Thursday, March 24, 2011

Jumpa Rakan-rakan FB Pula

Kedai mamak juga jadi port

Dua hari lepas rakan fb aku yg juga mantan rakan blogger menghantar mesej menjemput aku dan beberapa org rakan fb dia utk satu majlis ramas mesra. Bukan salah ejaan. Memang mesej pertama dia kata majlis ramas mesra. Nasib baik yg dijemput semua lelaki. Kalau tak, aku takut lain pula yg kena ramas hehehe.

Rakan fb aku tu gunakan nama Riz Ardy di fb dia. Dia ni kerja sebagai pramugara terlampau . Kalau baca fb dia, sekejap dia ke Argentina, kejap lagi dia ke Paris, lepas tu ke Canton. Kalau London tu dah macam kampung dia. Minggu lepas dia ke Jeddah. Sempat dia buat umrah. Alim orangnya dan bukanlah terlampau. Dua hari lepas dia baru balik dari Perth.

Semasa aku check fb aku semalam aku melihat 3 dari 4 org yg dijemput setuju utk datang. Yang keempat tu akulah. Masa tu aku belum sempat menjawab sebab aku sibuk kerja (harap percaya). Aku pergi tapak projek tengok org buat kerja. Dulu kalau tengok org kerja, aku selaku klien. Sekarang aku sebagai kontraktor. Kalau lambat aku yg kena 'paku' oleh klien. hidup ini ibarat roda . Masa aku klien aku jarang paku orang. habis2 emak adam yg kena paku hehehe

Dah ke laut pula citer aku ni.

Bila aku lihat semua dah kata ok, aku pun jawab akan join sekali. Yang tiga org tu duduk satu taman dgn aku. Cuma Riz aje yg duduk di Putrajaya. Jadi dialah yg kena datang ke tempat kami. Janji berkumpul pukul 9:30 mlm di kedai mamak sebab malam tadi sepatutnya ada kelas agama di surau kami.

Biar aku beri sedikit latar belakang kawan fb yg 3 org tu.

Ir Pak Engku - seorg jurutera professional yg ada syarikat dia sendiri. Terlibat dgn banyak projek yg besar2.

Zainul Abidin - bekas pegawai TLDM yg skrg ada bisnes sendiri buat survey di laut.

Nordin Sulaiman - pesara sykt minyak yg skrg ada bisnes sendiri dan bergiat cergas di Pahang dan kawasan2 yg sewaktu dgnnya.

Kiranya mereka ini semuanya ahli perniagaan yg berjaya. Mereka dah boleh pencen dan rilek di rumah tapi memilih utk terus aktif kerana minat and money hehehe

Banyak perkara yg diborakkan malam tadi. Sedar tak sedar dah pukul 12 tengah malam.

Patutlah orang lepak kat kedai kopi atau kedai mamak boleh tahan berjam2.

Nota kaki - sebelum kami bersurai, Riz telah mengeluarkan beg Doraemon dia dan memberi kami cenderahati berupa mug dari Australia seorg satu. Lain kali kalau jumpa dia lagi mungkin dia beri kami anak kangaroo seorang seekor.

Sent via BlackBerry from Maxis

38 comments:

  1. .cop dulu .baru komen.hihihi.seronoklah jumpa kawan2x fb

    ReplyDelete
  2. kedai mamak jugak yg terbaik. hu~

    ReplyDelete
  3. nak jumpa mesti nak makan2 kan?
    pastu rebut2 nak bayar..hahah!!

    ReplyDelete
  4. kenapa tak ajak abang .. ? kalau ajak pun dah tentu tak dapat datang ! hehe

    ReplyDelete
  5. Monalea,

    Wah cepat betul chup sehingga tak sempat saya letakkan isi kpd n3 ni. Skrg dah ada citer sikit.

    ReplyDelete
  6. Ohhh...kedai mamak tuh..baru bukak tuh kan?
    Pramugara mencari ilmu dari old timers yang berpengalaman dr segi dunia dan akhirat.

    ReplyDelete
  7. YB

    boleh tlg carikan engineer yg boleh selesaikan problem kat blog IE tak ???

    ReplyDelete
  8. monalea lagi,

    masa awak masuk tapi saya belum sempat tulis citernya. Kalau rajin bolehlah baca kisahnya skrg hehehe

    ReplyDelete
  9. gadisBunga,

    nak pergi kedai org Melayu mereka tutup pukul 10 malam. Memandangkan kami pun bermula pukul 9:30 kenalah pergi kedai mamak.

    ReplyDelete
  10. hebat2nya rakan fb YB..

    nasib baik mengetea tak sampai ke subuh

    ReplyDelete
  11. kak long,

    Betul tu. Takkan setakat minum aje? Pekena juga roti canai, capati dan roti arab seorg sekeping malam tadi.

    Belum sempat nak berebut bayar, Riz dah simpan resit tu. Jadi dialah yg bayar. Terima kasih Riz.

    ReplyDelete
  12. al-lavendari,

    Riz yg jadi penganjurnya. Kena tanya dialah kenapa tak jemput abg sekali. Kalau dia jemput boleh saya tumpangkan abg ke kedai mamak tu sebab saya lalu jalan depan taman abg pukul 6:30 ptg semalam.

    ReplyDelete
  13. Marina Monroe,

    Ha'ah kedai yg seberang jalan dari masjid tu. Skrg dah ada pengusaha yg baru.

    Riz mungkin mencari ilmu dari otai2 tu. Kami pun dapat mendengar kisah pengalaman beliau sebagai anak kapal yg dah lama berkhidmat.

    ReplyDelete
  14. ikan emas,

    Kebanyakan engineer yg saya kenal takde blog. Saya ni aje yg sibuk dgn blog. Saya tak pandai pula nak betulkan masalah IE tu huhuhu

    ReplyDelete
  15. relevan,

    Kebetulan ada masa terluang sikit malam tadi. Sempatlah mengeteh.

    ReplyDelete
  16. ibuintan,

    ini golongan yg senior. Itu sebab mereka ni hebat2 tak mcm saya.

    Golongan yg muda sikit hebat bahagian lain pula.

    Kalau sampai subuh alamat ada yg tidur kat luarlah malam tadi hehehe

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum semua yang ada kat sini. Baru berkesempatan nak baca blog YB ni... Ramai betul peminat. Baru buka je dah berderet komen...hehe. Merancang dah lama, cuma tiada kesempatan. Bila dapat persetujuan dari semua, terus ON, taknak tangguh lagi. Itulah hasilnya. Memang seronok bila dapat berkumpul bercerita in-person. Selalunya melalui cyberspace je, terhad... hehe.
    Memang bnyk yang saya dapat pelajari dari otai2 ni... pengalaman mereka tak dapat dibeli dimana2 kedai mamak atau 7E... hehe. Termasuklah YB sendiri. TQ yb kerana turn-up malam tadi.
    EN al-lavendari, pastinya saya jemput juga kalau saya tahu tuan pun berada berhampiran ngan YB.... Salam perkenalan.

    ReplyDelete
  18. Riz,

    Waalaikum salam.

    The man has spoken. Itulah kisah di belakang tabir penganjuran perjumpaan malam tadi. Kalau nak timba pengalaman otai2 tu 7H/7M pun tak habis. Riz pun banyak pengalaman yg berharga dan citer yg tak keluar suratkhabar ahaks.

    Abg al-lavendari tinggal di Lavender Heights, Senawang. Lain kali mungkin kita boleh buat di rumah beliau yg besar itu di samping tak perlu risau keselamatan kita semasa di sana kerana ada pengawal di situ hehehe

    ReplyDelete
  19. kalau di bagi kangkaroo sorang satu ternak kangkaroo jelah yb.hihihi

    ReplyDelete
  20. msk lagi..

    kat umah IE pun ada engineer n bakal e ..tp x boleh harap juga..

    nampaknya penyakit belog IE ni masih tak der ubatnya lagi.


    huhuhu

    ReplyDelete
  21. mintak la beruang koala..leh peluk2..:)

    ReplyDelete
  22. mementang lah semuanya org yg BERJAYA, tak ajak pun aku beramas mesra sekali. teruk tau! pilih kasih :P

    nak majuk!

    ReplyDelete
  23. monalea,

    nak kena buat pagar tinggi2 tu kalau nak ternak kangaroo sebab dia kuat lompat.

    Raya haji tahun ni bolehlah buat korban kangaroo. Sah tak agaknya?

    ReplyDelete
  24. Masy,

    Riz kata ada lagi stok mug tu.

    Perjumpaan lepas ni ko join lah kalau tak segan.

    ReplyDelete
  25. bagus2.. yg jauh kita dekatkan, yg dekat kita rapat2kan.. kanns..

    ReplyDelete
  26. ikan emas,

    jemputlah masuk. ai like.

    Engineer mmg tak boleh harap sangat dlm perkara2 mcm ni. Cari technician aje hehehe

    Susah juga kalau tak pulih penyakit tu.

    ReplyDelete
  27. makdara TERdiva,

    Lepas ni bolehlah minta beruang koala pula. Riz selalu ke sana tu. No problem ngeeee

    ps - MDT nak sekor jugak ke? ekeke

    ReplyDelete
  28. kts,

    Bukan saya penganjurnya. Saya ni pun nasib baik dijemput w/p belum berjaya mcm yg lain tu.

    Jgnlah majuk. Malam ni lepas Isyak kita pergi beramas mesra. Jumpa tempat selalu tau ngeeee

    ReplyDelete
  29. en_me,

    Yg jauh Riz seorg aje. Itupun setakat Putrajaya. Yg lain tu hari2 jumpa kat surau di taman kami ni hehehe

    ReplyDelete
  30. salam YB
    memang kalau berjumpa di kedai mamak mmg tak sedar masa berlalu.
    kena mabuk kas kas gamaknya..

    ReplyDelete
  31. AZANI,

    Wsalam.

    Itulah kan. Depa masukkan kas kas dlm kuah dalca kot hehehe

    Ingat awak rindu nak makan kas kas kat rumah tijah? ngeeee

    ReplyDelete
  32. YB... jarang dgr orang lelaki di FB atau blog berjumpa2 macam ni...

    Selalunya orang pompuan yang suka2 jumpa2 ni...

    Mesti seronok kan?

    ReplyDelete
  33. aNIE,

    Org lelaki nak kontrol macho. Itu sbb jarang berjumpa terutama sesama lelaki. Kalau yg jumpa dgn perempuan tu adalah tapi rasanya mereka tak tulislah dalam FB atau blog kisah perjumpaan mereka tu.

    Org mcm saya ni aje yg tulis sesiapa yg saya jumpa tak kira lelaki atau wanita.

    Mestilah seronok dpt jumpa org yg kita kenal di alam maya aje sebelumnya.

    ReplyDelete
  34. close invitation jer ke? huhu...tak bleh join ek..

    ReplyDelete
  35. kemain seronok yb jumpa kenkawan,mak adam tu dah tunggu kat umah dah siapkan bantal dan selimut kat luar bilik, berborak sakan sampai lupa pintu rumah ye!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails