Thursday, June 10, 2010

Aaah Lega

Dalam 2 minggu terakhir ini aku bertungkus lumus menyiapkan laporan kewangan surau sebelum aku serahkan kepada pemeriksa kira2 dan bendahari yg baru. Aku ni bukan akauntan. Jadi hal2 laporan kewangan ini bukan bidang aku sebenarnya. Kalau suruh buat stesen minyak atau pelantar minyak itu aku tahulah.

Setelah berusaha dgn gigihnya akhirnya dapat juga aku siapkan. Malangnya tak balance. Lari RM7 dari berpuluh2 ribu ringgit. Apapun petang semalam aku telah serahkan kpd juruaudit dan Pengerusi Surau kami yg baru. Aaaah lega......

Di samping menyiapkan laporan kewangan tu aku tetap kena menjalankan kerja aku. Kebetulan dua buah stesen minyak yg di Klang tu sudah nak siap dan sedang melalui proses pemeriksaan oleh pihak berwajib. Semalam aku ke Balai Bomba Pelabuhan Klang utk mengambil surat sokongan Bomba hasil lawatan pegawai mereka Khamis lepas. Masa aku sampai pegawai yg bertugas itu keluar dan belum balik walaupun staf aku sudah menghubungi dia. Dia kata dalam 15 minit lagi dia balik ke balai. Aku pun mengambil keputusan utk pergi makan tengahari dulu. Nak pergi yg jauh takut tak sempat kerana pukul 2:00 ptg aku ada mesyuarat dgn klien di Mont Kiara. Akhirnya aku singgah di van yg menjual cendol dan makanan goreng2 yg parkir tak berapa jauh dari balai bomba tu.

Inilah lunch aku semalam - cendol, cucur udang dan wantan secucuk.

Penjual tu menegur aku tanya kenyang ke makan cucur sebiji aje. Aku kata wantan tu kan berat 3 biji tu dah 3 tan! hehehe

Masa meeting di opis klien aku mula terasa lapar. Iyalah tu berat sangat wantan tu huhuhu.
Panjang pula mesyuarat tu. Di tengah2 mesyuarat Pengerusi minta diri nak ke tandas kerana sakit perut. Lama juga kami menunggu sehingga sempat aku sms seorg rakan utk menghilangkan rasa lapar bosan. Dekat 20 minit kemudian baru dia masuk bilik mesyuarat semula.

"Aaaah lega," katanya.

47 comments:

  1. syah,
    cendol sama dgn cucuk udang 1 biji dan wantan 1 cucuk (3 biji)

    ReplyDelete
  2. huih...sodap eh cendol..!

    tp sodap laie cendol kek bahau ngn pilah...hihihi..!

    ReplyDelete
  3. huih...lega nya dpt minum cendol...!kih kih kih..!

    ReplyDelete
  4. yeah, jard btul2 nak cendol tu smpi dua kali post! ekekekekee~ oh, tiba2 rindu cendol kat melawati. ada lagi ke? lama sgt aku kat kedah ari tu ni~

    *errr, bab pengerusi MIA tu yg tak bleh blah. siap wrap = aaaah lega! oh!

    ps. YB, ada2. cuma sgt2 tidak sihat-doktor siap ingat kena denggi ke apa~ (mungkin sbb mental&jiwa pun x sihat, tu yg jadi teruk tu). now: recovering. insyaAllah.

    ReplyDelete
  5. Incik YB design stesen minyak ke?

    ReplyDelete
  6. leh tolong snap gambar surau YB tak???

    ReplyDelete
  7. YB,
    wantan tu yg cucuk2 3 tu ke.
    baru tau nama dia

    selalau makan mee wantan jek

    ReplyDelete
  8. wantan 3 biji..
    cendol semangkuk..

    ni macam nak training puasa aje makan sikit-sikit..

    ReplyDelete
  9. salam yb..dulu kt tmn kosas ade cendol yg sedap jual atas van tp sejak sewa kedai rasanye dh kureng..

    ReplyDelete
  10. kerja kerja gaks, makan kena jaga yb..... :D

    ReplyDelete
  11. musti pengerusi tu keluar makan kot..heheheh...;p

    ReplyDelete
  12. Jard,
    Jom pekena the so called best cendol in town kat Wangsa Maju tu. Emak Adam dah berapa kali ajak pergi situ tapi belum sempat huhuhu

    ReplyDelete
  13. Jard lagi,
    I hear you I hear you!

    ReplyDelete
  14. kak long,
    cendol semalam tu biasa2 aje. Dengar yg kat bus stand KP tu sodap. Iya ke? Tak pernah try pulak huhuhu

    ReplyDelete
  15. kak long,
    tengahari panas2 mcm ni kalau kena cendol mmg best. Jom kita pekena cendol lagi.

    ReplyDelete
  16. Jules,
    Fikiran jard tengah terawang2 fikir nak bagi kanda dia jam jenis apa. Itu yg dia post 2 kali.

    Cendol Melawati kat sebelah mana? Lain kali boleh kita pergi sana kalau masih ada di situ.

    Lama awak di Kedah. Mengimbau kenangan silam ke? hehehe

    Bab Pengerusi tu yg tak syoknya dah lah meeting meleret2 dia boleh keluar di tengah2 meeting. Saya lapar giler masa tu huhuhu

    Harap awak semakin sihat. Catch up with you soon.

    ReplyDelete
  17. Khairi,
    masa saya kerja sykt kulit kerang dulu, saya dan pasukan saya bertanggungjwb ke atas kesuluruhan aspek kejuruteraan stesen2 minyak kami dari design, permitting, pembinaan, CFO, maintenance dan merobohkan kalau stesen tu dah ditutup.

    ReplyDelete
  18. sahromnasrudin,
    boleh tapi mcmana nak hantar kpd awak?

    Kalau awak nak hubungi saya boleh emel kpd yunus.badawi@gmail.com

    ReplyDelete
  19. Alimaz - Kembara Terasing,
    cendol biasa aje walaupun di tempat tu ada cendol pulut dan tapai.

    ReplyDelete
  20. sI tEDI,
    haah yg cucuk 3 tu. Skrg dah ramai yg goreng wantan tu.

    ReplyDelete
  21. zaren,
    Daripada langsung tak makan tghari cukuplah tu ingatnya utk alas perut. Tapi masa meeting tu dah lapar giler huhuhu

    ReplyDelete
  22. kak ct,
    kat sebelah mana tu? Tak sempat pulak try yg itu. Skrg di kedai mana tu? Bila2 ke Kosas bolehlah saya cuba hehehe

    ReplyDelete
  23. Mak Su,
    betul tu. Smlm ingat nak makan kat Klang tapi dah kena tunggu pegawai bomba tu rosak program.

    Lagipun saya nak solat Zuhur dulu sebelum pergi meeting yg bermula pukul 2ptg tu. Kalau tak, takut tak sempat pula.

    Takpelah tak dpt lunch dgn sempurna asalkan solat jgn tertinggal.

    ReplyDelete
  24. Eja,
    Pengerusi tu dah makan sebelum meeting bermula. Saya tahu sebab dia call saya ingatkan pasal meeting tu sebelum dia keluar makan.

    Saya ajelah yg tak sempat makan betul2 smlm huhuhu.

    ReplyDelete
  25. saya yg kurus ni pun tak buleh lunch dengan yg ringkas gitu. Errr..kuruskah aku? :P

    ReplyDelete
  26. kat jalan kebun ada satu kedai cendol terbaik punya... siap sampai ke rawang pun ada, orang tempah dia untuk cater cendol & abc masa kenduri... tapi saya dah lama tak makan... sebab cuma boleh beli ari sabtu, hari lain besenya time saya balik keje, dia dah abes meniaga... ari ahad plak dia memang tak meniaga... huhu~~

    ReplyDelete
  27. salam yb..cendol kt wangsa maju yg ade tulis b.n.? tu ke..

    selalu nk singgah tp Q pnjg sgt la..

    ReplyDelete
  28. pengerusi ceret beret ke? sbb makan cendol? hahahahah

    ReplyDelete
  29. makan wantan je??? mane cukup...
    ish2...
    len kali makan wantan ber-cucuk2...
    jgn secucuk je...

    ReplyDelete
  30. dok konfius wantan tu berat..
    baca kali kedua baru faham.

    membalas ziarah jiran setaman..
    kirim salam pada mak adam

    ReplyDelete
  31. Wantan tu kalau makan dgn sos cili mmg mengancam. Dlm tu isinya udang atau ketam. Yg YB makan tu apa isinya?

    Sedapkan wantan tu......

    :)

    ReplyDelete
  32. salam YB...mak aiihh! citer baru 'melepas' pun boleh dicomercialkan ke dlm blog kan...hehehe

    ReplyDelete
  33. juliet,
    sekali sekala nak cepat sebab ada tugas nak buat mcmana. Ko mmg dah slim. Hari tu masa kts tunjuk gambar ko masa melawat Ahmad Jebat ramai yg puji ko kurus.

    Lepas ni ko jgn kembang pulak aku pun puji ini hehehe

    ReplyDelete
  34. syah,
    hebat sampai ke Rawang org tempah cendol dia. Mesti sedap dan femes. Nanti kalau nak pergi sana saya contact awak utk dapatkan panduan.

    ReplyDelete
  35. kak ct,
    bukan yg itu tapi Cendol Wahab opposite NSK. Dia tulis the best cendol in town. Entah ya entah tidak tapi rasa nak cuba jugalah.

    ReplyDelete
  36. Rozita,
    mungkin juga dia cirit birit sbb lama dia ke tandas tu. Tapi dia tak minum cendol sbb cendol tu kat Klang dan saya seorg aje yg ke Klang sebelum meeting tu. Mungkin dia sakit perut makan nasi kedai mamak hehehe

    ReplyDelete
  37. chekgu BH,
    nak habiskan wantan tu secucuk tu pun pegawai bomba tu dah balik semula ke balai. Saya nampak Pajero dia dari tempat saya makan tepi jalan tu. Masa tu dah pukul 1 tghari. Mana lagi nak jumpa pegawai tu, mana lagi nak tunaikan solat dan nak travel balik ke KL utk meeting pukul 2 ptg.

    Hujan lebat pula tu kat Klang tghari semalam huhuhu

    ReplyDelete
  38. a kl citizen,
    one tonne tu kan dah 1000 kg. 3 biji tu dah 3 tan hehehe
    Saja bergurau utk hilangkan tensen tak lunch ngeee

    Terima kasih sudi membalas lawatan jiran setaman.
    Saya dah sampaikan salam cikgu kpd emak Adam. Terkejut dia ingat saya jumpa cikgu malam tadi hehehe

    ReplyDelete
  39. Catwoman,
    mmg ada disediakan cili cicah di gerai tu. Barulah sedap makan wantan tu. Itu wantan udang. Yummy yummy.

    ReplyDelete
  40. nahmy,
    wsalam.

    Blog saya ni banyak citer merapu. Ini antaranya ngeh3x

    ReplyDelete
  41. Msg : "oklah, Pengerusi dh masuk"..

    Aku : LEGAAA.... hahahahahaha...

    ReplyDelete
  42. TINY,
    utk kita aje. Jgnlah bagi tahu kat org lain ngeee

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails