Thursday, December 9, 2010

Dulu Engineer, Sekarang?

Malam tadi selepas pulang dari mengambil Afifah dari Serting, aku buka blog dan FB. Sempat juga aku baca dan balas komen kawan2 yg dah dua hari tak sempat aku balas. Tiba2 emak Adam datang menunjukkan gambar2 anak kami semasa mereka kecil.

Ada gambar mereka di rumah ibubapa aku di Kg Datuk Keramat. Rumah tu dah dirobohkan lebih 16 tahun dulu utk memberi laluan kpd pembinaan trek LRT.

Ada gambar anak2 aku di rumah sewa kami di Johor dan di pantai Lido. Masa tu anak kami baru 2 org.

Ada gambar semasa kami ke Penang dan ke Langkawi. Masa tu dah ada 4 org anak.

Yang bestnya muka anak2 kami masa kecil lebih kurang sama saja. Muka abg masa dia kecil mcm muka adik sekarang. Kalau tak tengok betul2 boleh silap org hehehe

Dalam banyak2 gambar tu ada gambar aku semasa bekerja di Pasir Gudang. Masa itu aku terlibat dgn projek MLNG-Dua. Aku merupakan jurutera struktur masa tu. Di bawah ini gambar yg menunjukkan pelantar gas yg telah siap difabrikasi dan sedia untuk dibawa ke laut sebelum dipasang di sana.



Gambar pertama ialah Baronia Gas Compression Platform BNG-B1 dan BNG-B2 manakala gambar kedua ialahBNG-B9 Module Support Frame.

Tandatangan aku selaku jurutera wakil sykt masih ada di pelan2 utk pelantar2 ini.

Kerja yg aku buat sekarang sudah jauh dari apa yg aku buat dulu. Tapi inilah perjalanan hidup aku.

60 comments:

  1. NL - kalau tak takkan emak Adam boleh tergoda hahaha

    ReplyDelete
  2. dulu tak berapa boroiiii. har har har.

    ReplyDelete
  3. takpe. dulu YB. skrg pun YB gak. huhuhu~

    ReplyDelete
  4. yup..

    perjalanan hidup manusia....

    ReplyDelete
  5. oooh...

    perutnya kurang maju ke depan ya..


    heeee.

    ReplyDelete
  6. aku x dpt lg no phone ko YB. lupelah nk mintak kt fafa. hmmmm

    ReplyDelete
  7. itu YB kah? Macam lain sikit... Hohohohoh :D :D

    besalaa... dulu saya kuli cafe, skarang kuli jugak, tapi senang sikit laa... huhu~~

    ReplyDelete
  8. perjalanan hidup perlu ada anjakan paradigma..kalo berubah untuk ke tahap yang lebih baik, outcomenya berganda-ganda. ye dak? walau apepun, harapnya hidup semakin bahagia..itu yg penting..:)

    ReplyDelete
  9. xd dulu, xd la sekarang.

    yer dok?

    ReplyDelete
  10. salam ziarah

    ~tak de kena mengena ngan pak lah ye?~

    ReplyDelete
  11. Dulu engineer
    sekarang MILLIONAIREEEE

    ReplyDelete
  12. dulu engineer, skrg tokey..kan?kan?kan?..ehem..ehem..

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah... kerja keras di masa dulu bagai menanam benih pokok buat anak cucu berteduh... sekarang anak2 dpt berlindung dibawahnya dengan selesa... semoga Allah sentiasa melimpahkan rezeki pada kita dan keluarga... ameen...

    ReplyDelete
  14. BAGUSLAH AWAK DAH MULA NAK TUNJUK GAMBAR2 LAMA. TERUSKAN.

    KALAU RUNTUH PELANTAR TU NANTI, SENANGLAH NAK CARI AWAK.

    ReplyDelete
  15. sekarang....?

    tauke engineer...!

    ReplyDelete
  16. Salam...
    saya suka jawapan...dulu Engineer...

    sekarang....

    Millionaireeee!

    ReplyDelete
  17. dah macam anak sulung dia hehe

    ReplyDelete
  18. wow!
    slim!




    dulu engineer
    skrg blogger

    ReplyDelete
  19. -GC-,

    Dulu kerja teruk turun naik pelantar yg sedang dibina tu. Itu sebab tak boroi. Skrg kerja sikit makannya lebih hehehe

    Suami awak tu pastikan tak jadi mcm ni ngeeee

    ReplyDelete
  20. berapa saiz seluar dulu??


    hiiiiiiiiiiii ;)

    ReplyDelete
  21. gadisBunga,

    Masa saya kerja di Pasir Gudang mereka tak panggil saya YB lagi. Saya digelar YB oleh bos saya seorg British semasa kerja di MMC O&G di Menara PNB. Lepas tu semua org panggil saya YB.

    ReplyDelete
  22. tanda tanda keboroian sudah terselah.hehe

    ReplyDelete
  23. kacaknyerr kang yb tewww.. ehehe

    ReplyDelete
  24. zonaku,

    Kalau boleh biarlah perjalanan kita menarik dan diredhai

    ReplyDelete
  25. juliet,

    Bos amendenya? Skrg jadi kuli. Dulu ada juga staf bawah saya huhuhu

    ReplyDelete
  26. a.z.r.i.n.a no 1,

    masa tu belum PJK lagi. Masa mula2 kahwin lagi slim hehehe

    ReplyDelete
  27. a.z.r.i.n.a no 2,

    Utk struktur luar pantai tak memerlukan IR utk sain kerana di luar bidang kuasa mana2 PBT. Tapi engineernya kenalah terer sebab pelantar itu dipukul ombak dan badai. Kalau tak betul design atau bina boleh roboh.

    ReplyDelete
  28. Masy,

    Kalau ko nak nombor aku emel kpd yunus.badawi@gmail.com. Nanti aku bagi.

    ReplyDelete
  29. syah,

    Itulah saya. Sejak kerja di fabrication yard kulit saya jadi gelap huhuhu.

    Dulu awak kerja di cafe mana? Kalau tak boleh saya dapat diskaun kalau minum kat sana hehehe.

    ReplyDelete
  30. Oho! Saya pun macam ada kemungkinan end up macam YB. Well, study macam2 tapi end up ngajor English~ waduhh!!

    Oh ya, pe cite YB? Lama kan tak berutus berita, ecece~

    ReplyDelete
  31. MasZuber,

    Betul tu. Kalau kita membuat perkara yg sama berulang2 kita susah nak maju.

    Bekas bos saya pernah berkata kalau kita buat kerja yg sama 5 tahun pengalaman kita sebenar bukan 5 tahun tapi setahun dikali dgn 5.

    ReplyDelete
  32. sepet,

    tepat sekali. Kerana ada yg dulu maka ada yg sekarang.

    ReplyDelete
  33. kak ina mail,

    Dulu masa dia jadi PM ada kena mengena. Skrg dah tak lagi hehehe

    ReplyDelete
  34. MENTIBANG LAUT,

    Itu spek keselamatan bagi yg pakai cermin mata. Ianya tebal dari biasa. Itu sebab besar gedabak

    ReplyDelete
  35. dulu engineer - sekarang tokei yb :)

    ReplyDelete
  36. ikan emas,

    InsyaAllah jutawan in the making.

    ReplyDelete
  37. makdara TERdiva,

    tauke kecil2an aje. Nak cari rezeki utk keluarga.

    ReplyDelete
  38. aNIe,

    Amin. Kita kerja ikhlas dlm menjalankan kerja kita. Barulah berkat dan dikira ibadat.

    Kalau buat kerja yg sama terlalu lama pun cabaran akan kurang kerana dah biasa dgn kerja tu. Itu sebab saya cuba bidang lain pula.

    ReplyDelete
  39. al-lavenderi,

    Kebetulan terjumpa album tu. Saya rasa nak berkongsi dgn rakan2.

    InsyaAllah tak roboh pelantar kami setakat ini. Saya pernah terlibat membuat kajian ke atas 50 pelantar minyak di Baram Delta Sarawak utk menentukan sama ada masih boleh digunakan sebelum diserahkan kpd Petronas. Ada pelantar yg dah berusia 30 tahun masa itu.

    ReplyDelete
  40. kak long,

    Mcmana nak kata tauke engineer kalau takde sorang pun engineer kerja dgn saya? huhuhu

    ReplyDelete
  41. nurazzah8,

    Itu menunjukkan kerja engineer susah nak jadi jutawan. Kena cari kerja lain kalau nak kaya huhuhu

    ReplyDelete
  42. zaren,

    anak sulung dia yg ikut mcm dia hehehe

    ReplyDelete
  43. kakngah,

    betulke? Segan pula saya sbb skrg dah tak slim lagi huhuhu

    Dulu takde blog ke apa bagai ni. Kalau adapun takde masa utk tu semua. Skrg bila dah minat, boleh cari masa nak blogging hehehe

    ReplyDelete
  44. kts,

    Masa kat Johor tu rasanya saiz 32.

    Nak tanya saiz pakaian awak boleh tak? Tapi bukan kat blog lah ngeeeee

    ReplyDelete
  45. cikceriacorner,

    Salam kenal. Terima kasih kerana sudi melawat blog saya ni. Maaflah lambat balas sebab kesibukan tugas.

    Semoga kita jadi rakan blogger yg baik.

    ReplyDelete
  46. Penyuk,

    Itu tanda2 kemakmuran hehehe

    ReplyDelete
  47. en_me,

    Org kerja O&G ni kacak2 kot mcm en_me jugak ngeeee

    ReplyDelete
  48. Juliana,

    Bila2 senang kita pergi makan satay kajang hehehe

    ReplyDelete
  49. Mak Su,

    Tauke belum tentu lagi tapi tauge kot. Emak Adam masak tauge kasar hari ni hehehe

    ReplyDelete
  50. waaaa

    rupanya abnag terlibat dalam projek ni ek...

    alhamdulillah saya sekarang da tau siapa yg bina baronia BNG-B

    ReplyDelete
    Replies
    1. x lah bang
      saya ni contractor yang pernah ada work scope kat Baronia

      kalau structure saya x cover
      saya lebih kepada process

      at least saya da tau sapa yang pernah bangunkan baronia

      Ps: Baronia merupakan 1st platform yang besar saya pernah pg, ada dalam entry saya sebelum ni

      Delete
    2. x lah bang
      saya ni contractor yang pernah ada work scope kat Baronia

      kalau structure saya x cover
      saya lebih kepada process

      at least saya da tau sapa yang pernah bangunkan baronia

      Ps: Baronia merupakan 1st platform yang besar saya pernah pg, ada dalam entry saya sebelum ni

      Delete
    3. Saya hanya salah seorang jurutera yg terlibat di dalam projek BARDEGG ketika itu. Pelantar2 ini dibina di Pasir Gudang sekitar 1992-93.

      Delete
  51. encik ke yg design platfrom nih..terharunyerr,.
    skrg sy keje kt sini..agk besarla pltform nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya salah seorang yg terlibat di dalam projek ini. Platform ini di design oleh jurutera dari sykt consultant dan kami sebagai wakil client mengawasi dan memberi input semasa design, fabrikasi dan pemasangan pelantar2 ini.

      Elya Nur ini kawan fb Daddy Ziyyad ke?

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails