Thursday, August 27, 2009

Kacang Aje (Menyahut Cabaran Jard the Great)

Jard ada buat contest sempena Ramadan ni. Mungkin ramai di antara korang telah terbaca tentang contest yg menawarkan hadiah mutiara Sabah tu. (bagi yg belum kenal Jard , dia seorg gadis Bajau yg cun yg berasal dari Tuaran, Sabah). Itulah sebabnya hadiah pun didatangkan khas dari Negeri Di Bawah Bayu tu walaupun sekarang dia menetap di Sentul bersama 6 org rakannya.

Contest mensyaratkan mesti ada kena mengena dgn Ramadan ini.

Bagi aku kacang ajelah tu. Senang ke contest ni? Kacang!

Tak percaya tengok gambar aku ni . . .

<>
<>
<>
<>
<>
<>
<>
<>
<>
<>
<>
<>

Aku berdiri megah di depan kacang2!

Raya ni ingat nak beli kacang2 ni dan hidangkan kpd tetamu. Tak payah susah2 emak Adam buat kuih raya hehehe. Korang jemputlah datang kalau nak makan kacang2 ni.

psst - Jard: kira oklah kan aku dah masuk contest ko spt yg ko mintak. Menang tak menang itu perkara kedua.

39 comments:

  1. Iya tak ya jga.. udah contestnya kata 'kacang'.. semoga berjaya YB... hehe

    ReplyDelete
  2. ahahaha.. thankyou.. thankyou....

    bg address yb.. tak dpt adiah pon.. dpt kad raya dan duit raya utk anak2.. erkk.. bg tau bilangan anak skali ye.. ehehe..

    ReplyDelete
  3. Zaidon,
    Kalau ko ada kat KL raya nanti (raya kan sebulan) jemputlah dtg rumah aku. Kalau stok kacang tu habis, aku pergi beli lagi demi ko hehehe

    Terima kasih atas doa ko tu.

    Jard,
    You are welcome.

    Ko cakap mcm tu bunyi mcm tak menang aje huhuhu
    Anyway, aku dah emelkan particular yg ko mintak tu. hehehe

    ReplyDelete
  4. tak kan makan kacang jer kalau g umah YB ...


    kedekut nyerrrrr

    ReplyDelete
  5. pB,
    Kalau dtg raya pertama macam2 ada contohnya: lontong, laksa, roti jala,mee rebus, buah2an dan kuih raya.

    Kalau dtg lepas tu, ikut nasiblah. Tapi setakat kuih raya dan KACANG tu adalah hehehe

    Hujung minggu ni nak balik kampung beli kuih kat Sg Nibong. Kat sana murah jika dibandingkan dgn kat KL hehehe

    ReplyDelete
  6. bukan ke syarat jard kena amik pic masa buka ke sahur ke.. bukan kat dalam kedai kacang.. veryyy derr larr abang yb tewww

    ReplyDelete
  7. kedai kacang kat mana ni? Keramat? Tmn Melawati?

    kalo senyum kasi lebih sikit saya rasa tuan kedai tu ambik jadi model kedai dia tahun depan,kakakakakkaka.

    ReplyDelete
  8. kacng putih ada tak?? kacang kuda rebus kaa... Hahahahahahah :P :P

    ReplyDelete
  9. Bagai Raja Segala Kacang...hikss!

    ReplyDelete
  10. tetiba aku rasa cam nak pi beraya kt kl lak... hahahahahaah

    ReplyDelete
  11. en_me,
    Gambar masa buka atau sahur contoh aje kot. Lagipun dah biasa sgt. Kenalah cari kelainan utk menang ngeh3x

    juliet,
    jawapannya ada dlm n3 semalam. Tapi kena read in between the lines hehehe

    Tahun depan aku nak takeover kedai ni. Masa tu ko boleh tengok aku senyum lagi lebar (sila jgn percaya)

    syah,
    Kacang putih ada, muruku ada, cekelat lagilah banyak. Nak tikam2 pun ada!

    ReplyDelete
  12. klu mak aku tau ko idang kacang2 masa raya...sah2 dia heret aku g beraya umah ko..mak aku suka bangat gan kekacang...huhuhu

    ReplyDelete
  13. ckLah,
    Saya nak lantik awak jadi pengedar kacang bagi TI dan kawasan2 yg sama waktu dgnnya boleh?

    Nanti kita cari lagi rakan2 blogger jadi pengedar kawasan2 lain. Masa tu barulah boleh digelar Raja Segala Kacang hehehe

    cik konfius,
    you are more than welcome utk beraya di rumah saya. Kalau pergi ke Tg Karang boleh singgah KL ngeh3x

    ReplyDelete
  14. joegrimjow,
    Aku pun kena beli jugak kacang2 tu. Nantilah kalau aku dah takeover kedai tu hehehe

    INTAN,
    Emak ko baca blog tak? Kalau tak, ko bagi tahu dialah supaya dia seret ko dtg rumah aku raya ni.

    Seriously, kalau ko dtg KL nanti ko singgahlah beraya kat rumah aku taw.

    zino,
    kacang ba itu hehehe

    ReplyDelete
  15. kuIna,
    Ingat anak2 saya aje suka cerita kacang tu. Awak pun minat jugak hehehe

    ReplyDelete
  16. kalau aku la masuk contest mesti aku dh menyamar jadik kacang. ha ha.



    .

    ReplyDelete
  17. memang sohih! kacang banyak sungguh

    ReplyDelete
  18. ini kalu tak menang pun,dpt makan kacang pun okla..hehe..

    err..jard,aku pun dah emelkan jgak particular aku kat ko.anak aku ada 10 tau.hahaha..

    ReplyDelete
  19. Salam Yunus.
    Semalam saya beli dua jenis kacang di kedai pemborong Seksyen 26, belakang SMK.Teknik Shah Alam tu. berbagai kurma ada. Kalau Yunus dengan Naqeeb nak mai beli boleh saya tunjukkan kedainya. he3

    ReplyDelete
  20. mmg kacang..... muahahaha

    YB, aku dh kat mlk, jd ke td ko ke MDKS???

    sowi erk tk smpat nk pesan pape kat ko.... aku rushing ke hospital KPJ pg td

    ReplyDelete
  21. heheh..
    lawaklah YB nie ..
    sibbaik tak bergambor ngan si taukeh kacang .

    ReplyDelete
  22. saya rasa YB buleh menang contest tu sbb mmg kacang2 tu pun kenal ngan YB hehehe kalau JArd tak bagi YB menang juga tak tau ler huhuhuhuuhuhu





    *YB... terima kasih sbb jemput saya untuk berbuka puasa dan rumah terbuka... tapi apakan daya saya tak mampu nak pi jauh kat setiwangsa tu...dan juga atas sbb yg tak dapat nak dinyatakan hhuhuhu

    ReplyDelete
  23. sapa yang pergi beraya rumah ko yb, balik mesti terkentut-kentut. Weh.. takkan takde kueh lain.

    ReplyDelete
  24. ingat bro... ada satu lagi contest... CABARAN TUKAR SAIZ SELUAR... hehehe

    ReplyDelete
  25. tue kilang kacang ke ape YB?

    ReplyDelete
  26. wooo kamu la YB yg disebut2..

    salam singgh~ =p

    ReplyDelete
  27. YB.....

    Sejak bila ko jadi taukeh kacang nihhhh?? Tu....tu....kat belakang ko byk sgt kacang.
    Hantar la kat aku sama.....makan sama2, kenyang pun sama2. OK tak???

    Jom balik tgk kartun KACANG..

    ReplyDelete
  28. Contest Kacang?

    Kat umah ni tak yah tunggu raya nak makan kacang - pak sheikh & kdg2 aku ( tp kawal tahap nafsu kcg )sepanjang hayat makan hayat - bulan ramdhan je puasa kacang....klu aku gi raya umah ko...ko idang kacang ( pelbagai jenis ye...senang nak pilih ) & utk tapau balik melaka...ok!

    Aku bukan takat puasa mkn minum & sewaktu dengannya - N3 aku pun puasa! ngeh3x...sekali sekala aku berbuka gak ngan N3...

    ReplyDelete
  29. oppss..aku malas nak delete - ayat kat atas tu berbunyi begini: sepanjang hayat makan kacang BUKAN makan hayat...sebab puasa kan - tersasul...harap maaf - pepagi hari ni...mata dah kuyu!

    ReplyDelete
  30. itu macam kalu... bagi saya kacang putih satu balang ye bekal nak bawak balik Baling... Har har har har :P :P

    ReplyDelete
  31. hahahah
    seorang jejaka ensem di sebalik timbunan kacang2..
    sure menang lah ni

    ReplyDelete
  32. tasik,
    Aku tahulah ko pakar menyamar. Nanti aku gigit2 ko oppss kacang tu adedede

    Mak Su,
    Ada lagi kacang yg tak masuk dlm gambar tu hehehe

    PenyuBiru,
    Aku harap Jard pilih ko jadi salah sorang juri. Ko pilihlah aku hehehe

    Setahu aku anak ko dgn isteri sekarang ada 2 aje. Ko bukak cawangan lain tak bagi tahu kami ya? kuang 3x

    Leenoh,
    Ini kedai yg kat kawasan gudang2 tu ke? Tahun lepas saya ada beli kurma kat situ sbb org kata murah.

    Mcmana nak kontek awak kalau saya berminat?

    ReplyDelete
  33. Teja,
    Bagi ko semua kacang. ahaks

    Aku tak jadi pegi MDKS sbb ko dah takde kat SGG. Buang karan aje kalau aku pegi ngeee

    Ko kalau dah sibuk mana ingat aku huhuhu

    LiNda,
    Kalau bergambar dgn tauke kedai kacang nanti org tahu kat mana tempat tu. Akhirnya semua org hidangkan kacang yg sama raya ni hehehe

    NL,
    Aku harap Jard pilih ko sebagai salah sorang dari pengadilnya mcm PenyuBiru jugak. Barulah boleh menang hehehe

    Tak bestlah ko tak dapat dtg berbuka tempat aku huhuhu. Anyway, majlis berbuka itu akan diadakan Sabtu depan ni 5/9/09 kerana hari tu hari ulangtahun Adam yg pertama.
    kalau ko dpt dtg rogerlah aku.

    kueh bakar,
    Terima kasih kerana sudi melawat blog aku ini.

    Raya ni ko dtglah rumah aku dgn Jard lepas dia balik dari Sabah.

    kakpah,
    kalau mereka dah balik baru terkentut takpe. Jgn kentut kat rumah aku sudahlah. hehehe

    Ini kami nak balik kg petang ni nak pergi beli kuih raya. Kat sana jauh lebih murah kalau bandingkan dgn di KL.

    Disamping tu emak Adam pun dah cadang nak buat beberapa jenis kuih jugak. Kakpah jgn tak dtg rumah saya pulak raya ni huhuhu

    ReplyDelete
  34. Shifu,
    aku siang2 dah serender cabaran tu hehehe

    ~O~,
    bukan kilang tapi kedai menjual jajan (makanan ringan) secara pukal.

    momentinlife,
    Ya akulah YB tu hehehe

    psst - apalagi Jard cakap ttg aku kat ko?


    Zyma,
    Aku belum lagi jadi tauke kacang. Masih jadi pembeli. Nanti kalau ada modal mungkin boleh teroka peluang ni pulak.

    Ko nak makan kacang dtglah rumah aku raya ni.

    Ko pun tengok jugak cerita kacang tu? Ingat budak2 aje yg suka hehehe

    sonata,
    Ini bukan contest tentang kacang tapi tentang Ramadan anjuran Jard. Aku saja aje buat cerita ttg kacang kerana kebetulan aku ke kedai kacang tu.

    Rumah ko supply kacang tak putuslah. Kira2nya ko dan Pak Sheikh ini hantu kacanglah. Jgn jadi kacang hantu sudahlah wakaka

    Bulan posa ni banyak benda lain nak buat termasuk menambah amal. Jadi aku faham kalau n3 ko tu slow sikit hehehe

    sonata lagi,
    Pagi2 di bulan posa ini kalau tak kerja ramai yg tidur semula lepas solat Subuh. Itu yg mata ko kuyu dan otak pun dah slow sehingga salah taip. hehehe

    syah,
    kalau setakat satu balang belum sampai Ipoh dah habis. Nanti ko kena beli pulak kat sana kalau nak bawak balik Baling ngeh3x

    Rozita,
    Ko tolonglah sound kat Jard utk pilih aku jadi pemenang.

    ReplyDelete
  35. okey abang yb, me dah pun sahut cabaran jard d great yg itteww..

    Bukan kacang sembarang kacang
    Kacang melilit kayu jati
    Bukan peraduan sembarang peraduan
    Peraduan memikat sijantung hati


    volleee kannns abang yb ittewww.. ammvoiii

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails