Thursday, April 29, 2010

Duit Punya Pasal Orang Sanggup Buat Macam-Macam

Kerana nak cari duit, org sanggup buat macam2. Ada yg halal dan ada yg haram baik di sisi agama mahupun undang2. Tengok mamat ni. Apa yg dibuat tu bukanlah haram.

Siap ada poster besar lagi di belakang badannya.

Dia bekerja meletakkan iklan jualan telefon bimbit di kereta2 yg diparkir di kawasan itu. Dekat dgn rumah aku. Bukan senang nak cari duit. Tapi kenapa pula sanggup bakar duit yg dah dia dapat begitu saja.

Tak percaya? Cuba tengok apa yg ada di mulut dia tu.

Oklah. Aku nak makan ni. Bukan senang nak cari sesuap nasi. Tapi emak Adam dah masak seperiuk tu hehehe

36 comments:

  1. hahaha..ending punya ayat mmg kick

    ReplyDelete
  2. selamat laki tiny dh berhenti merokok.. KALAU TIDAK.. sure aku tak kawen ngan dia.. kahkahkahkah..

    (syarat utama nk kawan ngan tiny, KENA BERHENTI MEROKOK!!!..)

    Alhamdulillah kekal sampai hari nih... dh genap 10 tahun dia berhenti merokok... dan dh nak masuk 6 tahun kawen dah.. alhamdulillah...

    p/s : minggu depan kalau tijah ON.. tiny ON jer... roger2 ngan tijah utk set date, time and place.. (pergghh.. cam meeting juta-juta plaks.. padahal nk pi pekena roti canai jerrr... kehkehkeh)..

    ReplyDelete
  3. di kereta saya pun adalah iklan ni? :P

    psttt: camry ok? :P

    ReplyDelete
  4. hahaha..igtkn macha kat euro moda jek salu iklan pesen gini.. :p

    ReplyDelete
  5. Susah senangnya mencari duit..bermacam macam cara..

    ReplyDelete
  6. naikkan harga rokok.. tak memberi kesan ar

    ReplyDelete
  7. macam macam punya pasal orang sanggup buat duit.

    ReplyDelete
  8. Mencari wang tak susah mana..nak mencari keberkatan dlm wang yg diterima tu lah yg payah..

    ReplyDelete
  9. setuju tu YB.

    dia x perasan tu!
    he he he he

    ReplyDelete
  10. duit punya fasal ada juga orang yang tak berani buat apa-apa !

    ReplyDelete
  11. HEMY,
    Ada beberapa paradox dlm n3 pendek ni. Cekaplah awak nampak yg terselindung hehehe

    ReplyDelete
  12. TINY,
    itu tandanya dia betul2 sayang awak. Bukan senang nak korbankan tabiat merokok ni. Benda lain atau perkara lain boleh korban.

    Dia masa tu baru mula nak merokok ke? ie masa masuk ITM tu atau dah merokok masa sekolah lagi? Apapun itu sejarah silam.....

    Demi cintanya pada awak boleh kekal berhenti merokok. Bagus tu dan patut dijadikan contoh. Ada org yg tak berjaya suruh suami atau bakal suami berhenti merokok. Dah nasib nak buat macamana. Lepas kahwin kalau nak paksa suami juga nanti dikatakan derhaka huhuhu

    OK awal minggu depan nanti saya roger Tijah tu. Dia punya schedule bukan tetap.

    Tijah - kalau ko baca komen ni, ko roger kita org lah lagi senang.

    ReplyDelete
  13. juliet,
    ko dapat iklan masa parking kat opis ko atau masa datang area aku ni?

    Camry ada tu. Kalau nak rasa naik bagi tahu aku.

    ReplyDelete
  14. hanie,
    kiranya sharing of best practice lah ni hehehe

    relevan,
    Di bawah Model Ekonomi Baru ada ke lagi org buat mcm ni esok? Pada tahun 2020 pendapatan per kapita kita USD14,000. Takkan nak buat iklan bergerak macam ni kalau nak cari pendapatan tinggi.

    ReplyDelete
  15. Jard,
    yg kaki merokok tu tak kira berapa harga tetap merokok. Mungkin mamat ni buat kerja part time ni sebab nak tampung harga rokok yg meningkat tu lah hehehe

    ReplyDelete
  16. ONE ZABA,
    semua perkara di dunia ini nak kena guna duit. Best kan kalau kita boleh buat duit sendiri ngeeee

    pB,
    cari wang biarlah halal dan belanja pun di jalan yg halal. Jangan buat pergi disko atau beli pil kuda pulak.

    ReplyDelete
  17. Sally,
    Ini mesti bisnes Ismail semakin kencang. Itulah sebab Jaja cakap nak cari wang tak susah mana. Tapi bagi sebahagian manusia, susah nak cari wang ini.

    Apapun keberkatan wang itu yg lebih penting.

    ReplyDelete
  18. sI tEDI,
    dalam dia tak perasan tu mahu habis 3-4 batang rokok sebelum dia habis meletakkan flyer tu di cermin kereta.

    Pembuat dan penjual rokok juga yg kaya.

    psst - masa saya kerja dgn sykt kulit kerang dulu jualan paling tinggi di kebanyakan kedai serbaneka kami ialah rokok. Kedua baru minuman. Barang2 lain tu pelengkap aje. Tak sampai 30 -40% dari jualan keseluruhan.

    ReplyDelete
  19. al-lavendari,
    mereka dibayar utk tidak buat apa2 ke bang?

    Kira ok jugalah tu. Ada yg dah dibayar gaji pun tapi tak buat apa2. Gaji buta aje hehehe

    ReplyDelete
  20. hohhhhh....

    hb aku kalo ckp samtuh pon xjalannn...


    kan pas mkn ketagih nak merokok.. aku slalu sound..

    "eloklaaa... tadik sendri mkn, skang bagi kawan lak makan yekkk????"

    pon xjalan okehhhhh........ hoh!

    ReplyDelete
  21. Salam YB,
    Agaknya dia bakar duit sbb duit senang dapt kot... :)

    ReplyDelete
  22. Hep!! Mana ada kencang .. OD keliling pinggang ada laa.. Senang ape cari wang, kat bank byk lah,tp duit org len la kannnn..

    ReplyDelete
  23. PnConfused,
    EnCayang memang perokok tegar. Daya tarikan rokok itu lebih kuat dari pujuk rayu ko. n3 ko memujuk dia aritu bukan main cantik aku baca. Tiada alasan utk terus merokok sebenarnya.

    Ko kena banyakkan berdoa. Dan senjata terakhir yg ko boleh gunakan: airmata!

    Ko nangis minta dia berhenti. Semoga airmata ko dapat memadamkan api rokok tu.

    ReplyDelete
  24. Atikah,
    wsalam.
    Jika dibandingkan dgn di negara dia di sini mmg senang cari wang. Kat sana dia nak beli rokok pun tak mampu agaknya.

    ReplyDelete
  25. Jaja,
    kalau tak kencang bank tak bagi OD. Saya nak pinjam RM1.5 juta pun tak tahu boleh dapat ke tak huhuhu. Boleh tumpang facility tak?

    Nak suruh toyol curi duit kat bank tapi semua toyol takut. Berani setakat ambil duit org kampung aje ngeee

    ReplyDelete
  26. salam,
    itu buat ubat tenang jiwa kott,sebab to merokok

    ReplyDelete
  27. ku adalah2 antara isteri2 yang tak berjaya hentikan tabiat merokok sang suami!

    penat dah cakap....

    tapi kelauuuuuuuuuuut jugak!

    ReplyDelete
  28. Salam YB....

    A`aaahhhh kan.....penat2 keje siang pagi petang malam, last2 duit tu dibakar cenggitu je. Utk rokok.....kekadang utk dadah.
    Kalau menyihatkan...takpe la. Ni menyusahkan semua pihak.....

    YB, merokok tak?? Ngehhh....5x

    :)

    ReplyDelete
  29. whoaaa..tgk! kata org kencang, YB tu smpai brjuta2 lemon lagi laaa bapak kencang! hehe..

    jom la men kutu, sorang RM150, kita cari 10,000 orang, selama 10,000 bulan semua akan dpt 1.5juta..amacam?? :P

    ReplyDelete
  30. salam yb
    billboard berjalan...

    ReplyDelete
  31. deeja,
    takdenya tenang hisap rokok tu. Tambah serabut otak adalah hehehe

    ReplyDelete
  32. ~mrs azmi~,
    alaaa ciannya awak.

    Apakata awak tubuhkan persatuan utk isteri2 yg senasib dgn awak. awak jadi protem presiden dan PnConfused jadi S/U hehehe

    ReplyDelete
  33. Catwoman,
    itulah pengaruh rokok. Walaupun mcm2 kempen dijalankan tetapi yg merokok tetap bertambah. Kena hantar pusat serenti gamaknya baru kurang sikit penagih rokok ni.

    Saya mana ada hisap rokok. Banyak keburukan dan haram di sisi agama. Lagi satu, saya kerja di pelantar dan stesen minyak mana boleh hisap rokok ahaks

    ReplyDelete
  34. Jaja,
    duit tu nak buat modal. Tapi modal pun belum ada huhuhu.

    mana nak cari 10,000 org? Apa kata setiap org sumbang RM10K. Jadi kena cari 150 org aje utk dapat 1.5 juta tu. Syaratnya saya kena dapat dulu hehehe

    ReplyDelete
  35. AZANI,
    wsalam.

    Betul tu. Kalau letak lampu dan suruh jalan waktu malam lagi cantik. Jgn litar pintas dah lah hahaha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails