Majlis tahlil di rumah mertuaku baru berakhir. Macam biasa, kenduri hidangan nasi ambeng. Buat 10 dulang dgn setiap dulang utk 5 org. Jemputan tak boleh melebihi 50 org. Malam ini 49 org yg hadir. Pheeww.
Selesai bacaan doa, dulang2 nasi ambeng akan dikeluarkan. Turut disediakan ialah minuman dan kuih muih yg telah dibungkus di dlm bekas plastik yg berzip. Setiap kumpulan 5 org akan 'melantik' seorang ketua utk membahagikan nasi dan lauk secara sama rata. Setelah di'belah' nasi dan lauk2 tersebut dimasukkan ke dalam beg plastik utk dibawa pulang.
Dalam masa kurang 5 minit, selesailah acara membungkus nasi ambeng dan imam akan memberi salam tanda para jemputan meminta diri.
Skrg emak Adam dan kakaknya sedang membasuh dulang dan gelas.
Tiada pinggan mangkuk yg perlu dibasuh hehehe
Sent via BlackBerry from Maxis
pertama kali makan ns ambeng thn 96.
ReplyDeletekat kampung paya jaras, melaka
pun dah lama tak makan,kalau yang biasa jual tu rasanya tak ori la...
ReplyDeletewalaupun dekat tapi tak maneh la saya menerjah kenduri orang semata-mata mau makan nasi ambeng. hihihi~
ReplyDeletemudahnya kenduri nasi ambeng kan?
ReplyDeletetakyah pening nak cuci pinggan banyak2
penah sekali makan dalam dulang nih. memang rase lain. terasa ukhwah gituh
ReplyDeleteaku tak pernah makan nasi ambeng walaupun ketika ambang merdeka mahupun ambang tahun baru
ReplyDeleteSejak saya mengajar kat Kg Teluk Ru.. kebanyakan aktiviti kat sekolah mesti buat nasi ambang.. kadang2 jemu jugak rasanya.. tp yang memang best bila makan dalam dulang beramai2..:)
ReplyDeleteKakngah,
ReplyDeleteDah lamalah kakngah tahu ttg nasi ambeng ni.
Paya Jaras, Melaka tu kat mana? Sg Buloh, Melaka biasalah saya lalu.
Kaklong,
ReplyDeleteNak cari yg ori kenalah ke majlis kenduri di kg org Jawa spt di Tg Karang ni.
Nnt kalau kaklong dah kenal emak Adam boleh ikut kami balik kg bila ada kenduri.
GadisBunga,
ReplyDeleteBawalah kawan atau emak awak sekali. Keluarga emak Adam friendly. Kalau tak percaya tanya mereka yg pernah jumpa dia.
Nnt bukan saja awak dpt makan nasi ambeng kat sini tapi siap tapau ngeee
Mrs azmi,
ReplyDeleteBetul tu. Basuh dulang 10, gelas 50 dan bekas basuh tangan 10.
Periuk belanga dah basuh ptg tadi ngeeee
YB..teringinnya nak makan nasi ambeng..sejak berpindah dari tanjung karang..yang paling dirindui ialah nasi ambeng..
ReplyDeleteYB,
ReplyDeletemasa mula-mula kerja dulu, bila dihidangkan nasi ambeng pada majlis kenduri, memang Kak Long tertanya-tanya, kenapa tak ada pinggan mangkuk. Masa tu kekok betul nak makan, tapi sekarang kalau orang jamu Kak Long dengan nasi ambeng, dah boleh habis juga bahagian Kak Long tu...
YB nak tanya , jadinya takde makanlah time kenduri sebab semuanya dah dibungkus bawa balik.lea takda pengalaman lagi kenduri ngan nasi ambeng ni.mkn tu pernahlah.
ReplyDelete2 perkara yang selalu terfikir ..
ReplyDeletei) agaknya semua nasi kat dalam dulang tu habis ke dimakan oleh 4-5 orang tu ??( sebab untung sape share dgn IE sebab tak makan byk) dan berbanding dlm pinggan ..dlm dulang kalau tak habis tentu yang lebihannya kan ??..(atau orang Jawa memang kuat makan ???>>>>>!!!
ii) bila kenduri kawin..agaknya mesti kena masak dua kali ganda ..sebab utk dimakan dan dibawa pulang ...????
...entri ni seolah-olah org dtg kenduri ni tidak dijamu di rumah kenduri tetapi sekadar aktiviti membungkus sahaja ??? gitu ke ??
..smbungan:
ReplyDeleteutk makluman TK tu tempat jatuh lagi dikenang....
kalau kena dua tiga rumah satu malam, mahu penuh peti ais dengan nasi ambeng !
ReplyDeleteUniknya budaya kita, menariknya adat orang Jawa.
ReplyDeleteSaya teruja ingin merasa...
selalu dengar tapi belum pernah jumpa
ReplyDeleteAda sambal horeng tempe dan peyeknya tak dalam Ambeng tu? Saya selalu korek yang itu.
ReplyDelete(Kami sebut ambeng saja)
Salam YB,
ReplyDeletebegitu rupanya kenduri nasi Ambeng..
Bungkus sendiri dan bawa balik..adakah sama dengan kaum wanita yang pergi ke kenduri tu..juga tak makan hanya bawa bungkus..
macam mana nasi ambeng tu ya hehe
ReplyDeleteMasZuber,
ReplyDeleteMakan dalam dulang ni mmg boleh merapatkan perhubungan. Tapi ada org yg tak biasa tak boleh nak makan sebab rasa geli.
Penyuk,
ReplyDeleteOrg jarang makan nasi ambeng masa ambang merdeka atau ambang tahun baru tapi mereka makan nasi ambeng ketika bulan mengambang hehehe
Lieya,
ReplyDeleteKebanyakan perkara kalau terlalu kerap akan menyebabkan kita jemu atau hilang ummphhnya. Begitu juga nasi ambeng.
Makan dalam dulang beramai2 mmg best.
kak Erna,
ReplyDeleteLama ke duduk di Tg Karang? Masa tu belum kenal kak Erna sbb blog pun belum ada agaknya hehehe.
Bila2 ada masa pergilah ke TK. Ada warung yg jual nasi ambeng skrg.
eh,cara macam ni lagi senang dari nak cuci pinggan mangkuk sume. tp org kedah mana kenai nasik ambeng ni.keh3x
ReplyDeleteSalam en. Yunus. Kunjungan balas dari saya.
ReplyDeleteKeluarga isteri en.yunus jawa yer sama ngan my hubby. Saya suka nasi ambeng... Bila kenduri kami salu buat nasi ambeng dan utk jemputan bawa pulang kami sediakan takir...bekas yang dibuat dr daun pisang untuk isi nasi ambeng.
kat kg saya satu ambeng dikongsi 4...biase kami pon sediakan 15 dulang je..
nasi ambengggg mmg sedappppp...nak mkn kena blk kg la jwbnya
ReplyDeletefirst time dulu, masa dapat nasi ambeng dari masjid (bapak sedara bagi..).. rasa cam nk nangis bila tgk nasi + ayam + masak su'un dgn tempe + mee dlm nasi.. terus tak makan..
ReplyDeletetapi.. rupa2nya, itulah keistiewaannya... dan.. skrg ni, bila umah mertua buat, tak dan sambal goreng (yg dulu aku panggei masak suun campur tempe..hahaha).. masuk pinggan, adik beradik rizal ngan aku sekali dok membaham kat dapur.. kehkehkeh...
tak kenal maka tak cinta katanya kan..
(sungguh aku tak penah kenal nasi ambeng ni sepanjang aku duduk kt kampung aku nuuun di utara sana.. hahaha)...
mudah jugak kalu dibuat begitu, kan
ReplyDeleteduuuh..., enaknya nasi ambeng!!!
ReplyDeletePak nasi ambengnya, boleh lebih dari 10 dulang gak? kan kasihan yang lain gak kebahgian, macam aku ini....
hehehe.....