Masa aku sekolah dulu aku pernah berniaga kecil2an di kawasan Lake Garden. Feberet port aku di kaki lima Muzium Negara. Aku jual kuih ketika itu.
Biasalah bila berniaga ni mesti ada saingansengit sihat. Ada beberapa org anak polis juga berniaga kuih di situ. Dari situlah aku belajar market intelligent, benchmarking dan best practice walaupun masa itu belum ada istilah seperti itu.
Antara kuih yg aku jual ialah karipap yg dibuat oleh emak aku. Emak aku gunakan keledek dan udang kering sebagai intinya. Saingan aku menjual karipap berintikan kentang dan daging. Rasa inti keledek lebih sedap kerana lebih manis berbanding kentang yg agak tawar aje. Masalah aku karipap emak aku tu menggerutu kulitnya. Jadi tak kelihatan menarik tapi karipap saingan aku berkulit mulus. Kiranya presentation aku kureng huhuhu. Ramai pembeli terpedaya dgn kemulusan kulit karipap dia dan terbeli karipap yg intinya kurang sedap tu. Tapi bila dah rasa baru tahu karipap aku lebih sedap. Malangnya kebanyakan pembeli adalah pelawat ke muzium yg merupakan once off customer dan bukan pelanggan berulang.
Untuk terus bersaing aku memberitahu emak aku supaya buat kulit karipap dia jadi mulus juga macam pesaing kami.
Kuih lain yg aku jual ialah cucur udang. Pesaing aku pula jual cucur badak. Dia suka perli yg udang di atas cucur udang aku tu kecil2.
"Nama aje cucur udang tapi udangnya kecik," dia
"Walaupun kecik adalah jugak udangnya. Kau tu nama aje cucur badak tapi langsung takde badaknya!" aku
kuang kuang kuang
Biasalah bila berniaga ni mesti ada saingan
Antara kuih yg aku jual ialah karipap yg dibuat oleh emak aku. Emak aku gunakan keledek dan udang kering sebagai intinya. Saingan aku menjual karipap berintikan kentang dan daging. Rasa inti keledek lebih sedap kerana lebih manis berbanding kentang yg agak tawar aje. Masalah aku karipap emak aku tu menggerutu kulitnya. Jadi tak kelihatan menarik tapi karipap saingan aku berkulit mulus. Kiranya presentation aku kureng huhuhu. Ramai pembeli terpedaya dgn kemulusan kulit karipap dia dan terbeli karipap yg intinya kurang sedap tu. Tapi bila dah rasa baru tahu karipap aku lebih sedap. Malangnya kebanyakan pembeli adalah pelawat ke muzium yg merupakan once off customer dan bukan pelanggan berulang.
Untuk terus bersaing aku memberitahu emak aku supaya buat kulit karipap dia jadi mulus juga macam pesaing kami.
Kuih lain yg aku jual ialah cucur udang. Pesaing aku pula jual cucur badak. Dia suka perli yg udang di atas cucur udang aku tu kecil2.
"Nama aje cucur udang tapi udangnya kecik," dia
"Walaupun kecik adalah jugak udangnya. Kau tu nama aje cucur badak tapi langsung takde badaknya!" aku
kuang kuang kuang
sreettttt,nasib baik brek kemri makan,ehehehehe
ReplyDeleteyb duduk kat area mana? bukan keramat ke kecik2 dulu?
ReplyDeletekalau berniaga kat muzium sekarang ni harus kena halau kan :P
masa saya tadika dulu ada ikut cikgu buat lawatan kat muzium, agaknya saya pernah terbeli kuih yb,ehehehehehehe.
ReplyDeletejgn mudah terpedaya dengan yg mulus,ehehehehehe. cantik diluar tak semestinya cantik didalam :P
ReplyDeletetapi ku percaya kemri cantik luar dalam,arghhhhhhhhhhh.
ReplyDeletejuliet no 1,
ReplyDeletesampai hati ko rempitkan kemri aku tu. Baik2 bawa tu walaupun breknya makan hehehe
juliet no 2,
ReplyDeletewalaupun saya dilahirkan di Keramat tapi saya membesar di area Federal Hill kerana abah saya kerja di sana.
Dulu pun kena halau oleh Bandaraya. Tapi pandai2lah nak hidup. Demi mencari sesuap nasi huhuhu
juliet no 3,
ReplyDeleteterima kasihlah kerana terbeli kuih saya. Patutlah ada seorg budak tadika yg cun beli kuih saya masa tu. Awaklah tu hehehe
kekekeke.....
ReplyDeletebiar ketawa lama sikit...
*saya suka jokes YB...
ok seyes.
tak pernah ke sana kecik2..orang susah lah YB. mana ada keta..
Mak pon meniaga camni gak dulu tapi depan emporium selangor * itu dululah sekarang nama dah tukar Maidin di chow kit.
YB tinggal kat mana ek?
keluarga belah mak mmg ramai duk KL...keramat, kg baru, kg pasir...
juliet no 4,
ReplyDeletebetul sgt cakap ko tu. Karipap aku tu contoh yg terbaik hehehe
Kulit ko mulus kan?
juliet no 5,
ReplyDeletewah ini dah lebih kuota but ai like hehehe.
Kemri telah teruji cantik luar dalam. Jom aku bawa ko ronda2 KL. Tapi jgn 'rosakkan' tau kah kah kah
a.z.r.i.n.a03.07,
ReplyDeletetakpe gelak lama2 pun takpe. Itu joke lepas geram kat pesaing saya ngeh3x
Kalau naik bas Seri Jaya dari KL ke muzium cuma 5 sen masa tu. Tapi kalau tak mampu itupun dah kira besarkan? Awak tinggal mana masa tu?
Saya ingat lagi emporium Selangor tu. Oh yg berniaga kat depan tu emak awak ya.
Saya tinggal di Bukit Persekutuan. Sebelah atas bukit di belakang balai polis Jln Travers.
Entah2 saya kenal keluarga awak yg kat Keramat atau Kg Baru tu.
badaknya dah di blend sekali dalam inti !
ReplyDeletememang betul inti karipap,klu dibuat dgn keledek lg manis...
ReplyDeletemasa tu ada tak YB teriak panggil org suh bli karipap&cucur udang YB..
mungkin ada lagu dia kan...?
tp..
ReplyDeleteskrg ni ada achi jual kacang putih kt situ,...
sapa2 bli mesti rasa tertipu...
dengan bungkusan yg panjang..
isinya..ciput je...Hisk..!
wakaka.. aku suka lah lawak ko tang badak tu.
ReplyDeleteteringat plak kat badak yang tengah berendam kat zoo tempoh hari.
Salam YB
ReplyDeleteal-lavendari,
ReplyDeletekalau badak tu di blend sekali boleh buat inti utk 1000 org makan tu bang.
kak long,
ReplyDeletebetul tu tapi org yg tak biasa tak tahu nak bezakan sehinggalah dia beli dan makan karipap tu. Org berniaga ni presentation kena menarik.
Kalau saya berniaga statik mcm kat muzium tu saya tak perlu teriak. Kalau berniaga dari rumah ke rumah barulah ada lagu nak beritahu org kehadiran kita. Mcm Siti Nurhaliza juga.
Sayang saya tak berniaga dari rumah ke rumah. Kalau tak mesti saya dah jadi penyanyi terkenal mcm Shahir!
hahaahha
ReplyDeleteapa ada pada nama bro!
jnji sedap di telan..
kak long lagi,
ReplyDeleteachi tu guna tektik yg sama yg diamalkan di tahun 70an dulu. Kertas bungkus tu panjang dan tirus supaya kacang tersekat di tengah2. Sebelah hujung kosong huhuhu.
salam yb...don't judge the karipap by its kulit...hehehe..
ReplyDeletekakpah,
ReplyDeletelawak budak2 sekolah yg tolong keluarga berniaga. Apalah dibuat oleh pesaing saya tu skrg? Entah2 dah jadi tauke besar.
kakpah dah sampai zoo kenapa tak singgah rumah saya? Dekat aje lagi huhuhu
pB,
ReplyDeletewsalam. Apa khabar? Dah pergi ke tempat yg awak tanya saya hari tu?
Nampak juga awak intai2 blog ini tapi tak komen kan? hehehe
Rozita,
ReplyDeleteitulah. Siapalah yg mula2 panggil kuih tu cucur badak? ngeeee
Baik2 telan cucur badak. Silap2 tercekik kena tulang badak hehehe
kak ct,
ReplyDeletekalau semua pembeli mcm kak ct, cepatlah habis karipap wak imah hehehe
juliet gila kosa!!!!!
ReplyDeletecoppp!!! mustahil Juliet dah tadika masa YB niaga tu!!
:P
tahun 1971 mak& ayah turun kl dari Melaka.
ReplyDeletetinggal di kg datuk keramat pastu di kg bumiputera sting garden (saya terberanak di rumah tu.hehehe..)
sepupu mak ada di lorong sebelah esso tu.. lorong kiri 14.
kg baru pulak..sepupu mak jugak di jalan daud kalau tak silap.
husband & anak lelaki mak ngah meninggal di tasik kenyir. masuk berita dulu rasanya.
lalu jer kat balai polis tu tak tau lak ada rumah kat sana..
ala-ala tempat elit tu YB.. Federal Hills katakan.. *gugel tadi.
hehe..
hahahahaha...maunya dia buh badak sekoq tak makan la plak...
ReplyDeletehihihi. Betul la tu kan. Cucur badak mana ada badak...
ReplyDeletesalam YB, nasib baik kari tue ada pap..klu kari tue tak berpap..minta YB sambung ye huhuhuhhu :-)
ReplyDeletemasa darjah 5 (sekitar 1978) aku ikut rombongan sekolah ke KL... cam biasa mesti gi muzium dan berehat kat lake garden tengahari tu... ada mamat tu jual buah epal pakai motor, dia jual 4 biji seringgit... aku pun habiskan duit bekal aku 10 ringgit beli epal tu... makan apel sepuas2nya, maklumlah kat kg bukan senang nak jumpa
ReplyDeletetapi aku tak beli la karipap... dtg kl tak kan nak makan karipap kannnn... makan epal laaa
ReplyDeleteYB
ReplyDeletekecik kecik dah ada bakat usahawan
Lupa nak tanya
ReplyDeleteada tak YB jerit jerit camni
Karipap....karipap........
cucur udang...
itu pun salah satu daya tarikan juga.. ;p
cucur kodok ada kodok tak bang...? he he.
ReplyDelete.
ahhhh... ini tak boleh jadi..
ReplyDeleteai jeles bang!!!!
abg ada apa2 ngan juliet ke???
:P
camana ko tarik pelanggan??
ReplyDeleteada mcm ct nurhahiha jual kuih tak??
drsinga,
ReplyDeletesaya gi tadika umur 3tahun, hahahhahaha
ktsku,
kalo takde angin masakan pokok bergoyang,kakakakakakaka.
dan2 teringat soalan kuiz DrSinga kat entry Badak Cipan Tapir saya: kenapa dalam cucur badak takde badak?
ReplyDeletedan sy jwb: sebab badak dah makan cucur tu~ ngeh3x.
tadi lepas baca ni teringin nak makan karipap, cucur badak bagai~ rezeki mai dari kuantan, dapat makan kepok losong minum ptg! yeah!
sekor badak dapat berapa cucur ya hehe
ReplyDeletememang lumayan yb.. kecik2 dah wat bisnes ghiteww.. ehehe
ReplyDeleteDrSinga,
ReplyDeletesemalam terlebih hormon budak juliet tu hehehe
Eh betullah apa juliet cakap tu. Beza umur kami pun dalam 6-7 tahun aje ngeh3x
Kpd rakan2 semua,
ReplyDeleteSaya sedang menghadapi masalah capaian internet. Tak dapat nak balas komen2 kalian. Yang saya dah tulis pun hilang begitu saja huhuhu.
Kalau sempat saya akan balas kemudian.
jujurnya, saya lebih gemar karipap inti kentang dan daging... kulit mulus tak mulus belakang cerita... inti jugak yang saya tanyakan dulu... Heheheheheh :D :D
ReplyDeletea.z.r.i.n.a,
ReplyDeletemaaf lambat balas komen awak dan komen2 lain. Semalam balik pun dah malam. Lepas tu ada meeting di surau lagi sampai pukul 12 tgh malam.
Pagi ni dah balas komen internet pulak problem. Habis hilang semua huhuhu.
a.z.r.i.n.a lagi,
ReplyDeleteTerima kasih kerana berkongsi kisah silam.
oh awak lahir di Kg Bumiputera ya? Saya lahir di Datuk Keramat. Dekat2lah tu. Dipisahkan oleh Sg Klang aje.
Awak belajar di SK Datuk Keramat dan Sek Perempuan Ampang ke? Kenallah dgn Ogy dan Jee hehehe
YB
ReplyDeletenak tanya ada berapa episod lagi nih ye?
termasuk tak episod nyorok nyorok disebalik pokok munge bersama........... heheheheh
larikkkk.. ;p
Alimaz - Kembara Terasing,
ReplyDeletebagus juga kalau dia bubuh badak seekor. Nak tengok dia letak badak sumbu atau badak air hehehe
Cik Som,
ReplyDeleteItulah. Cucur badak dia takde badak nak perli udang di atas cucur udang saya kecil ngeee
sahromnasrudin,
ReplyDeletekalau kari tu takde pap nya jadilah kari daging atau kari udang kering sama seperti kari kepala ikan hehehe
Shifu,
ReplyDeleteSampai 40 biji ko makan epal? Biar betik! Aku nak habiskan 4 biji pun susah.
Tapi tak kisahlah kan sebab bukan senang nak dapat epal kat kampung masa tu.
Kawan2 ko tak ikut makan epal yg ko beli tu ke?
Shifu lagi,
ReplyDeleteko jgn pandang rendah karipap. Kebanyakan bahan2nya diimport terutama karipap pesaing aku yg gunakna kentang dan daging tu hehehe
Eja,
ReplyDeleteitu bukan bakat usahawan tapi nak tampung pendapatan keluarga sebab keluarga kami bukan org senang.
Skrg anak2 saya pulak ikut - kecil2 dah mula minat berniaga
Eja lagi,
ReplyDeleteKalau saya berniaga di muzium tu tak lah jerit2. Cuma kalau ada org lalu saya akan tawarkan jualan saya.
"Bang belilah karipap ni. Rasanya sedap sungguh walaupun rupa mungkin tak cantik. Satu cuma sepuluh sen. Tinggal sikit aje lagi ni"
mcm tulah lebih kurang saya cuba menarik perhatian bakal pelanggan.
tasek merah,
ReplyDeletekalau ada kodok ada ke yg sanggup nak makan tu? Tak sanggup aku bayangkan kaki kodok tu terjulur keluar dari cucur tu ieeeee
kts,
ReplyDeletesyg jangan risau. syg tetap bertahta di hati abg walaupun juliet cuba2 menggoda muahaha
Takkan nak cemburu kot? Cemburu tu tandanya .....
kts lagi,
ReplyDeleteadalah caranya aku tarik pelanggan. Kan mulut aku ni manis? hehehe
juliet,
ReplyDeletepatutlah bila masuk darjah 1, ko dah pandai mcm budak darjah 3 hehehe
Bukan setakat pokok bergoyang disebabkan angin tapi dekat nak tumbang kah kah kah
Jue,
ReplyDeleteAda kuiz ke? Apa hadiahnya?
Kalau badak lalu makan cucur kayalah siapa yg jual cucur badak sbb sekali makan mahu habis beratus2 biji hehehe
Nape tak ajak saya makan keropok lekor tu? Lain kali roger aje saya. Nanti saya sampailah ke SG ngeeee
zino,
ReplyDeleteseekor badak paling kurang mahu dapat 1000 bijik cucur hehehe
en_me,
ReplyDeletebisnes kecil2an. Jual pun murah2. Kuih sebiji baru sepuluh sen. Tapi lepaslah duit belanja sekolah dan duit dapur emak saya
syah,
ReplyDeletelain org lain citarasanya. Ada yg suka karipap sardin. Skrg emak adam kalau buat karipap akan gunakan keledek tapi letak daging hehehe