Tuesday, September 22, 2009

Hari Raya Pertama - Bhg Akhir

Tetamu yg mula2 datang ke rumah kami pada hari raya pertama spt tahun2 lalu ialah adik kandung aku dan keluarganya. Adik ipar aku akan menolong isteri aku menyiapkan hidangan utk tetamu yg akan berkunjung.

Tahun ini jiran sebelah rumah aku buat pertama kali datang ke rumah aku pada Raya pertama sebelum mereka balik kampung di Machang.

Jiran aku bersama keluarga menjadi early bird tahun ni

Sudah menjadi tradisi kami utk bergambar di pagi raya.

Inilah ahli keluarga Al-Badawi. Seorg balu, 2 org anak lelaki, 2 menantu dan 9 cucu

One for the album. Inilah keluarga aku
Selepas bergambar, kami ke rumah nenek saudara di kampung aku. Inilah satu2 adik beradik nenek aku yg masih ada. Baru aku nak menjamah kuih, dah ada yg telefon kata nak datang rumah aku. Aku terpaksa meminta mereka ke rumah lain dulu sbb kami nak ke rumah makcik aku pulak selepas rumah nenek saudara aku tu.

Ibu aku bersama nenek saudara aku

Semasa di rumah makcik aku yg baru kematian suami (abg kpd emak aku) sepupu aku pulak telefon kata nak datang. Aku suruh dia tunggu dulu sebab kami belum makan lontong di rumah makcik aku tu. Beliau mmg berniaga lontong kalau hari2 biasa. Pergh.

Setelah kami balik, maka berduyun2lah tetamu. Berikut antara yg sempat dirakamkan dan aku pilih utk masuk n3 ni.

Semangat 1Malaysia. 3 kaum bersama2 menyambut raya

Bekas staff saya bersama keluarganya juga ada

Rakan2 Hazwan juga tak ketinggalan mengunjungi rumah kami

Sampai malam pun masih ada yg datang

Itulah coretan hari raya pertama aku.

Hari ini (raya ketiga) baru kami nak balik kampung isteri aku utk 2-3. Jumpa kalian semula selepas aku balik KL nanti, insyaAllah.

18 comments:

  1. uiiikksss..tgh letak komen...masuk lagi satu posting. lawa plak tema kaler turqouise tuh...rasa macam nak tempah baju raya lagi satu:P

    kampung isteri yang ade kuih bawang tuh ke pak yunus? kampung anda macam mane?

    ReplyDelete
  2. cHeRyNa PiRes,
    Tahun depan awak bolehlah tempah warna turqoise tu pulak. Kita boleh buat pasukan boria hehehe

    Kg isteri berhadapan dgn yg ada kuih bawang tu. Dua2 di kawasan Tg Karang.
    Kg saya di KL ngeh3x

    ReplyDelete
  3. raya sebulan yB. Err.. sempat ke aku nak beraya rumah ko ni. hehe..

    ReplyDelete
  4. YB, ko punya setting meja makan macam sama aje dengan aku! he3x...

    ko tak buat satu set ke baju "rasmi" ke - aku merah bata....ada gambar2...maleh aku nak letak kat blog - kang havoc 1Malaysia - he3x...saje je !

    yang bestnya...aku langsung tak ambik gambar bila jiran2 datang & aku pergi beraya - sebab dok seronok bercerita...tu kat luar, pak syeikh dok layan member dia....

    ReplyDelete
  5. salam aidilfitri YB. rutin raya begitulah menziarah sedara mara yg tua terlebih dahulu. sy pulak lupa nk ambik foto bersama nenek sbb ramai sgt yg berkerumun, tak menang tangan nk bersalam2an

    ReplyDelete
  6. Saya suka gambar Embah Rahimah tu......







    Berapa siri lagi ni wak?

    ReplyDelete
  7. kakpah,
    Alaaa kalau kakpah pergi area Keramat atau Setiawangsa rogerlah saya. InsyaAllah sempat tu kalau hendak ngee

    sonata,
    Sehati sejiwa kita nampaknya ttg bab hidangan.

    Tahun ni takde satu set baju sbb anak2 aje yg beli baju hitam tu. Aku dan emak Adam pakai baju recycle - maklumlah aku dah tak makan gaji huhuhu. Adam pula takde kaler hitam atau turqoise

    Yg banyak ambil gambar si Hazwan. Itu kebanyakannya gambar kawan2 dia ahaks.

    kenari,
    Salam aidilfitri. Takpelah tahun depan ko readykan kamera.
    Semalam masih ramai org yg dtg rumah aku. Ini baru nak balik kampung jumpa mertua dan ipar duai.

    ckLah,
    Gambar itu akan jadi kenangan bila salah seorg atau kedua2 sudah tiada suatu hari nanti. Gambar anak sedara dgn emak sedaranya.

    Ini siri terakhir utk hari raya pertama ngeh3x.

    Balik kg ni mungkin ada cerita raya di sana pulak. Ini flight delay kerana masalah kabin crew kuang3x. Jadi sempat blogging lagi wakaka

    ReplyDelete
  8. yb, ko bagi alamat. nak hantar kad jemputan ni. email kakpah... teepahanim@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. laaa dah babak terakhir...

    mujur ada gambar lagi satu tu... kalau dak konpiusss dah tadi yg mana satu YB

    ReplyDelete
  10. sama kaler la pulak tahun ni huhu

    ReplyDelete
  11. salam yb..
    smga dlm rahmat kberkatn Ilahi..
    amiin.

    rasany blum tlewat utk teman mgucapkn-
    "SLM LEBARAN, MHN MF ZHR BTN" - buat YB sklrga..

    smga hr lebaran mruang pluang buat kita mnunjukkn ksyukurn hamba thdp al-Khalik dgn cr yg sesuai..

    slmt berkampung n btemu sanak sdra..
    :)

    ReplyDelete
  12. Salam YB
    Thats the spirit...
    Hari Raya is all about reunion...
    Merapat silatullRahim.
    Selamat beraya lagi.

    ReplyDelete
  13. meriahnya..

    saya dok umah aja...
    tunggu org datang ziarah saya..

    hehehe...

    ReplyDelete
  14. kakpah,
    Nak terima menantu lagi atau nak ajak saya ke rumah terbuka kakpah?
    Saya dah emel alamat saya. Dah tahu kat mana rumah saya tu, jemputlah ke rumah kalau kakpah ada masa.

    Shifu,
    Itu babak terakhir utk hari pertama aje hehehe

    Dua2 pun org panggil YB ahaks.

    zaren,
    Bukan kita beli kat kedai yg sama ke hari tu? ngeh3x

    amal,
    Slmt Hari Raya dan Maaf Zahir Batin dr saya jugak.

    Semoga berbahagia di hari mulia ini di samping mereka yg awak kasihi.

    Balik kg mana tahun ni?

    ReplyDelete
  15. hazeleyed,
    Because of the spirit malam pertama di kg kami beraya sampai pukul 12 tgh malam. Malam kedua sampai rumah dah pukul 11 mlm. Dapat 21 rumah semasa di sana. Itupun bnyk rumah tak sempat pergi huhuhu

    kuina,
    Kalau rumah awak dekat mesti saya dah terjah sbb awak tunggu rumah aje kan hehehe

    sakura,
    Lama tak bersua. Di hari raya bertemu semula.

    Maaf zahir batin dari saya juga.

    NL,
    Itu aku dah buat ttg raya kat kampung.

    ReplyDelete
  16. Salam YB.....

    Wahhhhh,sedondon ye ko se-family raya tahun ni.
    :)

    Kenyang dah ke makan ketupat dan lemang? :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails