Tuesday, April 27, 2010

Nak Cari Barang Murah Pergilah Pasar Pudu

Org kata barang2 di Pasar Pudu dan kawasan2 yg sama waktu dgnnya murah. Sebut pasal membeli belah dan harga yg murah memang boleh buat hati perempuan jadi cair. Maka dgn nawaitu itu, aku pun membawa emak Adam ke sana baru2 ini.

Pasar ini terletak di kawasan majoriti org Cina. Tengok tu selamba aje apek ni naik basikal

Aku ni taklah rajin sangat buat survey sebelum membeli sesuatu barang tapi dari hasil kajian rawak (bukan lawak tau) aku dapati barang2 elektrik memang murah di sana. Aku pernah beli. Adik ipar aku yg buat kerja pendawaian pun selalu datang ke sini utk beli barang2 kerana harganya jauh lebih murah dari di tempat lain.

Deretan kedai menjual barangan elektrik di sekitar Pasar Pudu

Kami nak beli ikan di Pasar Pudu. Kebetulan semasa kami di sana Atikah menelefon emaknya. Bila emak dia kata kami sedang berada di Pasar Pudu kerana nak beli ikan, boleh dia kata, "emak beli ikan kat tempat org jual ba alif ba ya tu?"

Apa punya komenlah.

"Bukan nak beli ikan buat lauklah. Emak nak beli ikan hidup," jawab emaknya. Kami dah pernah beli di beberapa tempat lain tapi di sini paling murah setakat ini.

Mereka menjual dalam besin plastik macam ni aje

Adam pun nak tolong emaknya memilih ikan koi. Yang sederhana besar ni cuma RM4/ekor

Selain ikan kami juga beli sedikit buah. Org kata buah elok utk kesihatan hehehe

Rock melon ni lebih besar dari kepala Adam

Sekian laporan aku dari Pasar Pudu. Kita kembali ke Sri Pentas rumah aku.

40 comments:

  1. 'Gosanke' yang lemah lembut...
    menenang kan, kannn...

    ReplyDelete
  2. Salam manis YB .

    Saya pernah pergi 2 kali .

    Rasa tak selesa sangat. Sebab ada ramai Apek-apek tua yg naik basikal macam dlm gambar tuh .

    Tapi barang2 dia memang murah !

    ReplyDelete
  3. kirim je la...

    ikan lagi 6 ekor!!!

    ReplyDelete
  4. DrSinga,
    Skrg setiap pagi selepas hantar Haikal ke sekolah agama, saya layan 'Gosanke' tu dulu sebelum masuk ke dalam rumah. Seronok tengok mereka berenang2.

    ReplyDelete
  5. dgr kabo..mcm2 ada kat area pudu tu..tapi yg malas..ramai beno cha ya nun alif...

    ReplyDelete
  6. ikan koi?

    masak lomak cili api pun sodap

    hehehehe..jgn tiru resepi ini ...;p

    ReplyDelete
  7. pernah ikut aBear ke sana ..

    beli barangan elektrik dan juga kalau tak silap dia beli drill

    ReplyDelete
  8. LiNda,
    Salam manis juga kpd awak.

    Apek2 tua tu mmg mengganggu keselesaan. Tapi kalau masuk pasar basah dia lagilah tak selesa huhuhu. Saya tak ke kawasan pasar basah pun.

    ReplyDelete
  9. lepas Hemy buat entry ikan, YB pun buat... Ni yang jeles ni... Rasa cam nak tuangkan tuba... Hahahahahah :P :P :P

    ReplyDelete
  10. Ikan koi? Koi membawa maksud sebagai '' aku/saya/me/i/..'' betullah yb mau beli ikan saya..

    ReplyDelete
  11. salam YB .

    bila ler ummi berpeluang nk jalan2 gitu .

    baru hari Ahad bagitau kat adik pergi beli barang kat plaza GM tu , dpt ler ummi hadiah lampu garam tu .

    nnti nk kena tanya lanjut lg ler lokasi nih .

    ReplyDelete
  12. ONE ZABA,
    tapi kalau kena hantar naik gunung harga pun naik juga. Seekor aku cas RM8. Kalau 6 ekor aku bagi diskaun 50 sen seekor - jadi RM7.50 hehehe

    ReplyDelete
  13. hanie,
    barang elektrik yg banyak. Harga pun murah. Kalau minat gitar karan pun ada. Kalau tak minat tak payah beli sbb buat buang karan aje.

    Apa punya komenlah ni. Mmg aku kena belajar mengayat dari ko ni hehehe

    ReplyDelete
  14. eja,
    hari tu ada 3 ekor ikan ni yg mati. Seekor tu melompat keluar, seekor tersepit kat wayar dalam kolam tu dan yg seekor tu mungkin kena H1N1.

    Mati yg mcm tu tak lalu nak buat lauk hehehe

    ReplyDelete
  15. pB,
    tempat tu sesuai utk org yg buat kerja letrik mcm aBear tu. Utk org mcm pB, Plaza GM lagi sesuai hehehe

    ReplyDelete
  16. syah,
    hiss tak baik tahu tuang tuba. BTW boleh dapat ke tuba nowadays? hehehe

    ReplyDelete
  17. relevan,
    Kalau beli di Pahang sah jadi ikan 'saya' tapi ini beli di Pasar Pudu ngeeee

    ReplyDelete
  18. ummi,
    wsalam.

    Takpelah kerana ummi sibuk dgn urusan harian. Kami ni bila2 teragak nak keluar shopping, on aje kalau takde meeting.

    Dapat lampu garam ya. Banyak lagi barang kat situ. Kalau nak berniaga barang yg Atikah jual tu pun boleh. Kedai dia kat Tingkat 1. Afifah (adik Atikah) dah jadi ejen kakak dia jual benda tu. Dia nak lagi 2 dozen hehehe

    ReplyDelete
  19. mmg byk barang2 elektronik murah kat situ.. pasal byk dari China kan..
    dan bukannya semua berkualiti.. kena tgk jugak sebelum membeli..murah tu mmg le murah..

    pasar pudu ni dkt sangat ngan rumah kita..5 min. je..

    ReplyDelete
  20. nnt nak pergi lagi ke situ,bagitau aa.bleh aku kirim barang.hehe

    ReplyDelete
  21. yang lapan bijik 70 hinggit tu buah aper...?


    :)



    .

    ReplyDelete
  22. mmg murahhhhh...

    masa mula2 keje dlu, aku beli tv kat situ... 39inc...sampai skang masih bleh guna... ;)

    ReplyDelete
  23. Paman, ada stall jual ba alif ba ya depan stall2 jual ikan tu kan? hahaha.. ada skali nak belikan ikan mas utk mak, terkejut nampak kaki ba alif ba ya tergantung tepi jalan..

    Ina pi sana selalu pi carik jajan...kalau cross jalan kat bawah fly over tu, byk kedai borong jajan.. jgn kata budak, mak bapak budak pun boleh rambang mata..

    satu je yg tak tahan tempat tu, jam sgt2.. parking pun susah nak dapat..

    ReplyDelete
  24. ada buat kolam depan rumah ker YB? ikan tu lg syok kalau berenang2 kat kolam... ikan tu kata ler



    Entri Terbaru:
    Pecah Kaca Pecah Gelas, Sudah Baca Harap Balas

    ReplyDelete
  25. tak pernah gi pasar pudu.. suka gi pasar chowkit.. murah gak.. ehehe

    ReplyDelete
  26. rajin gaks gi sini, kalu nak borong lauk pauk, hubby suka gi sini, cari tipon cokia :), hahaha

    ReplyDelete
  27. tak dapat tuba, racun tikus pon buleh laa... muahahahahahah :P :P

    ReplyDelete
  28. PUTUBAMBU,
    barangan dari China mmg murah tapi kena berhati2 dgn kualitinya. Tapi ada juga barang dari negara lain termasuk yg ori dijual di situ dgn harga borong.

    Oh awak tinggal dekat situ ya. Kalau tahu hari tu boleh singgah minum2 hilangkan dahaga hehehe

    ReplyDelete
  29. Penyuk,
    apa barang ko nak kirim? No hal asalkan ko bagi aku duitnya dulu termasuk upah pergi beli dan duit minyak/parking. Nanti aku bagi no akaun aku hehehe

    ReplyDelete
  30. -•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•-
    itu bukan 8 biji RM70 tp RM10. Tulisan dia teruk kalah tulisan doktor.

    Itu buah nenas. Jadinya sebiji RM1.25.

    ReplyDelete
  31. PnConfused,
    dah berapa tahun ko guna tu? Kalau semua org guna tv sampai lama mcm ko, tutup kilang tv. Kedai tv pun tutup jugak hehehe

    ReplyDelete
  32. S-a-B-r-I-n-A,
    stall tu di sebelah tepi tempat jual ikan tu. Adalah dalam 50m dari situ dekat pasar terbuka tu. Kami tak masukpun ke kawasan itu. Geli tengok benda tu huhuhu

    Jajan selalu paman beli kat Chow Kit. Tak tahu samada kat pasar Pudu tu lebih murah sbb tak tanya pun hari tu.

    Parking kat KL ni kat mana2 pun susah. Hatta depan rumah paman ni pun penuh kereta jiran2 sampai kami nak parking pun takde tempat huhuhu

    ReplyDelete
  33. Kapten,
    sejak bila pulak ko pandai bahasa ikan ni? Anyway kami ada kolam buatan di garaj kami. Pernah aku buat n3 tentang kolam buatan ni. Tak perlu ko cari n3 tu dan baca sebab aku takut nanti ko bagi aku pantun 'pecah kaca pecah gelas' tu lagi hehehe

    ReplyDelete
  34. Jard,
    sesekali bila ko tengok adik ko kat Cheras tu singgahlah pasar Pudu ni. Aku pun biasa pergi Chow Kit utk beli barang dapur. Ko selalu pergi hari apa ek?

    ReplyDelete
  35. Mak Su,
    mesti lauk pauk di sana murah sampai mak su borong. Kami tak pernah survey lagi.

    Asal boleh buat call dn sms tepon cokia ok apa?

    ReplyDelete
  36. syah,
    tak baik tau. Awak dengkis kat saya oklah tapi kesianlah ikan2 yg tak berdosa tu hehehe

    ReplyDelete
  37. nanti boleh ler saya menumpang kail kat kolam YB tusss


    grenti dapat! hahahahaaa

    ReplyDelete
  38. NL,
    tak payah susah2 nak mengail. Tangguk aje hehehe

    ReplyDelete
  39. alah aku berniaga kat situ.ok jer kalu korang lalu sebelah jejambat dulu masuk pasar pudu.c2 bersih maaa untuk barang2 basah.harga murah maaa....bayangkan laki aku beli sayur 1beg plastik murah gler

    ReplyDelete
  40. Beri Laluan

    Nilai 1g Morhabshi sama dengan 1g EMAS. Benarkah?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails