Monday, March 7, 2011

Kalau Nak Beli Barang Murah Pergilah Hari Isnin

Tauke sayur tempat emak Adam selalu beli. Cili merah sekilo cuma RM3.50


Skrg org bersungut kenaikan harga barang. Satu cara menjimatkan perbelanjaan ialah membeli ketika harga rendah. Seperti teori penawaran dan permintaan, harga barang akan turun jika permintaan kurang. Kalau pergi pasar pada hujung minggu, harga biasanya tinggi kerana kebanyakan org yg bekerja akan ke pasar pada Sabtu dan Ahad.

Jadi kalau nak murah pergilah pasar pada Isnin. Org tak ramai, harga jadi murah. Tambahan peniaga dah untung lebih hari2 sebelumnya.

Pagi ini emak Adam ajak aku ke pasar borong Selayang. Barang memang lebih murah dari biasa. Org perempuan mcm emak Adam ni kalau dapat jimat w/p 50 sen dia akan teruja. Bila dia teruja tempiasnya mestilah kena kat aku hehehe.

Oklah aku nak tolong angkat barang yg dia beli tu.

Jgn cakap entri aku ni mcm tergantung pula keh keh keh
Sent via BlackBerry from Maxis

35 comments:

  1. YB,

    mestilah teruja dpt jimat!!! isteri kan menteri kewangan.

    kalau dapat jimat, sape yg untung? YB gak untung

    :p

    ReplyDelete
  2. tapi kalau jauh tak kan nak pergi sana gak...duit miyak dangan tol nak gak kira...heheheh!!!

    ReplyDelete
  3. sebab,kaklong pun surirumah macam mak adam...tu semua pun harus dikira...heheheh!!!

    ReplyDelete
  4. salam YB


    Esok harijadi YB ...
    so pB nak ucapkan IN ADVANCE lah , takut esok sibuk ....


    Selamat hari Jadi

    "A smile is a curve that sets everything straight and wipes wrinkle away. Hope u share a lots and receive a lots 4 days 2 come"

    happy birthday .......

    ReplyDelete
  5. owh, menarik. patutnye apa yg yb buat ni kene la dicontohi. sangat bagus. terbaik.

    tapi....

    cemana gb nak escape gi pasar masa hari keje???

    ReplyDelete
  6. AiTotYati,

    Opocot! Hon 206 rupanya

    ngeee

    ReplyDelete
  7. lenkali nak gi pasar selayang rogerlah dulu ye kaklina, buleh gi sama2,ehehehehe

    ReplyDelete
  8. alamak !

    murah 50sen dari saya beli hari tuh !

    *si Apek tempat yg sama lah YB.

    ReplyDelete
  9. nampaknya kena apply cuti hari senin lah jawabnya lepas ni... kekeke..

    ReplyDelete
  10. Betul tu YB.
    Dalam dunia ni, kena pandai pilih hari utk melancong, utk shopping.

    Saya suka makan angin on weekdays, sebab murah. Contohnya kat Cameron Highlands, on weekdays hotel yg selalu charging RM400, boleh dapat RM150!

    Macam tu jugak bila shopping kat Tesco ke, KLCC ke, MidValley ke..saya suka weekdays.

    ReplyDelete
  11. AiTotYati lagi,

    Teruja org perempuan lain dari teruja org lelaki. Saya rasa mesti adrenalin mencurah2 keluar bila dapat berjimat. Org lelaki ni maintain macho w/p dapat jimat hehehe

    ReplyDelete
  12. kak long,

    Kalau jauh sangat tak payahlah. Tapi mcm yg pernah saya tulis tak lama dulu, kalau kita ambil kira duit minyak dan tol, penjimatan tu taklah seberapa. Tapi keterujaan isteri tu tak boleh dikira hanya dgn wang ringgit. Kalau dia happy, saya pun tumpang happy.

    Samalah kes org pergi shopping ke Rantau Panjang atau Padang Besar hehehe

    ReplyDelete
  13. kak long lagi,

    Wah kaklong menteri kewangan yg hebat. Baguslah tu utk kesejahteraan keluarga.

    ReplyDelete
  14. pB,

    Wsalam.

    Bukan esok tapi lusa 9hb Mac.

    Apapun terima kasih kerana awal2 dah mengucapkan selamat hari jadi.

    Terima kasih juga kerana senyum kpd saya dan mendoakan saya mendapat banyak senyuman di hari2 mendatang.

    Mcmana Adam sejak ditinggalkan waktu siang ni?

    ReplyDelete
  15. gadisBunga,

    Mana yg baik tu kita kongsi bersama rakan2 blogger.

    Nak escape hari kerja kenalah jadi bos sendiri hik hik hik

    ReplyDelete
  16. juliet,

    no problem sbb nak ke pasar borong tu pun lalu depan rumah awak.

    Tapi no tepon awak tak bagi pun. Lepas ni sila sms no tepon. Atau boleh tak saya minta melalui kts? hehehe.

    ReplyDelete
  17. a.z.r.i.n.a,

    awak pergi hari Sabtu atau Ahad kot. Itu yg lebih 50 sen. Apek tu beritahu saya masa saya tanya dia cili tu datang dari Kepala Batas, SPU. Siap dia tunjukkan invois lagi kat saya.

    ReplyDelete
  18. a.z.r.i.n.a lagi,

    kalau ada banyak cuti berbaloi ambil cuti hari Isnin utk pergi pasar.

    Ikan dan ayam pun murah tadi sebab org tak ramai.

    ReplyDelete
  19. Daddy Ziyyad,

    Value for money kalau weekdays ni. Tapi berapa org yg boleh melancong atau shopping hari biasa sebab kebanyakannya bekerja dan anak2 ke sekolah.

    Kalau anak masih besar Ziyyad tu senang nak travel sbb belum sekolah. Jadi gunakanlah kesempatan ni sepenuhnya DZ sebelum tiba kekangan.

    Kalau anak dah sekolah kenalah tunggu mereka dah kerja dan kita dah pencen kalau nak shopping atau melancong dgn keluarga pada weekdays hahaha

    ReplyDelete
  20. keja lah bang, tak kan nak mintak kat bos kuar sekejap p pasar. kehkehkeh

    ReplyDelete
  21. tips ni.beli brg hari isnin.

    ReplyDelete
  22. jom beli cili banyak2 wat sambal...hehe

    ReplyDelete
  23. -GC-,

    Pasal org ramai yg tak boleh nak minta izin dari bos utk keluar pada hari isnin tulah pasar jadi lengang. Jadi org yg kerja sendiri mcm saya ni yg untung hehehe

    ReplyDelete
  24. monalea,

    Harga barang selepas hari cuti biasanya mmg murah. Masa saya ke KT Ahad lepas (sana org kerja hari Ahad), beli batik pun dapat harga murah sebab tak ramai org. Daripada tak laku, mungkin penjual tu bagi diskaun lebih.

    ReplyDelete
  25. Adinda Amy Sensei,

    Bukan setakat boleh buat sambal tapi nak buat kilang cili sos pun boleh rasanya.

    Kalau beli banyak2 mahu dapat RM3 aje sekilo hehehe

    ReplyDelete
  26. Salam Paman,

    Itu ke tips nyer.. tapi utk orang yg bekerja, susah juger nak dapat peluang tu ek.. melainkan ambik AL.. bayangkan ambik AL setiap hari Isnin, alasan... nak menjimatkan duit... ahaks..

    ReplyDelete
  27. pagi senin yang payah tu YB..

    saya selalu pergi mini market saja, pukul tiga biasanya pelanggan kurang, selalu dapat diskaun sebab dah jadi pelanggan tetap

    ReplyDelete
  28. betul lah tu kalau nak shopping atau beli barang2 saya suka pada hari biasa, kalau sat&sun kita jadi rimas nak membeli sbb ramai orang. kalau nak ajak pergi makan2 barulah keluar on sunday.

    ReplyDelete
  29. S-a-B-r-I-n-A,

    Wsalam Ina.

    Lebih kurang mcm tu lah tip tu. Paman tak harap semua org akan ke pasar pada Isnin kerana ini. Lagipun kalau dah ramai yg ke pasar pada Isnin, tentu harga barang dah tak murah lagi hehehe



    Paman doakan Ilyas cepat sembuh dan dapat keluar dari hospital.

    ReplyDelete
  30. ibuintan,

    Org yg mengajar mcm ibuintan mmg susah nak keluar pagi Isnin. Saya faham tu.

    Kalau takde nak beli banyak, tak perlulah ke pasar besar atau pasar borong. ibuintan beli kat mini market dan dapat diskaun tu pun sudah bagus. Jimat juga belanja dapur.

    ReplyDelete
  31. sharifah rosidah,

    Itulah saya perhatikan. Kalau hari biasa harga barang selalunya lebih murah. Lagi kita buat2 tak minat lagi banyak turun harganya hehehe

    Weekend awak pun keluar makan2? Biasalah tu kan. Hujung minggu sekali sekala cutilah masak kat rumah hahaha

    ReplyDelete
  32. salam YB
    inilah bijak membeli

    salam ulangtahun

    ReplyDelete
  33. jgnkan mak ada.. kite pun sama..
    walaupun seposen... penjimatan jugak namanya tuh!

    ReplyDelete
  34. Salam YB,..

    ni namanya menang membeli menang memakai....
    yer ker gitu yer.....
    layannnnnnnnnn....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails