Friday, February 5, 2010

Belum Cuba Belum Tahu. Kalau Berani Cubalah

Pagi ni sambil menyusukan Adam (bukan ayah Adam tau hehehe) emak Adam tanya aku samada aku ada kemana2 pagi ni. Aku beritahu aku ada nak jumpa org pukul 10 pagi ni di Jalan Klang Lama.

Dia: "Bukan petang ke meeting abg tu?"
Aku:"Itu meeting yg kat Kelana Jaya. Pukul 3 ptg ni. Ini meeting projek lain"
Dia: "Alaaa belum tentu dapat pun"
Aku: "Memanglah belum tentu dapat. Kalau semua projek yg abg sertai tu dapat dah lama kita kaya raya!"

Lantas aku teringat quotation dari Zig Ziglar yg berbunyi:

The difference between a big shot and a little shot is that a big shot's just a little shot that kept on shooting.

51 comments:

  1. Salam


    moga semuanya suksess

    ReplyDelete
  2. sungguh kena banyak shot,

    salamm,

    ReplyDelete
  3. pB,
    wsalam.

    terima kasih. Semoga makbul doa awak di pagi Jumaat ni.

    tunbegia,
    betul tu. Jgn give up utk terus mencuba.

    ONE ZABA,
    kiranya ko ni penembak tepatlah. Apa yg ko tembak tu? hehehe

    ReplyDelete
  4. Saya tak faham quotation yang cakap omputih tu. bolehlah tak awak gantikan dengan quotation di bawah:

    "Kalau pergi memancing belum tentu dapat ikan, tapi kalau tak pergi memancing dah tentu tak dapat ikan"

    lagi kaw !

    ReplyDelete
  5. Salam YB....

    Aku suka bab2 big shot2 dan little shot2 nihhhh.....

    Tapi aku je takde weapon utk shot-menge"shot" nihhhhh!!!!

    **Ko dpt projek apa lak kali nihhh?
    Carigali minyak ke??

    ;)

    ReplyDelete
  6. kalau dpt projek juta2 tu tentu boleh jd jutawan...pas bersedekah le kpd anak2 yatim sana.

    ReplyDelete
  7. dok tra dok tau....hehehe

    tiap usaha pasti ada hasil...

    ReplyDelete
  8. The difference between a big shot and a little shot is that a big shot's just a ittle shot that kept on shooting.

    yg x faham tu "ittle" .. tak jumpa maknanya dalam kitab Tajul Muluk !

    ReplyDelete
  9. Zig Ziglar tu ada kena mengena ngan Julia Ziglar tak? ehehehehe.

    ReplyDelete
  10. projek lain.......

    hmmmmmmmm...

    apa yang lain...

    yang kena tembak ker yang menembak!

    isk isk...




    walau kena tembak belum tentu jatuh atau mati hehehehe



    selagi ada peluru tembak ajerlah YB huhuhuhu yang lain tu tawakka ajer heheheee

    ReplyDelete
  11. Waaah.. Paman pun "berguru" dengan Zig Ziglar ek?

    ReplyDelete
  12. kalau ko dah kaya raya kakpah nak numpang, bole...
    numpang tuah je hehe..

    ReplyDelete
  13. Kalau gitu kena rajin menembak laa..moga-moga mengena.

    ReplyDelete
  14. selalu main tembak-tembak dalam exam hahahaaa :P

    ReplyDelete
  15. Pistol kena bagus.. peluru jgn berkapur jerr.. baru leh tepat tembakan tu, kan?

    Salam Jumaat
    dan
    Salam kenal...

    ReplyDelete
  16. aku nk pesan mak adam sesekali skodeng ko gi meeting... mne le tau meeting tuka jd dating... hehehe

    YB, jd tk isnin ni kata nk meeting kat mlk, singgah taw, nnt blh kita dating. ngeeee...

    ReplyDelete
  17. aku sentiasa menunggu dengan penuh sabar bila lah ko janji nak lantik aku jadi pengarah cawangan di Melaka....

    ReplyDelete
  18. yb kalau shooting kali ni mengena, CM jadi driver kepada pengurus projek pun jadilah!!

    ReplyDelete
  19. go go chaiyok YB

    .
    .
    .


    aku tau ko mmg tak pandai putus asa ...
    ;D

    ReplyDelete
  20. yb,
    daun fikir cara kampung je,kalau kita cuba peluang kita 50/50 tapi kalau tak cuba peluang kita 0
    daun fikir gitu, daun tak pandai nak ikut Zig Ziglar tu

    ReplyDelete
  21. Abg Hamid merendah diri kata tak faham quotation omputih tu. Abg kan dah pergi banyak negara omputih.

    Quotation abg tu mmg kaw. Tapi nak ikan lagi banyak saya rasa pakailah pukat tunda ngeh3x

    Zyma,
    wsalam.

    tak mestilah shot tu tempak betul2. Cuba tu ada mcm2 cara.

    Aku tak cakap aku dapat projek. Baru nak pergi bincang. Segan aku nak citer skrg. Kalau dpt mungkin aku kongsi citernya utk jadi pembakar semangat kpd rakan2.

    ReplyDelete
  22. Daddy Zuki,
    kalau projek juta2 tak semesti untung pun juta2.

    InsyaAllah kalau nak bersedekah tak payah tunggu jadi jutawan. Setakat yg kita mampu tu kita kongsilah dgn yg kurang bernasib baik.

    ~O~,
    kalau nak mencuba pun biar padan dgn kemampuan kita. Kalau kail panjang sejengkal jgn lautan nak diduga.Tapi tak bermakna kita tak boleh memancing kat tepi2. Di situ pun ada ikan jugak.

    ReplyDelete
  23. Abg Hamzah lagi,
    cari kat kitab Tajul Muluk mmglah tak jumpa. Cuba cari kat kitab Permata Yang Hilang. Rasanya ada kat situ hehehe

    juliet,
    tak salah aku ada bau2 bacang mereka berdua tu walaupun susur galurnya berzig zag ngeeee

    ReplyDelete
  24. NL,
    pagi tadi ada perbincangan satu projek baru. Bakal klien org lain. Kami kena beri sebut harga dlm masa terdekat ni. (tak tidurlah aku huhuhu)

    Sebelah petang tadi bincang projek sedia ada. Sykt aku jadi management agentnya utk mengurus projek tersebut. Fee nya bukanlah banyak mana. Setakat lepas duit makan.

    Itulah sbb nya aku kena terus berusaha mencari projek baru. Teruskan menembak.

    ReplyDelete
  25. S-a-B-r-I-n-A,
    takdelah berguru dgn dia. Cuma baca tulisan dia. Skrg tengah baca Toyota Culture tapi tiba2 banyak pulak masalah sykt tu hehehe

    kakpah,
    insyaAllah. Bukan kakpah aje tapi kalau boleh seberapa ramai yg mungkin.

    Itulah niat saya dari dulu lagi. Kalau setakat utk keluarga, gaji saya masa kerja dulu pun rasanya dah memadai.

    ReplyDelete
  26. tie,
    mula2 kerja sendiri dulu, saya tembak tak berhenti2. Banyak yg tak kena huhuhu.

    Skrg kena lebih memilih sasaran dan kena aim betul2.

    Harap doa Tie tu dimakbulkan.

    Cinta Cukulet,
    dari tak jawab langsung, tak salah tembak. Untung2 betul jawapannya

    psst - awak tak keseorangan dlm menembak dlm exam hehehe

    ReplyDelete
  27. azieazah,
    kadang saya pakai pistol dah bagus tapi org lain pakai pistol yg kaliber lebih besar. Yang pakai meriam pun ada. Mana saya punya nak kena huhuhu

    Tapi ini semua cabaran. Tak guna kita mengutuk mereka yg pakai "taktik kotor" ni. Kita kena belajar kelebihan mereka itu dan cuba aplikasi di masa depan.

    Salam kenal. Terima kasih kerana sudi singgah dan memberi komen. Kalau ada masa jemputlah datang lagi.

    ReplyDelete
  28. semangat mencuba tu yang penting :)

    ReplyDelete
  29. Teja,
    nak skodeng buat apa? Aku ni baiklah. Kalau aku jumpa org biasanya aku bagi tahu emak adam hehehe

    Isnin ni tak jadilah. Aku nak kena kira tender projek yg tadi. Projek tu kat Melaka tau. ngeh3x

    ReplyDelete
  30. sI tEDI,
    Rezeki Allah ada di mana2. Kita kena berusaha utk mendapatkannya.

    sonata,
    projek yg aku baru nak masuk ni kat Melaka. Kalau dapat bolehlah ko jadi manager aku kat sana. Tapi kerja ko skrg mcmana? ngeh3x

    cikgu_math,
    takkan cm nak jadi drebar? Tolong kira duit keluar masuk lagi bagus.

    ReplyDelete
  31. ok la, aku caye ko baek... nnt aku nk test ko... hehehe

    projek kat melaka?? elok sangat la, leh jumpa sll... ekeke

    ReplyDelete
  32. kts,
    aku pun nak ucapkan go go caiyok kat ko. Semoga cita2 dan harapan murni ko tercapai.

    Aku tahu yg ko tahu. Tak baik ko buat niaya kpd org yg cuba berusaha. Bukankah elok saling bekerjasama hehehe

    ReplyDelete
  33. relevan,
    wsalam. InsyaAllah. Besar projek besarlah cabarannya.

    Daun Bidara,
    cara kampung tu pun ok jugak. Jadi banyakkan mencuba kerana peluang utk berjaya akan bertambah.

    ReplyDelete
  34. Mak Su,
    mencuba kalau asyik tak berjaya letih jugak huhuhu

    Teja,
    berani sgtlah ko nak test aku? Ok aku tunggu.

    Belum tentu dapat lagi projek kat Melaka tu. Kalau betul nak jumpa masa ko datang sini pun boleh jumpa huhuhu

    ReplyDelete
  35. get the target, AND SHOOT!

    suka quote tu...:-)

    ReplyDelete
  36. YB, aku doakan ko dpt projek tu... amin!






    hrp jgn salah sangka. hehehe...

    ReplyDelete
  37. JMR,
    yup important to get the correct target. Then shoot and shoot and shoot.

    Teja,
    aku harap ko doa banyak2. Ini projek yg agak besar.

    Apa yg ko ingat aku sangkakan? Aku cuba utk sentiasa bersangka baik.

    ReplyDelete
  38. kalau dah rezeki YB besar kecik ke akan dapat juga satu hari nanti inshaAllah...

    ReplyDelete
  39. Ah Fatt,
    ko makan pil kuda ke angguk sampai 100 kali? hehehe

    zino,
    harap rezeki tak putus2... ngeee

    ReplyDelete
  40. aku tk kisah klu ko nk bg aku 10% klu ko dpt projek tuu... coz aku sntiasa brsangka baek...

    tp alang² nk bg tu biya brlebih² lagi, ekekeke....

    ReplyDelete
  41. Teja,
    baguslah kalau ko nak JV dgn aku kalau aku dpt projek tu. Aku pun tengah fikir mcmana nak dptkan modal. Kalau ko nak 10% ko kena modal sekurang2nya 10% jugak. Tak banyak dalam RM4 juta aje bahagian ko ngeh3x

    ReplyDelete
  42. salam YB ..

    he he he isteri tu sayangkan suami dia ler , tu yg tanya gitu ..

    mudah2an semuanya dimakbulkan dan bahagia selalu . ameen

    ReplyDelete
  43. as Zig Ziglar also said " see u at the top!"...insyaAllah adala rezeki tu..

    ReplyDelete
  44. ummi,
    wsalam.

    Mmg saya tahu dia sayangkan saya dan keluarga kami. Tapi dia tanya tu sbb dia nak ajak pergi beli tulang rusuk nak buat sup tghari Jumaat tu muahaha.

    Kami makan sup hari tu. Pergh

    Meeting pukul 10 tu saya reschedule ke pulul 11 pagi hehehe

    Terima kasih atas doa ummi tu.

    ReplyDelete
  45. nahmy,
    projek ni kira besar. Puluh2 juta jugak. Bukan senang nk dpt dan kalau dpt bukan senang nak untung gitu2 aje. Perlu banyak perancangan rapi dah kerja kuat serta pertolongan dari atas (ie Allah).

    InsyaAllah kita sama2 naik. See you at the top.

    ReplyDelete
  46. alaaa baru 4 juta je, kacang je tu... bila ko nk YB?

    ReplyDelete
  47. Teja,
    wah kayanya ko! Kalau aku ada duit 4juta dah lama aku tak payah kerja utk cari. Aku biarkan duit tu kerja utk aku ngeh3x

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails