Saturday, October 23, 2010

Perkara2 Yang Boleh Dilakukan Bila Tak Jadi Balik Kampung

Petang tadi aku dan emak Adam bercadang menghantar ibubapa mertua aku balik kampung setelah seminggu mereka di rumah kami.

Kami hanya mampu merancang tapi Tuhan yg menentukan (ayat klise habis). Gedebak gedebuk dah pukul 6:30 ptg kami masih di rumah. Alang2 dah nak Maghrib, kamipun solat dulu. Takut tak sempat sampai kampung. Susah pula mertua aku nak berhenti solat dalam perjalanan terutama bapa mertua aku yg kini berkerusi roda. Aku dan emak Adam takpe juga kerana kami boleh solat jamak.

Masuk waktu Maghrib kami berjemaah di rumah saja kerana nak cepat. Lepas berdoa, kami pun mencongak2. Kalau balik malam ni, tengah malam baru kami sampai KL semula. Nak tidur di kampung, emak aku yg juga berkerusi roda takde org nak teman pula.

Jadi aku suruh emak Adam mengayat bertanyakan kpd ibubapanya samada mereka nak balik malam ini atau boleh ditangguh ke esok pagi.

Setelah berbincang anak beranak, maka semua sebulat suara akan balik esok pagi. Mertua aku kesian tengok aku memandu malam2. sayang juga mereka dgn menantu mereka yg seorg ini .

Makanya, malam ni bolehlah kami lakukan beberapa perkara yg kalau tidak, tak merasalah kalau kami balik kampung malam ni. Antara perkara2 tersebut ialah:

1) cucu2 bermain dan bermesra dgn datuk dan nenek mereka satu malam lagi. aku pula boleh bermesra dgn emak Adam bila anak2 bermesra dgn datuk dan nenek mereka

2) aku boleh makan nasi dgn lauk pauk yg dimasak oleh emak Adam. Kalau tak kami makan burger ajelah malam ni

3) tengok rancangan2 menarik di tv. Kalau balik kampung takde Astro kat sana. tak dapat nak tengok Lisa Surihani hehehe

4) aku dapat main komputer. Dapatlah berfb dan berblog. Sempat update blog lagi ni.

Oklah emak Adam dah ajak tidur tu. Kita jumpa lagi tengahari atau petang esok, insyaAllah.


49 comments:

  1. hahhaa takde org, meh rebut tempat ketiga pulak

    ReplyDelete
  2. keh keh takde lagi. belasah bagi 4 lah

    ReplyDelete
  3. ni mesti sume org berdondang sayang nih. maklum le malam minggu.

    (termasuklah YB) kihkih (^_^)

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum,

    saya di sini, sape di sana?

    peace

    ReplyDelete
  5. Ai pun taktau nape tapi mmg best kalau dapat bagi komen kat blog YB ni.

    agaknye sbb YB ni YB kot eh?

    ReplyDelete
  6. sempatlah sok g big river eh?

    kem salam lieya kalau jumpa dia ye(^_^)

    ReplyDelete
  7. ok ok ni komen yg kesepuluh.

    sume org sibuk mlam minggu. hihiihih

    ReplyDelete
  8. aku dah baca...dan dah tau apa ko buat...pantang ade peluang...keh3x...aku saje sekodeng ko sebelum aku tido ni...

    ReplyDelete
  9. ini telebey sudaaaa...

    cukup-cukup la 1-3...

    alam flora pun tak sapu bersih cm gini...

    ReplyDelete
  10. salam akhi YB...

    selamat memandu dan selamat balik kampong....

    ReplyDelete
  11. Slamat balik kg YB,
    alah tak relevan la Yb punya reason, yang betulnya ayat last je.... tetap ngada2

    ReplyDelete
  12. pendek kata kalau balik kg tak dapatlah nak berpoya poya...

    ReplyDelete
  13. eh nak tanya ni..dr rumah YB ke TK boleh jamak ke ?

    ReplyDelete
  14. xpe lah makin bertambah kasih sayang..

    ReplyDelete
  15. oit tot..kekeke.. 10 yg atas je ko punya komen.. kekeke.. rasanya mmg takder nya YB nak sampai big river.. sbb jam kat laptop dah menunjukkan kol 5.12pm..abg dah g memancing.. n i pun dah malas nak keluar..hahahah

    ReplyDelete
  16. ingatkan klu tak jadi balik kg tu, bolehla ko kemas rumah ke.. lipat baju ke.... basuh toilet ke

    .
    .


    citttt!! jd balik kg ke.. tak jd balik kg ke... asik je duk dpn komputer :P

    ReplyDelete
  17. ramai gak peminat YB ni ek...berebut nk jd no 1..tp sy mng tkkan berpeluang jd no 1 sbb YB dah ada no 1 hahahaha..

    sebenonya alasan je YB tk jd balik kg tu...nk dok dpn pc la tu...:P

    ReplyDelete
  18. kak ct~ erk. jgn mare ek. dah lama tak dpt komen negitu. hihihiih

    lieya~ kehkeh. aku kan spesis takde keje :P

    ReplyDelete
  19. Yati no 1,
    ding dong bunyi loceng atau ding dong dah pening?

    ReplyDelete
  20. Yati no 2,

    Ya awak johan. Tahniah! Akhirnya berjaya juga awak.

    Yezza.

    ReplyDelete
  21. Yati no 3,

    Malam minggu lepas tengah malam mmg tak ramai org. Joli katak awak ya.

    Saya balas komen awak pun selepas 24 jam ni. Ni pun rasanya dah takde org celik sbb esok kerja hehehe

    ReplyDelete
  22. Yati no 4,

    belasah jgn tak belasah. Ramai yg kalau dah dpt no 1, rebut sampai 4 tempat utk penuhkan kuota ngeeeee

    ReplyDelete
  23. Yati no 5,

    aik? no 5 pun awak sapu jugak? Buatlah apa yg patut asal bahagia hehehe

    ReplyDelete
  24. Yati no 6,

    Saya baca komen awak sebelum tidur gunakan BB tapi malas nak balas sebab emak Adam dah tengok semacam aje hehehe

    Masa buat n3 tu saya gunakan laptop saya hahaha

    ReplyDelete
  25. Yati no 7,

    Waalaikum salam.

    YB di sini. Awak sihat ke?

    cukup dulu balas setakat 7 malam ni. Awak pun dah tidur rasanya. Sambung lagi esok.

    ReplyDelete
  26. Yati no 8,

    Best bagi komen kat sini sebab berebut2 nak first. Apa benda pun kalau berebut mmg best hehehe

    ReplyDelete
  27. Yati no 9,

    tak sempat ke Big River smlm. Kami buat operasi bersihkan rumah mertua. Siap dah nak Maghrib. Nak pergi mcmana dah lambat? huhuhu

    Lieya pun sibuk semalam buat kenduri parents dia nak pergi haji.

    ReplyDelete
  28. Yati no 10,

    Awak pecah rekodlah sampai 10 komen. Selalu yg lain tu dalam 2, 3 atau paling kuat 4. Itupun kawan2 dah gelar giler kuasa hehehe

    Anyway ai like.

    ReplyDelete
  29. sonata,

    Lambat ko tidur malam minggu tu? Ini mesti tunggu Pak Sheikh balik hehehe

    ReplyDelete
  30. kak ct,

    takpelah Yati baru kali pertama dapat tempat no 1. Dia pulunlah puas2.

    Alam Flora ada ke kerja waktu malam? hehehe

    ReplyDelete
  31. Ummi Humaira,

    Wsalam.

    Terima kasih. Kami dah selamat balik kg dan selamat kembali ke rumah malam tadi w/p highway agak sibuk antara Bukit Tagar dan Sg Buloh.

    ReplyDelete
  32. ibuintan,

    Terima kasih doakan keselamatan kami. Dah selamat balik pun.

    Eh alasan2 yg sebelum tu tak betul ke? huhuhu

    psst - saya nak ke Serting Jumaat ni. Lalu kg ibuintan lagi ngeee

    ReplyDelete
  33. Insan Marhaen,

    Boleh juga berfoya2 tapi stail kat kampunglah hehehe

    ReplyDelete
  34. ikan emas,

    Jarak dari rumah saya ke rumah mertua 107 km. Dah lebih 2 marhalah kan?

    Lebih kurang mcm dari rumah saya ke Teluk Kemang hehehe

    ReplyDelete
  35. MasZuber,

    mertua saya org Tg Karang. Sebelum ni ada banyak n3 tentang kampung mertua saya dalam siri Balik Tg Karang Bhgn 1 - 8.

    ReplyDelete
  36. relevan,

    Macam2 awak tahu2 aje ada yg menyebut Alam Flora malam2 buta tu?

    Pukul 3 pagi org sebut tempat awak kerja tu hehehe

    ReplyDelete
  37. Hamizah,

    Itu yg betul. Terima kasih.

    ReplyDelete
  38. Lieya,

    Nasib saya tak ke Big River ptg semalam. Kalau tak awak pun bukan nak keluar huhuhu

    ReplyDelete
  39. kts,

    Kerja2 rumah yg ko sebut tu dah beres sblm kami balik kg. Malah di kg kami tolong mertua kemas rumah dia yg dah seminggu lebih ditinggal.
    Untung mertua dpt menantu mcm aku ni. Ibu dan bapak ko tk teringinke nak dpt menantu mcm ni hehehe

    Aku guna BBlah utk fb dan blogging.

    ReplyDelete
  40. Idalara,

    Yang lain pun tahu mereka tak boleh jadi yg no 1 tapi masih ada yg berebut. No 2 pun ok. Ada yg nak tak kira no berapa pun wakaka.

    Mana pula saya nak duduk depan pc? Saya buat n3 tu pun dah pukul 12:30 mlm. Sebelum tu saya buat perkara2 yg lain tu hehehe

    ReplyDelete
  41. Yati no 11,

    Hari Jumaat dan semalam kak ct dpt no 1. Yati potong stim betul kacau daun kak ct nak dpt no 1 tiga kali berturut2. Itu yg frust tu hehehe

    Lieya - betul ke cakap Yati tu? Nanti kalau saya nak jumpa dia kat Melaka dia kata sibuk pulak ada kerja huhuhu

    ReplyDelete
  42. YB..hahaha.. kalo YB dah sampai.. saya keluar la jugak.. tp saya dh dapat tanda2 menunjukkan YB takkan turun big river..kekeke

    hahaha..YB.. yati tu kebetulan tgh takder keje.. kalo dia tgh busy..jangan kaco..kekeke.. tp kalo tetamu dah datang.. dont wori la YB.. 1st class punya layanan...:) *two thumbs up :)

    ReplyDelete
  43. Lieya,

    Tak bestlah nak kacau awak yg nak rehat tu. Hari tu kalau saya turun Big River pun tak sempat nak jumpa sbb dah petang. Malam tu kami rushing balik KL.

    Yati kata dia sibuk buat persiapan majlis Graduasi hari tu. Tapi skrg dah rilek pulak. Kalau saya turun Melaka elok tunggu masa dia tak busy. Cuti sekolah ni dia tak balik Sabak ke?

    ReplyDelete
  44. Alah YB.. kalau takder hal.. insya'Allah blh je bergathering..

    Saya pun tak pasti bila majlis graduasi tu.. yg pasti sebelum cuti sekolah.. sbb lama tak chatting ngan dia.. cuti sekolah mesti balik punya..lagipun kenduri kahwin adik dia.. cuma nanti dia kena mark paper.. woit Yati.. aku tlg jawab bagi pihak ko ye.. sbb YB tanya kat aku..kekeke

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails