Monday, August 8, 2011

Apam Polkadot

Sudah beberapa hari aku tak update blog ini. Aku agak sibuk mcm org lain jugak yg mengaku sibuk hehehe.

Hari Sabtu yg baru lalu ni jiran2 aku yg tinggal satu jalan dgn aku telah mengadakan majlis berbuka puasa di surau utk penduduk taman ni. Tidak seperti tahun2 yg lalu di mana kaum ibu bergotong royong memasak di surau, pada tahun ini urusan memasak telah diswastakan kpd salah seorg jiran yg tinggal di jalan ini. Kak Ani namanya. Kebetulan dia memang ada menyediakan khidmat katering. Jadi kami cuma memberi duit kpd ketua kumpulan dan selebihnya Kak Ani yg uruskan. Wang yg lebih akan digunakan utk majlis hari raya penduduk di jalan kami. Nanti kalau ingat aku akan jemput kalian ngeee.


Selain dari makanan dan minuman yg disediakan oleh Kak Ani, ada juga jiran2 yg membawa juadah dari rumah sebagai tambahan.

Emak Adam buat pertama kalinya mencuba apam polkadot. Buatnya mcm buat apam kukus cuma gunakan pelbagai warna.
Adunan yg telah diwarnakan


Memasukkan adunan ke dalam bekas dan diwarnakan dgn warna berbeza utk menimbulkan kesan polkadot

Tarraaaa! . . . . Hasilnya

Sesiapa yg berminat nak menempah dari emak Adam, harganya cuma RM25 utk 100 biji.

24 comments:

  1. mMoOnN aAlLeEaA,

    Kalau tak sedap saya tak berani nak iklankan kat sini. Kalau nak cuba boleh datang rumah saya ngeeee

    ReplyDelete
  2. bisnes punyer kepala..
    dah nk jd tokeh apam la pulakkk..



    tp..cute n nice ..
    rasa ???

    emak adam,
    IE nk oder 100..bayaran mintak kat YB

    ReplyDelete
  3. rajin mak adam... bapak adam tlg buat jugak atau sekadar tolong makan?

    dan tolong iklan.....

    ReplyDelete
  4. sana sini semua orang sibuk dengan apam polkadot...tahniah la - nak jadi tokey apam pulak dah ! nampak gaya tak boleh jadi...aku pun nak buat juga ni sahut cabaran apam polkadot...

    ReplyDelete
  5. ikan emas,

    bisnes yg sedia ada dah nak tutup tak lama lagi. Kenalah cari peluang baru utk meneruskan perjalanan ni. Mana tahu apam ni boleh jadi sumber rezeki hehehe

    Rupa mmg cute and nice. Nak tulis huruf ikut nama pun boleh.

    Rasa sedap sebab ada filing: strawberi, rasberi, blueberi dan mcm2 beri lagilah ngeee

    Kalau nak kena datang sini sendiri. Jgn bagi tahu emak adam saya yg tolong bayarkan. Nanti dia jeles hehehe

    ReplyDelete
  6. zonaku,

    Emak Adam mmg rajin masak. Kali ini dia nak cuba benda ni pulak.

    Bapak adam tak berpeluang nak tolong sebab kedua2 anak dara kami balik rumah hujung minggu lepas. Merekalah yg menolong emak Adam.

    Saya tolong kempen sikit2 ni.

    ReplyDelete
  7. mMoOnN aAlLeEaA,

    kalau saya tak tolong makan, nanti tak dapat! Selain dari dibawa ke surau, emak Adam juga beri kpd jiran2 terdekat dan emak saudara saya yg tinggal di kampung baru. Anak saya yg balik Melaka pun bawa juga utk dimakan di Kolej dia bersama kawan2.

    ReplyDelete
  8. hani@debumelukut,

    Dia jenis suka masak. Saya sedang berblog ini pun dia sedang masak di dapur tu utk sahur nanti malam. Entah lauk apalah dia masak tu.


    Slmt berpuasa Hani.

    ReplyDelete
  9. sonata,

    Dia ambil resipi dari internet aje. Jadi kalau awak nak buat, bolehlah tanya en google hehehe.

    Eh nanti bila dah berjaya jgn lupa buat n3 pasal ini tau.

    Buat yg merah/hitam supaya nampak mcm lady bird hehehe

    ReplyDelete
  10. Huu... macam-macam pewarna masuk dalam badan!

    ReplyDelete
  11. kakngah ni.. buat apam gula merah pun batat.. huhuhuhu!!!

    ReplyDelete
  12. ini memang betul-betul boleh order ye? bukan tipu tipu acah acah ye? hehe.

    boleh la nanti saya nak buat open house order dari mak Adam :)

    ReplyDelete
  13. selain polka dot pasni cer suh mak adam buat apam tu rupa lady bird..tentu adam suka

    ReplyDelete
  14. uncle,serius ke jual ni???kalau serius nk order..

    ReplyDelete
  15. Eh2 mne nme atikah hanna? Pada hal, tkah yg gi beli barang n buat sama bnyk dgn mak..huhu :(

    ReplyDelete
  16. abang terbaca apam berkedot .. sahlah mata orang puasa !

    ReplyDelete
  17. saya tunggu makan free tem raya nanti :D

    ReplyDelete
  18. saya pun suka memasak, tapi nak buat apam polkadot ni dari sehari kesehari tetangguh ada je benda lain yang saya buat.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails