Wednesday, April 14, 2010

Kenapa Berat Badan Aku Bertambah Selepas Aku Kahwin?

Sebelum kahwin aku memang slim. Zaman belajar lagilah slim - student days mana cukup duit nak makan yg best-best. Kerana aku ni slim, aku jadi pemain sayap bila bermain bolasepak utk pasukan student Malaysia di uni aku dulu. Siap pakai jersi no 7 lagi. Masa tu pemain2 wing yg handal suka pakai no 7.

Ke laut pula aku ni.

Berbalik kepada sebab kenapa berat badan aku bertambah selepas kahwin, jawapannya mudah! Sebab emak Adam rajin masak yg best-best. Kalau tak percaya tengok aje sarapan aku pagi tadi.

Ini hah
Satu mug teh susu (aku baru beli teh uncang tu)

Cekodok pisang

Pisang tanduk rebus

Kuih bidaran @ kuih bom

Karipap.

Gambar ini aku ambil setelah aku makan sebahagian dari sarapan aku. (baru ingat nak ambil kamera masa tu)

Itu baru sarapan pagi. Kalau lunch dan dinner lagilah hebat kalau dia tengah rajin nak masak. Aku tak salahkan dia malah aku bersyukur. Cuma daya tahan nafsu makan aku ni kurang. Tak nak kecilkan hati dia konon ..................

57 comments:

  1. ye kan...
    time study dulu tak jersy nom 7 mesti nom 2 jadik rebutan...
    termasukla saya
    ahahaha

    ReplyDelete
  2. salam YB...

    balik kampong cuti aritu ummi gi rumah guru ummi , dia jamu pisang rebus gak ,kali pertama makan pisang rebus , tak pandai lak nk makan .. he he he ni kali kedua rezeki mata tengok pisang rebus lagi.

    ooo baru tahu rupanya kuih bidaran tu kuih bom ....

    hubby ummi pun dulu masa baru kawin slim mlim , haaa skrg apa nk kata , bdn dah naik berkali ganda gak ..he he he

    ReplyDelete
  3. aku pun bersyukur

    .
    .


    .
    .


    sebab dpt ibu yg rajin dan pandai masak...

    errr tu la sbbnya aku tak slhkan ibu klu bdn aku 'comel'....

    syukur :D


    dan tulah sebabnya aku taknak rajin masak yg best2 walopon mmg aku pandai masak best2...

    takut bakal suami aku nanti dah tak slim.... aku gak yg dipersalahkan

    hihihi.. alasan yg asalan :D

    ReplyDelete
  4. semua sarapan pagi yg telah ditygkan seperti gmbr di atas adalah makanan feveretku...

    sekian, harap maklum :D

    ReplyDelete
  5. maksu pun ada masalah tu, tapi bukan emak adam masak sedap ler... maksu rasa, sebab maksu masak sedap. oops! (perasan)

    ReplyDelete
  6. maksu pun ada masalah tu, tapi bukan emak adam masak sedap ler... maksu rasa, sebab maksu masak sedap. oops! (perasan)

    ReplyDelete
  7. Itu tanda emak adam pandai jaga yB..

    ReplyDelete
  8. pisang bleh rebus ye??? tak pernah aku mkn lakkkk...

    dan cekodok itu kelihatan sgt menggoda okehhhhh..... lambat lagik mak aku nk blkkkkkkkk!!!!!

    ReplyDelete
  9. hahaha.. suami saya pon mengalami masalah yg sama..

    masa sama2 belajar kat ITM dulu.. seluar dia saiz 28.. pastu masa bertunang (dok rajin hantar bekal kat dia..), naik sikit jer, 29..

    sekarang, dh 6 tawon kawen, saiz seluar dia 'baru' 34.. ni pon skrg dia dok bising kata 'seluar dia bnyk yg keccuuuuttt', dh tak berapa nk muat... kehkehkeh..

    ReplyDelete
  10. wuu..sedapnye pisang rebus..
    cicah ngan kelapa..
    nyam...nyam..

    ReplyDelete
  11. buleh bgtau tema utama meletakkan ayat
    (aku baru beli teh uncang tu)

    ReplyDelete
  12. apasal jadi macam ni??? aku rasa salah ko jugak...ko fikir lah sendiri - cari apa salah ko

    ReplyDelete
  13. Lama dah tak makan pisang rebus

    ReplyDelete
  14. i lak yb..badan bagai dipam2 pasal jadi tukang perabih lauk...

    ReplyDelete
  15. Ms. Lilies,
    eh awak pun main bolasepak jugak ke? Mesti awak pun slim masa tu. Tak laku Slim World hehehe

    ReplyDelete
  16. Incik Firdaus turut mengalami masalah yang sama... walaupun time brekpes saya takdela mampu menyediakan makanan hebat macam mak adam tu... hihihihih :D :D

    tapi kan.. incik Firdaus tak mengaku dia dah buncit... dia kata itu dia punya muscle... kunun six pack laa... sungguh tak buleh blah... Hahahahahahahahah

    ReplyDelete
  17. ummi,
    wsalam.

    Pisang rebus ni elok untuk kesihatan sbb tak berminyak mcm pisang yg digoreng.
    Kalau ummi nak rebus pisang carilah yg tak berapa masak. Kalau yg dah terlebih masak, nanti lembik bila direbus.

    Masa saya kecil dulu saya tolong emak saya buat kuih termasuk kuih bidaran tu. Tapi org yg nak beli tak tahu nama kuih tu dan panggil kuih bom sbb bulat mcm bom hehehe

    Mesti ummi pun pandai dan rajin masak. Itulah sebabnya hubby ummi dah bertambah sihat hehehe

    ReplyDelete
  18. Err.... Tie pulak terbalik. Suami maintain je, kita yang mengembang! Adoi laa....

    ReplyDelete
  19. kts,
    aku tahu ibu ko rajin dan pandai masak. Hari tu kan ko pernah jemput aku datang makan kat rumah ko! hehehe

    Ibu pandai masak tak bererti anak automatik pandai masak. Kepandaian ini tak boleh diwarisi begitu saja.
    Kalau setakat rebus air dan goreng telur Haikal pun boleh wahai kakak comel.

    Bukankah bakal suami ko tu dah memang tak slim? muahaha

    ReplyDelete
  20. kts lagi,
    samalah taste ko dan taste mak adam. Bila ko nak pindah dekat sini? hehehe

    ReplyDelete
  21. mak su,
    saya percaya mak su pun pandai masak. Nanti saya tanya paksu atau anak2 maksu.

    Bila nak ajak kami makan di rumah maksu?

    ReplyDelete
  22. relevan,
    emak adam memang pandai jaga lahir batin hehehe

    PnConfused,
    pisang ni mcm ubi jugak. Boleh digoreng dan boleh direbus. Kalau nak BBQ pun boleh jugak kot hehehe

    Apa kena mengena emak ko dgn cekodok? Dia tak kasi ko makan cekodok ke kalau dia ada? Aku konfius hehehe

    ReplyDelete
  23. TINY,
    ini satu cabaran yg besar. Mcmana nak hentikan proses pembesaran setelah kahwin.

    Dari apa yg TINY cakap tu ada harapan hubby tu terus mengembang. Tambahan dah jadi COO ni. Mesti banyak kena entertain atau meng'entertain' org.
    Occupational hazard!

    ReplyDelete
  24. hanie,
    makan macam tu aje pun dah sedap. Kalau cicah dgn kelapa mesti tak sempat nak ambik gambar pagi tadi hehehe

    ReplyDelete
  25. citahrudin,
    tema utama ayat tu kerana ada cerita di sebalik teh uncang tu. Sila baca n3 aku yg sebelum ni.

    ReplyDelete
  26. Jard,
    jemputlah singgah. Ada lagi sikit sbb aku tak larat nak habiskan pagi tadi. Kalau masukkan microwave, sedap balik benda tu.

    Kalau ko nak singgah roger aku dulu. Aku nak ke hospital malam ni.

    ReplyDelete
  27. sonata,
    yalah salah aku dan org lelaki ajelah bila kami terlebih sihat lepas kahwin.

    Org perempuan ni dah lah suka masak buat yg sedap2 pulak tu. Kalau tak habiskan kata dah makan tempat lain pulak huhuhu.
    Akibatnya kamilah yg terpaksa tanggung huwaaaaa

    ReplyDelete
  28. Pok Li,
    Lepas ni bolehlah direbus pisang kalau dapat yg mengkal sikit hehehe

    ReplyDelete
  29. waduh.. pisang tanduk rebus.. peberet tu.. tapi bukan senang nak dapat pisang tanduk kat kl ni.. pegi chow kit pun, kalau bernasib baik, dapat la.. ke pisang tanduk menyorok bila time saya ke sana ek?

    anyway, setuju dgn komen Paman, mak pandai masak tak semestinya anak ikut pandai.. kalau anak tak nak belajar daripada maknya, camno nak pandai tu..

    ReplyDelete
  30. suhaila-ab,
    kalau pakai pam tayar basikal ok lagi. Jgn guna pam tayar lori sudahlah hehehe

    Mesti lauk tu best. Kalau tak, tentu awak tak perhabiskan ngeee

    ReplyDelete
  31. syah,
    saya syak bila saya jumpa encik Firdaus awak tu lain kali mesti dah lebih besar dari masa hari raya hari tu. Awak pun rajin masak. Dan setiap kali awak cerita dia makan mesti tak kurang dari dua pinggan! hehehe

    Apa kata malam ni awak check bahagian perut dia betul2. Entah2 mmg muscle ngeeeee

    ReplyDelete
  32. Tie,
    suami awak tu sibuk kerja dan nak fikir mcm2 tentang keluarga. Itulah sebab dia berjaya maintain.

    Tie pulak kat rumah. Jadi kalau terasa lapar senang nak cari makanan. Mcm saya skrg sejak kerja dari rumah ni. Kalau lapar turun bawah cari makanan hehehe

    Tambahlah lagi berat badan huhuhu

    ReplyDelete
  33. S-a-B-r-I-n-A,
    ooh feveret Ina ya? Lain kali bolehlah singgah rumah paman kalau nak rasa. Itu pun beli kat Chow Kit hari tu. Kebetulan ada. Gerai pisang yg sebelah bawah - yg dekat tempat org jual daging tempatan.

    Emak Ina pandai masak. Imang pun pandai masak. Ina paman tak tahu sbb tak pernah rasa masakan Ina lagi. Bila nak ajak ke rumah? hehehe

    ReplyDelete
  34. Insya-Allah..

    Boleh lah masak sikit2.. kalau idak, takde laa perut cik abang makin membesar.. hehehe.. nak mai boleh, tapi tgh dlm proses nak berpindah ni.. kalau dah settle, bolehlah jemput Paman sekeluarga datang.. pekena soto atau laksa johor.. ;)

    ReplyDelete
  35. yg pentingnya ko bersyukur....

    ReplyDelete
  36. S-a-B-r-I-n-A,
    Alhamdulillah.

    Itu bahaya org lelaki bila dah kawin. Dapat pula isteri yg pandai masak.

    Nak pindah mana? Nanti bolehlah buat house warming dan jemput kami sekeluarga.

    ReplyDelete
  37. ONE ZABA,
    aku cuba menjadi org yg sentiasa bersyukur.

    ReplyDelete
  38. oklaa tu Paman, bukan ke masak makanan yg sedap2 ni antara cara nak pikat dan "ikat" suami.. hehehe..

    berpindah ke Cyberjaya, insya-Allah..

    ReplyDelete
  39. alhamdulillah .. rezeki melimpah ruah !

    berat badan tak apa .. jangan berat tulang !

    ReplyDelete
  40. S-a-B-r-I-n-A,
    betul tu. Tapi kalau nak ikat pun jgnlah kuat sangat sampai tak boleh nak lari sbb dah jadi PJK hehehe

    Oh ke Cyberjaya. Tempat org2 elit tu ngeee

    ReplyDelete
  41. al-lavendari,
    alhamdulillah. Tak pernahlah sampai tak makan.

    Kalau badan berat tapi tulang ringan itu angsa namanya bang hahaha

    ReplyDelete
  42. saperlah tak sayang bini,

    tapi ader kannns, kehh

    salamm yunus,

    ReplyDelete
  43. tun begia,
    samalah, siapalah tak sayang anak tapi ada kan yg mcm tu.

    wsalam.

    ReplyDelete
  44. Ahaa.. tempat elite tu Paman, tapi Ina lom mampu lagi.. sekadar menyewa kat staff apartment on MMU campus jek.. hehehe..

    ReplyDelete
  45. hari-hari saya belek perut incik Firdaus... kompom!! bukan muscle... hahahahahah :P :P

    ReplyDelete
  46. ni dah tahap kenyang dah sarapan nih.

    ReplyDelete
  47. whoaa sedap...

    kenapa saya lupa nak
    pergi umah yB semalam ek hehee



    *baru hari ni boleh komen semalam punyalah susah nak komen...

    adess....

    ReplyDelete
  48. sedap kuih tu... pisang rebus...
    whoaaaaaaaaa...
    karipap i likeeeeeeee

    kuih bom mmg the meletup...

    kopi...
    nanti Yb buat lain hahaaa


    bila dah dapat komen ni apalagi kasi spam ler hehehe

    ReplyDelete
  49. S-a-B-r-I-n-a,
    mula2 ni sewa dulu. InsyaAllah satu hari nanti Ina dan suami duduk condo atau bungalow sendiri pulak.

    syah,
    kalau bukan muscle lepas ni bolehlah dapat pingat. Selain tu welcome to the Roy Club - (kelab boroi) hehehe

    ReplyDelete
  50. Eja,
    lebih dari kenyang. Itu baru kuih.

    Ada harinya pula nasi lemak, mee goreng, kueh teow goreng dan mcm2 lagilah yg emak Adam masak.

    Dah sarapan heavy mcm tu tapi tengahari tetap makan nasi huhuhu

    ReplyDelete
  51. NL,
    Sedap lagi beraneka jenis.

    Ko ni dah lepas baru nak ingat datang rumah aku. Kiranya takde rezekilah tu huhuhu

    Cian tenet ko tenat semalam. Tenet ak pula buat hal petang tadi. Itulah sebab malam ni baru nak balas. Siang tadi sibuk kerja luar.

    ReplyDelete
  52. NL,
    setakat 2 komen tak boleh dianggap spam. Aku dan syah komen kat tempat PnConfused lagi banyak.

    Aku komen kat tempat kts 4 komen x2. Jumlah 8 komen. Itu baru spam namanya.

    Ko nak kopi kena bawa sendiri. Kopi rumah aku dah habis. Teh uncang banyak lagi sebab baru beli.

    ReplyDelete
  53. ooOOO pakat spam blog cikkonpius...
    nanti saya join lain kali...
    saya takpernah masuk lagi blog dia...



    mmg saya nak spam blog YB byk2 tapi
    time dah azan asar... kena stopler huhuhu

    ReplyDelete
  54. NL,
    dulu dia cik konfius tapi sekarang dah jadi PnConfused. Dah berbadan dua pun dia.

    Ok kalau nak spam malam ini boleh spam blog saya sbb saya nak masuk tidur kejap lagi.

    ReplyDelete
  55. apa lagi tapau, bawak g kerja, tp enpakwe sya kita bungkuskan, kompen bawak balik semula, alasan sibuk x sempat makan :(

    ReplyDelete
  56. Hehehe.....sayang suami sebab tu masak best2! Saya sampai kena tegur dgn suami sebab masak best! "Ema, tak yah masak best2 sgt! Nt lari diet abang!" Suamiku seorang askar! Sori la bang! Sy pun tak dpt tahan nafsu nak masak macam2! Sblm kawen 67kg...stlh 6 thn kawen 85kg! (pandai aku buat magik!)hehehehe....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails