg aku yg bertolak ke Gemas tu). Bukankah malam ini malam Jumaat ngeh 7x.

54 comments:

  1. Salam...Yeahhhh. Aku jadi pengomen pertama! Mesti misi the best in life tuuuu....Ko sms aje le kat aku ...ngeh3x

    ReplyDelete
  2. :blink: :blink: apekah misi yg sgt wow itu??? apekahhhhh??

    keh3

    ReplyDelete
  3. wuishh! ni misti masyuk nihh...

    ReplyDelete
  4. no 4 lak..xpe2
    uncle..bgtaw r pe yg WOW tu??
    uncle da pandai berahsia r skrg
    bahaya ni..
    hehehe....

    ReplyDelete
  5. ....keee tak boleh upload gambar sebab line belum pulih...he..he...





    Malam Jumaat Keliwon ni boleh upgrade santau lagi nih...he..he..

    ReplyDelete
  6. ..bgatu le..mesti la nak tau jugak..
    xnak gtau? xpe2..

    ReplyDelete
  7. sonata,
    Tahniah! Satu pencapaian yg jarang ko kecapi tapi kerana ko masuk blog aku di masa org lain sedang solat Maghrib maka ko berjaya hehehe

    Aku dah emel serba sedikit ttg misi tu. Ko tengoklah sebelum komen seterusnya.

    cik konfius,
    aku tak boleh beritahu ko di blog ni atas dasar keselamatan negara (harap percaya). Kalau ko ada alamat emel, aku boleh emelkan mcm yg aku buat kat sonata. Ko mesti teruja bila melihat gambar2 tu nanti.
    Ko boleh kontek aku di yunus.badawi@gmail.com

    tijah,
    takde kena mengena dgn wang ringgit.

    siddiq,
    Merosot terus pencapaian ko kali ini. Jatuh beberapa anak tangga hehehe.

    Kalau ko dtg rumah uncle nanti uncle tunjukkan gambar2nya.

    ckLah,
    takde masalah nak upload gambarlah. Aku baru upload dlm emel aku ke sonata. Nanti aku forwardkan emel tu kat ko sbg bukti.

    Ko ni tak habis2 nak main dgn santau tu. Tak serik lagi ke? huhuhu

    ReplyDelete
  8. zaren,
    ko datanglah ke rumah dgn Siddiq. Nanti uncle citerkan dan tunjukkan gambar2 tu. Kalau siarkan kat blog boleh jadi pasal ngeh3x

    ReplyDelete
  9. OK..no hal
    tp selalunye kalo ktorg dtg uncle xde kat rumah
    xpon da naik tido
    kwang2

    ReplyDelete
  10. errr... tahniah ler mission dah accomplish hhuhu...

    tapi misi yang rahsia tu... hmm... sungguh misterious.!

    ReplyDelete
  11. siddiq,
    Rogerlah dulu sebelum dtg. Kalau tak bagi alamat emel.

    ReplyDelete
  12. NL,
    Tahniah patut ditujukan kpd mereka yg terlibat secara langsung dgn misi hari ni.

    Biarlah ianya terus menjadi misteri kpd ko. ngeh3x

    ReplyDelete
  13. er... tak per nanti saya suruh CkLah pi skodeng2 kat umah YB hehehe

    dia terer kalau pasal menderem2 nih ngeeeeeeeee

    lepas nih misi kat mana pulak...?

    ReplyDelete
  14. aku dulu dok gemas mmg selalu gi situ swimming...mmg x jge sgt la kot...bisnes x ok...bape kerat sgt org nak dtg kan...

    ReplyDelete
  15. emel saya
    sms_46_310888@yahoo.com
    anta lmbt skt pon xpe,x urgent

    ReplyDelete
  16. gurau je. Maaflah klu trsinggung.

    ReplyDelete
  17. NL lagi,
    oh ckLah kaki skodeng ya! Terer menderem pulak tu. Mmg serba boleh ngeh3x

    ::@FiQ,
    Entah2 air masa ko berenang dulu mereka belum tukar lagi. Aku tengok keroh semacam aje hehehe

    Kemudahan kat situ pun banyak yg dah tidak digunakan lagi spt Chinese Restaurant dan pusat karaoke. Bisnes mmg teruk.

    siddiq,
    sabarlah menunggu sbb mmg lambatlah jawabnya utk uncle emel gambar2 tu. Siapa yg tak cakap tak kisah uncle dah bagi malam ni ahaks!

    ckLah,
    dgn ko aku dah biasa. Tak tersinggung langsung.

    psst - aku dah emel kat ko pukul 10 tadi. Amacam gambar no 2 tu? ngeh3x

    ReplyDelete
  18. masuk kem tentera... mesti pengalaman latihan menembak ni

    ReplyDelete
  19. nampak nya ada projek besar lepas ni hehe

    ReplyDelete
  20. YB...
    ada misi khas?
    Aku ingat ada misi (jururawat) khas.

    Dah berjaya la tu, kan?

    ReplyDelete
  21. kapten,
    Ini bukan tembak pakai senapang M16. Jauh lebih besar dan ganazzz hehehe

    zino,
    Kami sedang mencuba utk satu projek besar di tempat lain bukan di Gemas ngeh3x

    ragbar,
    Ko ini bila sebut misi, ke situ pulak ingatnya. Aku takut nanti kawan ko ada yg jeles hehehe

    Kejayaan kali ini bukan diukur dgn wang ringgit ngeee

    ReplyDelete
  22. Waaa..best friends ngan high rank army officers eh..semoga semuanya berjalan lancar..hehe

    ReplyDelete
  23. tchersally,
    berkawan biar ramai. High rank army officers pun manusia mcm kita jugak. hehehe

    ReplyDelete
  24. nak cerita tapi tak mau cerita... bikin saspen laa YB nihh... Hohohohohohoh :D :D

    ReplyDelete
  25. syah,
    Mmg aku teruja nak berkongsi cerita semalam tapi aku takut kena panggil oleh pihak2 tertentu kalau aku siarkan kat blog ni. Aku tengok berita kat tv pun hanya keluar cerita Datuk Zahid buat sidang akhbar aje. Yg lain tu tak disiarkan cerita atau gambarnya kerana sbb2 keselamatan.

    ReplyDelete
  26. selamat hari Jumaat! :D

    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .

    aku masih blur..
    ko nak masuk army plak ke???

    err... tak sesuai!!

    hikksssss... jangan marah ya YB...

    ReplyDelete
  27. laa...camtu plak..
    oklah..nk hari ni,sebelum lunch atau solat jumaat..urgent
    hantar ye..
    kwang2..
    :p

    ReplyDelete
  28. kts,
    Salam hari Jumaat. Break panjanglah ko tghari ni. Kalau ko pergi beli donut, jgn lupa belikan aku sekali.

    Ko mmg selalu blur. Bila masa aku cakap nak masuk army. Tak masuk army pun aku dah jadi jeneral. Emak Adam jadi majer.
    Aku buat general decision dia buat major decision kah kah kah.

    ReplyDelete
  29. oit.. dah jumaat.. mlm jumaat dah lepas.. takkan takde hapdet lagi? wakaka..

    ReplyDelete
  30. Jard,
    adalah. nanti aku story kat ko via emel kalau ko nak.

    Ko dah balik KL ke?

    Jard lagi,
    Siang ni aku kerjalah. Lepas Jumaat aku takde kat SOHO aku. Kalau rajin malam nanti aku hapdet. Ko nak citer yg macamana?

    ReplyDelete
  31. Army officers tu ada yg dr Kem Jalan Ipoh tak?

    ReplyDelete
  32. okeh..cun...skrang ni ada kat KL..balik jap 2 hari..apa lagi siddiq, jom! yang penting malam sabtu hahah

    ReplyDelete
  33. pssstt...pak YB, ada petua ka klu mlm jumaat kita ngeh 7X? tp org umah tgh berpantang ni...camno plak tu?

    ReplyDelete
  34. ..mlm jumaat untuk baca yasin n solt hajat..

    ReplyDelete
  35. eleh setakat YB pegang AK-47 tu saya tak heran ler hehehe

    kalau YB drive kete kebal ker pandu Helikopter mmg saya jeles hehehe

    lainkali pergi kem saya nak ikut!

    ReplyDelete
  36. tchersally,
    Takde lah yg dari Batu Kantomen. Semua dari markas ATM di Mindef.

    nahmy,
    aku takde petua apa2.
    Kesian ko sbb org rumah tengah berpantang. Nak buat camano - sabar ajelah.
    psst- takkan nak bukak cawangan baru wakakaka

    zaren,
    apa korang nak buat malam Sabtu eh?

    NL,
    tak mainlah setakat pegang senapang M16. Mana ada kelas. Kita org main dgn Sukhoi dan Hawk hehehe

    ReplyDelete
  37. Haaaaaaaa biar betul YB, mmg saya jeles sunguh2 hehehe saya nih seumur hidup tak pernah tgk jet secara dekat2 apalagi nak main2 heheeee

    Tapi bukan ker TUDM jer pakai Sukhoi tu... hmmmm atau macamana?

    ReplyDelete
  38. Hari tu bukan setakat Sukhoi tapi Pendikar dan Adnan pun ada. Meriam 150 mm ada. Pendek kata mcm2 ada hehehe

    ReplyDelete
  39. selalu malam sabtu ktorg berjalan g pasar amalam AU2 lak..jom lah uncle
    jalan sama2
    heheh

    ReplyDelete
  40. siddiq,
    samalah kita. Kalau tak kemana2 nnt uncle adalah di sana ahaks

    ReplyDelete
  41. ok aje..kita jumpa di sana..rangka ayam kasi dua...

    ReplyDelete
  42. 2 3 ari ni aku dpt penyakit mls nk komen, nape erk??

    ReplyDelete
  43. sbb teja komen..aku pun nak ngomen gak..hehe

    apa yg ada kek kem gemas tu YB? tgk meriam je ke? best ke tembak meriam?

    ReplyDelete
  44. mentibang saje le nk duga YB tu, tau la gemas tu tmpat dia main baling2 kasut... huhu!

    ReplyDelete
  45. dah lama tak jadi pengomen terakhir hehehehe

    ReplyDelete
  46. zaren,
    dah jumpa tadi kenapa tak ikut uncle ke gerai jual rangka ayam? Uncle beli satu aje sbb korang tak hilang huhuhu

    Teja,
    eh baru 2-3 ke? Aku ingat dah lama ko kena penyakit tu hehehe
    Sekarang dah jangkit kat aku pulak. Tadi aku dah mula buat n3 baru tapi belum siap lagi. Ini dah kena penyakit ko tu, esok ajelah aku sambung ngeh3x

    Mentibang,
    Mcm2 ada kat Kem Gemas tu. Meriam, kereta kebal, kereta perisai dsbnya. Tapi org awam tak boleh masuk sebarangan hehehe

    soca,
    Mentibang baling2 kasut kat stesen keretapi bukan kat kem.

    NL,
    Harap2 takde lah lagi komen selepas ini utk ko menjadi pengomen terakhir tu.

    ReplyDelete
  47. aku nk dengki kat NL... aku trakhir. uiks, tr rajin komen pulak mlm ni...


    YB....

    ReplyDelete
  48. hehe..tadi siddiq je g..
    jadi miscommunication prob skit sbb maxis wat hal..geram je

    ReplyDelete
  49. nasib baik aku bukan org awam..so aku bleh la masuk kot..hehe

    ReplyDelete
  50. shhh...diam2 je teja..jgn bg tau apa2 ek..hehe

    ReplyDelete
  51. xpe2
    hari isnin lak
    tp nk ayam goreng uncle bob

    ReplyDelete
  52. ye la tibang... rahsia ko dlm handbag aku zip rapat2.... hehe

    ReplyDelete
  53. Teja, zaren, Mentibang & siddiq,

    Terima kasih diatas komen2 kalian. Saya dah tulis tadi tapi semasa nak publish hilang pulak tu. huhuhu

    Nak tulis lagi dah ngantuk ni.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails