Wednesday, February 16, 2011

Ini Dia Sambungan Kisah Pakar Rujuk

Jeng jeng jeng.

Tak tahulah kalau ada yg masih ingat lagi atau masih berminat nak baca sambungan kisah Aku Nak Jadi Pakar Rujuk yg disiarkan pada 9hb Feb hari tu. Tapi kerana aku dah janji nak sambung kisah itu dan tak mahu ianya digantung tak bertali seperti yg disebut oleh sebahagian dari yg memberi komen, maka petang ni aku cuba gagahi menyambung kisah tersebut. mujur meeting aku pukul 6 ptg ni dibatalkan. Kalau tak, tertunda lagilah sambungan ini



%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Selepas aku meninggalkan kawasan parkir aku pun ke lobi utk berjumpa Dato' tu. Aku tinjau2 tapi dia tak kelihatan. Aku pun telefonlah dia tapi masuk voice mail.

"Hah sudah! Kemana pula pergi org tua Dato ni?" bisik hatiku.

Aku cuba lagi tapi masih masuk voice mail.

Aku pun cari port yg jauh sikit dari org lain dan mulalah tengok BB aku. Macam2 boleh guna BB ni. Adalah dekat 15 - 20 minit aku main dgn BB aku sebelum Dato call aku. Dia dah sampai ke lobi. Aku pun pergi mendapatkan dia.

Setelah bersalaman2 dan bertanya khabar mcm dah 10 tahun tak jumpa, Dato mengajak aku ke bar utk order minuman. Kami order fresh brewed coffee lalu kami pun mencari tempat duduk.

Ini mukadimah utk kali ini.



$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Dato ni pernah menjual tanah kpd sykt kulit kerang utk dijadikan stesen minyak. Kalau aku cakap di mana stesen tu, mesti ramai org tahu. Itulah tanah dia. Tanah itu dulu dijual dgn harga yg agak murah jika dibandingkan dgn tanah2 yg sama waktu dgnnya. Mungkin masa itu dia rasa dah cukup untung lalu dgn rela hati menjualnya tanpa bertanya dgn mereka yg lebih arif. Kan dah kurang keuntungannya.

Masa berjumpa aku tu dia tanya apa perbezaan kalau dia jual tanah kpd sykt minyak dibandingkan dgn dia pajakkan. Akupun terangkan perbezaannya spt yg aku tahu. Kalau dijual, hak milik dah bertukar tangan kpd sykt minyak. Tapi kalau dipajakkan biasanya utk tempoh tertentu (30 tahun minima), tanah itu kekal milik tuanpunya (dalam kes ini Dato itulah) w/p dalam tempoh pajakan sykt minyak bebas menggunakannya utk tujuan stesen minyak. Selepas tamat tempoh pajakan, tanah itu akan dikembalikan kpd dia atau kalau sykt minyak masih berminat menjalankan operasi di situ, mereka akan memajak tanah itu semula. Mereka akan bayar wang pajakan mengikut kadar semasa pada ketika itu (30 tahun dari sekarang).

Setelah aku terangkan, Dato itu bersemangat utk memajakkan tanah2 dia kpd sykt minyak di masa akan datang. Duit pajakan utk masa ini dia boleh ambil dan joli dan tanah itu boleh diwariskan kpd anak cucu dia.

Seterusnya dia tanya aku proses nak pajakkan tanah kpd sykt minyak dan kerja2 infra struktur yg perlu dilakukan sebelum sykt minyak memajak tanah. Aku pun terangkan dgn panjang lebar dan pilihan2 yg ada di dalam mencapai perjanjian dgn sykt minyak. Teruja dia dengar penerangan aku yg cukup bersemangat dan jelas.

Akhirnya dia tanya berapa aku cas kalau dia nak gunakan khidmat aku sebagai pakar rujuk.

Aku dengan malu2 alah kata bergantung kpd projek dan skop.

Nampaknya pengetahuan aku semasa kerja dulu boleh aku gunakan utk menolong org lain dan dalam masa yg sama mendatangkan hasil.

Inilah dia kisah pakar rujuk.

Harap anda boleh terima. Jangan merajuk kalau ianya tak seperti yg anda harapkan.

Aku ini nak jadi bakal pakar rujuk bukannya pakar rajuk hehehe


49 comments:

  1. wah..consultan pulak daa..

    nak lawan APCO ke ?

    ReplyDelete
  2. nmpkanya kalau IE pgl utk buat rujukan boleh ke ?

    ReplyDelete
  3. ikan emas,

    Dah kalau ada yg sanggup nak gunakan khidmat saya apa salahnya kan. Win-win situation. Daripada dia terjual atau terpajak pada harga yg rendah lebih baik bayar saya sikit dan dapatkan harga maksima

    ngeeeee

    ReplyDelete
  4. ikan emas lagi,

    Kalau IE yg panggil 10 minit pertama free pun takpe sbb kawan hahaha


    psst - ada tak terima emel?

    ReplyDelete
  5. ingatkan pakar rujuk nikah cerai tuuuu....hehehehe~

    ReplyDelete
  6. rupa-rupanya pakar rujuk hal tanah menanah ni...

    lepas ni boleh la saya rujuk dgn yb kalau nak pajakkan tanah kat syarikat minyak. heheh~

    ReplyDelete
  7. sebelum yb ingat saya ada tanah, meh saya nak bagitau.

    itu cuma angan-angan saya je...berangan tak salah kan? hihi~

    ReplyDelete
  8. gadisBunga,

    Kalau saya jadi pakar rujuk nikah cerai tak boleh beritahu di blog. Nanti berderet org datang nak minta khidmat nasihat huhuhu

    ReplyDelete
  9. gadisBunga no 2,

    Rumah sewa dah ada. Apa salahnya GB melabur utk beli dan pajakkan tanah pula?

    ReplyDelete
  10. gadisBunga,

    Angan2 mmg tak salah. Silalah berangan. Untung2 menjadi.

    ReplyDelete
  11. blh la bt syk consultan pulak...pilh la kaklong slah sorang staff nya...ngeeee!!!

    ReplyDelete
  12. jadi kerani cabuk pun jadi lah...ngehngehngeh.....!!!!

    ReplyDelete
  13. ~~pilih lah daku...jadi tea lady mu....lalala~~

    ReplyDelete
  14. ada kerja kosong ke yb? lea leh jadi supevisor.hehehe.

    ReplyDelete
  15. YB..itulah kisahnya ye..
    tahniah..akan jadi pakar rujuk..selepad dao' tu..mesti akan ada lagi nanti..insyaallah..rezeki..

    ReplyDelete
  16. kalo ingin dipajakkan tanah utk stesen minyak, market study syarikat itu akan buat sendiri ke or atas kos kita sendiri?

    ReplyDelete
  17. bagus idea YB ni... satu sesi rujuk berapa kosnya YB?

    hehehe.. macam lah ada tanah yg nak dicagarkan

    ReplyDelete
  18. orang yg bermaklumat mempunyai kelebihan hehe

    ReplyDelete
  19. salam YB
    memang sah pakar
    saya yabg tak tahu pebenda dah mula faham...

    ReplyDelete
  20. Kalau kita ada ilmu... lebih baik dikongsi bersama mereka yang memerlukan...

    ReplyDelete
  21. bertambah bersemangat nak jadi PA YB nih !


    hehe..

    ReplyDelete
  22. tentu Dato'tu lega dan berpuas hati dengan jawapan dan cadangan YB tu .

    ReplyDelete
  23. kalau dah ade skill, kat mana2 dicampak pun boleh pegi..ye dak?

    ReplyDelete
  24. saya pulak pakar merajuk. haha.

    ReplyDelete
  25. -semuga hasrat YB nak pakai Bentley tercapai lepas ni..:P

    ReplyDelete
  26. ehheh..pas ni kalo sy ada tanah byk2 bleh la rujuk kat YB..heheh..

    nak tunggu tanah byk2 ntah bile..sekadar berangan..lagi free..hehhe..tp kalo jadik btul lagi best..hehe

    ReplyDelete
  27. ai ada sebaldi tanah. nak rujuk ngan yu bole??

    ihihi

    ReplyDelete
  28. pagi tadi Aqid nangis takmo pegi school.tapi bila i cakap "kita lalu umah atuk YB" terus dia ok,then dia cakap "aqid nak pegi school".
    u ada pasang apa2 ke kat pagar umah u tu (yang i tak bole nampak)?

    ReplyDelete
  29. kak long,

    Tak perlu dibuat sykt berasingan kerana sykt project management saya boleh menguruskan bisnes consultancy ni. Kita kena cost efficient hehehe

    ReplyDelete
  30. kak long lagi,

    takkanlah nak jadi kerani cabuk? Paling tidak pegawai perhubungan. Tapi opis saya di Rawang kak long. Jauh kalau kak long nak berulang dari Kajang ngeeee

    ReplyDelete
  31. kak ct,

    Emak Adam nak buat kerja apa pula? Skrg ni kebanyakan kerja saya lakukan dari rumah aje hehehe

    ReplyDelete
  32. monalea,

    Belum mulapun lagi kerja pakar rujuk tu. Rasanya saya belum dapat nak bayar gaji seperti yg lea dpt sekarang huhuhu

    ReplyDelete
  33. kak Erna,

    Ha'ah itulah kisahnya.

    Kalau saya tak beri khidmat kpd Dato ni pun mungkin saya akan gunakan business model ni utk bakal pelanggan lain. Ramai org berminat nak buka stesen minyak tapi tak tahu caranya dan tak tahu siapa yg boleh dihubungi. Lepas ni mereka bolehlah berhubung dgn saya hehehe

    ReplyDelete
  34. MasZuber,

    Market study termasuk traffic count akan dilakukan oleh sykt minyak. Biasanya ini adalah sebahagian dari Network planning mereka utk jangka masa 5 tahun akan datang.

    Mereka akan kenal pasti secara terperinci lokasi yg mereka kehendaki dan jika sesiapa ada tanah yg sesuai maka bolehlah berjumpa dgn sykt minyak.

    Kalau nak jumpa saya dulu pun boleh.

    ReplyDelete
  35. ibuintan,

    Saya belum tentukan lagi kos sesi rujuk itu.

    Tapi kalau utk ibuintan, saya bagi free. Cuma belanja saya minum petang cukuplah hehehe

    ReplyDelete
  36. zino,

    Sungguh setuju dgn kenyataaan zino itu.

    ReplyDelete
  37. AZANI,

    Wsalam.

    Terima kasih kerana memberi maklum balas yg positif.

    Saya dapati melalui pengalaman kalau kita tak pakar di dalam sesuatu bidang eloklah kita bertanya dgn mereka yg berpengalaman sebelum kita terjun ke bidang tersebut. Biar keluar belanja sikit dari rugi lebih banyak kerana nak jimat di permulaan.

    ReplyDelete
  38. a.z.r.i.n.a,

    Bolehlah datang interview kalau ada kekosongan nanti ngeeeee

    ReplyDelete
  39. a.z.r.i.n.a lagi,

    (Sambung jawapan di atas)

    Kalau jadi PA boleh tolong update dan balas komen kat blog saya juga hahaha

    Dato itu nampak puas hati. Dia nak cuba dapatkan tanah di salah sebuah lebuhraya yg akan dibina dlm RMK 10 dan mungkin melantik saya utk menolong beliau.

    Entah berapa tahun lagi tu huhuhu

    ReplyDelete
  40. PnConfused,

    Sykt kecil mcm aku punya ni semua buat utk cari duit ngeeeee

    ReplyDelete
  41. makdara TERdiva,

    Puji tinggi sangat tu MDT. Apapun terima kasih kerana saya akan gunakannya sebagai peniup semangat.

    ReplyDelete
  42. -GC-,

    Alaaaa mentang2 dah ada cik abg.

    Takpe bila merajuk cepat2 dia pujuk hehehe

    ReplyDelete
  43. Daddy Ziyyad,

    sejujurnya saya tak berniat nak pakai Bentley. Kalau dimurahkan rezeki saya ingin membantu lebih ramai org kita menjadi usahawan dan ahli perniagaan dan juga menyediakan peluang2 pekerjaan kpd org kita.

    ReplyDelete
  44. cikceriacorner,

    Silalah datang berjumpa saya jika mahu berbincang pasal tanah utk stesen minyak.

    InsyaAllah satu hari nanti angan2 awak akan tercapai. Saya kenal ramai org yg semasa usia mcm awak ni tiada apa2 harta tapi bila dah meningkat dewasa mereka jadi kaya raya kerana kuat berusaha dan dah mmg rezeki.

    ReplyDelete
  45. kts,

    kalau dgn awak, takde tanah langsung pun boleh jumpa saya

    psst - harap takde yg jeles ngeeeee

    ReplyDelete
  46. Syida,

    Kalau saya ada pasang apa kat pagar rumah, saya akan pasang benda yg sama di pagar pejabat saya supaya pelanggan datang berduyun2 hahaha

    Aqid teruja nak jumpa atuk nya lagi tu. Apa kata sekali sekala tu singgahlah sini.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails