Saturday, February 27, 2010

Satu Pagi Dua Kampung

Pagi tadi selepas menghantar Haizam ke sekolah utk mengikuti kursus kepimpinan pengawas aku balik kampung aku di Kg Datuk Keramat utk membeli sarapan.

Sekarang kami nak balik kampung emak Adam pulak untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupunya di Sekinchan. Kalau tak sempat singgah masa pergi ni, nanti balik kami singgah kampung. Ada saudaranya nak kahwinkan anak mereka esok tapi kami tak tidur di kampung malam ni sebab jiran di taman kami ni buat majlis cukur jambul petang ni. Kena sampai di rumah dari kampung sebelum pukul 3 ptg.

Nasib baiklah kampung kami ni dekat2 hehehe

27 comments:

  1. Kami pun nak sambut menantu dari Sg Besar tengahari ini. Berkumpul lagi saudara mara....

    ReplyDelete
  2. huhuhuhuhu ~
    best kumpul ramai2x ..
    cam yb pulak pakcik
    ekekekkeke

    >>____<<

    ReplyDelete
  3. kalau jauh-jauh mesti ko bercakaran..hehe..

    ReplyDelete
  4. drink first then drive...it's too hot la kts!!!

    ReplyDelete
  5. Musim kenduri...
    Musim menambahkan kolestrol dalam badan sebab banyak makan nasi minyak.

    ReplyDelete
  6. untong awak ade kampung...saya orang tua dah tak ade..jawabnya tak ade kampung la....

    sekarang anak2 yang mereka tahu - mereka akan balik kampung ke bandar Melaka...! balik bandar!no kampung...

    ReplyDelete
  7. ckLah,
    Bertambah lagilah ahli keluarga wak Zailani.
    Mesti meriah majlis tadi.

    Frodo Baggins,
    masa mcm ni lah kalau nak jumpa saudara mara jauh dan dekat. Kalau tak tunggu rayalah baru jumpa ngeh3x

    ReplyDelete
  8. kakpah,
    tak semestinya. Kami ni loving couple - boleh bertolak ansur hehehe

    kts,
    you never change since we first met! I vividly remember you said the same exact words every time I was going outstation.

    You take care too.....

    ReplyDelete
  9. ONE ZABA,
    betul kata ko. Bukan saja sebelum drive nak kena minum, sdg driving pun kena minum jugak sbb dahaga. Hari ni panas terik. Kering tekak dan badan kalau tak banyak minum.

    Kak Long,
    di rumah pengantin tadi saya makan nasi putih tapi di rumah kenduri jiran yg cucur jambul ptg ni makan nasi briyani. Apapun mmg tambah kolesterol. Kalau buat check up esok mmg fail huhuhu

    ReplyDelete
  10. sonata,
    kampung saya pun di bandar jugak. Mujur kg emak Adam ada. Merasalah anak2 kami balik kg. Boleh pergi sawah, boleh kejar2 ayam kampung, panjat pokok jambu dan naik motor keliling kampung tanpa ada lesen ngeh3x

    Budak2 skrg ramai yg dah tak merasa ada kg. Bukan anak2 ko aje. Kat taman aku ni ramai budak2 yg sebaya anak2 ko dah anggap tempat ni kg mereka sbb datuk dan nenek mereka dah tiada.

    ReplyDelete
  11. kg sya dan enpakwe pun boleh balik sehari 2 kg, sya di gemas/ bahau
    sbb ibunayah dah jarang duk kg,lebih pada bahau, enpakwe pulak di s'ban
    lepas FIL bersara terus jd org n9, x balik kedah/peneng
    tp kalau raya jenuh kami sbb MIL di Kedah, FIL di Kuantan, sya di N9
    habis camno?

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. have we met before??
    hurmmmmmmmmmmm... i hardly can remember.....


    .
    .

    teeeeeeeeeeeeeeeet
    wrong number :P

    ReplyDelete
  14. Eh... sekarang ni musim kahwin , kan..? Biasa cuti sekolah panjang... , kita pun ke kenduri kahwin kat ulu tadi.. Dok sini tak merasa nasi minyak. Biasa masakan kampung je.

    ReplyDelete
  15. kalau kampung tingal nama je 'kampung' macam kampung baru kat kl tu... emm tak de makna gak

    ReplyDelete
  16. salam..bestnya balik kpg..the real kampung la kan

    ReplyDelete
  17. k'eja,
    S'ban dgn Bahau/Gemas mmg tak jauh. Saya selalu hantar Afifah balik asrama di Serting mmg lalu situ hehehe

    Tak kiralah kampung tradisional atau bukan tradisional yg penting anak2 ada tempat nak balik selain dari rumah sendiri.

    Kalau raya tentu best dpt ziarah keluarga di banyak negeri walaupun meletihkan. Dari org yg takde tempat yg ziarah - lagi kesian ngeh3x

    ReplyDelete
  18. kts,
    we can PRETEND something that have happened didn't happen but we cannot PREVENT something that have happened, happened.

    Maybe we are fated this way.

    If you could hardly remember doesn't mean it did not occur ahaks.

    Its not a wrong number, I am afraid.

    ReplyDelete
  19. Tie,
    skrg org kawin dah tak kira cuti sekolah ke tidak.

    Hari ini selain dari sepupu emak Adam tu, kat kg pun ada jemputan kawen. Esok ada satu lagi di kampung.
    Minggu depan saya ada 2 jemputan.

    Oh di sana masakan kampung ya? Lagi best dari nasi minyak.

    ReplyDelete
  20. Shifu,
    besar maknanya kg baru tu. Ramai yg akan jadi jutawan. Kg aku kat Keramat tu entah bila nak jadi mcm Kg Baru tu. Kalau kira sebelah menyebelah aje dua kg tu huhuhu

    Kg emak Adam kg tradisional. Ok lah tu hehehe

    ReplyDelete
  21. arsaili,
    haah. tadi masa balik kg emak adam, padi sdg menghijau. Pemandangan yg sungguh cantik.

    Tak sempat buat banyak aktiviti di kampung kali ni sbb balik sekejap aje. Emak Adam cuma sempat petik buah jambu air hehehe

    ReplyDelete
  22. sungguh seronok balik kampung,

    salamm,

    ReplyDelete
  23. tunbegia,
    lebih seronok kalau pengalaman itu dpt dikongsi dgn yg lain hehehe

    sakura,
    Kg saya sgtlah dekat tapi takde ciri kg tradisional. Kg emak Adam mmg kg original.

    psst - kalau pergi Brunei duduk kampung atau bandar. Saya suka pergi Kg Air ngeh3x

    ReplyDelete
  24. err tumpang lalu YB

    sis ckLah aka MIL... err sambut menantu? sg besar? oh tidakkkk.. adakah betul apa yg CP baca ni?

    YB..
    1 Pagi 2 Kg,
    CP, 1 Pagi 2 mesin basuhan baju n seluar..

    ReplyDelete
  25. Che'Pit,
    lalulah. Saya serahkan kpd ckLah utk jawab ngeh3x

    Ini mesti kes seminggu tak basuh pakaian hehehe

    psst - esok saya ada meeting kat PJ sebelah ptg. Kat area opis CP

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails