Monday, April 26, 2010

Balik Tg Karang - Bah 9.

Dah lama aku tak tulis tentang balik kampung. Maklumlah dah lama aku tak balik kampung emak Adam. Kalau kampung aku tu boleh katakan hari2 aku balik. Setidak2nya aku lalu situ.

Dalam perjalanan balik kampung semalam, kami singgah di Warung Ibu yg menjual nasi ambeng dan soto. Kalau nak nasi campur pun ada tapi killer menu dia nasi ambenglah. Lebih2 lagi setelah masuk rancangan Jalan2 Cari Makan baru2 ni.

Penggambaran dilakukan pada Januari tapi hanya disiarkan awal bulan ni

Beginilah rupa nasi ambeng bagi yg tak pernah tengok. Sepinggan RM5. Seorang makan tak habis kecuali kalau lapar sangat

Kalau nak bungkus pun boleh. Nasi ditambah lagi. Harga sebungkus RM6

Selepas kami beli nasi ambeng dan soto bungkus, kamipun meneruskan perjalanan utk balik kampung. Setiba di kawasan kampung kami terlihat pokok2 padi sudah menguning. Pemandang yg menarik utk kami dan lebih2 lagi petani kerana lepas dituai duit masyuuuuk.

Sawah padi yg menguning. Bangunan di sebelah belakang itu ialah kilang padi Bernas.

Kerja2 menuai menggunakan mesin. Sekarang petani tak perlu mengeluarkan keringat

Haikal teringin mahu melihat sawah datuknya. Atikah kata masa kecil dulu datuk atau neneknya selalu bawa dia dan Afifah melihat sawah. Saya pun bawa mereka ke sawah datuk mereka. Padi dah dituai rupanya.

Inilah sawah datuk Adam

53 comments:

  1. nasi ambeng.. dulu, (lamaa dah - masa tingkatan lagik..), pertama kali dapat nasi ambeng ketika pergi umah bapa sedara.... bapa saudara pulang daripada baca yaasin kat masjid bwk balik nasi ambeng 5 bungkus...

    bukak bungkus je, nampak nasi campur ayam, campur sayur tempe, campur MEE..

    TERCAKAP kat bapa saudara, "nih, silap bungkus kot, dia bagi yang sisa-sisa je nih!!"..
    (terus jadi bahan lepas tu, kena gelak, kena kutuk, kena maik semua secukup rasa perisa ler..) - tobat tak berani tegur dah kalau tgk menda yg lain daripada yg lain.. huhuhuhu..

    ReplyDelete
  2. Selamat pagi Isnin Paman..

    Kelmarin, Ina makan nasi ambeng juger, kat restoren Mak Tim kat Keramat tu. Nak kata sedap, tidak laa juger, tapi something different, so okla..

    Personally, kalau nasi ambeng ni, kalau yg dapat dari kenduri tu yg best.. sebab ada extra "treatment".. doa selamat.. itu yg buat nasi ambeng tu extra special.. hehehe..

    ReplyDelete
  3. nasi ambeng yg palin true nasi ambeng kat kenduri

    tp sa-i-ki wong rak patek moh madang neng talam...madang nge kok neng pinggan

    x true langsung

    ReplyDelete
  4. dah lama tak balik kg lalu tanjung karang... skang dok lalu sg tengi jek

    ReplyDelete
  5. dah tak boleh pakai la kut kata kata org dulu...sebutir nasi ibarat setitik peluh petani. sebutir nasi ibarat seliter diesel mesen penuai tu kut.

    ReplyDelete
  6. padi dan nasi ambeng...

    apa kaitan... errr..............



    sawah padi jalan2 cari makan...


    no idea.... hmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  7. byk kenangan di Tanjung Karang...



    huhuhu...
    hehehehe...

    ReplyDelete
  8. murah giler nasik ambeng tu
    makan sekali cukup sampai malam
    haha

    ReplyDelete
  9. murahnya..
    mcm teringin je nak makan.
    tak pernah jumpa pun kat Ipoh nih~

    ReplyDelete
  10. YB..bgtu aku direction nasi ambeng Bonda ni. Aku penah dengar je tp dok balik kampung tak penah tau kat mana...

    ko direct la dari pekan tanjung karang tu..ekeke

    ReplyDelete
  11. salam YB, teringai gak nak makan nasi ambeng...nii tunggu habis alahan gerenti nak ke tg .karang.leh lepak2 kat sana...

    ReplyDelete
  12. nak berkongsi makan ngan sapa nasi ambeng tu?

    KakLina, Jom kita kongsi :P

    ReplyDelete
  13. Tentu sedap nasi ambeng,,macam kawan tak pernah makan nasi ambeng ni..

    ReplyDelete
  14. kalau kita..kita makan mee nya dulu..diikuti dengan sayur goreng..last baru nasi n lauk2..
    tak baik YB ..kecur air liur nih...
    :P

    ReplyDelete
  15. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

    ReplyDelete
  16. best nya ada bendang
    kat johor kelapa sawit n getah ajor ha

    ReplyDelete
  17. nasi ambeng...nasik ambeng...

    mula sampai di Kuala Langat nih, macam tak boleh jalan je nasi ni
    nampak sangat pelik seperti sg pelek di sepang

    tp...





    bilo dah makan

    ya ampunnn

    shodappp....;p

    ReplyDelete
  18. uppss.. nak tanya lokasi kedai tu
    nampak sangatlah sedap nasik tu

    ReplyDelete
  19. TINY,
    terima kasih kerana sudi berkongsi kisah tersebut.

    Ada ketikanya perkara yg tak kita sengajakan memberi pengajaran sepanjang hayat. Tapi malang mereka yg tak mahu belajar dari kesilapan.

    Bapa sedara TINY tinggal di perkampungan org2 Jawa ke? Pernah terjadi org bukan Jawa pergi kenduri nasi ambeng dan mereka makan sepuasnya dalam dulang tu. Bila tiba masa nak dibahagi2kan nasi dan lauk itu bahagian mereka telah habis! Rasa segan bila yg lain itu memberi sedikit dari bahagian mereka.

    ReplyDelete
  20. S-a-R-r-I-n-A,
    selamat petang. Maaf tak dapat balas komen sesiapa pagi dan tghari tadi sebab pergi Klang dan Shah Alam.

    Kami pun pernah makan di Restoran Mak Tim tu. Tapi rasa masakan dia biasa2 aje. Kalau Ina nak rasa nasi ambeng yg kick kat area Keramat ni boleh pergi ke Lorong Keramat 20. Kat warung lontong Jawa tu. Tapi weekend aje baru ada nasi ambeng.

    Nasi ambeng dari tempat kenduri mmg best. Itu sebab dipanggil berkat kerana dah dibacakan doa hehehe

    ReplyDelete
  21. sepinggan 5 hengget??
    huH! banyak juga! boleh makan 2-3 org. kenyang!

    ReplyDelete
  22. citahrudin,
    nasi ambeng kenduri true dan kick. Kena pula makan berebut2 dgn famili.

    Wah esoh riko ngomong jowo.

    wong sa-i-ki wes moden. Nek keno arek madang bek sudu garpu ngeh3x

    ReplyDelete
  23. ~mrs azmi~,
    mentang2lah dah ada highway ikut Bukit Tagar tu huhuhu. Lain kali bila siap LATA mungkin lagi senang kalau awak nak balik kampung.

    Sekali sekali lalulah Tg Karang tu. Pemandangan lebih menarik saya rasa jika dibandingkan dgn Sg Tengi hehehe

    ReplyDelete
  24. ONE ZABA,
    kalau sebutir nasi ibarat seliter diesel mahal tu bro. Kalah pulak beras herba poni hehehe

    Seliter diesel cukup utk seguni beras kot hehehe

    ReplyDelete
  25. NL,
    ini kisah kami balik kampung semalam. Takde kena mengena direct antara nasi ambeng dan sawah tapi nasi ambeng kan dibuat dari beras dan padi. Mungkin guna padi yg ditanam di kampung datuk Adam hehehe

    ReplyDelete
  26. ikan emas,
    kalau rajin kongsilah kenangan tu dgn kami dlm blog IE.

    KAPTEN,
    kira harga kampung. Masih murah bagi org KL mcm kita ni.

    Mmg banyak dia bagi nasi tu. Kenyang kalau makan seorg. Mahu tak habis.

    ReplyDelete
  27. oo tayang-tayang nasik... takpe, esok saya bleh beli kat pasar malam... hihihihihih :D :D

    ReplyDelete
  28. Rozita,
    org Jawa ni kalau berniaga biasanya jual dgn harga murah. Mereka tak tergamak nak ambil duit org secara untung berlebihan. Mungkin itulah sebabnya nasi dia pun bagi banyak.

    Nanti boleh suruh warung bonda ni francis kat Ipoh. Awak bolehlah jadi francisee hehehe

    ReplyDelete
  29. HEMY,
    kalau ko dari pekan Tg Karang menuju ke Kuala S'gor warung ni sebelah kiri jalan. Ko akan melepasi traffic light ke Seri Tiram Jaya. Tak jauh dari situ ada stesen Petronas sebelah kanan jalan. Terus lagi dalam 500m sebelah kiri ko akan nampak warung ni.

    Kalau masih samar, roger aku.

    ReplyDelete
  30. deeja,
    selamat datang ke Tg Karang dan selamat menjamu selera. Harap awak akan segera baik dari alahan tu.

    ReplyDelete
  31. juliet,
    kongsi nasi ambeng aje tau. Tak boleh kongsi sua**. Nanti Kak Lina kejar ko dgn penyapu muahaha

    ReplyDelete
  32. relevan,
    kesedapan nasi ambeng ni banyak bergantung kpd kesedapan lauk dan serundingnya. Nasi ambeng ibu ni mmg sedap. Tak caya, boleh try hehehe

    ReplyDelete
  33. DrSinga,
    oh mcm tu ke awak attack nasi ambeng tu? Saya takut baru makan mee dan sayur dah rasa kenyang hehehe

    Maaflah jika gambar nasi tu menggoda dan menyebabkan awak terliur. Tapi semalam ada yg komen bila n3 saya tak tunjuk gambar nasinya huhuhu

    ReplyDelete
  34. Teja,
    saja aje tunjuk gambar warung yg dekat dgn kampung ko tu. Bila ko meroyan.

    Tapi kalau ko ada kat kampung semalam bagus juga. Boleh kita sama2 turun ke sawah tangkap ikan. Nak tangkap ikan kat sawah ko atau sawah datuk adam? hehehe

    ReplyDelete
  35. Che'Pit,
    ada bendang baru nampak mcm kampung tradisi yg ori.

    Saya takde kampung tapi saya pandai cari isteri org yg ada kampung. Siap ada sawah lagi tu hehehe

    ReplyDelete
  36. eja,
    hanya mereka yg dah tahu nikmatnya saja yg akan berusaha mencari nasi ambeng ni. Mcm ada candu pulak nasi ni walaupun tiada apa2 pun hehehe

    Kat Kuala Langat awak dapatkan supply kat mana?

    eja lagi,
    alamat dia:
    Warung Ibu
    Batu 6 Jalan Sg Gulang-Gulang, Tg Karang.

    Tel 012-3611987 (Shahril)
    017-2760953 (Ibu)

    ReplyDelete
  37. si tEDI,
    mmg banyak nasinya. 2-3 org pun tak habis. Kalau nak best lagi makan dalam dulang secara bersila di pondok yg disediakan di situ. Minum air limau asam boi, Perghhhh

    ReplyDelete
  38. tasek,
    cantik pemandangan sawah ni. Itu sebab aku suka balik kampung emak Adam

    syah,
    tak sama yg ini dgn yg kat pasar malam tu. Tak percaya cuba rasa dan bandingkan hehehe

    ReplyDelete
  39. seronoknya, tengok padi padi padi,luas mata memandang :)

    ReplyDelete
  40. Mak Su,
    jemputlah ke kg datuk Adam lain kali. Boleh tengok sawah.

    Sawah tu nampak sayup2 mata memandang sebab mereka buat konsep mini estet. Sawah semua petani digabungkan supaya senang gunakan mesin.

    ReplyDelete
  41. sawah aku dh kena pajak... huhu. sawah tok adam je la, gagau best jugak

    ReplyDelete
  42. YB.................!
    nk repot nie..........................


















    citah wat entri total dalam bahse jawa..... satu aku x paham!


    er... teringin nk mkn dr dl lg... sampai skrg x penah rasa lagi. kwn aku la ni! aku ke johor di bawanya mkn mee bandung, mee jawa, soto, tgu nasi ambeng, x timbul2... bencik tu kat minah tu!cesss!!! esk nk call dia mintak!

    ReplyDelete
  43. er.... ni br aku tau ada mee dlm nasi ambeng!

    ReplyDelete
  44. Teja,
    senanglah ko tak payah kerja duit pajak sawah masyuk.

    Jom kita pergi gagau. Tapi aku takut tergagau ular. Ko ajelah yg turun hehehe

    ReplyDelete
  45. zonaku,
    citah nak praktis bahasa Jawa dia yg dah karat tu. Masa aku jumpa dia aritu dia lebih banyak cakap dlm BM walaupun sama2 Jawa huhuhu

    Nanti ko suruhlah dia translate apa yg dia tulis tu.

    Kalau ko nak makan nasi ambeng weekend ni ko datang ke kampung aku. Nak pergi kg emak Adam jauh sgt hehehe

    ReplyDelete
  46. zonaku lagi,
    org Tg Karang mmg letak mee dlm nasi ambeng. Org kg aku tak buat mcm tu ngeeeeee

    ReplyDelete
  47. Teringat arwah bapak(mertua saya)bila bawak balik berkat nasi ambeng, dari pintu dapur dia masuk akan dijeritnya nama saya agar merasa dulu. Naik malu dibuatnya sebab cucu cicitnya ada depan mata tp yg dipanggil menantunya yg dah jadi mak org nih. Dia tahu saya suka...

    Kebetulan..sejarah dulu2 datuk nenek serta ibubapa mertua saya pernah tinggal di perkampungan sekitar Tjg Karang, Sg Burung. Mrk pakar membuat padi di bendang. Akhirnya berpindah ke Johor.

    Ada sesekali kami ke kawasan sekitar sana(lupa nama kgnya)sbb pakcik suami masih jadi org sana mengusahakan bendang padi kepunyaannya yg luas. Lokasi rumahnya betul2 dekat dgn Kilang padi spt gambar di atas. Mungkinkah ada banyak kilang Bernas spt itu sekitar sana atau memang di lokasi yg sama dgn kg mertua YB ye.

    ReplyDelete
  48. Teringat arwah bapak(mertua saya)bila bawak balik berkat nasi ambeng, dari pintu dapur dia masuk akan dijeritnya nama saya agar merasa dulu. Naik malu dibuatnya sebab cucu cicitnya ada depan mata tp yg dipanggil menantunya yg dah jadi mak org nih. Dia tahu saya suka...

    Kebetulan..sejarah dulu2 datuk nenek serta ibubapa mertua saya pernah tinggal di perkampungan sekitar Tjg Karang, Sg Burung. Mrk pakar membuat padi di bendang. Akhirnya berpindah ke Johor.

    Ada sesekali kami ke kawasan sekitar sana(lupa nama kgnya)sbb pakcik suami masih jadi org sana mengusahakan bendang padi kepunyaannya yg luas. Lokasi rumahnya betul2 dekat dgn Kilang padi spt gambar di atas. Mungkinkah ada banyak kilang Bernas spt itu sekitar sana atau memang di lokasi yg sama dgn kg mertua YB ye.

    ReplyDelete
  49. Yati S,
    Salam kenal. Terima kasih kerana sudi memberi komen.

    Untunglah awak menjadi menantu kesayangan. Mmg kalau di kampung ada kenduri rumah org lain yg buat nasi ambeng, anak cucu di rumah menanti dgn debaran ayah balik bawa 'berkat' yakni nasi ambeng yg dah dibungkus daun pisang tu. Berebut2 makan ramai2. Keluarga awak mcm tu jugak ke masa tinggal di Sg Burung dulu?

    Kilang padi Bernas di Selangor ni cuma ada 3 buah iaitu di Seri Tiram Jaya (yg dlm gambar tu), Sekinchan dan Sabak Bernam. Mungkin pakcik suami awak tu tinggal di Seri Tiram atau Sawah Sempadan.

    ReplyDelete
  50. wah..
    siap ada alamat lengkap dan juga nombor telefon lagik...

    di K.Langat ni tak tahu lagi dimana tempat yang power sesangat nasi ambeng dia, nanti sya cuba tanya orang yang berkenaan

    ReplyDelete
  51. Eja,
    kalau awak jadi ke sana nak makan nasi ambeng ni beritahu org kedai tu saya yg rekomen. Siap bagi alamat dan no tepon sekali. Mintalah diskaun. Kalau tak pun suruh dia tambah serunding tu. Kick serunding dia.

    Ok nanti bila awak dah tahu kat mana di K Langat tu awak roger saya. Jgn kat pasar Banting sudahlah hehehe

    ReplyDelete
  52. nasik ambeng mmg best...nk buat lauk2 dia pun "best" jugak..huhuhu..

    ahhh..kena polish lagi skill bhs jawa ni..tak terer...sitik-sitik kenenglah..

    hahahahaha...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails