Wednesday, April 27, 2011

Sudahkah Anda Bersedia Untuk Jatuh Sakit?

Sebahagian ruang menunggu hospital Prince Court yg mewah mengalahkan hotel 5 bintang


Dulu semalam aku mendapat panggilan tepon dari makcik aku yg duduk di Banting. Dia beritahu anaknya (sepupu aku) masuk hospital 8 hari. Keluar kejap tapi Isnin baru ni masuk semula. Kali ini ke Prince Court. (Hospital canggih dan mahal tu). Aku agak kesal kenapa tiada sesiapa memberitahu kami lebih awal. Mungkin mereka tak nak susahkan sanak saudara.
Malam tadi, emak Adam, Haikal dan aku pergi menziarah sepupu aku itu. Bila saudara atau sahabat kita sakit, adalah menjadi hak mereka utk diziarahi. Sekurang2nya boleh menggembirakan mereka dan mempercepatan proses utk kembali sihat. (Ini apa yg aku difahamkan. Mungkin mereka yg lebih arif spt DrSinga atau DaddyZiyyad boleh tolong terangkan lebih lanjut).

Sepupu aku sakit di dalam paru2 kerana disyaki berjangkit dari maidnya di kampung. Beliau tahu maid tu ada TB w/p lulus pemeriksaan di negara asal. Kat sana semua bisa diatur! Masa maidnya nak balik, sepupu aku berpeluk2an dgn maid tu sbb dah mesra. Oh ya, sepupu aku tu perempuan hehehe.

n3 ni belum lengkap lagi tapi aku nak pergi meeting kejap lagi. Nanti bila sempat aku sambung. Tapi kalau terasa nak komen dulu seperti Cik Bee iaitu pengomen pertama hari ni, silakan.

Sent via BlackBerry from Maxis

*****************************************************************************

Aku nak sambung n3 ni . . .

Terima kasih kpd yg dah baca dan juga yg dah komen w/p citer aku tu tergantung sebenarnya.

Sepupu aku tu mampu masuk situ bukan sebab dia kaya raya (tapi kaya jugalah dia sekeluarga) tetapi kerana sykt suami dia yg akan menanggung semua kos perubatan. Maklumlah suami dia kerja dgn sykt gergasi minyak dari Amerika.

Dulu masa aku kerja dgn sykt kulit kerang pun aku tak risau pasal bil hospital sebab sykt yg tanggung semuanya utk aku dan keluarga aku. 22 tahun aku kerja cuma sekali aje aku dimasukkan ke hospital. Untunglah sykt aku tu.

Bila aku tak kerja lagi dgn sykt kulit kerang, sykt yg aku bekerja lepas tu hanya bayar kos perubatan utk aku. Utk keluarga tak cover. Aku pun terpaksa ambil insuran perubatan utk keluarga aku. Risau juga kalau sakit yg teruk, nanti mcmana nak bayar bil hospital. Kalau masuk GH pun bukan semuanya percuma. Ada juga yg kena bayar seperti bil pembedahan.

Skrg bila aku kerja sendiri, aku mengambil keputusan mengambil insuran kesihatan utk diri aku pula. Takaful jika aku meninggal dah ada. Itu kes mati. Tapi kalau kena sakit teruk spt sakit jantung dsb (minta dijauhkan) susah kalau takde perlindungan ni. Aku takut bila dah baik dari sakit jantung, boleh kena serangan sekali lagi bila tengok bil hospital!


Aku gunakan sykt ini. Ini polisi insuran dan medical card yg baru aku dapat Isnin lepas

Orang kata kalau nak ambil insuran ni jangan setakat tengok sykt insuran tu tapi tengok juga ejennya. Ejen yg bagus akan jaga kita utk masa yg lama. Ada ejen tu buat baik masa nak suruh kita ambil insuran dia aje sebab mereka dapat sebahagian dari premium yg kita bayar tu utk beberapa tahun yg awal tu saja.

Dari yg aku baca, ejen insuran yg juga aktif berblog di bawah nama tijah seorg ejen yg bagus. Ada beberapa org blogger yg kata mcm tu. Kalau nak hubungi tijah bolehlah ke blog dia. Kalau nak senang lagi, masuklah fb dia di bawah nama Yusnirafizah Yusof.

Kalau nak tengok orangnya, sila tengok gambar di bawah ini


tijah nak diet. Makan fish and chip saja baru2 ni. Tapi tengoklah portion dia tu. Lokasi: Warisan Cafe, Royale Chulan Hotel

psst - kalau korang ambil insuran dgn tijah janganlah pula harap dia belanja kat Royale Chulan. Yang ini Tiny yg belanja kami.

69 comments:

  1. ish.. bahaya nye. camne laa proses kat sana? TB pon bole lepas..
    pape pon, moga sepupu uncle YB cepat sembuh dan boleh jalani rutin seperti sediakala

    ReplyDelete
  2. hospital orang kaya~~~uhh~~ubat demam dia berapa ratus la agaknya ye~~

    ReplyDelete
  3. masuk hospital macam tu,mungkin tak bagi orang2 yg macam kaklong...huhuhu!!!

    ReplyDelete
  4. rasanya,org masuk dlm tu..cepat sembuh nya kot?heheheh!!!

    ReplyDelete
  5. saya ni nak gi klinik biasa pun sampai menyelam ke dalam wallet~

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum akhi YB...

    kalau dh sebut pun , hospital canggih dan mahal ..

    bukannya nk dptkan rawatan kat situ, tp nk gi melawat pesakit di situ pun rasa macam kekok...

    ReplyDelete
  7. sebab tu aku risau kalu nak amik maid yg aku tak kenal ni.

    pepehal moga cousin ko tu lekas sembuh.

    ReplyDelete
  8. pd pendapat Ai walau secanggih mana pun satu2 hospital tu , ubat paling mujarab adalah sokongan dan pelukan mesra daripada keluarga.


    bila masuk wad hospital private ni, Ai cepat sunyi.


    (^_^)

    ReplyDelete
  9. tak berani jejak kat prince court tu kalo sakit..

    mau kene gadai rumah baru boleh bayo bill

    ReplyDelete
  10. persediaan yang macam mana ko maksudkan?


    :: dah lama x review pricing ::

    ReplyDelete
  11. duit leh carik kanns.. ehehe

    ReplyDelete
  12. kalo dah sakit hospital canggih mana pun dah tak makna lg dah.. Allah Allah Allah...yg ni je sebut..moga sepupu En.YB cepat sembuh..

    ReplyDelete
  13. nampaknya sape yg ada bibik tu kena la berhati2...

    ReplyDelete
  14. Assalam YB
    benar tu.beli ibsuran dari agen yang kita kenal, samada melaui dari kawan...bukan dari talipon ....saya dah serik..

    ReplyDelete
  15. skg da cover utk anak sekali juga tau.bole pegi mana spital yg kita suka, tak semestinya klinik panel je.

    ReplyDelete
  16. oh! itu tijah ker?
    chumilnya..
    hahahaha! *lariii..lariii.. selamatkan diriii...

    ReplyDelete
  17. Diet betul Tijah tu..:P

    Saya pakai Etiqa Takaful, my wife Prudential -BSN takaful, my son Prudential Health & Education plan.

    Mentaliti semua benda nak free memang kita kena kikis YB. Masalahnya, ada juga rakyat yg macam ni.

    ReplyDelete
  18. Bila kita sakit, mendapat kunjungan ziarah mmg secara psikologi nya boleh membantu proses penyembuhan. Menziarah org sakit pun dianjurkan Islam.

    ReplyDelete
  19. cik bee,
    kat sana bukan boleh percaya sangat. Itu sebab kena buat pemeriksaan kesihatan di sini juga.

    ReplyDelete
  20. bujal X,

    Hospital org kaya ni kebanyakannya yg sakit tak perlu bayar sendiri. Samada insuran yg cover atau kompeni. Kalau duit sendiri cari hospital yg murah sikit atau pergi hospital kerajaan.

    Ubat dia kadang tu bukan setakat ratus tapi ribu riban huhuhu

    ReplyDelete
  21. pB,

    Terima kasih. Harapnya begitulah w/p hari ni nak dibuat uji kaji lagi.

    ReplyDelete
  22. kak long,

    Saya pun first time masuk situ sebab sepupu tu ada kat situ.

    Itu yg Haikal nak sgt ikut kami malam tadi sebab nak tengok mcmana keadaan hospital 7 bintang tu hehehe

    ReplyDelete
  23. kak long lagi,

    Kata sepupu saya peralatan di situ antara yg terbaik di negara kita. Doktor pun agak yg terer2.

    Cepat balik kalau kita ni sebab tak mampu nak bayar kalau lama2 dlm wad hehehe

    ReplyDelete
  24. gadisBunga,

    eh kompeni awak tak cover ke kos perubatan?

    ReplyDelete
  25. Ummi Humaira,

    Waalaikum salam ummi.

    Ada pelbagai cara dan tempat utk dapatkan rawatan kalau kita sakit. Yg ini mmg utk org yg berada mcm juga hotel yg sewa bilik satu malam sampai beribu ringgit.

    Kami pergi dah pukul 9 mlm semalam. Dah tak ramai org. Jadi tak kekok w/p terpegun dgn ID di situ. Kalau dtg siang kenalah maintain selamba ngeeee

    ReplyDelete
  26. Penyuk,

    Betul tu. Kena berhati2. Kalau tak, ahli keluarga kita pula yg terdedah kpd risiko.

    ReplyDelete
  27. AiTotYati,

    Betul tu. Sokongan dari keluarga dan sahabat handai boleh memberi semangat utk cepat pulih. Sepupu saya sgt terharu bila kami datang malam tadi.

    Suami dan anak sulung mereka menemankan dia di wad pada waktu malam w/p ada nurse. Taklah dia rasa keseorangan.

    Bilik cantik pun kalau dah namanya hospital kita akan rasa sunyi. Itu sebab emak saya hari tu masa masuk hospital ambil bilik yg kongsi biar dia ada kawan.

    ReplyDelete
  28. relevan,

    Kalau boleh mmg tiada siapa nak masuk hospital. Kesihatan tidak ternilai.

    ReplyDelete
  29. ~mrs azmi~,

    itu sebab saya dah tambah isi n3 ni dan cakap sikit tentang perlunya ada insuran kalau sykt kita tak cover. Kalau yg kerja gomen tu ok lah sebab masuk hospital kerajaan tanggung.

    ReplyDelete
  30. zonaku,

    Persediaan utk membayar bilnya.

    Aku dah sambung n3 ni dgn memasukkan citer tentang insuran.

    Kerja ko skrg takde kaitan dgn bidang ini lagi ke?

    ReplyDelete
  31. en_me,

    nak cari duit pun bukan senang. Yang saya risau kita kerja bertahun2 tapi bila sakit masa kita dah tua, habis simpanan utk bayar kos perubatan.

    Kita cari duit doktor dan hospital yg kaya huhuhu

    ReplyDelete
  32. sama plak cara diet aku ngan tijah

    hihihi

    ReplyDelete
  33. YB dulu masa arwah kakak saya sakit anuresym dia masuk Puteri Specialist kat JB, ada anak angkat arwah abah saya jadi Dr kat situ, Dr Hasnahbee Ahmad Jan dia ni dulu masa belajar diUM adalah rakan Datin Seri Wan Azizah. Oleh kerana Kakak saya seorang ahli perniagaan dia rekomenkan kakak saya pergi ke Mount Elizabeth diSingapore, so kakak saya setuju sbb dia ada beli Insurance di MAA( agentnya adalah kawan kakak saya). Nak dijadikan cerita setelah di operation di Mount Elizabeth, otak kakak saya telah dipenuhi air, so doktor cuba keluarkan air tak oleh juga akhirnya kakak saya meninggal. Setelah urusan pembayaran sebanyak 140,000.00 malaysia dibuat ( kami syer adik beradik buat pembayaran dulu sbb kakak saya dah meninggal jadi dia tak sempat nak keluarkan duit dia dalam bank, atau pun sign credit card, suami dia dah meninggal 3 tahun awal). So selepas 3 bulan agent datang nak bayar balik YB tahu berapa agent tu nak bagi hanya RM50,000.00 mentang2 lah anak2 kakak saya tu budak2 dia nak kelentong,pada masa tu suami saya masih jadi setiusaha sulit diMOF, apalagi suami saya pergi ke MAA jumpa pegawai kat situ dan beritahu pasal agent tu, agent tu marah sangat tapi tak oleh buat apa, at the end tak sampai sebulan dah dapat cheque sebanyak RM150,000.00 lega anak saudara saya pulang balik duit yang kami2 semua dulukan. Moral of the story walaupun kawan baik kekadang kena tipu juga, subhanallah.

    ReplyDelete
  34. ohhh.. ini rupanya si tijah tu.. whaaha.. pes taim tgk tijah..

    ReplyDelete
  35. elllo Tijah!!!
    .
    ello YB
    .


    DrDaddyZiyyad dah jawabkan..
    kita iyakan aje...
    :)

    ReplyDelete
  36. Waqheh,

    Alhamdulillah kalau masih banyak ingat Allah masa sakit tu. Ada juga yg berkeluh kesah sbb sakit dan ada yg dah tak tahu apa benda iaitu mereka yg koma.

    Hospital canggih peralatannya lebih canggih.

    ReplyDelete
  37. huwaaaaaaa. tak misteri lagi la ai cenihhhh. teruk la yb nihhh. ya. skrg ni jgn risau...kita kan ada tribunal pengguna. kalu ada agen insurans yg salah advice, salah laku ke. report jer jgn malu jgn segan.

    yer. sila pm saya jika perlukan khidmat nasihat seorang adun yer. free of charge.

    yg penting...edukesyennnn dan kesedaran.

    tak gittew bang. huhu

    btw...terima kasih byk2 kerana sudi berurusan dgn saya.

    ReplyDelete
  38. Betullah..skrg ni kita kena ada insuren..bimbang andai berlaku sesuatu yg x diingini..
    Kami sekeluarga pon guna insuren cap yg sama..dan ejen kami mmg first class!!!!

    ReplyDelete
  39. Larrr... dlm peluk2 pun boleh berjangkit kan...bahaya betul...

    Anak akak pun buat prudential... memang reliable...

    ReplyDelete
  40. YB nak minta maaf dgn Tijah saya menulis cerita arwah kakak saya tun sebagai panduan aje, nanti tijah ingat saya kata jangan percaya kat dia pulak dan tak semua kawan kita, kita tak boleh percaya ada yang baik juga. Maaf takut nanti ada yang kecik hati pulak.

    ReplyDelete
  41. kak ct,

    siapa yg ada bibik eloklah hantar buat pemeriksaan kesihatan di sini.

    ReplyDelete
  42. AZANI,

    Wsalam bro.

    Beli dari telemarketing kalau ada masalah tiada yg mahu own up the problem. Kita kena tendang mcm bola.
    Kalau beli dari org yg kita kenal kalau dia nak buat mcm tu, kita tendang dia balik hehehe

    ReplyDelete
  43. Syida,

    wah benefit semakin baik. Kalau utk isteri bersalin cover juga ke? Kalau cover, tahun depan ramailah yg dapat anak lagi hehehe

    ReplyDelete
  44. rosdiana aka wos,

    mestilah comel. Tengoklah dia diet makan apa tu hehehe

    Bila nak dating dgn awak dan tijah pulak ni? Semalam awak tak bagi lagi kata putus tempat dan tarikh ngeeee

    ReplyDelete
  45. DaddyZiyyad,

    Itu diet hari Isnin. Kalau hari lain harus lamb chop atau paling koman chicken chop hehehe.

    Well covered famili awak. Elok menyimpan dgn PTPTN utk Ziyyad juga sbb boleh potong cukai pendapatan.

    Sudah nak kikis mentaliti yg dah bergenerasi bertapak. Jgn kata nak cas benda yg free, nak kurangkan subsidi pun ramai yg dah mengamuk.

    ReplyDelete
  46. DaddyZiyyad lagi,

    Terima kasih di atas penerangan itu.

    Semoga kita rajin menziarahi kaum keluarga atau sahabat handai yg sakit utk membantu proses pemulihan selain memenuhi tuntutan agama.

    ReplyDelete
  47. kts,

    kalau mcm tu ko lupakan ajelah hasrat nak turunkan berat badan ko tu. hikkss

    ReplyDelete
  48. sharifah rosidah,

    Terima kasih berkongsi pengalaman. Semoga menjadi panduan kpd yg lain. Suami awak kerja di MOF masa tu jadi senanglah sikit. Kat Msia ni kalau kita tahu saluran atau cara yg betul, susah org nak kelentong. Kalau tak, ramai sgt yg nak mengambil kesempatan atau nak jadi conman. Bukan dlm hal tuntutan insuran aje. Hal2 lain pun banyak spt tender, tanah, kelulusan pelan dsb.

    Jadi kita kenalah luaskan pengetahuan kita atau jgn segan bertanya dgn yg arif.

    ReplyDelete
  49. -GC-,

    Bukan senang saya nak pujuk tijah beri kebenaran gambar dia ditayangkan di blog ini.

    Tadi lepas dia melihat gambar tu, dia minta saya keluarkan. Tapi saya rasa biarlah kat situ kerana ramai yg kenal dia hanya melalui nama saja termasuk awak hehehe

    ReplyDelete
  50. DrSinga,

    ello Izatti hehehe.

    tijah nak jumpa awak. Kalau awak berminat nak tahu tentang insuran, lagilah cepat dia pergi klinik awak ngeeee

    ReplyDelete
  51. Tijah,

    Mula2 dulu ko mmg misteri. Nama sebenarpun ramai yg tak tahu. Tapi bila kat blog dan fb ko dah pamerkan, aku tolong war-warkan aje lagi.

    Gambar ko sekeluarga pun pernah keluar kat blog ko. Mungkin ramai yg tak sedar masa tu kerana belum meletup habis blog ko masa tu.

    Kpd yg ada masalah dgn sykt insuran atau ajen mereka, mmg kita boleh ke tribunal pengguna. Tapi mana yg ko jadi ajennya, aku yakin ko akan memberi segala bantuan yg diperlukan.

    Oleh itu sesiapa yg belum ada insuran, jgn segan jgn malu utk berhubung dgn tijah.

    Terima kasih kembali kerana dpt berurusan dgn ko.

    ReplyDelete
  52. masa kini insuran wajib ada, kos perubatan kian mahal, penyakit juga kian banyak


    moga sepupu YB cepat sembuh

    ReplyDelete
  53. Sally,

    Masa kita kerja yg ada menyediakan perlindungan insuran atau sykt yg sanggup bayar bil hospital takpelah. Tapi bila kita berhenti kerja atau bila kita dah bersara, siapa nak tanggung semua tu? Masa tu (kalau sampai umur bersara) nak ambil insuran pun dah susah.

    Saya bukan nak promote sykt insuran mana2.Cuma nak promote tijah sebagai salah seorg ajen insuran yg bagus hehehe

    ReplyDelete
  54. aNIe,

    Itulah kalau nak jangkit. Tapi hasil ujian yg pelbagai ada yg kata negatif dan ada yg rasa positif. Doktor pun tak dapat beri kata putus lagi.

    Mungkin anak kakak kenal dgn tijah ni sebab satu kompeni.

    ReplyDelete
  55. sharifah rosidah,

    Saya rasa tijah baca komen awak ni. Nanti kalau saya kontek dia saya beritahu lagi (kalau2 dia tak terbaca komen awak yg ini).

    Kisah awak tu kenalah dilihat dari sudut positif.

    ReplyDelete
  56. ibuintan,

    dulu ramai yg menyampah bila ada org insuran nak jumpa. Tapi skrg eloklah ada. Seperti kata tijah, yg penting education dan kesedaran. Kalau rasa tak perlu nak ada perlindungan buat masa ini, tak salah kalau ambil masa sikit dan dengar penerangan dari ajen2 insuran. Nak kontek tijah tu pun boleh.

    Harap2 sepupu saya tu cepat sembuh. Nasib baik dia takde anak kecil kat rumah.

    ReplyDelete
  57. pasni blanje saye plak YB. saye pun mkn sket je. eh.. kaktiny pon bole gak klu nk blanje. hehehhe

    ReplyDelete
  58. Bagus peringatan ni..
    Mase sihat ni la kena beringat..
    Sok2 dah sakit nyesal xde insurans bagai...

    ReplyDelete
  59. takut la nak jumpa yb, nanti dia ambik gambar curi curi ni... he he

    ReplyDelete
  60. AZANI,

    Wsalam bro.

    Catz mana pulak ni? Inilah tijah. Dah 4 kali saya jumpa dia. Tengok dari belakang pun saya boleh kenal hehehe

    ReplyDelete
  61. tasek,

    tijah mmg diet. Itu sebab makan sikit aje hehehe

    ReplyDelete
  62. Masy,

    Ko kata nak makan kat restoran dekat masjid Shah Alam tu. Sampai skrg tak jadi2. Akupun dah kurang ke Shah Alam skrg utk kerja.

    Ko ayatlah Tiny kalau nak minta dia belanja. Untung2 dapat belanja makan roti canai tepi opis dia tu hehehe

    ReplyDelete
  63. Cik SHiNJU,

    Sama2lah kita beringat. Kalau nak tahu lebih detail lagi bolehlah kontek tijah.

    ReplyDelete
  64. Daun,

    Mana pula saya curi2 ambil gambar tu? Dah saya dah minta kebenaran dari tijah sebelum buat citer pasal dia dan letakkan gambarnya.

    Kalau org tak kasi saya tak masukkan.

    Amacam? Boleh kita jumpa?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails