Wednesday, June 10, 2009

Ikan Bilis

Ikan bilis selalu dikaitkan dgn golongan bawahan atau masyarakat massa.

Kita sering mendengar ungkapan, "Kalau nak tangkap jangan tangkap ikan bilis aje tapi tu ha tangkap jerung2 tu sekali."
Ini seolah2 kita ada secuit simpati dgn pelaku kesalahan dari golongan ikan bilis dan amat benci dgn si ikan jerung. Kenapa ini sering berlaku? Mungkin kita merasakan kita tergolong dalam kelompok ikan bilis iaitu org kecil yg tak banyak pengaruh.

Kalau makan berlaukkan ikan bilis pula terutama jika ada tetamu yg datang ke rumah, kita merasakan macam tak ada standard.
"Maaflah makan lauk ikan bilis aje datang jauh2 ni. Lain kali bagi tahulah dulu sebelum datang boleh saya masakkan lauk ayam" begitu apologetik tuan rumah jika hanya menghidangkan ikan bilis.

Tapi ketahuilah bahawa ikan bilis:

1) tak semuanya inesen
2) lebih mahal dari ikan2 yg lebih besar darinya
3) juga lebih mahal dari ayam

Jadi, janganlah cepat simpati dgn ikan bilis tapi anda patut kesian dgn org mcm aku yg kena beli ikan bilis sebab Adam makan ikan bilis utk tambah kalsium ngeh 7X

Tengok ni, sekilo ikan bilis boleh mencecah RM26

50 comments:

  1. not a fan of ikan bilis.. kui3x...

    ReplyDelete
  2. Jard,
    Awal ko komen hari ni!
    Rugi ko tak makan ikan bilis - banyak kalsium sbb makan dgn tulang2nya sekali. Tak payah ko minum susu tinggi kalsium hehehe

    ReplyDelete
  3. Ikan bilis ikan haruan.. Lepas majlis ada jamuan kanns.. salamm abang yb tewww

    ReplyDelete
  4. en_me,
    Berpantu2 pulak en_me iteww
    ikan haruan ikan talang
    lepas jamuan kita pulang

    ReplyDelete
  5. Tak pernah pulak fikir ikan bilis ni tak standard...

    My favvy fish...tapi kolestrol tinggi...

    ReplyDelete
  6. sambal gesek ikan bilis sedap YB. Cicah dengan pucuk ubi. weh sedapp....

    ReplyDelete
  7. salam

    ikan bilis ...?
    Kalau kat umah tu biasanya dibuat sambal nasi lemak jer.

    ReplyDelete
  8. kan dah pesan ...

    smsssssssssssss

    ReplyDelete
  9. apasai tak smssssssssssssss

    ReplyDelete
  10. bilis la sedap bos. mcm2 bleh buat..tapi yg pastinyer jgn bagi aku bilis yg blm kopek. pantangggg betul...malas!

    ReplyDelete
  11. yeker adam makan ikan bilis?
    macam mana adam makan,ikan bilis digoreng rangup cecah budu ker?
    ngeh3,,,

    ReplyDelete
  12. ikan bilis adalah antara sumber kalsium yg termahal.... nih aku quote buku teks sek ren uganda, page 25.. keh3...

    sedap hapeeeeeeeeeeeeee.... :D

    ReplyDelete
  13. aku suka gilak ikan bilis....masa bln posa klu sahur...hampir ari2 aku goreng ikan bilis gan bwg+cabai kering...perh....mmg sodap!!!

    ReplyDelete
  14. buat sambal ikan bilis makan ngan nasi panas2, pehh, kak lina lalu pun tak perasan,kekekeke.

    ReplyDelete
  15. ikan bilislaaaaa lauk yg paling best sebenaunyer.....
    sambai tumis ikan bilis....
    pergh...kecur air liur.....

    tp YB...yg pentingnya....x sian lansung kat YB.....
    Hidup adam...hidup adam....

    ReplyDelete
  16. YB,

    ada yang mencecah RM35 se kg kat T***o,
    Bilis yang dah siap dibersihkan.(tanpa kepala)

    saper kate ikan bilis tak standard?

    ReplyDelete
  17. Na Shari,
    ada org fikir bilis ini koman. Kalau boleh tetamu kita mesti jamu dgn ayam, daging atau ikan tenggiri.

    Sedap punya pasal kolesterol tolak tepi kejap hehehe

    kakpah,
    pagi2 kakpah buat saya terliur. huhuhu

    pB,
    tak sempurna nasi lemak tanpa sambal tumis bilis. Bila pB nak buat nasi lemak jemputlah saya

    pB lagi,
    ok lain kali sy sms

    pB lagi dan lagi,
    takut awak tak cas bateri mcm aritu hehehe

    ReplyDelete
  18. tijah,
    sejak bila pulak aku jadi bos ko ni?
    kalau ko malas kopek ko mintak tolong sazahlah. Aku pun guna taktik tu hehehe

    una
    ikan bilis tu dimasak dgn nasi, sayur dan kentang. Lepas tu diblender sebelum dimakan oleh adam

    ReplyDelete
  19. ada satu lagi yg disangkutkan dgn ikan bilis ni.... 'anak bilis'.... haaa yg ni jgn main2.... jel + sebat rotan bangg.

    dulu aku suka makan ikan bilis... la ni malas nak makan, lekat celah gigi... hehehe

    ReplyDelete
  20. cik konfius,
    kat uganda ikan bilis mmg lah mahal ahaks. Kat Msia ni pun boleh tahan mahalnya huhuhu

    Ko pun peminat bilis jugak? Abang opps cayang pun sama ke?

    intan,
    kita serupa. kat rumah aku kalau malas nak masak lauk lain, kami buat mcm tu jugak pergh

    juliet,
    ko pandai ke masak sambal ikan bilis? kalau pandai bolehlah ajak aku makan sekali hehehe

    ReplyDelete
  21. Mahal wooo... Sape kate tak stended... Tak sampai sekilo pun rege dah berbelas-belas dah tuuuu~~ Lagi-lagi kalau yang dah siap kopek...

    ikan bilis sedap juga... buat sambal tumis... fuuuhhh~~~ Takpun goreng ngan bawang beso dan lobak asin serta kentang, makan ngan bubur nasi... Fuuuhhhh~~~

    Harus malam ni jugak aku buat... Dah ergenang air liur dah nih... Mueheheheheh :P :P

    ReplyDelete
  22. Sally suke ikan bilis..yg kecik2 ..buat sambal goreng dgn tempe..waduh2..sedap amattt!! yes, high in calcium..just kena make sure choose yg bersih and without the head la kan..kang mkn kepala ikan pulak kang..hehe

    ReplyDelete
  23. ikan bilis buat budak cepat tinggi... orang dulu kata le

    ReplyDelete
  24. dcrysz,
    lauk yg best pun kalau dah hari2 jemu jugak. Bajet pun boleh lari kalau selalu sgt makan ikan bilis.

    Ko mana pernah nak kesian kat aku. Hidup Auni!

    faraulah,
    RM35/kg? Itu mesti yg high standard. Aku pernah jumpa sorang pakcik yg dah pencen yg kerja dia kopek bilis utk hotel.

    shifu,
    tak nak aku main dgn anak bilis ni.

    ko pakai gigi palsu ke sampai boleh sangkut ikan bilis tu? hehehe

    syah shah,
    satu perkara yg aku suka komen ko ni ialah semangat ko yg berkobar2 bila citer tentang makanan. Ai like.
    bila agaknya aku nak merasa masakan ko tu? ngeh 3x

    tchersally,
    kat KB ada jual tempe?

    Bila cakap ttg kepala bilis ini teringat sy satu peristiwa yg membuatkan hati saya jadi sayu. Lain kalilah saya citer kalau ada yg sudi nak dengar. huhuhu

    haruan tasek,
    Mungkin sbb kalsiumnya membuat tulang jadi kuat dan cepat tumbuh kot hehehe

    ReplyDelete
  25. saya pun suka mkan ikan bilis... tak sangka Adam pun suka makan ikan bilis... YB pun suka makan ikan bilis ramai juga yang suka makan ikan bilis errrrk

    Ikan bilis yang putih dan sudah dikopek harga dia mmg mahal mungkin sbb dia putih kot hehehee... kalau hitam kureng sikit....


    ikan bilis sambal tumis petai mmg best tapi saya tak berapa nak makan sbb ada petai!

    kalau nak bagi ikan bilis goreng tu ranggup jangan di basuh ngan air ikan bilis tu... amik jer dari bungkusan lepas tu campak jer terus dalam minyak yang panas... kompem rangup macam org bubuh dalam nasi lemak tu hmmmmmmm

    ReplyDelete
  26. sambal ikan bilis...makan dengan nasik panas-panas..perghh sangat best

    ReplyDelete
  27. ha laaaa.. aku bulan pose sahur dgn ikan bilis je...

    kalo tanak naik cholesterol, buang part kepala diaaaa...

    aku rasa lapo nihhh...

    itu worang>??? taktolaaa... nanti aku ty, yg aku tau dia sgt epi kalo bg mkn spageti.. keh3..

    ReplyDelete
  28. aku suker ikan bilis...tp skang rege kemain mahal...ambik segenggam dah dekat 4rm...tu yg dah kopek la..yg belum kopek tu lebih kurang je regenya...tp buat sambal atau pun gereng aje simpan lam bekas..makan ngan nasi/bubur...best giler...

    ReplyDelete
  29. YB nak rasa masakan? Hahahahah

    Bukan sedap pun... Gempak je lebey... Mueheheheheh :P :P

    ReplyDelete
  30. ramai sgt yg mengaku suka mkn ikan bilis... hurrrmmm...
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .

    sekilo ikan bilis, ada berapa ekor ikannya?? lebih seribu ekor kan?? oraitla tu dgn harganya...
    mkn sekor sehari ikan bilis, dapatlah berjimat...

    hik hik hik..

    ReplyDelete
  31. kenapa yek, kalau makan ikan bilis banyak, lidah aku jadi macam digigit-gigit. haih..



    .

    ReplyDelete
  32. ikan bilis... ikan kering... itulah yg paling sodap

    nyum2

    ReplyDelete
  33. Salam.
    Dah lama tidak ziarah blog ini.
    Kalau saya balik Kedah ramai kekawan pesan beli ikan bilis Tanjung Dawai.

    ReplyDelete
  34. ikan bilis makann ong kekaye... sekali ngap 5 - 6 ekor...

    ReplyDelete
  35. NL,
    Ikan bilis dah jadi lauk ruji bagi rakyat Msia. Ramai yg suka cuma harganya aku tak berapa nak suka huhuhu

    Cinta Cukulet,
    aku ingat ko diet? Ikan bilis punya pasal melayang diet hehehe

    cik konfius,
    ayoyo itu macam kalo, bulan puasa boleh beli 2 kg.
    Itu worang you kasi makan mee mamak boleh kah?

    sue,
    ko boleh sempat simpan yg dah goreng? Kat rumah aku, mesti licin sekali hadap huhuhu

    syah shah,
    tengok gambar masakan ko dan cara ko makan macam sedap. Itu yg aku nak rasa.
    Jadike ko nak buat mini gathering bloggers? Boleh kita org rasa masakan ko. Aku dah book bawa air kosong hehehe

    psst - dah ada yg sanggup jadi tukang kempen!

    kts,
    kalau sekilo ada 1000 ekor boleh tahan 3 tahun tu. Kalau nak tahan lagi lama ko makan sebelah aje! Kan kalau dah kopek ikan bilis tu jadi 2 bahagian. ngeh3x

    Kalau ikut cara ko ni susah nelayan nak cari makan.

    ReplyDelete
  36. aaar macam2 gred ada ikan bilis tu...
    ada yg kecik ada yang besar ada yang putih ada yang mahal ada yang murah...

    kalu nak murah beli jer sekali ngan makcik yang jual ikan bilis tu huhuhuhu

    ReplyDelete
  37. tasek,
    ko banyak sgt gunakan lidah ko utk benda lain kot? wakaka

    kapten,
    ikan bilis dan ikan kering kan makanan lanun di laut hehehe

    Leenoh,
    wsalam. Terima kasih kerana masih sudi menjengah ke mari.

    Selain ikan bilis saya suka belacan tumbuk kalau ke Tg Dawai. Bila awak nak balik Kedah bolehlah saya kirim ngeh3x

    Teja,
    Kalau org tak berapa kaya mcm aku ni sekali ngap cuma sekor sekor huhuhu.

    ReplyDelete
  38. NL,
    ko ni pakar ikan bilis ke?
    aku tak nak beli sekali dgn makcik tu tapi kalau anak dara harus jugak aku pertimbangkan ngeh3x

    ReplyDelete
  39. errr... saya bukan pakar ikan bilis tapi dah biasa ushar2 ikan bilis kat pasar2 malam dan pasaraya...

    oit nak juga nak dara ek... tapi mana ada yang anak dara jual ikan bilis, klu ada mesti tak lawo lah anak dara tu huhuhuuhu...

    hendak ker anak dara jual ikan bilis kat pasar huhuhu... dan kalau kebetulan ada nak dara itu sbb dia ikut mak dia kat pasar jer tolong2 huhuhu....

    ramai juga yang takut makan ikan bilis sbb mereka percaya kandungan kolestrolnya tinggi... tapi telur ayan lagi tinggi kolestrolnya... tapi jgn takut dengan kolestrol... tapi yang sebetulnya takutlah dengan lemak yang diambil seprti lemak haiwan seperti yang terdapat pada daging merah dan sebagainya...

    lemak itulah yan gefect pada kolestrol bukan kolestrol yang memudaratkan badan sebenarya...

    ReplyDelete
  40. NL,
    dah lamake ko kerja usha ikan bilis ni?

    aku bukan nak sgt anak dara penjual ikan bilis (kalau ada pun) tapi dari ambil makcik penjual lebih baik yg anak dara hehehe

    ko pun dah jadi pakar kesihatan. Aku tahu ko mmg berhati2 ttg makanan

    ReplyDelete
  41. ha ha ha.,,sodap pe ikan bilis..tp mmg mahal la..alaahai

    ReplyDelete
  42. ngeh5x... saya bukan kerja ushar ikan bilis ler huhuk... tapi kalau pergi shopping ikan bilis adalah antara yang mesti dibeli...

    lagipun ikan bilis boleh tahan lama dan buleh dipelbagaikan menu serta senang dimasak! lagi cepat...

    walaupun ikan bilis tinggi dengan kandungan sodium chloride (garam)tapi buleh direndam dulu dalam air panas untuk mengurangkan kemasinan nyer...

    yep, saya mmg berhati hati dalam memilih makanan dan pemakanan sbb saya jenis yang allergik! satu yang YB harus tahu saya tak boleh minum air paip! untuk minuman saya selalu beli air mineral ataupun air reverse osmosis...

    ReplyDelete
  43. cucur ikan bilis pun best heheheee

    alamak! kat rumah saya dah kehabisan gandum! huhuhuhuu

    ReplyDelete
  44. liyana,
    gorengpun sodap hehehe

    NL,
    Ko buat sendiri ke cucur ikan bilis tu atau ko beli yg adabi? hehehe

    ReplyDelete
  45. alang-alang dah ada kolam ikan tu YB, cuba2lah 'ternak' ikan bilis pulak...tak payah gi beli...bila nak mkn kauup je...

    ReplyDelete
  46. la, sama je entri pasal ikan bilis..ngeh3..lama xjenguk, bizi skit lerr..

    ReplyDelete
  47. syah shah,
    kawan ko yg kuat makan donut tu hehehe

    nahmy,
    kalau aku bela dlm kolam tu nak dapat setengah kilo yg dah kering pun susah. hehehe

    zaren,
    n3 org2 kecil tapi berjiwa besar ngeh3x

    ReplyDelete
  48. YB, ikan bilis ni kan kalau goreng garing2 dan campurkan pucuk ubi, juga garing mersek dan campur cili api... fuh bukan orang miskin jer yang rasa sedap, orang kaya pun terbeliak bijik mata dek sedapnya!!! Tak cayer, cuba lah!

    ReplyDelete
  49. anuar,
    saya tak pernah try resipi tu. Nanti saya mintak emak adam buatkan.
    Thanks.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails