Thursday, December 15, 2011

Kisah Angan-angan Mat Jenin Moden

Petang semalam anak aku yg sulung tiba2 bertanya bila agaknya aku boleh mencapai kebebasan kewangan. Wow! Soalan cepumas.

Adalah menjadi hasrat kebanyakan orang (kalau tak kesemuanya) utk mencapai kebebasan kewangan. Ianya satu tahap di mana kita tak perlu risau mencari wang lagi kerana wang yg masuk atau simpanan kita jauh melebihi perbelanjaan.

Anak aku kata kalau aku sudah mencapai tahap tersebut aku bolehlah buat apa yg aku suka. Tak perlu lagi buka komputer buat kerja, tak perlu lagi pergi meeting dan tak perlu lagi jadi kuli orang. Kalau buat kerja pun kerana aku yg memilihnya kerana hobi - cewah.

Aku tak beri jawapan yg jelas kepada soalan dia. Tapi di sudut hati aku bercita2 utk mencapai status tersebut dalam dua tahun lagi.

Kalau pada tahun 2013 kalian melihat blog ini di update sehingga 3-4 kali sehari, mungkin itu antara tanda2 aku telah bebas dari segi kewangan!


36 comments:

  1. nak merasa pegang duit sendiri lah tu.. ;p

    ReplyDelete
  2. erppp pasal apa cop no 2 pulak ishhh!!!!

    ReplyDelete
  3. takisah lah apa2 pun,tapi dimasa skrg semuanya berduit,tak duit tak jadi...polotik pun banyak guna duit...heheheh!

    ReplyDelete
  4. anak anak dara sya pun sibuk nak tahu jumlah duit diorang dlm akaun
    tp enpakwe kata tak perlu tahu jumlah sehingga umur 21 tahun

    ReplyDelete
  5. lepas ni YB kira duit dan terima duitlah dari anak ye
    seronok tu, tak sabar nak tunggu tahun 2013

    ReplyDelete
  6. yb,thn ni kami tak dtg raya umah u,kalau dtg raya thn dpn,bole accumulate duit raya tak?hehehe

    ReplyDelete
  7. yb,thn ni kami tak dtg raya umah u,kalau dtg raya thn dpn,bole accumulate duit raya tak?hehehe

    ReplyDelete
  8. Eja no 1,

    kalau dia nak pegang duit, kenalah cari duit sendiri. Tahun depan insyaAllah dia akan grad dan boleh cari kerja...

    ReplyDelete
  9. Eja no 2,

    opocot! Skrg Eja laju aje bagi komen.

    Tahniah dan terima kasih.

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah, usahakan sampai tercapai YB.

    ReplyDelete
  11. Eja no 3,

    nasib baik takde org lain komen dulu semasa Eja taip komen yg pertama tadi.

    Kaklong cuma lambat 2 minit aje dari Eja tadi.... hehehe

    ReplyDelete
  12. kaklong,

    Betul tu. Semua guna duit. Duit keluar mcm air. Tapi duit nak masuk terkemut2 ... huhuhu

    ReplyDelete
  13. Bagus, berpandangan ke hadapan anak YB tu...YB kena ajar anak YB tu awal awal lagi, supaya tak masuk Rat race...kalau dah terjerumus dalam rat race, lambat mencapai kebebasan kewangan ni

    ReplyDelete
  14. Eja no 4,

    eh mereka tak tahu ke jumlah simpanan mereka? Anak2 saya biasa tengok buku tabung haji mereka bila masukkan duit raya.

    Yang dah besar tu saya dah tukarkan kpd nama mereka tanpa ada nama saya sebagai penjaga. Jadi mereka sudah boleh masuk atau keluarkan duit mereka sendiri. Pandai2lah gunakan asalkan bertanggung jawab.

    ReplyDelete
  15. Eja no 5,

    Saya tak mengharap duit dari anak2. Biarlah saya dgn sumber saya sendiri dan mereka gunakan pendapatan mereka utk kehidupan mereka.

    ReplyDelete
  16. Syida,

    mana ada mcm 'rain cheque'. Kalau macam tu saya kena buat rekod siapa yg datang tahun bila.

    Ada yg datang 5 tahun lepas dan tak datang lagi selepas tu. Adakah saya kena bagi duit raya utk 'tunggakan' yg 5 tahun tu? huhuhu

    ReplyDelete
  17. Syida,

    Tahun depan jgn lupa pulak datang tau.

    ReplyDelete
  18. gadisBunga,

    ha'ah. MLM mmg suka sebut fasal financial independence ini.... huhuhu

    ReplyDelete
  19. Marina Monroe,

    InsyaAllah Kak. Rasanya boleh tercapai.

    ReplyDelete
  20. pB,

    Dah buat keputusan ke samada aBear nak terima tawaran kerja di KB tu?

    ReplyDelete
  21. Daddy Ziyyad,

    Anak saya yg sulung tu tak minat kerja makan gaji. Dia lebih suka nak bekerja sendiri. Masuk U pun sebelum ni dia tak minat kerana membuang masa katanya. Org2 berjaya spt Syed Mokhtar dan LIm Goh Tong tak belajar tinggi pun tapi berjaya.

    ReplyDelete
  22. abg mungkin dah berada di pinggiran .. sebab tu boleh pergi mancing ikut suka dan update bloga boleh kata hari2 .. tu belum masuk berfb lagi.

    mungkin agaknya kerana keinginan abang tak tinggi dan kalau teringin pun benda2 yang murah2 je.

    syukur setinggi-tinggi syukur kepada Allah swt.

    ReplyDelete
  23. al-lavendari,

    Saya yakin abg dah sampai ke tahap itu beberapa tahun lepas. Bukan sekadar di pinggiran.

    Skrg abg boleh buat perkara2 yg abg minat dan ada banyak masa utk beribadat.

    ReplyDelete
  24. bujal X,


    ha'ah target 2013. Kalau lama sangat kelentong aje lebih sebab kita tak akan go the extra mile.

    ReplyDelete
  25. nak capai kebebasan kewangan tu macam lambat lagi...

    tapi cuba nak bebas hutang dulu menjelang 2013..

    ReplyDelete
  26. insyaallah.....semoga berjaya!

    ReplyDelete
  27. ~mrs azmi~,

    kalau dapat capai bebas hutang itu satu milestone yg significant dlm menuju kebebasan kewangan.

    Semoga awak berjaya mencapai tahap itu menjelang 2013.

    ReplyDelete
  28. zonaku,

    amin. Terima kasih.

    Semoga dgnnya saya boleh fokus kpd perkara2 lain yg lebih mustahak di dalam kehidupan kita di dunia dan akhirat kelak.

    ReplyDelete
  29. 2013..perghhh..

    cayalah YB..nnti leh ajdi calon tau..melawat kawasan je klu menang ya...

    p/s: bertanding la kt tanjong karang heheheeee

    ReplyDelete
  30. sahrom,

    InsyaAllah. Kalau letak lambat sangat target tu, tak berusaha bersungguh2. Kalau letak tahun depan takut tak tercapai.

    Mcmana nak bertanding di Tg Karang bila Noh Omar tak bercadang pun nak berundur.. hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails