Thursday, August 26, 2010

Duit Raya

Tengahari tadi aku ke pejabat aku di Rawang. Aku jarang ke pejabat. Sebulan adalah sekali dua. Paling banyak mungkin 3-4 kali. Selainnya hanya staf aku yg ada di sana menjalan tugas dan tanggungjawabnya. Ini yg dinamakan empowerment.


Selalunya aku datang untuk membayar gaji staf aku tu. Hari ini pun sama. Gaji staf aku bayar sebelum cukup bulan selaras dgn saranan Rasulullah s.a.w supaya kita membayar upah pekerja kita sebelum keringatnya kering.

Selain dari gaji dan tuntutan perbelanjaan seperti tuntutan perjalanan, aku juga membayar caruman KWSP dan Perkeso staf aku itu.

Memandangkan hari raya akan menjelang dua minggu lagi, aku juga membayar gaji bulan Sept. Tapi aku bagi post dated cheque yang boleh ditunaikan 3 hari sebelum raya. Dan yg paling menyeronokan bagi staf aku ialah duit raya yg aku beri bersama gaji bulan Sept itu. Tak lah banyak sangat - cuma bersamaan sebulan gaji. Bolehlah dibuat duit raya.

Kalau ada rezeki, cukup tahun aku akan beri lagi bonus. Boleh dibuat perbelanjaan persekolahan anak di samping sebagai tanda terima kasih di atas sumbangan staf aku.

Ada sesiapa berminat nak kerja dgn sykt aku bolehlah hubungi aku. Sila nyatakan apa sumbangan yg boleh anda beri utk kemajuan sykt.

73 comments:

  1. aku pun dapat duit raya gak...500 je, ahaks

    ReplyDelete
  2. YB, komen 1st dpt duit raya tak? nti kolek kat tg karang ye.

    ReplyDelete
  3. MENTIBANG LAUT,
    Rezeki kakitangan awam tu.

    Org kerja swasta ni ada yg gaji pun tak dapat nak raya ni. Sesiapa yg dapat duit raya tu alhamdulillah betul.

    ReplyDelete
  4. .. supaya kita membayar upah pekerja kita sebelum keringatnya kering.

    apasal pulak .. pejaba awak tak ada airkon ke ?

    abang pun teringin juga nak kerja dengan awak nanti. jadi pengerusi bukan eksekutif pun tak apa. abang tak kesah.

    ReplyDelete
  5. MENTIBANG LAUT lagi,
    Komen 1st tiga kali berturut2 baru ada hadiah. Hadiah tidak boleh ditukar dgn wang tunai sbb mahal hadiah tu hehehe

    Cubalah dapatkan 1st dua kali lagi berturut2 lepas ni.

    pssst - tawaran akan berakhir hujung Ramadan ni.

    ReplyDelete
  6. al-lavendari,
    petikan itu marhum hadis yg bermaksud bayarlah cepat upah pekerja kita. Janganlah sampai 5hb berikutnya baru nak dibayar.

    Opis saya ada air cond. Kalau on kan kesemuanya dah jadi macam Eropah di musim sejuk hehehe.

    Alang2 abg nak jadi pengerusi, jadilah yg eksekutif. Ada kuasa dan tanggungjawab. Baru berbaloi dibayar imbuhan hahaha

    ReplyDelete
  7. jadik cleaner pun jadiklah..sobssobsob...

    ReplyDelete
  8. dpt jd tea lady pun ok gak.. hikhik..tp leh berblogging x??? lalalalalaa..

    ReplyDelete
  9. saya nak booking - resume hantar kemudian....nak jadi ahli lembaga pengarah...elaun cukup makan okeylah...tolong kawan katakan !

    ReplyDelete
  10. saya nak keje bleh? sebagai penulis blog. hehehe

    ReplyDelete
  11. psst..YB, kalau nk post entry alert kan la aku..sms ek..huhu

    ReplyDelete
  12. Bertuahnya staff sykt YB ni..YB buat apa ye ..kakwan nak berguru ngan YBlah nak suoh orang cepat bagi payment camna ye.
    kakwan job banyak tapi payment slow tu yg ikut hati nak tidur je.

    ReplyDelete
  13. bestnya dapat bos macam ni...

    ReplyDelete
  14. bertuah staff dapat boz macam YB ni..


    postdated chq pun tp gerenti dapat..berbunga2 hati staff sumer.

    ReplyDelete
  15. salam yb..

    agak2 lg 5 thn ade lagi ke keje kosong kt situ?..

    tapi kan....masa tu gomen pun taknak kita apalagi sykt mcm yb ni..

    ReplyDelete
  16. YB, ada vacan lg ke ofs rwg tu??
    nak gak ngase 'duit raya' tahun dpn...

    ReplyDelete
  17. yb tak nak bagi duit raya kat kaklong ke?...sian la kt kita...huhuhu

    ReplyDelete
  18. menarik............ lumayan hmmmmmm

    ReplyDelete
  19. Morning YB...

    Mudah-mudahan rezeki utk YB b`panjangan.

    :)

    ReplyDelete
  20. ohhhh gitu. ingatkan tak ada airkon, sebab awak sebut fasal keringat tu !

    ReplyDelete
  21. salam..nak mohon tp tak layak kot..maklumla, PMR pun cukup2 makan jerk..klu sy kjer dgn YB, konfem ntah2 apa2 yg sy buat nnti huhuhuhu...:-(

    ReplyDelete
  22. Salam En. YB,

    Nampaknya syarikat YB ni ok le jugak banyak benefitsnya tuh!...agak-agak orang 'semuda' Auntie ni masih diterima ke??..pengelaman luas, 34 tahun kerja gomen, urusan tender dan kontrak, ok...buat taking-off yang simple pun boleh...baca plan pun no problemm...

    Ha!...ha!...macam dah bagi resume
    je...wakakawakaka!!!!

    ReplyDelete
  23. salam En.YB

    bertuah staf YB dapat majikan mcm YB.

    ReplyDelete
  24. ehehm. Salam YB. Saya jamin saya boleh jadi pekerja yang best. nak anta resume ke mana ek? ngeee...

    ReplyDelete
  25. kalau ko hire kak pah ngan tijah 'kerja'.. aku rasa leh agak dah SUASANA OPIS KO nanti.. hahaha.... MERIAAAAHHHHH!!!...
    ... dan kalau dua2 org tu kerja kat situ... pastinya, akulah yg akan menjadi pelawat rasmi tanpa urusan rasmi di pejabat ko tuh.. hahaha...

    ...(note: alaaaaaaa.... sapa suh ko citer yg ko bg duit raya sebulan kt staf... dh kurang pahala ko sbb mewar-warkan kebaikan.. huhuhu... tangan kanan memberi, tangan kiri jgn sampai tau..)..

    apapon, aku doakan semoga ALlah berkati rezeki ko sekeluarga.. dan semoga lebih banyak kebaikan dpt ko sumbangkan dgn lebihan rezeki anugerah Allah.. amiin..

    ReplyDelete
  26. Cinta Cukulet,
    Org yg terpelajar mcm awak ni nak jadi cleaner saya risau. Takut tak tahan lama bila bekerja sbb over qualified hehehe

    ReplyDelete
  27. makdara TERDIVA,
    setakat ni siapa nak minum buat sendiri kecuali bos atau tetamu hahaha.

    Jangan kata blogging tengok movie pun boleh kalau kerja dah siap. Sungguh saya cakap ni.

    ReplyDelete
  28. sonata,
    eh dah nak jadi ahli lembaga pengarah pulak? Bukankah dulu awak pernah kata nak jadi pengurus bagi Melaka kalau saya buka cawangan kat sana? hahaha

    ReplyDelete
  29. hahahhhaaa... mentibang nk main kotor.....


    nak jugak.. post apa ada opening?????

    ReplyDelete
  30. Err... ada kantin tak ?

    Kalau kita jadi makcik kantin camna ? Boleh dapat bonus dan duit raya tu??

    ReplyDelete
  31. Tijah,
    Ko kata nak kurang atau berhenti blogging dan nak tumpukan kpd fb?

    Nanti kalau aku nak cari salesperson, bolehlah ko apply. Ko nak blogging ke nak apa aku tak kisah asalkan sales masuk.

    ReplyDelete
  32. MENTIBANG LAUT,
    Kalau nak suruh aku alertkan ko jgnlah sebut kat kotak komen ni. Satu Malaya opps Sabah/Sarawak juga termasuk dah tahu.

    Zonaku dah komplen tu kata ko main kotor hehehe

    ReplyDelete
  33. Waduh.. syiok kerja dgn Paman ni, dapat duit raya lagi. Kalau kes Ina lak, boss cina, dapat angpow masa CNY jelaa.. bukan tak bersyukur.. bersyukur sgt2.. end of the year dapat bonus, masuk thn baru dapat increament, bulan 2 dapat ang pow.. :D

    Pada Ina, dgn cara ni, bukan setakat menghargai jasa dan sumbangan stf tau Paman, tapi "ikat" staff supaya tak lari ke company lain. Bukan senang nak dapat staff yg bagus ni Paman.. betul tak?

    ReplyDelete
  34. kak wan,
    staf yg baik kita kena jaga. Kalau tak nanti dia lari tempat lain.

    Klien saya sykt MNC. In term of payment ikut perjanjian. Bila kami dah hantar invois, staf saya akan trak dgn bahagian finance mereka. Baru ni dia dapat tahu ada invois kami yg belum diproses. Saya syak Project Mgr mereka tak forwardkan kpd bhgn Finance. Dulu semalam saya kena hantar invois baru.

    Payment slow ok lagi. Tapi kalau tak masuk langsung lagilah haru.

    ReplyDelete
  35. anjang,
    kita kenalah berusaha menjadi yg terbaik dlm apa saja yg kita lakukan. Kalau jadi bos, jadilah bos yg terbaik.

    Itu yg saya cuba lakukan, anjang. Mungkin belum yg terbaik huhuhu

    ReplyDelete
  36. Reen,
    buat masa ni takde kekosongan huhuhu

    ReplyDelete
  37. Reen lagi,
    mungkin sebab itu dia rajin buat kerja. Ada inisiatif.

    Kena bagi PD cheque sbb takkan saya nak pergi opis lagi sebelum raya. InsyaAllah setakat ni cek kami tak tendang.

    ReplyDelete
  38. kak ct,
    wsalam.

    Tak tahulah 5 tahun lagi ada kerja ke tidak. Tapi kalau ada rezeki, insyaAllah kami perlukan ramai pekerja di bahagian2 lain. Kami nak berkembang ke pembuatan dan trading.

    ReplyDelete
  39. kakngah,
    tak jauh ke kakngah nak ke Rawang tu? Kat situ takde vacancy buat masa ni.

    Bahagian lain kalau dah bergerak, insyaAllah kami perlukan pekerja. Skrg belum mula lagi.

    ReplyDelete
  40. kak long,
    Duit sykt tak boleh dibelanjakan sebarangan. Nanti letih saya nak jawab huhuhu

    Tapi kalau kaklong datang beraya ke rumah kami, insyaAllah ada duit raya utk anak2 kaklong.

    ReplyDelete
  41. NL,
    Menarik, tertarik ko mmg debom.

    ReplyDelete
  42. syoknye dapat duit raya sebulan gaji... nak keje ngan YB jugak boleh?
    tak payah nak g keje jauh2 dekat je ngan umah...

    ReplyDelete
  43. saya buleh menumbangkan syarikat,ehehehe :P

    ReplyDelete
  44. syukur alhamdulillah
    moga syarikat tuu terus byk dapt projek..tuan punyanya dapat rezeki melimpahruah..

    ada keje kosong ?

    ReplyDelete
  45. Alhamdulillah...bertuah dpt boss mcm YB...semoga dimurahkan lagi rezeki YB...

    ReplyDelete
  46. Opis YB ada kantin? Nak jd tukang masak kat kantin tu bole??..hiksss

    Baguihnya majikan mcm YB, tentunya pekerja YB semuanya berdedikasi bekerja sepenuh hati, tak de mengular, tak berFB waktu kerja,tak update blog waktu opis, tak berchatting waktu opis,tak perasan berposing depan webcam amik gmbr sendiri, tak datang lambat,tak balik awal,tak kena ketuk br nak bergerak,bila bos x de bergediks,claim tipu2, tepon gayut2..dll..huhu..well, jika pekerja benar2 menyumbang kpd income syarikat,why not? 2 bulan gaji pon kita bole bg ye tak..tp kalu dan mcm dokong anaconda idup..hmmmm..alahaiiii..

    uiksss..emo plaks d sini..

    ReplyDelete
  47. sy nak yb, tapi opis yb kat rawang? alamak, jauh ler puloks. saya tolong yb jaga opis dan kebajikan pekerja... .can lah, can lah

    ReplyDelete
  48. Catwoman.
    Gud afternoon Zyma.

    Terima kasih mendoakan saya. Semoga rezeki awak juga dimurahkan.

    ReplyDelete
  49. kakpah,
    bisnes tadika lagi untung rasanya. Wang masyuk konstant. Bisnes saya ni duit masuk turun naik. Tak mampu nak gajikan org besar mcm kakpah huhuhu

    ReplyDelete
  50. aku jadi PA ko bulih bang...? he he.


    .

    ReplyDelete
  51. yb.. mana kisah kamu jumpa wafa untuk dptkan buah.. ehehehe

    ReplyDelete
  52. al-lavendari,
    yg saya sebut tu petikan dari hadis.

    Kalau takde keringat tak perlu bayar gaji kan untung majikan. Kakitangan awam pun ramai yg kerja dlm bilik air cond hehehe

    ReplyDelete
  53. sahrom,
    wsalam.

    Tak semua pekerjaan memerlukan kelulusan akedemik yg tinggi. Ada yg lebih perlu kepada street wise dan PR yg baik.

    Di mana2 kita bekerja kenalah bersungguh2 dan ikhlas. Setiap sen gaji akan ditanya di Akhirat w/p mungkin majikan tak tanya.

    ReplyDelete
  54. Auntie Yan,
    Wsalam.

    Wah hebat kebolehan Auntie. Tak ramai yg ada pengalaman mcm tu. Sayang kami tak memerlukan staf mcm tu buat masa ini kerana sykt kami lebih tertumpu kpd pengurusan projek masa ni. Sykt pembinaan kami tak bergerak aktif lagi tahun ni. InsyaAllah mungkin hujung tahun ni baru nak gerakkan semula.

    ReplyDelete
  55. Monalea,
    wsalam.

    Majikan dan pekerja saling memerlukan. Jadi apa salahnya beri faedah lebih kalau sykt mampu.

    ReplyDelete
  56. fiddeOmar,
    Saya mmg cari pekerja yg best hehehe.

    Boleh emel resume ke yunus.badawi@gmail.com. Bila ada kekosongan yg sesuai boleh datang interview ngeee

    ReplyDelete
  57. TINY,
    Memang MERIAH giler kalau kakpah dan Tijah kerja kat sykt aku. Dari sykt aku buat project management mahu bertukar jadi event management hehehe.

    Masa tu aku kena sediakan refreshment banyak2 sbb ko dan aku pasti kawan2 kita yg lain akan selalu lepak kat opis aku tu. Aku pun mahu setiap hari dtg opis hahaha.

    Bukan niat aku nak menunjuk dan kurangkan pahala tapi aku tahu antara pembaca blog aku ni ada pemilik2 sykt dan juga pengurus termasuk pengurus kanan. Semoga n3 ini memberi semangat utk mereka juga memberi kpd kakitangan mereka. Tapi aku rasa ada yg bagi lebih dari apa yg aku beri ni kerana sykt mereka lebih kukuh dan mereka lebih lama dlm bidang perniagaan ni dibandingkan dgn aku yg baru setahun jagung ni.

    ReplyDelete
  58. sakam YB
    semoga usaha murni anda sentiasa diberkati dan beroleh kejayaan...
    syabas YB

    ReplyDelete
  59. zonaku,
    nak menang macam2 org buat. Mentibang baru nak gunakan talian hayat tu.

    Ko nak jadi PA bolehlah.

    ReplyDelete
  60. Tie,
    takde kantin sbb dekat dgn Tesco. Kalau nak makan boleh pergi jalan kaki aje ke sana ngeeee

    ReplyDelete
  61. Ina,
    wah bos Ina lagi bagus. Mesti staf dia tak lari. Kita kerja ni bukan setakat cari gaji yg lumayan tetapi mahu dihargai. Kalau ada bagi bonus sampai 2 kali mesti syok.

    ReplyDelete
  62. ~mrs azmi~,
    setakat ni itu yg saya mampu beri. Kalau bagi lebih tak bermakna kegembiraan akan berganda. Takut kalau lain kali bagi sebulan gaji dah tak rasa apa2.

    Sykt kami belum mampu nak menggaji org mcm awak. Kalau jadi bisnes partner mungkin boleh. Memang dekat opis saya dgn rumah awak dibanding opis awak skrg hehehe

    ReplyDelete
  63. juliet,
    ko jgn buat mcm tu kat sykt aku huhuhu

    ReplyDelete
  64. ikan emas,
    terima kasih di atas doa tu. Semoga awak pun dimurahkan rezeki.

    Nanti kalau ada kerja kosong saya beritahu. Tapi susah nak lawan kemudahan yg disediakan gomen spt yg awak nikmati skrg. Sykt saya takde pencen hehehe

    ReplyDelete
  65. aNIe,
    Saya cuba menjadi majikan yg baik. Kalau kita buat baik kpd org, nanti Allah buat baik kpd kita.

    ReplyDelete
  66. sally,
    opis saya ada pantry aje. Setakat nak minum dan biskut kering tu adalah. Kantin takde. Kalau nak makan ada banyak kedai dan gerai tak jauh dari opis. Takkan Jaja nak jadi tukang masak.

    Setakat ni staf saya agak berdisiplin. Dia mmg boleh gunakan pc sepanjang hari. Kalau kerja dah siap saya tak halang dia nak fb atau sebagainya. Saya pun selalu memberi arahan atau bertanya perkembangan dgn gtalk aje hehehe.

    ReplyDelete
  67. Mak Su,
    itulahkan. jauh sgt kat Rawang. Saya pun jarang ke sana. Dari rumah maksu lagilah jauh.

    Kalau takde kat opis susah jugak nak jaga kebajikan staf ni maksu.

    ReplyDelete
  68. tasek,
    tak boleh! Nanti lain jadinya hahaha

    ReplyDelete
  69. Jard,
    wafa bagitahu ko ek? Segan pulak nak keluarkan citer tu tapi kerana ko dah tanya ni nantilah aku usahakan.

    ReplyDelete
  70. AZANI,
    Wsalam.

    Amin. Terima kasihlah awak dan rakan2 lain yg mendoakan saya.

    Semoga awak juga dimurahkan rezeki dan diberkati.

    ReplyDelete
  71. boleh saya tahu apa sykt YB? saya benar berminat.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails