Thursday, December 23, 2010

Aku Dah Ada Unifi - Laju Dowh!

Hari ini rumah aku telah dilengkapi dgn High Speed Broadband oleh TM yg dipanggil Unifi.

Proses bermula dgn menarik fibre optic dari tiang di lorong belakang rumah aku. Menurut TM cuma ada 16 port sepanjang lorong kami. Rumah ada 27 buah di kiri kanan lorong belakang tu. Rumah aku kira yg pertama memasang Unifi di kawasan ini. Siapa yg lambat, kirim salamlah. Pakai aje apa yg ada.


Pekerja kontraktor TM sedang menarik fibre optic ke belakang rumah aku.


Dari belakang rumah aku, aku suruh mereka lalukan fibre optic tu melalui siling.


Seorg pekerja nak masuk siling manakala kawan dia yg dua org di luar rumah (gambar pertama di atas)

Setelah bertungkus lumus selama lebih 4 jam maka siaplah pemasangan.

Inilah peranti yg dibekalkan utk HSBB ini




Hasilnya?




Laju dowh!





Nak tahu berapa laju?



Lihat ni . . . . . . . . .


Tu dia

55 comments:

  1. perghhh...laju giler..!
    seronok la lepas ni BW...blog kengkawan...

    ber fb pun seronok..!

    ReplyDelete
  2. suruh la mak adam buat blog gak...!

    bolg pasal masak memasak....!

    mesti best kan...!

    ReplyDelete
  3. umah sy cuma 1 km dari kedai TM. dah 3 thn sy dok sini. masa mula2 pindah dulu i gi tanya...kerani tu kata x der line...heran tul! agaknya mrka x nak duit dari sy kot? x apalah..sy lebih selesa dgn broadband di umah n wi-fi di sekolah...

    ReplyDelete
  4. laju gila. mmg puas hati la kalau mcm ni!

    ReplyDelete
  5. salam,

    mmg laju...agaknya rumah saya yang ada 2 PC dan 3 laptop ni patut pasang Unifi ni..tapi berapa ya ongkos nya utk pemasangan etc?

    tapiiiii...on 2nd thought tak payah lah pasang... nanti anak-anak masing2 semua celik mata sampai tidur balik dukkkkkk mengadap lappy aje... memang terasa tak ada perhubungan sangat sesama sendiri ... makin lama terasa makin jauh .... nak berhubung sesama sendiri pun pakai fb aje...padahal seorang kat ruang tamu seorang lagi kat bilik atas...

    ReplyDelete
  6. Wah...puas hati la pasnie...aku xmampu lagi nak unifi....

    ReplyDelete
  7. hehe..thniah uncle...tp kalau kat luar kawasan, BB jugak jadi pilihannn

    ReplyDelete
  8. kaklong,

    Lajunya komen mcm pakai unifi hehehe

    ReplyDelete
  9. kaklong lagi,

    Mmg laju kalau dibanding streamyx yg cuma 1 mbps. Belum sempat nak toleh tepi dah siap download hehehe

    Nak BW pun taklah mcm semut. Tapi kekangan masa tetap menghadkan blog yg sempat saya lawati setiap hari.

    FB saya selalu guna BB sambil buai Adam ngeeee

    ReplyDelete
  10. Daddy Zuki,

    Belum semua kawasan yg ada HSBB ni. Mereka kena pasang fibre optic tu dulu. Lepas tu dia pasang ikut peringkat. Kawasan saya ni pun dah 2 minggu saya dok kejar TM baru minggu ni mereka nak mula pasang.

    Kalau awak selesa dgn BB dan wi-fi teruskanlah.

    ReplyDelete
  11. gadisBunga,

    Rumah saya spt yg saya beritahu tadi ngeeee

    ReplyDelete
  12. gadisBunga lagi,

    Bukan setakat komputer aje jadi laju tapi gambar tv pun jadi lebih jelas kerana skrg tak perlu bergantung kpd ariel tp guna fibre optic utk dptkan siaran hehehe

    ReplyDelete
  13. nurazzah8,

    Wsalam.

    Ada pro dan con nya unifi ni. Kalau banyak menggunakan komputer wajar dipertimbangkan utk beralih kpd unifi. Kalau tk nak yg 10 mbps boleh ambil yg 5 mbps. Itupun dah laju.

    Anak2 ni kita kena kalau. Kalau pakai yg slowpun kalau tak betul caranya mereka tetap asyik dgn komputer. Saya pun menghadapi masalah yg sama. Nak suruh makan sampai kena call guna hp w/p mereka cuma di bilik tingkat atas dan kami di dapur.

    ReplyDelete
  14. pergghhhh!!!! yang duduk luar bandar macam nurul ni pandang je lah. huk

    ReplyDelete
  15. cantek...tumpang download movie kat rumah uncle lah nanti..free kan??hehehehe

    ReplyDelete
  16. jedi,

    setakat ni mmg puas hati. Semua dok sibuk guna komputer la ni.

    Kalau setakat satu org yg pakai kat rumah awak mmg tak berbaloi.

    ReplyDelete
  17. zaren,

    Uncle banyak buat kerja dan main komputer kat rumah. Jadi berbaloi pasang unifi. Sebelum ni uncle langgan BB Maxis tapi tak pakai sangat. Buang duit aje huhuhu

    ReplyDelete
  18. The Nurul,

    Kerajaan kata nak pasang HSBB ni di seluruh negara. Tunggu ajelah masanya.

    ReplyDelete
  19. FUH LAJUS JE KOMEN2..TD TENGOK KOSONG LAGIK AIYAKK!!!

    ReplyDelete
  20. siddiq,

    Utk awak tawaran percuma diberikan sehingga hujung tahun ni kalau nak download movie.

    Lepas ni cas yg berpatutan akan dikenakan (nak bisnes dowh hahaha).

    ReplyDelete
  21. Eja,

    Yg komen tu pun mcm guna unifi juga. lajus giler. Sekejap aje dah berbelas2.

    Kebetulan saya tak ke surau sbb nak hantar mertua balik kampung kejap lagi. Dapatlah balas komen2 tu.

    ReplyDelete
  22. kak long no 3,

    Maaf tertinggal nak balas komen kaklong yg ketiga. Dah baca tadi tapi terlepas pula masa balas komen yg lain tu.

    Emak Adam tak minat berblog. Saya berblog ni pun dia kadang2 bising huhuhu

    ReplyDelete
  23. tahniah Yb..wah.. bedesup tu, laju giler..

    ReplyDelete
  24. wallaweiyhhh!!

    bedesup-desup la lopeh nih YB update status fesbuk ngan entry...

    hehehhee..

    ReplyDelete
  25. Baru nak gi tanya TM ,YB dah pakai ...tak aci ni....

    ReplyDelete
  26. pergh...

    tak sabar tunggu sampai bangi.. eiiii

    siaran tv dia byk tak?

    ReplyDelete
  27. ibuintan,

    Beza guna streamyx dgn unifi mcm guna jalan Bukit Putus yg lama dgn gunakan highway LEKAS hehehe

    ReplyDelete
  28. sepet,

    Ini yg tengah semangat ni. Mahu satu hari 2 kali update blog hahaha

    ReplyDelete
  29. kak wan,

    Takpe teruskan bertanya. Tak semua kawasan dah ada unifi ni. Saya pun terpaksa kejar TM dua minggu sebelum mereka kata boleh pasang di rumah ni. Nak buat appointment pasang pun dekat 2 minggu lagi sebab kontraktor dia sibuk.

    ReplyDelete
  30. Akmal,

    Itu betul. Memang giler laju. Tak percaya boleh dtg rumah uncle utk testing.

    ReplyDelete
  31. shafarina,

    Bangi mungkin tak lama lagi. Target mereka pada permulaan ni kawasan yg tinggi capaian broadband.

    ReplyDelete
  32. nanti haikal pun senang nak update blog jugak.

    ReplyDelete
  33. bestnye en YB..laju sepantas kilat..heehe

    ReplyDelete
  34. laju tp xde pun masuk blog aku, sama jeeeee.. lalalalalalalalala

    ReplyDelete
  35. sokong cakap Masy... hahahahahah :P :P

    nanti pindah baru nak tipon tm suh pindahkan line tipon... time tu bleh tanya skali pasal unifi nih... Hohohohohohoh can't wait. :D :D

    ReplyDelete
  36. jelessss ya amat ni.....hahahahahaha

    ReplyDelete
  37. off topic

    nak potong kak long la...

    ReplyDelete
  38. yg baju kuning tu haikal ke..

    apala agaknya yg ada dlm fikiran haikal masa tu ekk.....

    ReplyDelete
  39. - GC -

    Haikal kata dia nak berehat dari blogging. Hangat2 tahi ayamlah tu hehehe

    ReplyDelete
  40. cikceriacorner,

    Kalau nak cuba, silalah datang ke sini. Best giler. Sebelum ke masjid ni pun sempat balas komen sebab laju aje tak mcm dulu ngeeee

    ReplyDelete
  41. Masy,

    Sejak laju ni aku dah masuk blog ko. Siap komen macam2 lagi.

    psst - ko pun jarang ke sini huhuhu

    ReplyDelete
  42. syah,

    Semenjak dua menjak ni saya tak sempat nak BW sangat. Selalu travelling.

    Eh awak nak pindah rumah ek? Pindah ke mana?

    ReplyDelete
  43. kak ct,

    Kurang satu lagi komen sama dgn kak long. n3 lepas ni bolehlah pulun bagi komen utk jadi top komentor. Itupun kalau kak long tak menggila hehehe

    ReplyDelete
  44. kak ct,

    Ha'ah itu Haikal.

    Saya dah tanya dia. Dia kata yg ada dlm fikirannya "Laju dowh!"

    ReplyDelete
  45. alaaaa...

    baru upgrade speed. contract TM tu tempoh 2 tahun.
    boleh breach ke ?

    ReplyDelete
  46. eh....YB;


    berapa kos tu ?
    mesti mah-hal gilerr.

    ReplyDelete
  47. a.z.r.i.n.a,

    Cubalah tanya kat TM. Mungkin boleh sebab unifi ni pun produk TM juga.

    Tapi tak tahulah kalau BTP dah ada servis ni. Awak kena tanya dulu.

    ReplyDelete
  48. a.z.r.i.n.a lagi,

    ada 3 pakej: 5, 10 dan 20 Mbps.

    Saya ambil yg 10 Mbps. Pemasangan RM200 dan bulanan kena RM199. Tapi kerana mereka kena tarik fiber optik tu lebih dari 15m saya kena extra RM380 utk pemasangan.

    ReplyDelete
  49. wahhh. seronok la sekarang ye dapat online guna Unifi! :)

    www.jompasangunifi.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails