Thursday, October 28, 2010

Kalau Nak Tambat Hati Suami Tambatlah Perutnya

Tajuk mcm nak tambat lembu pula ni. Tapi itulah kata org bijak pandai.

Emak Adam memang bijak masak. Bukan aku aje yg kata tapi org lain pun kata.

Tengahari ni dia masak mcm biasa utk makan tengahari kami sekeluarga (yg ada kat rumah ni lah. Yang pergi sekolah atau yg di asrama tak dapatlah merasa). Dia masak sambal tumis kerang, pecel lele (ikan keli) + telur itik, tumis buncis dan kari tenggiri + bendi.

Lauk dan sayur yg lain tu aku tak kisah. Kari tenggiri tu sudah cukup bagi aku. Kalah kari kat restoran di Bidor yg aku makan bulan lepas tu. Aku makan tambah sampai dua kali. Kalau ikutkan nafsu, mahu aku tambah lagi sekali.

Inilah untungnya kalau isteri pandai dan rajin memasak.

Lepas ni kami nak pergi shopping di JJ yg ada buat sales sampai 4hb Nov. Tapi hari ni ahli kelab J card akan mendapat baucer RM10 bagi setiap pembelian RM100. Bagi yg mengikuti fb aku, aku dah beritahu emak Adam dah pilih 2 beg tangan dan satu dompet semalam. Hari ni tinggal datang ambil dan bayar. Aku pun dah pilih 4 pasang seluar. 3 tu dgn potongan 70%

Ada lagi barang lain nak cari nanti. Ikut larat dan bajet. Semalam baru dapat bayaran sikit dari klien hehehe


Moral of the story: tambat lelaki dgn masakan, tambat perempuan dgn shopping.

69 comments:

  1. gumbiraaaaaaaaaaaaaaaanyaaaa hari ini

    .
    .


    .
    .


    mana pergi kak ct ni

    sila jeles ya kak ct



    pssttt.. terbukti ai ken be number 1

    ReplyDelete
  2. skreetttttt,ceh kts potong line.

    ReplyDelete
  3. ;)

    best

    eh... agak2 ada tak yg mara nanti ni

    .
    .

    takleh komen bebanyak eh

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum tuan rumah,lupa nak bagi salam.

    ReplyDelete
  5. aku marahlah ni kts, wehhh, mana aci kmen dulu baru baca.

    err.....ai pon blum baca gaks,ehehehe

    ReplyDelete
  6. tak nak tambat ai ke bang??


    .
    .


    .
    .


    naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkk ikut shopping!!!!!!

    ReplyDelete
  7. takmo masak sedap2...

    .
    .


    .
    .


    nanti suami makan banyak... :P

    ReplyDelete
  8. eh... sebok aar juliet ni

    .
    .


    wat kerja laaaa!!!

    ReplyDelete
  9. ai pon rela ditambat bang,,ehehehehe.

    nak gi jj jugaklah.

    ReplyDelete
  10. kts,
    blog ni dibuka utk semua org, jadi jgnlah marah2. tuan rumah pon ok je.

    untung kaklina dapat henbeg baru,ai pakai henbeg koyak takde sapa nak sponsor.

    ReplyDelete
  11. jom juliet... lepas kerja..

    untung2 terserempak ngan yb.... errr... :D :D :D

    ReplyDelete
  12. buleh kita pow yb kat mak tim...yb...tolonglah bersuara :D

    ReplyDelete
  13. perut hubby ku dah boroi sebab terlalu banyak makan....

    ReplyDelete
  14. setuju sesangat la ngn moral of d story tu...

    ReplyDelete
  15. masak sedap2 lepas tu sendiri makan. wuwuwuwu~~~~

    ReplyDelete
  16. aw

    sengih sorg2 bile baca entri YB ni

    ReplyDelete
  17. btol tue yb...bini ku pun suke sgt shopping

    ReplyDelete
  18. okeylah tu.... saling tambat menambat

    ReplyDelete
  19. tambat pompuan dgn shopping??.. hohoho... kekdah tu tak buleh digunapakai kat aku.. aku tak suka shopping.. letih!!. hahaha..

    - aku xsuka shopping, alah bunga, tak suka coklat, tak lalu kek coklat, tak gemar pakai barang kemas, benci make up.. dan ya, aku mmg pelik dan terlari daripada skema yg pompuan suka..

    AKU PELIK KAN!.
    hahahaha.. (syukur laki aku buleh terima aku.. hehehe).

    ReplyDelete
  20. hahaha.. btul2...

    tp shopping tue memeritkan cikit

    ReplyDelete
  21. salam YB
    laa cam tu petua nak tambat hasben.. patut la sampai la tak tertambat2.. asyik terlopehh jer.. ngeh3X

    ReplyDelete
  22. YB... kecur air liur dgr sambal tumis kerang... lama dah tak masak kerang... sebabnya kedai kat sini jual kerang kecik2...tak best... lagik pun cik abang takleh makan kerang...huhuhu....

    ReplyDelete
  23. hahahha.

    sejak Ai start bg sampe 10 komen hari tu dah ramai lak start buat tabiat yg serupa.

    takpelah teruskan.

    walau nampak YB hapdet blog, Ai malas dah nk komen awal2. takut peminat fanatik YB mare


    peace

    ReplyDelete
  24. nanti muncit dan boroi baru takde orang mnak begitulah maksudnya yek

    ReplyDelete
  25. kts no 1,

    Masuklah pintu tak kunci tu. Bukan ko tak biasa datang rumah aku.

    ReplyDelete
  26. kts no 2,

    Aku tumpang gembiri bila ko gumbira hehehe.

    (Aku tumpang sedih bila ko pedih huhuhu)

    kak ct kata dia nak bagi can arini. Esok mungkin dia akan memberi saingan semula.

    Ko mmg boleh menjadi yg no 1 tapi ko juga boleh jadi yg no 2 hahaha

    ReplyDelete
  27. juliet,

    Opocot!

    Kereta Ferrari pun kalau dgn kancil kts ke?

    ReplyDelete
  28. kts no 3,

    masih teruja nampak. Maklumlah dah beberapa kali ko hanya jadi yg no 2. Tahniah!

    Komenlah sebanyak yg ko larat. Takde yg marah kalau tak sampai 10.

    ReplyDelete
  29. juliet no 2,

    Waalaikum salam cik juliet yg cun. Alahai nak cepat sampai terlupa beri salam.

    ReplyDelete
  30. juliet no 3,

    Korang 2 ni bukan tak biasa buat mcm tu. Itu yg aku kata tak nak buat n3 panjang2. Mesti korang tak baca bila berebut nak jadi yg pertama.

    Lepas berebut jgn pula tak baca. Letih aku fikir dan taip tau huhuhu

    ReplyDelete
  31. kts no 4,

    Mahu ke ko aku tambat? Biarlah ko bergerak bebas. Bila tiba masanya ko datang juga nanti hehehe.


    Iya ya aje nak ikut. Aku ajak ko tak nak datang pulak. Aku tunggu ko sampai dekat pukul 7 tadi tau.

    ReplyDelete
  32. memang kena masak yang sedap2 tapi masa yg sama kena perli supaya perut tidak maju ke depan..

    hahaha..


    tau jawapan dia apa ?
    nanti orang nak kang ..
    saya jawab balik..
    kalau tepuk sebelah tangan tak berbunyi kaannnn.


    *perbualan petang tadi.. (^_*)

    ReplyDelete
  33. kts no 5,

    takmo ke tak tau? Ko bukan pandai masak sgt. Hari2 pun ibu yg masak utk ko. Bila ko nak belajar dgn emak Adam? Takkan dah lepas kahwin kot? hehehe



    Biarlah suami makan banyak kat rumah dari makan kat luar ahaks.

    ReplyDelete
  34. kts no 6,

    juliet pun nak bermanja jugak tu. Bukan org lain pun. Bakal madu ko jugak hahaha


    Kerja dia dah habislah tadi. Bos balik awal arini.

    ReplyDelete
  35. juliet no 4,

    Aku tak nak belanjalah korang. Aritu pergi mak tim tak ajak aku.


    kts kata dia nak donut big apple tadi.

    ReplyDelete
  36. sangat setuju dengan n3 ni hehehe..

    masa pregnant hr tu doc x bg gerak sangat sbb ada prob...en suami mula rindukan air tgn bini dia walaupun saya masak idakla sehandal isteri yb :)

    ReplyDelete
  37. SALAM,
    CAKAP ORANG TUA2 TU SEDIKIT SEBANYAK ADA KEBENARANNYA. TERUTAMA SEKALI KALAU DAPAT SUAMI KAKI MAKAN MACAM LF NI. SILAP2 PERUT SUAMI MAKIN BESAR KERANA MASAKAN ENAK SI ISTERI YANG DISAYANGI

    ReplyDelete
  38. hu... jangan dimula tambat isteri dengan shopping.

    gunung tahan pun boleh botak dibuatnya...

    ReplyDelete
  39. Daun Bidara,

    Alhamdulillah dah jodoh kami.

    ReplyDelete
  40. Chik Na,

    Emak Adam dan Atikah seronok betul tadi masa shopping. Biarlah mereka dgn kegembiraan mereka.

    ReplyDelete
  41. pB,

    terima kasih. Kalau nak ikut cara ni silakanlah.

    ReplyDelete
  42. Alimaz - Kembara Terasing,

    perut suami boroi kerana makan masakan isteri takpe. Jgn boroi makan makanan kedai tak sesuai.

    Kena suruh suami kerap bersenam utk kurangkan boroi tu.

    ReplyDelete
  43. kak ngah,

    Setuju terutama bab shopping tu kan? Biasalah wanita.

    ReplyDelete
  44. gadisBunga,

    kira praktis masaklah tu. Nanti kalau dah kahwin tak susah payah nak belajar kerana dah biasa masak yg sedap2.

    ReplyDelete
  45. elyse,

    Salam kenal. Terima kasih kerana sudi singgah dan memberi komen.

    Mesti ada yg mencuit hati awak tu? Kongsilah dgn kami.

    ReplyDelete
  46. T@sh Sch@,

    Awakpun pandai memasak juga? Beruntunglah siapa yg menjadi suami awak esok hehehe

    ReplyDelete
  47. jedi,

    Org perempuan ni xtvt utama di masa lapang ialah shopping. Awak sediakan ajelah bajetnya hehehe

    ReplyDelete
  48. salam YB

    mmg beruntung dpt isteri yg pandai masak bukan mcm kts tu..

    asyik2 nk 1st je..

    suke le die tu.....

    ReplyDelete
  49. ibuintan,

    Banyak lagi penambat antara kami terutama anak2. Tak mampu nak ceritakan semuanya.

    ReplyDelete
  50. TINY,

    Ciri2 wanita yg ko terangkan itu mmg ciri2 wanita yg normal dan typical. Tapi ketahuilah ramai lelaki (para suami) menderita dlm senyap utk memenuhi tuntutan isteri spt mahu bershopping.

    Untunglah suami ko dpt ko! Serius aku cakap ni. Kalau tak percaya esok pagi masa nak pergi opis tu ko tanyalah dia.

    ReplyDelete
  51. meo,

    Bukan memeritkan sikit tapi memeritkan banyak. Demi kebahagiaan rumahtangga sabar ajelah ngeeee

    ReplyDelete
  52. Aanas,

    Wsalam.

    Begitulah caranya bagi kebanyakan suami. Kalau masakan isteri sedap, mereka akan kerap di rumah utk makan. Tapi kalau masakan hampeh, mereka lebih rela makan masakan org lain di luar. Lama2 kendur rasa kasih sayang huhuhu.

    Kalau belum terer masak, boleh belajar.

    ReplyDelete
  53. aNIe,

    Bagi penggemar kerang mmg kecur air liur bila dengar sambal kerang. Suami aNIe mcm saya juga - tak suka makan kerang. Mungkin dia alergik kot. Saya taklah alergik cuma tak berapa nak lalu kerang kecuali yg dibakar hehehe

    Kerang skrg mmg banyak yg kecil2. Harga tak pulak ikut kecil. Tetap RM2 sekilo.

    ReplyDelete
  54. Yati,

    Sebenarnya pengomen tegar dah lama bagi banyak komen. Biasanya antara 3-4 komen. Untuk penuhi kuota kot. Tapi awak yg mulakan beri sampai 10 komen. Malam tadi silversarina dah ikut.

    Kalau ada peluang silalah berlumba utk komen awal2. Tengok siapa cepat. Ada berani?

    ReplyDelete
  55. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o,

    kalau takde org nak, isteri lenalah tidur. Kalau tahu ada yg cuba tambat suami dia, mestilah risau.

    ReplyDelete
  56. a.z.r.i.n.a,

    Kalau masak sedap bukan utk suami aje. Anak2 dan isteri pun turut rasa nikmatnya. Teruskan masak dgn sedap.

    cik abg awak saya tengok ok apa. Mana ada boroi. Nasib baik takde yg nak tackle dia. Org lelaki kalau asyik digoda lama2 layan jugak huhuhu

    ReplyDelete
  57. lepas kahwin kali ke2 perut aku x jugak boroi2 mcm dulu. makin kempis ada la...naper yek? YB sila jawab!

    ReplyDelete
  58. incik firdaus tambat hati saya dengan kesungguhan dia bekerja... buleh buat keja-keja kampung yang berat, dan his sense of responsibility terhadap emak dan adik-adiknya even though dia bukan yang paling tua... shopping? dia offer tetiap minggu pun belum tentu saya nak pegi... :D :D

    ReplyDelete
  59. Ms Lilies,

    Kebanyakan suami lebih suka air tangan isteri w/p mungkin masakan org lain lebih sedap. Sekali sekala rasa masakan org ok, tapi hari2 biasa kalau boleh nak rasa masakan isteri sendiri. Itu yg en suami awak rindukan masakan awak masa awak pregnant tempoh hari.

    ReplyDelete
  60. luahfikiran,

    Wsalam.

    Org tua2 bercakap melalui pengalaman. Itu yg mahal tu.

    LF dan saya samalah. Kuat makan sebab isteri kita selalu masak sedap2. Kalau tak makan rasa rugi dan isteri ingat kita tak menghargai susah payah dia memasak. Bila makan, perut pula dah naik boroi. Takkan nak salahkan isteri pulak kan? Sendiri mau ingatlah hahaha

    ReplyDelete
  61. Insan Marhaen,

    Kebanyakan wanita mmg suka shopping. Kalau tak dapat membeli, pergi window shopping pun jadi. Rasanya tak patut dikekang kegemaran mereka melainkan jika telah sampai tahap melampau seperti tiap2 minggu mesti pergi shopping. Kalau tiga atau empat bulan sekali semasa ada sale pula tu, mungkin takpe. Untuk kebahagiaan rumahtangga.

    ReplyDelete
  62. kak ct,

    wsalam.

    Makbul doa saya minta diberi isteri yg pandai masak. Kalau tak mahu kontrak makan dgn gerai seberang jalan tu hehehe

    kts emak dia yg pandai masak tp dia tak minat (belum minat kot) nak belajar dgn ibu dia. Bila dah nak kahwin esok agaknya baru nak belajar masak hehehe

    ReplyDelete
  63. Daddy Zuki,

    saya rasa sbb awak banyak exercise lepas kahwin kali kedua ni. Siang malam bersenam. Mana nak ada lemak berkumpul hehehe

    ReplyDelete
  64. syah,

    Alhamdulillah dia sudah berjaya menambat hati awak dan terus menambatnya dgn perkara2 yg awak suka dan banggakan. Tahniah kpd Incik Firdaus dan awak juga.

    Ada org hanya cuba menambat hati pasangan semasa belum kahwin. Lepas kahwin terus berubah. Ini jenis hampeh.

    Tak semua wanita suka shopping. Awak salah seorg dari golongan tersebut.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails