Saturday, November 8, 2008

Kamipun Dah Ada Bibik

Semenjak isteriku melahirkan anak ke6 kami, dia telah dinasihatkan oleh doktor utk tidak melakukan kerja2 berat. Untuk beberapa hari pertama iaitu semasa saya masih bercuti, saya telah dgn sukacitanya melakukan kerja2 tersebut setakat yg terdaya. Walaubagaimanapun setelah saya bekerja semula, sebahagian kerja2 ini telah terbengkalai.

Untuk meringankan tugas ini, kami telah mengambil bibik - bukan seorg tapi 2 org! Gambar bawah menunjukkan mereka sedang mencuci pinggan mangkuk.


Yg baju pink namanya Cindy dan yg baju putih tu Dewi. Cindy berasal dari Bekasi dan keluarga Dewi pula tinggal di Desa Jati Baru, Cikarang. Sebelum dtg ke KL Cindy bekerja sebagai pembantu bidan. Mungkin kerana pengalaman tersebut dia tidak kekok memegang bayi.

Cindy memegang Muhammad Adam Hakimi sambil diapit oleh anak ke2 kami

Tapi sayang mereka hanya tahan "bekerja" setengah hari saja kerana mereka terpaksa pulang ke Jakarta pada keesokan harinya.

Sebenarnya Dewi adalah anak dua pupu saya yg melawat kami tempoh hari. Cindy ialah sepupu Dewi.

Nampaknya terpaksalah saya terus membantu isteri sehingga dia benar2 sihat dan kuat. (Siang malam saya bagi isteri minum Milo biar cepat sihat dan kuat he he he).

12 comments:

  1. Salam buat YB, tima kasih kerana menjenguk blog saya :)

    Dan insyaALLAH, nanti bila ada kelapangan...saya akan updet link dan masukkan link YB dlm blog saya tu. Actually, byk lagi link blogger yang saya nak masukkan...sekrg kumpul2 dahulu...n then nanti 1 shot masukkan semua sekali :)

    Last but not least, moga kesihatan isteri YB semakin beransur baik...ingatkan betul betul amik bibik tadi...sampai 2 orang plak tuh...terkejut juga saya tadi masa membacanya :D

    ReplyDelete
  2. 13may,
    Tima kasih krn sudi membalas kunjungan saya.
    "Bibik" 2 org tu mmg dah balik Indon tapi anak kami yg Ting 3 dah mula cuti harap2 bolehlah tolong emak dia.

    cikgooden,
    Dah lama tak posa panjang2 ini ie sejak kelahiran anak ke5 yg sekarang dah 7 tahun. Rasa kekok pulak ahak

    ReplyDelete
  3. Isk...seb baik bukan bibik beneran...

    Curiga aku kalau bibik 'cun' cam gitu!

    ReplyDelete
  4. Terkejut tengok bibik yang cun melecun tuuuuu

    ReplyDelete
  5. salam kenal YB..

    wahhh, ingatkan ye la dapat sekali 2 bibik... jeles gak saya..heheh.

    takpe, bila u buat keje2 rumah bantu isteri tu, bertambah la rasa appreciate kat istri tu, kan?

    congrats jugak, dapat anak baru!!

    ReplyDelete
  6. wahhh~ tahniah2...err bg milo??? aiseh...t'pengaruh dgn motto je tu...sy smpt update blog...waaaa~ epi...tp, ntah ape2 la yg sy bebel ntah....xpe la...ok la tu ekh...

    p/s : cian, xpsl2 dpt status bibik 2org tu..msti xmo dtg lg nti hehe

    ReplyDelete
  7. minum milo ek? hahahahha

    saya ingat kasik power root ? ahaks

    dpt anak ke6? tahniah....

    ReplyDelete
  8. kacip fatimah la bang... ape kelas milo... ha ha.

    ReplyDelete
  9. cklah,
    Kalau betul lagi beneran. Org pompuan sekali bersangka buruk kat lelaki. Tak baik tau . . .

    pB,
    Kalau jadi bibik kenapa mesti tak cun? Jika pandai cari ramai org pompuan yg cun kat Indon yg ready nak kerja kat sini he he he

    umi ameer,
    Salam kenal dan tima kasih kerana sudi manpir lagi.
    Saya tak nafikan kerja isteri kat rumah mmg mencabar dan menduga kesabaran cuma ramai suami yg tak menghargainya. Sejak saya tolong2 dia ni, saya tabik springlah kat isteri saya.

    ReplyDelete
  10. e-leeyana
    Betul saya bagi minum Milo. 1 tin besar x sampai 2 minggu dah habis.

    Oh balik tengok emak kat Johor ya. Baguslah tu. Doa ibu sgt penting kalau kita nak berjaya.

    mak su,
    Power root utk lelaki lah. Kalau saya minum power root mau dpt yg ke7 kah kah kah.

    tasikmerah
    Kacip fatimah tu lain fungsinya oi. Gara2 kacip fatimahlah dpt yg ke6 ni he he he. Tak caya cuba try!

    ReplyDelete
  11. e-leeyana
    Betul saya bagi minum Milo. 1 tin besar x sampai 2 minggu dah habis.

    Oh balik tengok emak kat Johor ya. Baguslah tu. Doa ibu sgt penting kalau kita nak berjaya.

    mak su,
    Power root utk lelaki lah. Kalau saya minum power root mau dpt yg ke7 kah kah kah.

    tasikmerah
    Kacip fatimah tu lain fungsinya oi. Gara2 kacip fatimahlah dpt yg ke6 ni he he he. Tak caya cuba try!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails