Wednesday, May 5, 2010

Pagi-pagi Adrenalin Dah Terpancut-Pancut

Selalunya sebelah pagi aku rilek2 buat kerja sementara menunggu enjin dalam badan aku ni panas. Tapi pagi ni ada beberapa kerja yg nak kena siapkan cepat.

Mula2 aku kena telefon sebuah jabatan kerajaan utk konfem meeting pagi ni dgn bos mereka pukul 11:00. PA dia call aku semalam pukul 4 lebih. Aku kena pastikan konsultan, Road Safety Auditor (2 org) dan klien aku dapat hadir pagi ini. By the time aku dapat hubungi semua mereka dah pukul 11:45 malam tadi. Pagi ni tepat pukul 8 pagi aku call PA tu. Takde org jawab panggilan. Pukul 8:05 aku call balik baru dapat. Ok konfem meeting pukul 11 pagi. Aku terus emel dan sms semua yg kena hadir. Laporan yg nak dibentangkan ada pula kat opis klien. Dia belum hantar rupanya! Aku suruh konsultan bawa salinan back up.

Sementara itu aku call opis aku di Rawang suruh kerani aku buat invois utk satu projek lain. Bukan banyak sangat pun - cuma RM4000 aje. Semalam dia dah buat tapi nombor PO nombor lama. Dia baru dapat nombor PO yg baru dari klien pagi ni. Aku pun boleh buat invois tu tapi saja nak latih dia kerana dia baru masuk kerja. Selepas dia buat invois tu dia emel kat aku utk aku cetak dan sain kat rumah ni. OK beres.

Sambil tu aku kejar pula konsultan utk satu projek lain di Klang. Nak ajak salah seorg kakitangan dia ikut aku ke Klang pagi ni berjumpa JKR. Konsultan tu tak boleh pergi sebab dia masih MC. Aku call dia tak jawab. Biasanya mamat ni tutup hp waktu malam sampailah pukul 9 pagi. Ceit tak nak diganggulah tu. Aku sms dia pagi tadi. Pukul 9:15 baru dia balas sms aku. Budak dia tak dapat pergi kalau last minute notice. Pegiiiii dah. Aku suruh dia emel lukisan pelan kpd aku. Biar aku aje yg bincang dgn JKR. Bukan rocket science pun benda tu. Tapi sampai sekarang tak emel lagi. Ini yg buat adrenalin aku keluar tambah banyak huhuhu

Oklah aku nak ambil Haikal dari sekolah agama. Dia ada ko-ku kat sekolah kebangsaan. pukul 11 pagi ni. Selalunya dia balik naik van sekolah pukul 10:30.

36 comments:

  1. Setiap hari penuh dengan kebiZian nye yB ni..mesti ada xtvt..

    ReplyDelete
  2. hahahaha.. akupon teringat kt faizal tahir.. :P

    ReplyDelete
  3. "Sambil tu aku kejar pula konsultan utk satu projek lain di Klang. Nak ajak salah seorg .. "

    sejak bila pula YB suka main kejar-kejar ni ?

    ReplyDelete
  4. uiyoooo, memang cargas ini worang :)

    ReplyDelete
  5. kalo saya bizi tahap gini mesti kurus, tapi Yb nampaknya makin ke depan,hahahaha.

    psttt: org lelaki bila dah masuk umur 40an selalunya cepat naik badan,kekekekekekeke.

    ReplyDelete
  6. citahrudin,
    album terbaik tu. Harap saya pun boleh jadi yg terbaik hehehe

    relevan,
    sibuk setiap hari tu biasalah. Kalau tak org tak panggil BUSInessman walaupun saya tak layak dipanggil ahli perniagaan.
    Tapi pagi tadi banyak yg last minute. Itu yg kelam kabut.

    ReplyDelete
  7. ohhhhhhhhh


    aku msh dlm mod bercuti nie........ tp dah byk call aku terima dr ofis.... ayoooo......

    ReplyDelete
  8. yg ko pancut tiap hari tu tak kisah pulak!!!

    ReplyDelete
  9. pB,
    tak faham takpe.
    If you can't convince them, confuse them hehehe

    PnConfused,
    komen balas utk pB tu takde kena mengena dgn nama ko tau ngeee

    akupun teringat kat dia masa letakkan tajuk ini pagi tadi hehehe

    ReplyDelete
  10. sI tEDI,
    taklah bz sgt sebenarnya. Kalau bz mesti tak sempat nak update blog hehehe

    ReplyDelete
  11. Alimaz-Kembara Terasing,
    uhuk uhuk uhuk terbatuk lak saya ni. Tapi bukan batuk kering atau TB tau.

    Selalu tu bz juga tapi bermula pukul 8:30 atau 9 pg. Hari ni mula cepat sikit. Itupun sambung dari malam tadi huhuhu

    ReplyDelete
  12. al-lavendari,
    saya tak main kejar2 tapi kejar sungguh2. Ianya bermula sejak saya kena marah oleh big bos masa kat sykt kulit dulu. Masa tu dia tanya status kelulusan pelan bangunan dan saya kata kami sedang MENUNGGU kelulusan. Gara2 jawapan tu saya kena jerkah. Dia kata jgn tunggu tapi KEJAR (mcm lah pengarah yg nak sain kelulusan tu bapas sedara saya huhuhu).

    Apapun sejak itu saya dah jarang menunggu tapi selalu mengejar.

    Jawapan yg panjang tapi harap berpuas hati hehehe

    ReplyDelete
  13. salam YB..

    kalau tengahari esok pon ko biziz tersemput semput jugak, aku layan jonis ngan tijah sambil ngumpat ko buleh??...
    sila tersedak awal2 k..
    (nk mintak izin ngumpat awal2 nih, KOT KOT LA... KALAU ko tak muncul kan kan kan...kehkehkeh)..

    ReplyDelete
  14. Mak Su,
    cergas badan cerdas minda hehehe

    Eja,
    saya sarapan pukul 9:30 pagi tadi. Emak Adam masak mee hoon goreng. Pukul 7 pg tu minum Milo aje.

    ReplyDelete
  15. juliet,
    ko kan bz jugak. Tapi ko mmg maintain. KTS pun kalah (aku harap dia tak baca komen ni hehehe).

    Aku badan naik sbb emak Adam rajin masak selain aku banyak kena entertain org masa aku kat sykt lama dulu huhuhu

    ReplyDelete
  16. saya ingain memohon berbanyak-banyak maaf jikalau sekiranya soalan saya di atas tadi telah menyebabkan awak kehilangan banyak masa yang sesungguhnya sangat berharga yang mana masa itu barangkali boleh digunakan untuk mengejar konsultan itu kerana ia adalah sangat penting kepada 'bottom line' syarikat awak. hehe

    ReplyDelete
  17. saya harap awak juga berpuas hati !

    ReplyDelete
  18. tun begia,
    taklah bz manapun. Gempaq aje tu hehehe

    zonaku,
    ini yg aku jeles. Udah2lah cuti tu. Kesian kawan2 ko dok cari ko.

    Aku ingat pelanggan ko yg cari dan call ko.

    ReplyDelete
  19. ONE ZABA,
    yg aku pancut setiap hari tu memberi nikmat tak terkata. Adranalin ni boleh buat aku sakit jantung huhuhu

    TINY,
    bz mcmana pun esok aku akan cari masa jumpa korang berdua. Tapi Tijah dah roger aku. Dia kata ayam habis kat Seremban. Nampak sgt tak nak buatkan aku ayam rosmeri dia tu. Harapan aku tinggal cabonara ko aje. Jgnlah ko kecewakan harapan aku yg satu ni huhuhu.

    Korang nak mengumpat aku no hal. Boleh aku dpt pahala free hehehe

    ReplyDelete
  20. al-lavendari,
    takde hal lah bang. Saya dah jumpa konsultan tu di TTDI tghari tadi. Nak harap dia pergi Klang pahitlah.

    Bottomline sykt saya tak bergantung pada konsultan sgt tapi lebih kepada secepat mana kami dpt kelulusan dari pihak berkuasa. Itulah sbb saya kena buat baik dgn ramai org ngeeee

    al-lavendari lagi,
    tak puas hati langsung. Kena bagi alasan yg lebih kukuh kah kah kah

    ReplyDelete
  21. Cerito opo kuwi kang?

    Hi..hi..

    ReplyDelete
  22. Salam YB.....

    Kita org bisnes mana main tunggu- menunggu,kan. Kita kejar-mengejar, kan....

    No tima la nak tunggu2. Wasting time.....if you want, you run for it. Otherwise, go home and sleep.
    Betul tak, YB....

    Aku yg peknan pun buat bisnes tanpa menunggu.....dlm hidup aku takde istilah menunggu (especially dlm bisnes).

    YB....
    Kita ni s`haluan, kan.....
    I mean, cara p`mikiran m`corak hala tuju bisnes kita....kan, kan YB.

    Huhuhuhuhu.....

    :) Peace.....

    ReplyDelete
  23. ckLah,
    cerito wong tuek. Bojo orak patek'e faham

    hehehe

    ReplyDelete
  24. Salam YB,
    Mak oi...bzz dah cam betul2 YB dah nie... hehehe

    ReplyDelete
  25. Catwoman,
    wsalam.

    Kalau bukan org bisnes pun tak baik menunggu atau membuat org lain menunggu. Kalau nak cepat maju eloklah bergerak pantas. Itu yg org luar nampak mcm terkejar2.

    Ko mmg kategori lasak. Peknan pun masih mampu berkejar. Mesti ada bnyk yg ko nak buat. Bisnes kencanglah tu hehehe

    I am not sure whether corak hala tuju bisnes kita sama. Tapi tujuan utama bukan nak cari untung utk diri sendiri semata2 kan?

    ReplyDelete
  26. Atikah,
    wsalam.

    YB yg betul2 bz mcm ni ke? Aku tengok ramai yg rilek aje kecuali masa nak pilihanraya hehehe

    ReplyDelete
  27. YB.....

    B`bisnes bukan b`maksud utk kejar untung s`mata2 je, kan.
    Dlm b`bisnes juga kita masih boleh buat amal jariah dan b`ibadah...

    Corak serta hala tuju aku adalah utk kembangkan market bisnes kpd org Islam.

    Dalam bisnes pasti ada UNTUNG RUGI, NAIK JATUH, kan YB...
    Yg pasti unsur RIBA, RASUAH tiada dlm senarai bisnes aku, Insya Allah.

    HUhuhuhuhu....

    ReplyDelete
  28. Catwoman,
    Betul apa yg ko katakan tu. Aku percaya niat ko berbisnes murni. Ada tujuan dan matlamat yg lebih besar dari sekadar mencari keuntungan utk diri. Tahniah dan teruskan!

    Semoga ko berjaya. Aku ingin melihat sykt ko berkembang maju dan kalau boleh disenaraikan di Bursa KL.

    Go go caiyok

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails