Sunday, November 7, 2010

Kita Hanya Mampu Merancang Tapi Tuhan Yang Menentukan

Dari semalam kami dah merancang utk bertolak sebelum Zohor utk menghantar Afifah balik ke MRSM Serting. Perhitungannya, kalau jalanraya jam pun sempatlah kami sampai semula ke rumah sebelum Maghrib. Jadi cuma perlu berhenti solat (jamak dan qasar) sekali saja. Kalau bertolak dari rumah lambat yakni lepas Zohor, kena berhenti dua kali. Susah juga kalau takde siapa nak tengokkan Adam masa kami sembahyang.

Pagi tadi tiba2 emak Adam pening kepala dan muntah2. Rancangan nak bertolak cepat terbantut. Kuah laksa yg emak Adam nak buat terpaksa anak2 dara kami yg tolong masak pagi tadi. Nak bawa lauk balik maktabpun kansel.

Sebelah tghari tadi aku ke Keramat membeli nasi ayam aje.

Lain yg kami rancang tapi lain yg ditentukanNya gara2 emak Adam muntah2 pagi tadi. Redha ajelah.

Punyalah panjang org berbaris nak beli nasi ayam depan masjid Keramat.
Sent via BlackBerry from Maxis

45 comments:

  1. eh betul lah saya 1st la malam ni...
    sejarah tu..

    ReplyDelete
  2. ada apa2 kah?
    hihihi...


    moga mak adam cepat sihat mcm biasa....

    ReplyDelete
  3. YB,
    emak adam ehem ehem ke?

    hai baru kelmarin aje YB asyik pandang2 dan tenung2 kan..

    tak kan ekpress...

    ReplyDelete
  4. semalam lepas zohor aku ke KL...jem sekejap di 2 tempat dihigh-way - satu accident - satu lagi terbakar....tiba malam...hujan aje...

    ehemm...terbatuk2 aku...sib baik tak termuntah2 macam mak Adam...nape pening - nape muntah? baik ko bawak pegi cek...ke ko aje boleh reda kannnn....! jawab le sendiri ...

    ReplyDelete
  5. adakah mak adam mendapat jangkitan mimi???

    ReplyDelete
  6. Salam YB, ehem ehem..pening pening dan muntah muntah...

    Jika sakit sebenar di doakan agar cepat sembuh, jika sakit "buatan orang" juga didoakan agar cepat sembuh dan Alhamdulillah dan Tahniah...

    berkat "pandang-pandang" dan pegang tangan dan genggam jari ... ;-)

    ReplyDelete
  7. YB,

    kasi canlah dengan Ai utk muntah2 dulu.

    hihihih

    ReplyDelete
  8. adess..!

    rasa nak muntah2 balik la...

    jeles ai...!

    ReplyDelete
  9. kalau betul laaa...

    ai tabik spring dengan u....

    ReplyDelete
  10. ni baru betul kaedah 'merancang'...
    ngeeee...

    ReplyDelete
  11. muntah ???

    ni kes merancang yang terancang

    ReplyDelete
  12. ibuintan,

    Betul. Ibuintan pengomen pertama kali ni.

    Kami lalu depan SKDI pukul 8 malam tadi. Teringat ibuintan tapi tak tahu mcmana nak kontek huhuhu

    ibuintan mengajar di sekolah tu kan?

    ReplyDelete
  13. ibuintan lagi,

    Tahniah kerana akhirnya berjaya menjadi pengomen pertama.

    Lepas ni yg lain kena respek kat ibuintan kerana mampu menggugat tempat mereka hahaha

    ReplyDelete
  14. Ms.Lilies,

    Mungkin salah makan. Banyak kali dia muntah dan buang air besar. Naik lembik.

    Alhamdulillah dah mula sihat pagi ni.

    ReplyDelete
  15. ibuintan lagi dan lagi,

    Emak Adam ehem ehem apa tu cikgu?

    Dia sakit biasa aje.

    Takkan pandang2 dan tenung2 aje boleh jadi? hahaha

    ReplyDelete
  16. sonata,

    Datang KL kenapa tak singgah? Sabtu pagi kami ada di rumah.

    Biasalah kalau cuti panjang sikit highway jam. Malam tadi kami balik dari Serting pun jam dari Kuala Pilah sampai Senawang.

    Emak Adam sakit biasa. Cuma lama dia tak pening dan muntah2 mcm semalam tu. Bukan aku puncanya ya. hehehe

    ReplyDelete
  17. kts,

    lama ko berfikir.

    mmmmm



    mmmmm



    terima kasih w/p aku tak tahu tahniah utk apa sebenarnya hehehe

    ReplyDelete
  18. kakngah,

    Oh tidak.

    Mimi baru add saya jadi kawan dia. hahaha

    ReplyDelete
  19. nurazzah8,

    Emak Adam sakit biasa. Tiba2 aje semalam dia pening dan tak lama lepas tu muntah2 dan buang air besar. Saya nak bawa pergi klinik dia tak mahu. Cuma makan panadol.

    Alhamdulillah mlm tadi dah reda. Dia kuatkan semangat sbb banyak kerja dia nak buat. Saya hormatlah dan tabiklah kat dia.

    Terima kasih doakan dia cepat sembuh.

    ReplyDelete
  20. al-lavendari,

    Oh tidak. Biarlah Adam jadi yg bongsu hehehe

    ReplyDelete
  21. AiTotYati,

    Ok saya kasi can.

    Suruh enjekjek berusaha lebih gigih hehehe

    ReplyDelete
  22. kak long,

    Nak juga muntah2. Nanti suruh hubby kak long bekerja keras.

    Kalau kak long muntah2 lepas tu, kami pula yg jeles hehehe

    ReplyDelete
  23. kak long lagi,

    Boleh tahan kak long buat speku

    hahaha

    psst - bila lagi kak long nak 'merancang'?

    ReplyDelete
  24. ikan emas,

    Eloklah merancang utk kebahagiaan rumahtangga.

    IE bila lagi?

    ReplyDelete
  25. kak long no 3,

    Maaf tertinggal satu komen.

    Tak betul kak long. Tak jadi tabik spring ke kat saya? huhuhu.

    Nanti bila kak long pulak muntah2 bolehlah saya tabik spring kat kak long.

    ReplyDelete
  26. muntah nak bg Adam adik kot?? haha

    ReplyDelete
  27. kenapakah mak Adam muntah-muntah? Tersalah makan ke atau Adam nak dapat adik pulak?? Hohohohohoh :P :P

    ReplyDelete
  28. betul ke mak adam tu sakit biasa-biasa je yb....
    macam sakit luar biasa buatan orang je hiiii...

    ReplyDelete
  29. sibbaik cuma muntah2 jer kanns.. kalo tercekik tulang susah jugakk nk nganto gi spital tewww.. ehehe

    ReplyDelete
  30. Emak Adam muntah2?..ada apa2 ke ni Yb.. :)

    ReplyDelete
  31. jom lunch ikan bakar kt keramat tuh.. aku belanja (kan aku utang ko lunch.. hihihi).

    ReplyDelete
  32. GaDis CoMeL,

    Pandailah awak speku. Mana ada Adam nak dapat adiklah.

    ReplyDelete
  33. syah,

    Kenapa kalau org perempuan muntah2 disangka nak dapat anak?

    Emak Adam salah makan rasanya. Hari ni dah mula ok.

    ReplyDelete
  34. kakpah,

    Dah 7 kali dia kena sakit buatan org. Cukuplah rasanya. Yg buat tu pun dah tak sampai hati nak buat sakit tu kat emak Adam lagi hehehe

    ReplyDelete
  35. en_me,

    Betul tu. Kalau kena tercekik tulang mcm hari tu, mmg haru.

    ReplyDelete
  36. relevan,

    Jangan risau. Kali ni takde apa2. Sakit biasa aje ngeeeee

    Yg kat rumah awak tu pun dah lama tak muntah2 kan?

    ReplyDelete
  37. sally,

    It happened in the morning but it was not morning sickness hehehe

    It could very well happen in the afternoon or even in the evening hehehe

    ReplyDelete
  38. TINY,

    Aku dah ajak Tijah tapi dia cakap minggu ni tak dapat. CEM cirit birit hari ni. Dia suggest minggu depan.

    Minggu depan kan nak raya. Selasa sunat puasa. Kalau korang nak on juga beritahulah aku.

    ReplyDelete
  39. Angin lah tu kott..


    saya biaa kena camtu.


    bila muntah pastu tidor..lega.

    ReplyDelete
  40. a.z.r.i.n.a

    Ha'ah angin. Teruk muntah2 sebab angin tu nak keluar agaknya.

    Emak Adam kalau dah sakit mcm tu tak boleh tidur.

    ReplyDelete
  41. saya..kalo dh diserang angin.. mmg tak tahan yb.. pastu naik ke kepala.. mmg sakit sangat.. sendawa tak berenti..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails