Saturday, April 18, 2009

Ada Berani Kah?

Semalam bekas jurutera saya yg kini bertugas di sebuah sykt antarabangsa menghubungiku utk membalas panggilan telefon saya yg dia telah ter'missed'. Dipendekkan cerita sykt dia sedang memanggil tawaran tender utk penyenggaraan beratus2 kemudahan bagi pelanggan mereka yg juga sykt antarabangsa. Dah 5 hari tender dikeluarkan. Skyt saya mmg berminat nak menyertai tender ini. Baguslah kalau mereka nak jemput kami sekali.

Malam tadi pukul 1:05 pagi baru dpt jemputan tender melalui email kerana pegawai mereka ada kursus waktu siangnya. Mereka ni mmg workaholic.

Mereka nak cari satu sykt aje untuk menggendalikan kerja2 penyenggaraan di seluruh negara! Paling banyak 2 iaitu satu utk Semenanjung dan satu lagi utk Sabah/Sarawak.

Sebelum ini ada banyak sykt yg buat kerja ini. Semuanya kepunyaan org ca ya nun alif. Kebetulan salah seorg dari tauke mereka yg juga kawan saya ada telefon saya petang semalam. Jadi saya tanyalah kalau dia nak masuk tender ini. Dia kata tak nak kerana tahu sykt dia tak larat nak cover satu Semenanjung.

Kini sykt saya berdepan dgn persoalan asas: Ada beranikah mahu masuk tender ini?

Setelah berbincang dgn rakan2 kongsi, kami sepakat mengatakan:
INSYAALLAH KAMI BERANI!

OK lah nak sambung kerja2 tender tu. Mahu kami tak tidur seminggu ni!!!! (huhuhu)

34 comments:

  1. Yess!! Yb memang berani orangnya. Tak tidur tak per..

    ReplyDelete
  2. kkekekeke.....x pe YB...usaha untuk masa depan dan kejayaan....


    ngah cbuk wat tender pun sempat... blogging jugak yer???kekekkee

    ReplyDelete
  3. apehal si dcrysz ni. tak bagi can langsung aku nak first

    ReplyDelete
  4. YB tumpang lalu...

    kak pah...saya pun masuk tender gaksss.... amik yg fes...kekekeke

    ReplyDelete
  5. dcrysz,tahniah kerana berjaya mengekalkan pencapaian ini dua hari berturut.

    dcrysz lagi,sekali lg tahniah!

    kakpah,setakat tak tidur org baru kawen pun tak tidur kakpah hehehe.

    dcrysz lagi dan lagi,banyak kerja nak buat utk menyiapkan tender ni dan kalau terpilih lagi banyak kerja. Hanya dgn kerja keras dan kerja secara pintar kita akan berjaya. Kejayaan masih jauh huhuhu

    kakpah,dari lepas Maghrib tadi dia dah tunggu kalau2 saya ada buat n3 baru. Nampak aje ada, terus dia letak komen dia.

    dcrysz,senang ko dpt tender! Aku kena belajar ilmu ko ni hehehe

    ReplyDelete
  6. kalau dah berani ayuh... apa di tunggu lagi.. hehe

    ReplyDelete
  7. Kalo ramai lagi org2 melayu cam YB ni harus maju bangsa kita...moga success!

    ReplyDelete
  8. ..uncle, selain construction, uncle punye company (dan kawan2), ada ambik tender apa lagi? berminat untuk tahu n belajar..hehheh..tunjuk ajarku sifu

    ReplyDelete
  9. zino,ayuh kita bersama. saya tengah bersengkang mata meneliti dokumen tender ni.

    Ms.Lilies,siapa lah sgt saya ni. hanya seorg insan kerdil berjiwa besar. Ramai lagi org Melayu kita yg lebih berjaya dari saya.

    zaren,kami menceburi bidang pembinaan, penyenggaraan dan project mgmt. Setakat ni kontrak yg dah dpt baru utk pengurusan projek - itupun kecik aje.

    ReplyDelete
  10. sebagai seorang usahawan yg komited dan bervisi tinggi, YB kena berani mencuba.semoga berjaya. err..kalu ade rezeki lebih kongsi² lah ngan rakan blogger disini yer.hehe

    ReplyDelete
  11. oho... dalam bisnes kena berani ambil risiko tapi bersesuaian dengan kemampuan sykt


    semoga berjaya.. YB

    ReplyDelete
  12. PenyuBiru,terima kasih atas kata2 perangsang dan ingatan ko.

    kapten,saya kena fikir mcmana nak melaksanakan kerja2 ini dgn efisen kalau dpt kontrak ni. Perlukan ramai technician dan pekerja sokongan serta sistem komunikasi yg canggih. Tengah berasap kepala.

    Chekgu BH,caiyo caiyo jugak

    ReplyDelete
  13. ya ya..

    aku percaya ko berani tak tido...

    hikksss

    ReplyDelete
  14. Salam YB,
    Berani masuk tender berani tanggung susah senang kerjanya.
    Kalau ada yang boleh dikongsi, kami sedia menanti..hahaha...

    ReplyDelete
  15. Murah rezeki btul company YB..
    Tak putus2 masuk projek..
    Papepun, selamat maju jaya tuk YB!!
    Berani tetap berani YB!!
    Rezeki jgn ditolak..musuh kena g cari..Hehe..

    ReplyDelete
  16. "Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah (untuk membela Islam) dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada orang-orang Islam yang berhijrah itu), merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Mereka beroleh keampunan dan limpah kurnia yang mulia." (Al-Anfaal 8:74)

    Salam ziarah dari saya,,blog yang menarik ,jemput muzakarah di blog saya....dan jadikan blog saya sebagai rakan anda..tq

    ReplyDelete
  17. caya la YB,,,
    xpe,,
    x tido utk keje agak-agaknye dikira sbg ibadah ke x ??..
    urrmmm,,
    inshallh klu nawaitu baik:D

    ReplyDelete
  18. hoh, semoga YB berjaya dapat tender tu... Err... ade kosong contact saya ye?? Hahahahahahah :P :P :P

    ReplyDelete
  19. kts,aku tahu ko pun tak tido semalam sbb chatting kat blog ko dgn student UTM tu kan? Panjang citer ulat bulu ko. hehehe

    zabs,wsalam. Ini sedang menyiapkan RFP. Kami kena berhati2 takut tergigit lebih banyak dari yg kami boleh kunyah. Tapi kalau tak gigit sampai bila pun tak merasa.

    Kalau dpt projek ni, kerja semuanya atas darat. Tapi kita boleh bincang kalau ada perkara yg kita boleh bekerjasama.

    Faris,belum dpt lagi projek tu. Tapi kami diberi kepercayaan utk menyertai tender ni pun dah kira satu pencapaian kerana tak banyak sykt mampu utk memenuhi kriteria pemilihan. Langkah seterusnya menyediakan proposal lengkap. Doakan kami berjaya kerana saingan kami semua sykt bukan Islam.

    ONE ZABA,terima kasih kerana memberi semangat.
    'agi idup agi ngelaban!'

    en_me,bukan senang nak layan

    APS,insyaAllah saya akan ke blog sdra lagi.

    una210,betul tu. niat kena ikhlas.

    ReplyDelete
  20. syah shah,insyaAllah bila dah ramai yg doakan akan berjaya harapnya.
    kalau ada jawatan yg bersesuaian nanti aku roger ko. hehehe

    ReplyDelete
  21. Ni bloging dari smlm nih!!! kejer dah siap ker belum????!!! Ish ish....nak kena lepuk nih....

    ReplyDelete
  22. dcrysz,belum siap lagi. Selain dari projek proposal yg tu ada lagi 2 projek nak siapkan submission esok. huhuhu

    ReplyDelete
  23. Ha...rezeki jangan ditolak, tapi tanggungjawab harus dipikul..he he... moga2 berjaya !!

    ReplyDelete
  24. mana ko tau aku tak tido??
    ko slh org ni??

    mueheehhehehe... kompius aku :P

    ReplyDelete
  25. tie,rezeki mmg jgn ditolak. Kalau dpt projek ni mmg berat tanggungjawabnya. Kalau org bukan Melayu boleh buat, insyaAllah kita pun boleh.

    ReplyDelete
  26. kts,aku tahulah sbb ulat bulu yg aku hantar pegi rumah ko tu bagi tahu aku ko tak tido mlm tadi hehehe

    psst - aku ada hantar cacing masa ko pegi PWTC tadi. Pinta ku jgnlah ko bunuh cacing tu. Letakkan kat pasu nescaya bunga ko akan kembang mekar hik hik hik

    ReplyDelete
  27. Bagus tu...mana yang agak2 boleh pas kat sonata , boleh lah join ! he he he....ye le tu ( mana aku nak ngajar budak, nak join bisnes
    lak? )tak layak aku weh...

    ReplyDelete
  28. kts,aku tahu hati ko cepat lembut walaupun ko cuba memaparkan ke'brutal'an mu. Ai like it hehehe

    psst - bila ko tengok bunga ko yg kembang mekar tu ingatlah kat org yg hantar cacing tu ngeh 3x

    sonata,buat masa ni saya rasa elok cikgu fokus kpd mengajar. Letih2 cukup bulan ada gaji. Kalau macam saya ni dah berapa bulan takde gaji. huhuhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails